Momente cruciale în apariția și dezvoltarea psihologiei

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 35 în total
Cuvinte : 11425
Mărime: 49.75KB (arhivat)
Publicat de: Anonymous A.
Puncte necesare: 0

Extras din referat

Definirea psihologiei

Definirea psihologiei ca stiinta pare a fi destul de simpla. Psihologia este stiinta care se ocupa cu descrierea si explicarea fenomenelor si insusirilor psihice verificabile (A. Cosmovici).

Dar simplitatea este aparenta, deoarece e foarte greu de lamurit ce se intelege prin fenomen psihic si mai ales ce este un fenomen psihic. Viata psihica este inca un mister pe care filosofii il discuta de milenii. Dar nici in ce priveste manifestarile ei nu exista un acord. Inca si astazi obiectul psihologiei este subiect de controverse.

Intre 18 si 20.09.1985, Asociatia de psihologie stiintifica de limba franceza a organizat la Lisabona un simpozion pe tema: ,,Comportament, cognitie, constiinta”. Cu acest prilej, Paul Fraisse a prezentat o comunicare stiintifica intitulata: ,,Psihologia in cautarea propriului ei obiect?”. Dupa 2 ani, lucrarile simpozionului au fost publicate. Cartea aparuta poarta titlul ,,Comportament, cognitie, constiinta. Psihologia in cautarea propriului ei obiect”. Incertitudinea lui Frasse s-a transformat intr-o certitudine la sfarsitul simpozionului. Raspunsul la intrebare era DA – psihologia se afla in cautarea obiectului ei de cercetare.

Dupa parerea lui Zlate, concluzia este partial fondata. ,,Nu faptul ca psihologia nu are inca un obiect propriu de cercetare ar trebui sa ne ingrijoreze, ci acela ca are prea multe…Nici existenta mai multor obiecte de cercetare n-ar trebui sa ne deceptioneze, ci faptul ca nu exista inca un obiect unitar de cercetare al psihologiei”.

Factorii care au intarziat elaborarea obiectului unitar al psihologiei

- Unul dintre acestia, poate cel mai important, este de ordin ontologic si se refera la complexitatea existentiala a psihicului in general, a fenomenelor, proceselor, insusirilor, starilor psihice in particular, investigate de psihologie.

A doua categorie de factori care au intarziat elaborarea obiectului unitar de cercetare al psihologiei este de ordin gnoseologic, fiind legata de avatarurile reflectiilor teoretice si ale investigatiilor empirice. Printre acestia, mai importanti sunt cei de mai jos.

- Existenta unor teorii, conceptii, scoli si orientari psihologice care prezinta contradictii externe. Daca la sfarsitul sec. XIX, psihologia a inceput sa-si afirme treptat statutul sau stiinta, delimitandu-si problemele si stabilindu-si metodele de cercetare, la inceputul sec. XX si-a elaborat si inchegat marile constructii psihologice, si-a rafinat metodele de investigatie.

Introspectionismul, freudismul si neofreudismul, behaviorismul si neobehaviorismul, psihologia conduitei si psihologia actionala, psihologia umanista, psihologia pozitiva, sunt curente si orientari care au jalonat intreaga istorie a psihologiei, fiecare dintre ele propunand diverse modele explicative asupra vietii psihice.

- Existenta unor teorii, conceptii, scoli si orientari psihologice care prezinta contradictii interne. Aproape fiecare orientare, dar cu precadere behaviorismul si psihanaliza, si-au dezvoltat cu timpul, forme noi care incearca sa depaseasca limitele variantelor initiale. La ora actuala exista nu numai behaviorism, ci si neo-behaviorism, nu numai freudism, ci si neo-freudism.

La fel de sugestiv este si faptul ca in interiorul uneia si aceleiasi orientari psihologice intalnim nu numai un partizanat excesiv, ci si dizidente (Jung – psihologie analitica; Adler- psihologie individuala).

- Inchiderea in ele insele a scolilor si orientarilor psihologice, hegemonismul lor. Desi toate sunt partiale, limitate, fiecare dintre ele se pretinde a fi generala, totalitara.

Nevoia de sinteza

Desi conceptiile cu privire la obiectul psihologiei sunt extreme de numeroase, nevoia de sinteza a lor devine de mare actualitate si stringenta.

In clasificarea orientarilor psihologice care au avut un contributii inseminate la delimitarea obiectului psihologiei, Zlate utilizeaza un triplu criteriu:

- elementele de continut

- metodologiile si metodele folosite

- finalitatea avuta in vedere.

Introspectionismul

a. Viata psihica interioara ca obiect al psihologiei

Introspectia ca metoda insarcinata cu descrierea si explicarea fenomenelor psihice- arata P.Popescu Neveanu- descinde din filosofia clasica (fenomenologia lui Edmund Husserl) din care psihologia s-a desprins si reprezinta o extensie a meditatiei si contemplarii asupra vietii psihice individuale.

Introspectia apare intr-o dubla acceptiune: atat in calitate de conceptie, cat si ca metoda de cercetare psihologica.

Din perspectiva introspectiei psihicul este conceput ca un cerc de fenomene, ce isi au izvorul in ele insele fara nici o legatura determinativa cu exteriorul.

Psihicul este o lume aparte, interioara, formata din trairi exclusiv subiective: el este izolat de lumea externa si exista numai in masura in care se reflecta in constiinta, existenta lui fiind redusa la trairea lui. Continutul psihicului este ,,pur”, el nu are nici o legatura cu lumea externa, materiala.

TITCHENER vorbea de ,,eroarea stimulului”. Dupa opinia lui cand oamenii sunt invitati sa-si analizeze trairile, senzatiile, ideile ei fac greseala de a se referi la obiectul perceptiei, reprezentarii, sentimentului, gandirii. Asadar, in loc sa de a caracteriza trairea, ei se refera la stimulul ei. Pentru a studia realitatea interioara, cercetatorul trebuie sa se dedubleze in obiect si subiect al cercetarii.

Preview document

Momente cruciale în apariția și dezvoltarea psihologiei - Pagina 1
Momente cruciale în apariția și dezvoltarea psihologiei - Pagina 2
Momente cruciale în apariția și dezvoltarea psihologiei - Pagina 3
Momente cruciale în apariția și dezvoltarea psihologiei - Pagina 4
Momente cruciale în apariția și dezvoltarea psihologiei - Pagina 5
Momente cruciale în apariția și dezvoltarea psihologiei - Pagina 6
Momente cruciale în apariția și dezvoltarea psihologiei - Pagina 7
Momente cruciale în apariția și dezvoltarea psihologiei - Pagina 8
Momente cruciale în apariția și dezvoltarea psihologiei - Pagina 9
Momente cruciale în apariția și dezvoltarea psihologiei - Pagina 10
Momente cruciale în apariția și dezvoltarea psihologiei - Pagina 11
Momente cruciale în apariția și dezvoltarea psihologiei - Pagina 12
Momente cruciale în apariția și dezvoltarea psihologiei - Pagina 13
Momente cruciale în apariția și dezvoltarea psihologiei - Pagina 14
Momente cruciale în apariția și dezvoltarea psihologiei - Pagina 15
Momente cruciale în apariția și dezvoltarea psihologiei - Pagina 16
Momente cruciale în apariția și dezvoltarea psihologiei - Pagina 17
Momente cruciale în apariția și dezvoltarea psihologiei - Pagina 18
Momente cruciale în apariția și dezvoltarea psihologiei - Pagina 19
Momente cruciale în apariția și dezvoltarea psihologiei - Pagina 20
Momente cruciale în apariția și dezvoltarea psihologiei - Pagina 21
Momente cruciale în apariția și dezvoltarea psihologiei - Pagina 22
Momente cruciale în apariția și dezvoltarea psihologiei - Pagina 23
Momente cruciale în apariția și dezvoltarea psihologiei - Pagina 24
Momente cruciale în apariția și dezvoltarea psihologiei - Pagina 25
Momente cruciale în apariția și dezvoltarea psihologiei - Pagina 26
Momente cruciale în apariția și dezvoltarea psihologiei - Pagina 27
Momente cruciale în apariția și dezvoltarea psihologiei - Pagina 28
Momente cruciale în apariția și dezvoltarea psihologiei - Pagina 29
Momente cruciale în apariția și dezvoltarea psihologiei - Pagina 30
Momente cruciale în apariția și dezvoltarea psihologiei - Pagina 31
Momente cruciale în apariția și dezvoltarea psihologiei - Pagina 32
Momente cruciale în apariția și dezvoltarea psihologiei - Pagina 33
Momente cruciale în apariția și dezvoltarea psihologiei - Pagina 34
Momente cruciale în apariția și dezvoltarea psihologiei - Pagina 35

Conținut arhivă zip

  • Momente Cruciale in Aparitia si Dezvoltarea Psihologiei.doc

Alții au mai descărcat și

Psihologie experimentală

Cercetarea psihologica cu un singur subiect 1. Studiul de caz a) Studiile de caz naturale b) Studiile de caz asupra unui cadru unic 2....

Metode în psihologie

Psihologia fiind ştiinţă cu obiectul propriu de studiu posedă şi metodele de cercetare. Metodele de cercetare în psihologie dispun de o...

Psihologia vederii

1. DEFINIREA SI CARACTERIZAREA GENERALA A SENZATIILOR Legatura informationala cea mai simpla a omului cu realitatea este realizata prin...

Percepția culorilor și semnificația lor pentru om

“ Perceptia este un proces psihic complex-senzorial si cu un continut obiectual ,realizand reflectarea directa si unitara a ansamblului insusirilor...

Subiecte Psihologie

1. Reprezentarea – rezulta din procesele pe care le percepem in mod repetat si a engramarii informatiilor concrete privitoare la caracteristicile...

Neuropsihologie

1 Capitolul I – FIZIOLOGIA NEURONULUI Pâna nu de mult se considera ca sistemul nervos este o structura tridimensionala formata din elemente...

Obiectul psihologiei - dificultăți de abordare

La intrebarea lui Paul Fraisse :”Psihologia in cautarea propriului ei obiect?” ,raspunsul este partial adevarat ,psihologia aflandu-se intr-adevar...

Relația medic - pacient

Relatia medic-pacient reprezinta esenta psihologiei medicale. Ea este punctul central al relatiei de îngrijire si este, în cele mai multe cazuri,...

Te-ar putea interesa și

Codul bunelor maniere în afaceri și aplicații în activitatea de secretariat - lucru cu baze de date

PARTEA I CODUL BUNELOR MANIERE IN AFACERI SI APLICATII IN ACTIVITATEA DE SECRETARIAT Capitolul 1 Conceptul de secretariat Istoric, tendinte de...

Criza de Originalitate la Adolescenți

Perioada caracterizată printr-un ansamblu de transformări evolutive, extrem de nuanţate, de natură bio-psiho-socială, care definesc încheierea...

Ai nevoie de altceva?