Eseu pe marginea cărții - Din capul meu, Sharon M. Draper

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1659
Mărime: 19.59KB (arhivat)
Publicat de: Andrei H.
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Ii vedem pe trotuar ajutati de parinti sau chiar pe carosabil, in centre comerciale, pe coridoarele spitalelor de psihiatrie sau in centrele de handicap, ascunsi de ochii societatii. Poate nici nu ii observam sau nu vrem sa ii observam, poate ne gandim “ce cauta cineva ca el intr-un loc public? “, ii stigmatizam si respingem deoarece nu avem nici cea mai vaga idee despre ce inseamna un om cu un handicap.

Nu putem sa empatizam cu ei pentru ca ei nu sunt ca noi fizic si din aceasta cauza, se crede faptul ca si viata lor psihica este diferita de a noastra.

Toate respingerile, repulsiile, ignorarile, stigmtizarile, deraderile adresate oamenilor cu handicap izvorasc din lipsa cunoasterii a ceeace inseamna cu adevarat ca un om sa aiba un defect intr-o anumita parte a intregului lui. Vazand pe cineva cu un anumit defect sau handicap, asumam, fara a sta pe ganduri, ca tot intregul lui este alterat.

Cartea “Din capul meu “ ,scrisa de autoarea Sharon M. Draper, ofera un ajutor semnificativ pentru publicul larg, chiar si pentru copii, in intelegerea a ce inseamna defapt un om cu un handicap fizic si aduce in atentia cititorului faptul ca lumea interioara al unui om cu handicap este in cea mai mare masura aceeasi ca si cea al unui om oarecare. Chiar poate fi si mai colorata si mai complexa daca este sa o avem ca exemplu pe Melody, o fetita de “zece ani si trei sferturi”.

Melody sufera de o boala putin cunoscuta, paralizie cerebrala. Paralizia cerebrala este o tulburare cronica a miscarii din cauza leziunii sistemului nervos central. Bolii ii sunt asociate si alte afectiuni, cum ar fi convulsiile, disfunctii vizuale sau auditive.

Semnele si simptomele apar in perioada copilariei sau in perioada prescolara. In general, paralizia cerebrala determina o miscare deteriorata asociata cu reflexe anormale, rigiditatea membrelor si trunchiului, postura anormala, miscari involuntare, mers nesigur sau o combinatie dintre acestea.

Persoanele cu paralizie cerebrala pot avea probleme la inghitire si de obicei au un dezechilibru muscular, in care ochii nu se concentreaza asupra aceluiasi obiect. Persoanele cu paralizie cerebrala pot suferi, de asemenea, de o gama redusa de miscare la diferite articulatii ale corpului lor din cauza rigiditatii musculare. Efectul paraliziei cerebrale asupra abilitatilor functionale variaza mult. Unele persoane afectate pot merge pe jos, in timp ce altele nu pot. Unii manifesta o capacitate intelectuala normala cum este cazul Melodyei sau aproape normala, dar altii pot avea dizabilitati intelectuale precum sunt cazurile colegilor ei.

Aceasta boala a condamnato pe Melody la o viata in scaun cu rotile, incapabila sa manance sau sa se imbrace singura. Incapacitatea ei dea a articula cuvintele si lipsa de empatie, rabdare si atentie din partea unui specialist au avut ca rezultat un diagnostic de retard mintal, ceeace , aflam din primele ganduri ale fetitei, este total eronat. Chiar contrar diagnosticului ,ceeace afla si apropiatii fetitei destul de repede este faptul ca viata ei psihica este o lume ca de geniu. Melody are o memorie extrem de buna, chiar fotografica si are o abilitate crescuta de empatizare. Ea simte si vede ceeace ceilalti nici nu observa, se bucura de viata, este optimista si are capacitatea de a asocia tot ce vede, aude, miroase si simte cu culori ceeace ii da sens vietii si o face sa poata privi dincolo de cuvintele pe care nu le poate rostii.

In mod evident si des raspandit, intrarea in sistemul scolar ii provoaca Melodyei cele mai mari provocari. In mediul familial a fost inteleasa si sustinuta pe deplin dar cand este conditionata sa stea in scoala alaturi de alti copii cu nevoi speciale, Melody nu se simte destul de stimulata intelectual. Se simte frustrata fiind nevoita sa auda aceleasi cantece iar si iar sau sa fie invatata aceleasi lectii an de an deoarece colegii ei din clasa in care se afla au diferite nevoi speciale, de la probleme locomotorii pana la retard intr-o forma mai grava sau mai usoara si invatatorii, care se schimba anual, presupun ca toti copii aceleasi capacitati cognitive reduse.

Aparitia doamnei educatoare Shannon apoi Lovelace, profesoara de muzica, a schimbat total viata Melodyei in medul scolar. S-a hotarat incercarea integrarii copiilor cu nevoi speciale in mediul scolar larg.

Preview document

Eseu pe marginea cărții - Din capul meu, Sharon M. Draper - Pagina 1
Eseu pe marginea cărții - Din capul meu, Sharon M. Draper - Pagina 2
Eseu pe marginea cărții - Din capul meu, Sharon M. Draper - Pagina 3
Eseu pe marginea cărții - Din capul meu, Sharon M. Draper - Pagina 4
Eseu pe marginea cărții - Din capul meu, Sharon M. Draper - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Eseu pe marginea cartii - Din capul meu, Sharon M. Draper.docx

Alții au mai descărcat și

Recenzie - Dacă m-aș asculta, m-aș înțelege

Pentru a comunica cu ceilalti trebuie sa stim sa comunicam cu noi însine. Aceasta este ideea fundamentala a acestei carti. Ea ne învata un lucru...

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Comportamentul Social

Pentru o mai buna intelegere a subiectului propus vom face mai intai cateva precizari necesare pentru constructia interioara a lucrarii. In primul...

Ai nevoie de altceva?