Femeia creștină

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Religie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 9275
Mărime: 36.60KB (arhivat)
Publicat de: Marcu Chivu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Chichioaca Georgel
UNIVERSITATEA ALEXANDRU IOAN CUZA” “FACULTATEA DE TEOLOGIE ORTODOXA DUMITRU STANILOAE

Extras din referat

I. ISTORIA EI NOBILA

Aceasta istorie incepe in creatia sa, se urmeaza in caderea ei dureroasa, se termina cu o slava incomparabila in impacarea ei in Iisus Hristos.

Femeia la caderea ei. - Ceea ce trebuie sa fie ea, in ce rang o plaseaza Dumnezeu, ce prerogative ii confera ei Dumnezeu, ce drepturi ii pastreaza ; Dumnezeu ne-o arata in actul sau creator.

1. Scopul crearii ei. - Sa urmam opera divina, mai bine decat in oricare alt studiu, ea ne va descoperi ideea divina in crearea femeii. In momentul in care il creeaza Dumnezeu pe barbat, universul este format, impodobit stralucitor ; este domeniul regelui pe care-l introduce Dumnezeu pentru a imparati aici. In acest domeniu imens a fost pastrata o resedinta regeasca, este raiul pamantesc. Viata curge din plin peste maluri langa Adam ; fiinte de tot felul au fost create pentru a sluji la nevoile sale sau pentru a contribui prin farmecul lor la fericirea sa.

Ori in sanul bogatiilor acestora, Adam este izolat.

Nici-o fiinta nu-i raspunde prin cunostinta si prin inima si se pare ca crearea sa ar fi ramas incompleta. - Si Dumnezeu zice: "nu este bine ca omul sa fie singur". Si el adauga in tainicul sfat al Persoanelor divine : "Sa facem ajutor pentru el ca sa fie asemenea lui". Aceia sunt termenii hotararii divine. "O sotie", "un ajutor"; asa va fi femeia pentru barbat. Ea va fi farmecul existentei lui si ea ii va fi un ajutor. Ajutor de-o noblete egala si lasand deoparte in mod infinit ajutoarele pastrate de Dumnezeu in celelalte creaturi ale creatiei ..

Acest farmec, pe care-l va afla omul in insotitoarea sa ii este inchipuit in scena tainica din Eden. Dumnezeu trimite lui Adam deliciile extazului si in timpul acestui extaz el o scoate din Adam pe care-o va iubi "ca trup din trupul sau si os din oasele sale".

2. Rangul ei, demnitatea ei, privilegiile ei, puterile ei. - Femeia nu-i este inferioara barbatului : crearea ei o demonstreaza in mod biruitor. Ca si pentru barbat este Treimea intreaga cea care se hotaraste, tine sfat si da hotararea "sa facem". Ea nu este formata dintr-o materie mai inferioara, ea este scoasa chiar din Adam insusi ; si cand o primeste Adam din mainile lui Dumnezeu, devenind vazuta, dotat cu darul profetiei, el ii da nume adevarat, femeie ; el o proclama "trup din trupul meu", el vesteste ca pentru a o poseda va trebui ca omul sa renunte la fiintele cele mai dragi.

Femeia nu este sclava barbatului, ea imparte cu el sceptrul stapanirii, la amandoi le-a zis Dumnezeu "stapaniti", "vor stapani".

Femeia in caderea ei cea dureroasa. - Dureroasa este istoria acestei caderi si trei intamplari o implinesc. Noi o vedem pe femeie rand pe rand intr-o greseala grea : Dumnezeu intr-o dreapta dar milostiva pedepsire : pe barbat in abuzul dispretuit al sau de forta.

1. "Nu Adam este cel care s-a lasat inselat in raiul pamantesc, de inselaciunile diavolului, ci femeia". Eva este cea care vorbeste in mod sacrileg cu Satana, care putin cate putin, incantata prin promisiuni inselatoare, ajunge la acest fapt de deplina mandrie si de revolta de a pretinde sa se substituie lui Dumnezeu ! Aceasta greseala personala ea o accentueaza facandu-l partas la ea si pe Adam ; ea se foloseste spre el de partea pe care i-o face farmecul ei, de imparatia care-o are peste el frumusetea ei. Ea stapaneste barbatul pentru a-l antrena cu ea in cea mai nerusinata stricaciune..

2. Care va fi pedeapsa ? Dumnezeu ii da una, totodata aspra si milostiva, dreapta insa temperata. Ea isi pierde o parte din puterea sa de stapanire, din aceasta stapanire pe care ea n-a stiut s-o foloseasca decat pentru ruinarea comuna. Sceptrul ei se zdrobeste dupa ce n-a facut din el decat un complice pentru revolta sa. Insa in pedepsire Dumnezeu cuprindea mai ales mila. Punand peste om povara de a stapani, el o lua pe umerii femeii. Cu cat sotia lui devenea mai slaba si mai dezarmata, cu atat mai mult omul trebuia s-o trateze cu delicatete si cu blandete, devenind ajutorul ei si facandu-i-se ca un protector, ceea ce-i va aduce ei supunerea si serviciile : "Vei fi plecata catre barbatul tau, aceasta este scaparea ta ; portul ; ajutorul tau va fi el".

3. Dumnezeu voia asa. Insa barbatul era creat liber. El putea sa abuzeze ; el putea sa travesteasca si sa strice opera divina. El o face. Si istoria femeii nu mai este decat istoria unui lung si sangeros martiriu.

Femeia in impacarea ei in Iisus Hristos.

1. Lumea, dupa ce a degradat si a coborat femeia, ii arunca in fata dispretuirile ei si o respinge. Lumea este mandra, fariseul Simon neafland in fata lacrimilor Magdalenei decat mustrarile, acuzarile si insultele. Insa Hristos este acolo. Se produce revolutie imensa. Femeia sclava barbatului, prada patimilor lui, victima cruzimii lui, aceasta femeie este inaltata in mod maret de catre Iisus Hristos, Omul-Dumnezeu. In Magdalena, Iisus Hristos reuneste lumea si veacurile, si de acum femeia va deveni un obiect de respect peste tot unde va patrunde Evanghelia si unde va imparati crestinismul. El a primit-o, el a curatat-o ; ea a uns capul lui cu mir, si a stropit cu lacrimi picioarele lui cele sfinte. Si el in schimb ii confera cu nevinovatia redobandita, onorurile nespuse. Cata slava omeneasca sortita la uitare ! Cate straluciri stinse pentru totdeauna ! Si in lumea intreaga, dupa douazeci de secole, nu inceteaza sa rasune vestea despre femeia smerita.

2. La aceasta prima impacare Iisus Hristos ii mai adauga una. Femeia dispretuita pana la a nu mai fi decat o sclava, redevine in crestinism, ceea ce a facut-o crearea ei : "un ajutor asemenea". Ea colaboreaza la faptele barbatului cele mai inalte si cele mai grele. Iisus Hristos le face predicatori si apostoli, ele seamana Evanghelia, si in timpul intemeierii credintei, Sf. Pavel saluta in ele pe nobilele colaboratoare si neobositele ostenitoare.

3. In paganism femeia a devenit prada venala a barbatului, si cum nimic n-o apara impotriva patimilor lui nestapanite si loviturile cruzimii lui, i-au venit dezonoruri peste dezonoruri, nefiind decat ca o negustoreasa pusa pe taraba spre vanzare. Crestinismul ii construieste spitale ; el o retrage in pustie, el o pune sub randuielile religioase, la adapost de insultatori ; singuratatile Iudeii si ale Egiptului au fost umplute cu ele, care au mers acolo cu miile, femeile pe care pocainta si evlavia le-au sfintit in actiunile lor.

4. Un tron de slava mult mai ridicat le este pastrat inca. Ele vor fi imbracate cu purpura regeasca a martiriului ; ele vor marturisi credinta lor in fata regilor si a puternicilor ; Roma va auzi afirmatiile lor marete si puterea marelui imperiu se va zdrobi de puterea lor de neinvins.

Astfel revelate, astfel innobilate, dobandind o demnitate noua si o putere noua, femeia n-a incetat sa implineasca cele mai pretioase si cele mai diferite misiuni.

II. PRETIOASELE EI MISIUNI

Pentru a aprecia diferitele ei misiuni, s-o consideram pe femeie rand pe rand : ca sotie, ca mama, ca stapana a casei.

Preview document

Femeia creștină - Pagina 1
Femeia creștină - Pagina 2
Femeia creștină - Pagina 3
Femeia creștină - Pagina 4
Femeia creștină - Pagina 5
Femeia creștină - Pagina 6
Femeia creștină - Pagina 7
Femeia creștină - Pagina 8
Femeia creștină - Pagina 9
Femeia creștină - Pagina 10
Femeia creștină - Pagina 11
Femeia creștină - Pagina 12
Femeia creștină - Pagina 13
Femeia creștină - Pagina 14
Femeia creștină - Pagina 15
Femeia creștină - Pagina 16
Femeia creștină - Pagina 17
Femeia creștină - Pagina 18
Femeia creștină - Pagina 19
Femeia creștină - Pagina 20
Femeia creștină - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Femeia Crestina.doc

Alții au mai descărcat și

Raportul dintre legea morală a Vechiului Testament și legea morală a Noului Testament

Lucrarea de faţă intitulată “Raportul dintre Legea Morală a Vechiului Testament şi Legea Morală a Noului Testament”, are rolul de a prezenta...

Iudaismul

Iudaism – doctrina religioasa a evreilor.Se poate referi de asemenea si la sistemul religios al evreilor in general. Cartea misterului pecetluit...

Morala - virtutea teologică a credinței

VIRTUTEA TEOLOGICA A CREDINTEI I. Sinergia omului cu Dumnezeu în actul credintei Într-una din meditatiile sale, Fericitul Augustin arata ca...

Teologie Morală

PROLEGOMENA În contextul actual al învatamântului teologic universitar, Teologia Morala este o disciplina sistematica, însa cu o finalitate...

Imposibilitatea Hirotonirii Femeilor în Biserica Catolică

INTRODUCERE Evoluţia societăţii post-moderne şi contemporane este una foarte rapidă în comparaţie cu schimbările care se petreceau cu câteva...

Exegeza Psalmilor la Sfinții Părinți

Introducere Dintre toate scrierile cuprinse în Vechiul Testament, cea mai populară scriere este Psaltirea, numită „O carte a sufletului...

Sinoadele Conciliariste

Scurt Istoric Sinodul de la Pisa a fost convocat la 25 martie 1409, pentru curmarea marei schisme papale, dar în loc s-o aplaneze a lărgit-o. La 5...

Teologie

DREPT curs 1 17.02.2010 Realizarea dreptului bisericesc (dat mereu la examen) Existenţa si realizarea dreptului bis reprezintă condiţiile ordinii...

Te-ar putea interesa și

Iubirea în spiritualitatea creștină

Introducere A vorbi despre iubire reprezintă poate cel mai greu lucru; aceasta deoarece a vorbi despre iubire înseamnă a vorbi despre Dumnezeu. Un...

Probleme de bioetică cu privire la începuturile vieții umane

INTRODUCERE Referitor la Dumnezeu şi la om, teologia ortodoxă pleacă de la adevărul fundamental revelat că atât Dumnezeu cât şi omul sunt...

Epistola I către Corinteni

Introducere Cei doisprezece ucenici, pe care Domnul Iisus Hristos i-a ales apostoli şi vestitori ai săi, au aplicat asupra Bisericii începătoare...

Taina Cununiei - istoric, rânduială și explicarea simbolică

Cap. I ÎNSEMNĂTATEA SFINTELOR TAINE ÎN VIAŢA CREŞTINULUI Sfintele Taine alcătuiesc, în unitatea lor indestructibilă, adevărata „Viaţă în...

Viața duhovnicească a soților în sânul familiei creștine

I.INTRODUCERE În contextul contemporan multe probleme devin acut actuale. Între ele, la loc de frunte şi insistent dezbătută, este şi problema...

Condiția femeii în teologia islamică și în creștinism

INTRODUCERE Statutul femeii în societate nu este o chestiune nouă şi nici nu este pe deplin clarificată. De-a lungul timpului ea a fost dezbătută...

Libertatea religioasă în Uninunea Europeană

I. APARIŢIA CREŞTINISMULUI. I.a. Apariţie şi fundament. Creştinismul – religie universală constituită pe temeiul credinţei în persoana şi...

Casatorie, Familie și Monahism

Introducere Căsătoria şi familia reprezintă un adânc ocean purtat de valurile timpului trecut de la prima pereche de oameni până astăzi, o...

Ai nevoie de altceva?