Extras din referat
In acest referat voi prezenta cazul unei adolescente minore ,numita A.C, seropozitiva, in varsta de 17 ani- eleva de liceu care provine dintr-o familie formata din parinti si alti 2 frati. Este adusa la spital la camera de garda, prezentand scaune dinamice, varsaturi si tegumente palide. La dialogul cu medicul de garda, s-a aflat ca anterior adolescenta a mai avut probleme de sanatate ( enterocolita, rinofaringita acuta, otita medie si cel mai recent pneumopatie). A precizat ca diagnosticele i-au fost puse fie de medicul de familie fie de medicul de la camera de garda-primire urgente din cadrul Spitalului fara a i se face investigatii amanuntite.
Dupa efectuarea investigatiilor de laborator, a rezultat ca minora sufera de infectie HIV simptomatica (stadiul B2). Pentru a o informa pe A.C si pe familia acesteia, medicii se hotarasc sa apeleze la D.G.A.S.P.C intrucat spitalul nu are un asistent social profesionist care sa intervena in favoarea minorei in scopul de a-i apara drepturile si a nu se rupe confidentialitatea in comunitate.
,,HIV (adica Virusul Imunodeficientei Umane) este numele virusului care ataca sistemul imunitar, reducand capacitatea de aparare a organismului impotriva infectiilor. HIV ataca in special un anumit tip de celule din sistemul imunitar numite CD4 sau T4. Aceste celule, odata infectate, permit inmultirea virusului, dupa care mor. Prin urmare, sistemul imunitar slabeste, iar organismul este mult mai expus infectiilor. Cand HIV patrunde in organism se dezvolta anticorpii anti-HIV, iar persoana devine „seropozitiva“. A fi seropozitiv nu inseamna a avea SIDA, ci doar a fi purtator al virusului, respectiv a fi infectat, dar fara simptome de SIDA.
SIDA - Sindromul Imunodeficientei Dobandite (AIDS – Aquired Immunodeficiency Syndrome) nu inseamna doar o singura boala, ci o suma de boli care afecteaza in mod specific persoanele infectate cu HIV. Pe masura ce slabeste forta de actiune a sistemului imunitar, afectiunile apar in forme din ce in ce mai severe si conduc, in ultima instanta, la declansarea stadiului SIDA si, in final, la decesul persoanei infectate.”
Preview document
Conținut arhivă zip
- Asistenta Persoanelor cu Boli Cronice.doc