Eysenck și Freud - perspective asupra religiei și personalității

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2739
Mărime: 14.19KB (arhivat)
Publicat de: Dionisie Toth
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Sulea Coralia
Este un eseu in domeniul psihologiei religiei

Extras din referat

1. Introducere

“Oamenii reusesc sa-si gaseasca un refugiu in religie, fara a-si modifica comportamentul. Ei se tanguie si se lamenteaza il plictisesc pe bunul Dumnezeu cu necazurile lor dorind ca acesta sa nu se ocupe de nimic altceva decat de propria lor persoana.” ”. (Adler, A “Cunoasterea omului”, p249).

In ziua de azi majoritatea oamnilor evita sa discute despre moralitate si Dumnezeu in mod deschis, acest subiect fiind considerat mai de graba ceva tabu, de neatins. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca fiecare om se confrunta cu teama inconstienta de a nu intra in conflict cu ideea de care este stapanit interlocutorul. Istoria este plina de violenta generata de conflictele de idei din domeniul religios. Aparenta superficialitate din ziua de azi poate fi privita ca o adevarata intelepciune deoarece prin evitarea discutiilor “serioase” se evita conflictele de idei. Astfel se incearca a se gasi un “refugiu” in religie si tot ce nu este de inteles este pus pe seama vointei divinitatii, ai carei servitori supusi noi suntem. Tot ce ni se intampla bun sau rau de sus este, de la Dumnezeu, El este cel ce detine controlul supreme, iar noi oamenii cerem de la El cat mai multe, oferind in schimb putin.

Aventurandu-ne si mai mult in domeniul spiritual, religios, unde nu demult domina principiul “crede si nu cerceta”, putem spune cu usurinta ca intr-adevar nu poti sa cercetezi ceva in mod riguros fara a dispune de probe palpabile.

Comportamentul nostru se manifesta in functie de credintele religioase? Exista o relatie intre personalitatea individului si manifestarile religioase ale lui? Care sunt dimensiunile personalitatii individului in care se manifesta religiozitatea?

Din punctul meu de vedere religia este o parte integranta a vietii noastre de zi cu zi, mai mult cred ca religia este in fiecare din noi si ne influentiaza conduita in diferite situatii cu care ne confruntam de a-lungul existentei noastre. Astfel, religia ne influentiaza intr-un mod sau altul, stabilindu-ne anumite limite in comportament. Probabil daca am depasi aceste limite, viata noastra ar iesi dn sfera normalului si foarte sigur s-ar transforma in haos. Consider ca religiozitatea isi pune amprenta asupra comportamentului nostru, fiind prezenta si in dimensiunile personalitatii individului avand o influenta diferita asupra fiecaruia dintre noi.

2. EYSENCK SI FREUD-teorii asupra personalitatii si religiei

2.1 Eysenck

Un prim pas in descoperirea relatie dintre personalitate si religie are in centru contributia lui Eysenck in descrierea personalitatii. Inainte de a trece mai departe, trebuie sa specific faptul ca cercetarea lui Eysenck se realizeaza in domeniul clinic, unde a investigat peste 700 de bolnavi. Practica utilizata a fost aceea a intelegerii modului de functionare a personalitatii normale, pornind de la studii asupra personalitatii patologice. “Dimensiunile pe care Eysenck le identifica in structura personalitatii sunt relevante pentru personalitatea normala, acestea dobandind doar o anumita specificitate in cazul patologiei. In ceea ce priveste descrierea personalitatii, Eysenck porneste de la inventarierea a 39 de puncte referitoare la aspecte, ca: situatia sociala, trasaturi de personalitate si simptomatologie nevrotica. ( Macsinga,I,2003,”Psihologia diferentiala a personalitatii”, p98)”.

In cercetarile asupra personalitatii, Eysenck se foloseste de metoda analizei factoriale, rezultatele obtinute de subiecti la teste si chestionare de personalitate i-a permis lui Eysenck sa concluzioneze ca personalitatea poate fi descrisa de patru factori. Consider ca acesti factori de personalitate ne ajuta in incercarea de a descifra comportamentul uman in diferite situatii, implicand si manifestarile religioase ale individului.

Preview document

Eysenck și Freud - perspective asupra religiei și personalității - Pagina 1
Eysenck și Freud - perspective asupra religiei și personalității - Pagina 2
Eysenck și Freud - perspective asupra religiei și personalității - Pagina 3
Eysenck și Freud - perspective asupra religiei și personalității - Pagina 4
Eysenck și Freud - perspective asupra religiei și personalității - Pagina 5
Eysenck și Freud - perspective asupra religiei și personalității - Pagina 6
Eysenck și Freud - perspective asupra religiei și personalității - Pagina 7
Eysenck și Freud - perspective asupra religiei și personalității - Pagina 8
Eysenck și Freud - perspective asupra religiei și personalității - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Eysenck si Freud - Perspective asupra Religiei si Personalitatii.doc

Alții au mai descărcat și

Psihologia Religiilor

Domeniul spiritual, religios, este un domeniu unde, pana nu demult, predomina principiul "crede si nu cerceta". Intr-adevar, nu poti sa cercetezi...

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Comportamentul Social

Pentru o mai buna intelegere a subiectului propus vom face mai intai cateva precizari necesare pentru constructia interioara a lucrarii. In primul...

Ai nevoie de altceva?