Recenzie - Dacă m-aș asculta, m-aș înțelege

Referat
8.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 2082
Mărime: 10.14KB (arhivat)
Publicat de: Teodor Oros
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Pentru a comunica cu ceilalti trebuie sa stim sa comunicam cu noi însine. Aceasta este ideea fundamentala a acestei carti. Ea ne învata un lucru esential: sa ne definim asa cum suntem în realitate, nici mai buni, nici mai rai. Adesea, în relatiile noastre familiale, de prietenie sau de iubire, suntem prinsi într-o capcana: fie ne acuzam pe noi însine de ceea ce nu merge în viata noastra, fie îi acuzam pe ceilalti. De vina sunt însa deficientele de comunicare. Avem nevoie sa întelegem mecanismele ce guverneaza comunicarea si relatiile cu ceilalti oameni pentru a dobîndi mai multa seninatate si mai multa eficienta. Aceasta carte ne pune la dispozitie mijloacele practice pentru a deveni un partener mai bun pentru noi însine si pentru cei pe care îi pretuim.

Aceasta carte, prin numeroase exemple concrete, aduce cititorul în ipostaza de a se regãsi în situatii de viatã si de a remarca greseli tipice pe care le face. Pentru a-i întelege mai bine pe ceilalti, trebuie în primul rând sã ne întelegem pe noi însine. Trebuie sã evitãm automatisme nocive, sã ne exprimãm fiind constienti de ceea ce spunem.Personal, cel mai interesant în aceastã carte mi s-a pãrut sugestia de a înlocui, atunci când este posibil, întrebarea “de ce?” cu “cum?”/”în ce fel?”. Aplicatã în diferite situatii, rezultatele m-au surprins plãcut. Cred ca toti constientizam importanta comunicarii in viata de zi cu zi. Unii dintre noi chiar credem ca stim sa comunicam. Unii lucram in domenii unde comunicarea este vitala si este ridicata la nivel de arta. Participam la training-uri, citim lucrari de specialitate, ne analizam si supraveghem intr-un mod draconic limbajul trupului, toate pentru a ne asigura ca suntem capabili sa transmitem celor din jur mesajul dorit. Dar cum ne explicam daca dupa toate aceste studii, analize, exercitii ramane un gol… in comunicare? Daca sunteti in cautarea unei scurtaturi catre o comunicare impecabila cu cei din jur, nu este aceasta carte ceea ce cautati. Salome ne invata insa cum sa facem primii pasi, pornind chiar de la noi. Daca m-as asculta, m-as intelege tratateaza numeroase aspecte ale deficientelor de comunicare cu noi insine. Folosindu-se de numeroase exemple concrete, Salome ne ofera un bogat tablou al simptomelor problemelor de autocunoastere. Cele mai multe exemple risca sa para clisee, dar aceasta nu este decat o dovada in plus a puterii si raspandirii “bolilor” provenite din lipsa de comunicare cu propria persoana.

Salome se concentreaza pe identificarea nevoilor si cailor de comunicare in doua ipostaze: cea a relatiei cu familia si cea dintr-o relatie amoroasa. Luand in vedere incarcatura emotionala a ambelor, ele creeaza cu atat mai multe probleme si necesita cu atat mai multa atentie din partea noastra.

Cu accente de psihanaliza si poezie, Daca m-as aculta, m-as intelege este o lectura captivanta si fermecatoare tocmai prin frecventa cu care ne identificam cu cazurile prezentate de Salome si prin simplitatea solutilor oferite de el.

Citind aceasta carte esti in permanenta sub imperiul uimirii-revelatoare (”De ce nu m-am gandit si eu la asta?!”) si realizezi cat de la indemana iti este sa comunici eficient cu tine insuti si, probabil cel mai important aspect, de cata suferinta te poti salva astfel.

Aceasta carte incearca sa ne deschida ochii cu privire la felul cum sa ne comportam in relatiile cu ceilalti si mai important cu noi insine.

Din vechile timpuri ne grabim sa ii ascultam pe ceilalti, sa facem tot posibilul sa ii intelegem, iar pe noi ne lasam pe plan secundar. Reusim uneori sa intelegem ce simt ei sau ce necazuri au. Lasandu-ne pe noi la o parte constatam ca ascultandu-i pe ei refuzam sa ne intelegem pe noi si sa ne vedem propriile necazuri si temeri. Cartea este structura in 12 capitole care decurg treptat in cunoasterea de sine.

In primul capitol Salome ne vorbeste de comunicare, de etapele si nivelurile prezente in acest concept. Etapele sunt 4 la numar: a vorbi, a nu spune, a asculta, a intelege. Dupa cum spunea si Rene Char “ Cuvintele stiu despre noi lucruri pe care noi nu le stim despre ele”.

Comunicarea libera are la baza acceptarea si placerea de a duce o viata dubla : viata cu celalat si cea cu noi insine. “Incercand sa atingem imposibilul facem sa devina imposibil si ceea ce ar fi fost posibil de realizat “asa ne descrie P. Watzlawick etapa a nu spune.

Comunicare inseamna si a asculta dar si a intelege…ascultarea este un cadou frumos pe care-l poti oferi, cere sau primi. A intelege inseamna sa trecem dincolo de simpla ascultare si a prinde esentialul.

In urmatoarele capitole ne vorbeste despre relatiile dintre noi si celelelate personaje, despre dorinte, cereri, nevoi si chiar lipsuri.

Fiecare om are o dorinta mai mica sau mai mare, realista sau nu, aceasta merita atentie, merita sa ne punem urmatoarea intrebare: “ ce trebuie sa fac pentru a-mi indeplini aceasta dorinta? ” Trebuie sa indraznim sa spunem aceste lucruri, ba chiar sa continuam sa ne asuman responsabilitatea pentru ceea ce am trait sau ce am facut si ceea ce vom face. Sa spunem adevarul, toti vor asta dar putini sunt cei care ii suporta stralucirea.

Preview document

Recenzie - Dacă m-aș asculta, m-aș înțelege - Pagina 1
Recenzie - Dacă m-aș asculta, m-aș înțelege - Pagina 2
Recenzie - Dacă m-aș asculta, m-aș înțelege - Pagina 3
Recenzie - Dacă m-aș asculta, m-aș înțelege - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Recenzie - Daca m-as Asculta, m-as Intelege.doc

Alții au mai descărcat și

Recenzie psihologie școlară

Cartea “Psihologie scolara “, coordonata de Andrei Cosmovici si Luminita Iacob, vine in ajutorul tinerilor care pasesc pentru prima data pragul...

Recenzie - Jean Piaget, Reprezentarea Lumii la Copil

Psiholog si epistemolog (epistemologie=teoria cunoasterii stiintifice) , director al Centrului International de Epistemologie Generala din Geneva,...

Eseu pe marginea cărții - Din capul meu, Sharon M. Draper

Ii vedem pe trotuar ajutati de parinti sau chiar pe carosabil, in centre comerciale, pe coridoarele spitalelor de psihiatrie sau in centrele de...

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Comportamentul Social

Pentru o mai buna intelegere a subiectului propus vom face mai intai cateva precizari necesare pentru constructia interioara a lucrarii. In primul...

Te-ar putea interesa și

Recenzie - ce-ar fi dacă ne-am inventa propria viață

Jacques Salome este psihosociolog,formator,scriitor si poet.Si-a obtinut licenta in psihiatrie sociala.A predate timp de 15 ani la Universite de...

Audit Financiar Contabil

Audit şi control financiar Partenerii 1.1 Declaraţie a responsabilităţilor auditorului intern Natura Auditul intern este, în interiorul unei...

Ai nevoie de altceva?