Drepturile omului și Curtea Europeană a Drepturilor Omului

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 9396
Mărime: 44.27KB (arhivat)
Publicat de: Gina Bogdan
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Maria Nedelcu, Corina Barbaros

Cuprins

 1. I. CONCEPTIA DREPTURILOR OMULUI
 2. 1.1 Scurt istoric
 3. 1.2 Institutia drepturilor omului
 4. II. CEDO
 5. 2.1 Cadrul istoric
 6. 2.2 Sistemul de organizare al Curtii
 7. 2.3 Structura Curtii
 8. 2.4 Functionarea Curtii
 9. 2.5 Procedura in fata Curtii
 10. 2.5.1 Reguli generale
 11. 2.5.2 Procedura de examinare a admisibilitati
 12. 2.5.3 Procedura referitoare la fond
 13. 2.5.4 Audierea
 14. 2.5.5 Procedura in fata Marii Camere
 15. 2.6 Hotararile Curtii
 16. 2.7 Avizele consultative
 17. III. PROCESELE ROMANIEI LA CEDO (Cazul M.I.S.A si S.R.I -INTERCEPTARILE SI ÎNREGISTRARILE AUDIO SAU VIDEO)
 18. IV. CONCLUZII

Extras din referat

I. CONCEPTIA DREPTURILE OMULUI

1.1. Scurt istoric

Drepturile omului reprezinta principalele conditii care permit fiecarei persoane sa-si dezvolte si sa-si foloseasca cat mai eficient calitatile : fizice, intelectuale, morale, socio-afective si spirituale. Ele decurg din inspiratia tot mai mare a omenirii la o viata in care demnitatea si valoarea fiecaruia este respectata si protejata. Inscriindu-se in filosofia “dreptului natural “ si stand la baza teoriei “Contractului social “ a lui Jean-Jacques Rousseau, conceptul drepturilor omului a fost formulat pentru prima data in secolul al XVIII-lea, insa a fost concretizat in timpul a doua mari evenimente: Revolutia burgheza din Franta (1789) si rebeliunea coloniilor engleze din America de Nord impotriva Marii Britanii (1776). Astfel, Declaratia Revolutiei franceze privind drepturile omului si cetateanului, din 26 august 1789, da expresie filosofiei dreptului natural si consacra principiul egalitatii tuturor persoanelor in fata legii, ca principiu pe care se intemeiaza celelalte drepturi si libertati, cum sunt: dreptul la proprietate, la securitate, la rezistenta fata de opresiune, libertatea de gandire, de expresie si de manifestare. Declaratia de independenta a coloniilor engleze din America, adotata la 4 iulie 1776 la Philadelphia, proclama principiul egalitatii intre indivizi, dreptul la viata si libertate ca drepturi inalienabile si instituirea guvernelor cu consimtamantul celor guvernati. Punerea in aplicare a drepturilor astfel proclamate, atat in S.U.A., cat si in Franta s-a realizat prin constitutii scrise. Contributii insemnate la definirea si cristalizarea drepturilor omului au adus si actele constitutionale engleze de la sfarsitul sec. al XVII-lea. Astfel, “Habeas Corpus”, act adoptat de parlament in 1679, garanteaza inviolabilitatea persoanei, iar “Bill of Rights” (Declaratia drepturilor) din 1689 recunoaste dreptul la alegeri libere, libertatea cuvantului, eliberarea sub cautiune, dreptul de a fi judecat de un tribunal cu juri, precum si alte drepturi, insa primul document european in care au fost schitate primele elemente ale protectiei juridice a persoanei umane este “Magna Charta Libertatum “, semnata in 1215 de regele Ioan Fara de Tara, document prin care se reglementeaza raporturile regelui cu nobilimea si biserica engleza, si care consacra dreptul la judecata potrivit legii. “Nici un om liber nu va fi inchis sau expulzat sau nimicit in vreun fel fara a fi judecat in mod legal de egalii sai, potivit legilor tarii”.

Obiectul drepturilor omului il constituie drepturile si libertatile fundamentale ale individului, care reprezinta continutul relatiilor internationale din acest domeniu.

Drepturile omului se impart in :

a) DREPTURI CIVILE: dreptul la viata, la libertate, si la inviolabilitatea persoanei, dreptul de a se casatori, dreptula la egala ocrotire a legii, dreptul de a fi recunoscut ca subiect de drept, egalitatea in drepturi intre barbat si femeie, dreptul la o cetatenie, dreptul la propietate, dreptul de a nu fi supus une imixtiuni arbitrare sau ilegale in viata pariculara, in famile, in domiciliu sau in corespondenta sa, ori a unei atingeri ilegale aduse onoarei sau reputatiei.

b) DREPTURI POLITICE : dreptul la libertatea gandirii, constiintei si religiei, dreptul la intrunire pasnica,dreptul la libera circulatie9alegerea domiciliului, parasirea si reintoarcerea in tara), dreptul de a participa la conducerea statului (de a alege si a fi ales, de a avea acces la functiile publice), dreptul la azil.

c)DREPTURI ECONOMICE SI SOCIALE :dreptul la munca, dreptul la asigurare sociala, dreptul mamelor la ocrotire sociala, dreptul copiilor si adolescentilor la ocrotire speciala, dreptul de asociere, inclusiv in sindicate, dreptul la odihna si la timp liber, dreptul persoanei la un nivel de trai suficient pentru familia sa, dreptul la concediu platit, dreptul persoanei la realizarea drepturilor din domeniile vietii economice,sociale si culturale pentru mentinerea demnitatii sale, dreptul la sanatate.

d)DREPTURI CULTURALE : dreptul la educatie, dreptul de a participa la viata culturala, dreptul de a beneficia de progresul tehnic si de aplicatiile sale, dreptul persoanei de a beneficia de protectia intereselor morale si materiale decurgand din operle sale.

Protectia drepturilor omului prin instrumente juridice de transpunere a acestor drepturi in prevederi legale, a devenit un imperativ al comunitatii internationale dupa al doilea Razboi Mondial, in urma dezvaluirii atrocitatilor comise de nazisti, iar mai tarziu, si ca urmare a perpetuarii practicii incalcarii drepturilor omului in statele cu regimuri totalitare. Aceasta necesitate s-a concretizat in reglementari cu caracter universal sau regional ce au urmat semnarii Cartei O.N.U.(26 iunie 1945). Astfel, Declaratia Universala a Drepturilor Omului, proclamata si adoptata de Adunarea Generala a O.N.U. la 10 decembrie 1948 este primul document cu vocatie universala in acest domeniu si stabileste o conceptie unitara a comunitatii internationale despre drepturile si libertatile omului, deschizand calea spre un sistem de protectie internationala a drepturilor omului. Dupa 1948, Adunarea Generala a O.N.U. a adoptat in acest domeniu peste 60 de conventii si declaratii prin care s-a avut in vedere si instituirea unor mecanisme specifice de protectie a acestor drepturi.

1.2. Institutia drepturilor omului

Omul, fiinta sociala prin esenta, se raporteaza in mod necesar la semeni, la societate in ansamblu, acesta fiind cadrul care-i asigura existenta si dezvoltarea prin aceea ca ,,fiecare are un statut al sau in care se insumeaza totalitatea drepturilor pe care societatea le acorda sau le pretinde de la fiecare”

Prin urmare, date fiind implicatiile si consecintele deosebite ale acesteia pentru insasi existenta umana, necesitatea crearii si mentinerii echilibrului in societate, legatura stransa de interese individ – societate a determinat reglementarea juridica a acesteia. Prin norme de drept s-a fundamentat astfel ,,status libertatis” al persoanei, notiune care in timp a avut ca rezultat cristalizarea institutiei numita a drepturilor omului, ce reprezinta o garantie solida a desfasurarii in conditii optime a relatiilor aratate.

Forta coercitiva a statului apare ca fiind o modalitate eficace de armonizare a acestora. Aceasta idee si-a gasit consacrarea si in art 29 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului, potrivit caruia fiecare persoana este supusa in exercitarea drepturilor sale unor ingradiri prevazute de lege ,,in scopul recunoasterii si respectarii drepturilor si libertatilor altora si in scopul satisfacerii exigentelor juste, cerute de morala, de ordinea publica si de bunastarea generala intr-o societate democratica”.

Preview document

Drepturile omului și Curtea Europeană a Drepturilor Omului - Pagina 1
Drepturile omului și Curtea Europeană a Drepturilor Omului - Pagina 2
Drepturile omului și Curtea Europeană a Drepturilor Omului - Pagina 3
Drepturile omului și Curtea Europeană a Drepturilor Omului - Pagina 4
Drepturile omului și Curtea Europeană a Drepturilor Omului - Pagina 5
Drepturile omului și Curtea Europeană a Drepturilor Omului - Pagina 6
Drepturile omului și Curtea Europeană a Drepturilor Omului - Pagina 7
Drepturile omului și Curtea Europeană a Drepturilor Omului - Pagina 8
Drepturile omului și Curtea Europeană a Drepturilor Omului - Pagina 9
Drepturile omului și Curtea Europeană a Drepturilor Omului - Pagina 10
Drepturile omului și Curtea Europeană a Drepturilor Omului - Pagina 11
Drepturile omului și Curtea Europeană a Drepturilor Omului - Pagina 12
Drepturile omului și Curtea Europeană a Drepturilor Omului - Pagina 13
Drepturile omului și Curtea Europeană a Drepturilor Omului - Pagina 14
Drepturile omului și Curtea Europeană a Drepturilor Omului - Pagina 15
Drepturile omului și Curtea Europeană a Drepturilor Omului - Pagina 16
Drepturile omului și Curtea Europeană a Drepturilor Omului - Pagina 17
Drepturile omului și Curtea Europeană a Drepturilor Omului - Pagina 18
Drepturile omului și Curtea Europeană a Drepturilor Omului - Pagina 19
Drepturile omului și Curtea Europeană a Drepturilor Omului - Pagina 20
Drepturile omului și Curtea Europeană a Drepturilor Omului - Pagina 21
Drepturile omului și Curtea Europeană a Drepturilor Omului - Pagina 22
Drepturile omului și Curtea Europeană a Drepturilor Omului - Pagina 23
Drepturile omului și Curtea Europeană a Drepturilor Omului - Pagina 24
Drepturile omului și Curtea Europeană a Drepturilor Omului - Pagina 25

Conținut arhivă zip

 • Drepturile Omului si Curtea Europeana a Drepturilor Omului.doc

Alții au mai descărcat și

Administrație Publică

Administratia publica 1. Sfera de cuprindere a notiunii de administratie publica. 2. Distinctia dintre administratia publica centrala si locala....

Uniunea Europeană - Olanda

Istoric Uniunea Europeana - Pe 16 aprilie 1948 este semnata conventia instituind Organizatia Europeana de Cooperare Economica. Saisprezece state...

Angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata cheltuielilor instituțiilor publice

Institutiile publice, indiferent de subordonare si de modul de finantare a cheltuielilor, au obligatia sa respecte procedurile privind parcurgerea...

Subiecte Sisteme Administrative Comparate

Subiecte Sisteme Administrative Comparate ASE Administratie Publica 2011-01-24 Nr.1 1. Elaborati o analiza comparativa in ceea ce priveste...

Te-ar putea interesa și

Curtea Europeană a Drepturilor Omului

INTRODUCERE Drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului constituie unul dintre pilierii esenţiali ai societăţilor democratice. Democraţia nu...

Curtea Europeană a Drepturilor Omului

Situatia drepturilor omului in Romania a inregistrat in ultimii ani o evolutie demna de remarcat atat in ceea ce priveste elaborarea si adoptarea...

Curtea Europeană a Drepturilor Omului

1. Statutul Consiliului Europei Consiliul Europei, cu sediul la Strasburg, a luat naştere la 4 mai 1949 şi reuneşte toate statele Uniunii Europene...

Curtea Europeană a Drepturilor Omului

INTRODUCERE Situatia drepturilor omului in Romania a inregistrat in ultimii ani o evolutie demna de remarcat atat in ceea ce priveste elaborarea...

Curtea Europeană a Drepturilor Omului

1. Curtea Europeana a Drepturilor Omului: un instrument multifunctional dr. Bart Punt (Olanda) Originile Conventiei si impactul acesteia în...

Noua Curte Europeană a Drepturilor Omului în lumina protocolului nr. 11 și 14

Secţiunea 1. Evoluţia Curţii Europene a Drepturilor Omului 1.1 Convenţia Europeană a Drepturilor Omului din 1950 Convenţia Europeană a...

Curtea Europeană a Drepturilor Omului - Procedura și Hotărârile

II. CADRUL ISTORIC A. Convenţia Europeană a Drepturilor Omului din 1950 1. Convenţia pentru protecţia Drepturilor Omului şi a Libertăţilor...

Curtea Europeană a Drepturilor Omului - organizare și procedură

Introducere Curtea Europeană a Drepturilor Omului numită informal "Curtea de la Strasbourg", a fost creată in vederea sistematizarii procedurii...

Ai nevoie de altceva?