Recenzie - ce-ar fi dacă ne-am inventa propria viață

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2149
Mărime: 17.49KB (arhivat)
Publicat de: Marinel Ștefanescu
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Jacques Salome este psihosociolog,formator,scriitor si poet.Si-a obtinut licenta in psihiatrie sociala.A predate timp de 15 ani la Universite de Lille III.

“Nu exista sfarsit pentru libertate,vasta e ca intinderea pamantului,frumoasa si cruda ca lumina,blanda ca apa cristalina.”

J.M.Le Clezio

Intoducere-A te naste

A indrazni in viata inseamna a-ti asuma riscul de a te naste in permanenta.Viata nu este decat o succesiune de nasteri.

Elan de viata

Elanul de viata este,in acelasi timp,o aspiratie spre ceea ce este mai extraordinar in viata noastra si o inspiratie suscitata prin doua puncte de ancorare vitala:energia si dragostea.

In drumurile noastre se ivesc semen,apar ocazii care vor dinamiza un elan de viata intr-o directie absolute neasteptata si fac ca noi ,in sfarsit,san e realizam,san e reconciliem cu acea parte din noi care aspira sa existe in lumina vietii.

Respectul de sine

Respectul de sine e legat de coerenta,de rigoarea pe care putem sa o intretinem intre ceea ce noi resimtitm si credem,si ceea ce realizam cu celalalt sau acceptam de la acesta.Respectul de sine nu vine de la ceilalti,nun e este dat,oferit fara effort,el trebuie construit in noi in fiecare clipa pornind de la valorile noastre si de la alegerile pe care le facem in viata noastra.

Oscilam intre doua nevoi vitale care nu pot coabita durabil.Nevoia de aprobare si nevoia de afirmare.Daca indraznesc sa am libertatea de a ma afirma, trebuie sa imi asum si riscul de a nu fi aprobat.

Respectul de sine are nevoie de o ancorare care se numeste dragoste si stima de sine.Daca nu ma iubesc,nu-mi accord nicio valoare,daca ma indoiesc in permanenta de capacitatile mele, de calitatile mele,nu pot sa hranesc dragostea catre mine insumi si cu atat mai putin stima de sine fondata pe increderea pe care pot sa mi-o accord.

La baza respectului de sine se va gasi acest accord intim,ce trebuie construit si redinamizat clipa de clipa,intre ceea ce simt si ceea ce fac,intre ceea ce gandesc si ceea ce spun,in afirmarea mea fata de celalalt.

Sa acordam mai multa importanta

A implini viata ce este pe cale sa fie traita si a nut e multumi doar sa o hranesti,sa o intretii si sa o amplifici in fiecare clipa,dar si sa o protejezi de tulburarile relational ear putea fi un cadou pe cre sa ni-l oferim cu ocazia intalnirilor,descoperirilor si a diverselor noastre experiente de-a lungul intregii existente.

Se pare ca multi au uitat aceasta necessitate de a se ingriji de viata care este in noi.

Unii considera viata ca o datorie,o evidenta,o prezenta dobandita pentru totdeauna,care se intretine aproape automat fara alte precautii cu exceptia nevoii de a o alimenta.

Miros si parfum

Exista un miros zis natural,dar care poate varia de la un moment la altul al zilei,in functie de activitatile noastre sau de starea noastra emotionala.

Un parfum este o mangaiere lasata de vant,prin cea mai mica deplasare de aer asupra simturilor noastre desteptate.

Un parfum inseamna a face cu ochiul malitios spre a indica prezenta noastra si pentru a o prelungi cat se poate de mult dupa absenta.

Preview document

Recenzie - ce-ar fi dacă ne-am inventa propria viață - Pagina 1
Recenzie - ce-ar fi dacă ne-am inventa propria viață - Pagina 2
Recenzie - ce-ar fi dacă ne-am inventa propria viață - Pagina 3
Recenzie - ce-ar fi dacă ne-am inventa propria viață - Pagina 4
Recenzie - ce-ar fi dacă ne-am inventa propria viață - Pagina 5
Recenzie - ce-ar fi dacă ne-am inventa propria viață - Pagina 6
Recenzie - ce-ar fi dacă ne-am inventa propria viață - Pagina 7
Recenzie - ce-ar fi dacă ne-am inventa propria viață - Pagina 8
Recenzie - ce-ar fi dacă ne-am inventa propria viață - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Recenzie - Ce-ar fi Daca Ne-am Inventa Propria Viata.doc

Alții au mai descărcat și

Recenzie - Curajul de a fi tu însuți de Jacques Salome

Cartea pe care am ales-o este cea a lui Jacques Salome, intitulată “Curajul de a fi tu însuţi”. Prin această lucrare, autorul încearcă să ne...

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Comportamentul Social

Pentru o mai buna intelegere a subiectului propus vom face mai intai cateva precizari necesare pentru constructia interioara a lucrarii. In primul...

Te-ar putea interesa și

Rolul deducției în metodologia științei economice

Ştiinţa economică reprezintă o componentă deosebit de importantă a sistemului de ştiinţe contemporane. Orice activitate economică presupune...

Ai nevoie de altceva?