Grupul de consiliere educațională - metodă eficientă în determinarea traseului educațional

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Psihopedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 4320
Mărime: 19.69KB (arhivat)
Publicat de: Aurora Ivașcu
Puncte necesare: 3

Extras din referat

1. Noţiuni de introducere

Înainte de începe să detaliem sedinţele de consiliere pe probeleme de orientare educaţională se impune o scurtă explicaţie privind cum s-a ajuns la realizarea acestora, care a fost ideea de bază de la care ele au plecat şi mai ales care a fost finalitatea avută în gând atunci când ele se vor finaliza. Mai simplu, rezultate anticipate. Datorită unor lipsuri pe care le-am avut - accesul la instrumente psihologice variate care să îmi perimtă să fac o selecţie primară, mai apoi lipsa resursei timp disponibil precum şi incapacitatea de a face periodic aceste sesiuni - dorim a priori să menţionăm că aceste şedinţe au un caracter orientativ şi pot fi începutul unui demers de mult mai mare amploare care să răspundă în mod complet nevoii demonstrată prin intermediul anchetei indirecte anterior realizate.

În primul rând m-am confruntat cu situaţii problematice la completarea chestionarelor când am fost pus în situaţia de a observa în mod direct la reacţia de frustrare a multor elevi privind nesusţinerea orelor de consiliere şi orientare educaţională. Aceasta a fost prima premisă care a stat la baza începerii demersului realizării orelor. Am încercat ca aceste şedinţe să vină în ajutorul elevilor pe de o parte, ca răspuns la nevoie iar pe de altă parte ea vine în ajutorul cadrelor didactice care trebuie să realizeze prin programa impusă, aceste ore.

Fiind parte a proiectului, acest demers a fost un proiect pilot pentru subsemnatul, pentru a exersa abilităţile de a conduce şedinţe de consiliere dar mai ales pregătirea de activităţi şi materiale în special educativ-informative cu privire la tema pusă în discuţie. În discuţiile avute cu elevii sentimentul de frustrare este destul de pregnant ei de altfel fiind conştienţi de faptul că în momentele cele mai importante, atunci când sunt puşi în faţa luării unei decizii care cu siguranţă le va afecta viitorul nu există aproape nimeni care macar să stea de vorbă cu ei şi să explice ce înseamnă acest pas şi la ce să se aştepte în perioada apropiat-viitoare.

După cum spuneam, pentru a încerca să explic finalitatea acestor şedinţe, datorită limitărilor pe care eu ca şi coordonator de sedinţe de consiliere le am şi a timpului limitat am conceput o serie de trei sesiuni (le-am numit sesiuni deoarece cea mai mare parte a lor a fost folosită pentru a informa elevul, deşi ele se află la graniţa dintre şedinţa de consiliere şi şedinţa de fous-grup) menite mai mult să stârnească atenţia privind importanţa consilierii educaţionale, să fie conştientizaţi cu privire la aptitudini specifice pe care le au, dar mai ales să fie principalul factor care să stea la baza demarării demersului orientativ, prin presiune aplicată celor care sunt în măsură să înstituie aceste servicii oriunde s-ar desfăşura ele şi să încearcă să convingă diriginţii să acrde mult mai mult interes acestor ore de consiliere care în acest moment sunt folosite în scopuri care nu au nicio legătură cu activitatea de consilierea educaţională.

2. Analiza şi interpretarea sedinţelor de consiliere

SEDINŢA NR 1

Scopul şedinţei: Cunoaşterea participanţilor şi a opţiunilor lor

Nr. participanţi: 10

Obiective operaţionale:

- Cunoaşterea participanţilor la şedinţele de consiliere

- Stabilirea regulilor de funcţionare şi explicarea participanţilor care este rolul pentru care se află la aceste şedinţe, de asemenea limitele pe care le avem în vedere în activitatea depusă.

- Care sunt opţiunile fiecăruia dintre participanţi privind urmarea unei anumite facultăţi

- Stabilirea importanţei urmării unei universităţi, oricare ar fi ea

- Testarea dominaţei cerebrale la fiecare dintre participanţi

Metodologie aplicată:

- Consilierea de grup şi dezbaterea

- Joc de ice-breaking: “Goleşte-ţi buzunarele”

- Analiza SWOT

- Tabelul personalizat de opţiuni

- Testul de dominanţă cerebrală(Anexe)

Implementarea activităţilor:

Pentru a realiza obiectivele care au fost stabilite anterior au fost folosite o serie de tehnici şi metode diferite de cele folosite în mod normal în mediul formal. Am ales ca acele tehnici care să aibă o durată scurtă pentru a lăsa mai mult timp discutării problemelor cu adevărat presante. O parte introductivă este însă necesară în orice demers care include participanţi pentru funcţionarea corespunzătoare a şedinţelor în primul rând dar şi pentru că nu dorim să îngrădim dreptul de a participa sau nu la aceste şedinţe. Acest lucru s-a realizat prin prezentarea modului de desfăşurare şi a activităţilor care vor fi întreprinse.

Astfel având în vedere faptul că participanţii nu se cunoşteau toţi, ei provenind din clase diferite, pentru stabilirea primului obiectiv am ales un joc de ice-breaking numit “Goleşte-ţi buzunarele”. Acest joc presupune ca fiecare participant să îşi golească buzunarele şi pentru fiecare obiect pe care îl deţine să facă o scurtă prezentare a utilităţii lui şi cât de important este pentru el. Acest joc este pe de-o parte menit să facă participanţii să se cunoască între ei şi în acelaşi timp să îşi descopere o mică parte din personalitatea lor prin explicaţiile privitoare la importanţa unor obiecte.

Mai apoi, pentru realiza cel de-al doilea obiectiv subsemnatul a explicat participanţilor care este rolul şedintelor, ce se va face în cadrul acestor şedinţe şi de asemenea a fost menţionat faptul că procesul de consiliere trebuie să fie unul care să se desfăşoare pe o perioadă mult mai mai lungă de timp iar finalitatea sesiunilor nu va fi că fiecare dintre ei vor şti pentru ce să opteze ci am explicat faptul că şedinţele sunt astfel concepute pentru a le da lor informaţii despre care sunt abilităţile de care dispun şi la ce să se aştepte în viitorul apropiat, cu privire la mediul universitar.

Preview document

Grupul de consiliere educațională - metodă eficientă în determinarea traseului educațional - Pagina 1
Grupul de consiliere educațională - metodă eficientă în determinarea traseului educațional - Pagina 2
Grupul de consiliere educațională - metodă eficientă în determinarea traseului educațional - Pagina 3
Grupul de consiliere educațională - metodă eficientă în determinarea traseului educațional - Pagina 4
Grupul de consiliere educațională - metodă eficientă în determinarea traseului educațional - Pagina 5
Grupul de consiliere educațională - metodă eficientă în determinarea traseului educațional - Pagina 6
Grupul de consiliere educațională - metodă eficientă în determinarea traseului educațional - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Grupul de Consiliere Educationala - Metoda Eficienta in Determinarea Traseului Educational.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul Proiectelor Educaționale

Revoluţionarea educaţiei, înţeleasă ca fundament al realizării progresive a obiectivelor societăţii cunoaşterii, statuează, in acest context,...

Teme - psihologia personalității

Elaboraţi o schemă conceptuală în care să reprezentaţi legăturile semnificative dintre următoarele concepte: - persoană personalitate / individ...

Consilierea Psihopedagogică în Școală

1. Delimitări conceptuale - termenul de consiliere descrie relaţia interumană de ajutorare dintre persoana specializată (consilierul) şi persoana...

Psihicul și Caracteristicile Acestuia

Dictonul socratic „nosce te ipsum” („cunoaste-te pe tine însuti”) reprezinta un punct de plecare în dezvoltarea ulterioara a stiintelor. Socrate,...

Handicapul de Limbaj

Constituirea logopediei Logopedia face parte si ea din sistemul stiintelor psihopedagogiei speciale si poate fi apreciata ca fiind un domeniu...

Ai nevoie de altceva?