Cearta Colivarilor sau despre Deasa sau Rara Împărtășire

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Religie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2654
Mărime: 21.44KB (arhivat)
Publicat de: Lorin Lupu
Puncte necesare: 6
Facultatea de Teologie ,,Dumitru Stăniloae” – Iaşi

Extras din referat

Sfânta Taină a euharistiei

Sfânta Euhariostie este Tainá prin care sub forma pâinii şi a vinului creştinii se împătăşesc cu Însuşi Trupul şi Sângele Domnului prezente in mod real prin prefacerea elementelor (pâinea şi vinul) la jerfa euhariostică la Sfânta Liturghie.

Tainá Sfintei Euharistii a fost instituită de Însuşi Mântuitorul Iisus Hristos la Cina cea de Tainá atunci când luând pâinea in mâinile Sle a mulţumit şi a binecuvântat, a frânt şi a dat Sfinţilor Săi Apostoli, zicând: ,,Luaţi mâncaţi, Acesta este Trupul Meu, care se frânge pentru voi spre iertarea păcatelor; apoi luând paharul mulţumind azis: Beţi dintru acesta toţi acesta este sânngele meu al legii celei noi care pentru voi şi pentru mulţi se varsă spre iertarea păcatelor” (;Mt. 26, 26-28; Mc. 14, 22; Lc 22, 10) .

Euharistia este desăvârşirea tuturor celorlate Taine, ea ajută drept aceea la împlinirea a ceea ce nu sunt în stare celelalte Taine, să facă după cum tot ea este aceea care face să strălucească şi mai tare darul primit prin celelalte Taine şi întunecat de umbra păcatului.

Sfânta Împărtăşanie este uma din acele Sfinte Taine care este in stare să n escape de orice păcat faţă de Dumnezeu .

Sfintii Apostoli si urmasii lor, Arhiereii si preotii, implinesc porunca si aduc de veacuri, in Sfintele Altare, jertfa nesangeroasa a trupului si sangelui Domnului, la slujba Sfintei Liturghii, care este nucelul cultului crestin. A doua zi, vineri, pe altarul Sfintei Cruci, Domnul Iisus a adus Tatalui jertfa Trupului si Sangelui Sau, pret de rascumparare pentru intreg neamul omenesc; deci taina SfinteiEuharistii (a multumirii) adusa de Marele Arhiereu in chip sangeros, El fiind si Jertfa si Jertfitorul Cel fara de pacat. In jertfa euharistica nesangeroasa de pe Sfanta Masa a Sfintelor Altare, Mantuitorul Iisus Hristos este pururea prezent, si real, cu trupul cu care S-a nascut, a patimit, a inviat si S-a inaltat la cer. In taina/jertfa Sfintei Euharistiieste o minune si un adanc de bunatate dumnezeiasca ce nu se poate cuprinde cu mintea omeneasca. Dumnezeu ne-a dat multe daruri si semne ale iubirii Sale; El ne-a zidit, ne sustine, ne rabda, ne iarta etc., dar nici unul nu se poate asemana cu Sfanta Cuminecatura. Aici Dumnezeu ni se da pe Sine Insusi, ca mancare; sa-L luam in trupul nostru, sa Se lege cu desavarsire cu noi, ca niciodata sa nu Se mai desparta de noi.

Aceastã Sfântã Tainã poartã mai multe denumiri : Euharistie, Împãrtãsanie, Cuminecãturã, Cina Domnului, Frângerea pâinii.

Sãvârsitorul este episcopul sau preotul, ca urmasi ai Sf. Apostoli care au primit permisiunea si porunca de a o sãvârsi, prin cuvintele : « Aceasta sã o faceti întru pomenirea Mea » (Luca 22, 19).

Primitorii sunt membrii Bisericii care s-au pregãtit, au trecut prin Taina Spovedaniei si au primit dezlegare de la duhovnic. Nu pot primi Sfânta Împãrtãsanie crestinii neortodocsi chiar spovediti, pentru cã primirea Euharistiei este identicã cu mãrturisirea completã a credintei propovãduitã de Biserica Ortodoxã. Practica intercomuniunii, adica a împãrtãsirii unor crestini de alte confesiuni, nu este permisã în Biserica noastrã, întrucât Împãrtãsirea este culmea si expresia deplinãtãtii, integritãtii de credintã.

Efectele împãrtãsirii sunt :

- unirea realã cu Hristos, conform promisiunii Sale :« Cel ce mãnâncã Trupul Meu si bea Sângele Meu rãmâne întru Mine si Eu întru el » (Ioan 6, 56).

- curãtirea de pãcate si progresul în viata spiritualã, conform formulei de împãrtãsire : « Se împãrtãseste robul lui Dumnezeu … spre iertarea pãcatelor si viata de veci » (Liturghia Sf. Ioan Gurã de Aur).

- fãgãduinta Învierii si a vietii de veci : « Cel ce va mânca din pâinea aceasta (Euharistie) nu va muri în veci » (Ioan 6, 51).

Pentru cei ce se împãrtãsesc cu nevrednicie efectul este osânda, conform cuvintelor Sf.Ap.Pavel : « Sã se cerceteze omul pe sine si asa sã mãnânce din pâine si sã bea din pahar . Cãci cel ce mãnâncã si bea cu nevrednicie, osândã îsi mãnâncã si bea, nesocotind Trupul Domnului » (I Corinteni 11, 28-29).

Prefacerea pâinii si a vinului în Trupul si sângele lui Hristos la Cina cea de Tainã si în orice Sfântã Liturghie este un mister de nepãtruns în întelesul si în modul înfãptuirii lui ; cãci mister este nu numai felul de a fi al lui Dumnezeu, ci si orice lucrare a Lui asupra creatiei.

Preview document

Cearta Colivarilor sau despre Deasa sau Rara Împărtășire - Pagina 1
Cearta Colivarilor sau despre Deasa sau Rara Împărtășire - Pagina 2
Cearta Colivarilor sau despre Deasa sau Rara Împărtășire - Pagina 3
Cearta Colivarilor sau despre Deasa sau Rara Împărtășire - Pagina 4
Cearta Colivarilor sau despre Deasa sau Rara Împărtășire - Pagina 5
Cearta Colivarilor sau despre Deasa sau Rara Împărtășire - Pagina 6
Cearta Colivarilor sau despre Deasa sau Rara Împărtășire - Pagina 7
Cearta Colivarilor sau despre Deasa sau Rara Împărtășire - Pagina 8
Cearta Colivarilor sau despre Deasa sau Rara Împărtășire - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Cearta Colivarilor sau despre Deasa sau Rara Impartasire.doc

Alții au mai descărcat și

Preoția și viața bisericească a credincioșilor

Despre „ Teologia Pastorală” s-a scris şi se va mai scrie mult. Primind ca temă de „Disertaţie”, „Preocupările de Teologie Pastorală în paginile...

Iconomia

I. Argument ,,Primeşte acest Dar e mare preţ şi îl păstrează până la a doua venire, când Hristos îl va cere de la tine!” Acestea sunt cuvintele...

Iudaismul

Iudaism – doctrina religioasa a evreilor.Se poate referi de asemenea si la sistemul religios al evreilor in general. Cartea misterului pecetluit...

Sfânta Euharistie, taina comunității bisericii

1.Euharistia - expresie a unirii depline dintre Dumnezeu şi om şi a relaţiilor inter-umane în Biserică Înţeleasă în sensul său primar, Euharistia...

Sfânta Taină a Euharistiei și Practica Ei

Introducere Sfintele Taine sunt lucrări văzute, instituite de Mântuitorul Hristos şi încredinţate Sfintei Sale Biserici, prin care celor ce le...

Exegeza Psalmilor la Sfinții Părinți

Introducere Dintre toate scrierile cuprinse în Vechiul Testament, cea mai populară scriere este Psaltirea, numită „O carte a sufletului...

Sinoadele Conciliariste

Scurt Istoric Sinodul de la Pisa a fost convocat la 25 martie 1409, pentru curmarea marei schisme papale, dar în loc s-o aplaneze a lărgit-o. La 5...

Spovedania ca taină a mărturisirii omului

Sfintele Taine reprezintă o categorie aparte a slujbelor bisericeşti care alcătuiesc cultul divin public al Bisericii Ortodoxe şi care au o...

Ai nevoie de altceva?