Refacerea imaginii unei instituții după o situație de criză

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 5107
Mărime: 28.69KB (arhivat)
Publicat de: Teofil Grecu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Alina Patrascu
Universitatea “Constantin Brancusi”, Tg- Jiu Specializarea Masterat – Stiinte Administrative si Relatii Internationale

Extras din referat

1. Gestionarea crizelor

Criza a devenit o stare cotidiană, cuvântul a intrat în vocabularul curent al tuturor conducătorilor de organizaţii, ofiţerilor de relaţii publice, jurnaliştilor şi publicului larg. Mass-media acordă spaţii largi unor asemenea subiecte, realizează transmisii în direct de la locul producerii evenimentului, solicită persoanelor implicate declaraţii „la cald”, asalteaza conducătorii instituţiilor şi purtătorii de cuvânt cu întrebări incomode, unele vădit tendenţioase şi care afectează grav prestigiul şi credibilitatea instituţiei.

Tocmai de aceea, ofiţerii de relaţii publice au învăţat să aibă în vedere cele mai sumbre scenarii şi să conceapă planuri de management al crizelor, care nu pot fi considerate „reţete unice”, dar se pot constitui într-un ghid de lucru util pentru cei desemnaţi să rezolve criza. Aplicarea acestor planuri permite un raspuns rapid, coerent şi adecvat la criză, reduce riscul de apariţie a zvonurilor şi a informaţiilor false şi scurtează timpul de refacere a imaginii instituţiei.

Un rol important în această ecuaţie revine ofiţerului de relaţii publice, celui chemat să desfăşoare comunicarea de criză. Plecând de la evaluarea riscurilor posibile care ameninţă organizaţia, continuând cu planificarea comunicării de criză, la declanşarea unei crize ofiţerul de relaţii publice, sprijinit de membrii celulei de criză, va gestiona relaţia cu presa, aplicând procedurile standard de operare, urmând să evalueze efectele crizei şi să propună măsuri de restabilire a imaginii instituţiei.

Nimic nu trebuie lăsat la voia întamplării, pentru ca un pas greşit poate agrava criza, cu consecinţe deosebit de grave pentru instituţie, după cum o rezolvare a problemelor în faza de pre-criză poate duce la evitarea izbucnirii ei.

2.Comunicarea în situaţiile de criză

Sunt instituţii care dispun de un Manual al situaţiilor de criză şi o Celulă de criză, în cadrul căreia există responsabilităţi pentru fiecare tip de criză. De asemenea, se stabilesc proceduri care conţin instrucţiuni de operare pentru fiecare situaţie de criză. Pot apărea evenimente social-politice, a căror gravitate variază de la manifestări, cum ar fi grevele, mişcările sociale de presiune a străzii, schimbarea subită a echipei de conducere, revoluţii şi războaie, catastrofe naturale (cutremure, inundaţii etc.) sau accidentele de altă natură (accidentele grave aviatice, maritime sau terestre) etc. Este ştiut că ascunderea informaţiilor de către instituţii este un mod de declanşare a zvonurilor. În gestionarea unei crize, pot apărea erori cu urmări greu de prevăzut:

- ezitările, conducând la crearea unei imagini de incompetenţă şi confuzie;

- ripostele, sursă de creştere a tensiunilor şi emoţiilor;

- confruntarea, oferind oponenţilor vizibilitate şi o platformă de atac;

- informaţiile contradictorii, semnificând lipsă de sinceritate şi de receptivitate.

-

Planul de administrare a unei situaţii de criză (parte componentă a Manualului Situaţiilor de criză) din cadrul unei instituţii include :

- aprobarea planului de către directorul executiv;

- lista persoanelor care vor fi implicate în rezolvarea crizei şi coordonatele acestora (adresă, telefon etc);

- lista persoanelor din instituţie ce trebuie informate imediat în cazul unei crize;

- criteriile de estimare a pierderilor potenţiale;

- planul de realizare a unei secţiuni de documentare, cuprinzând informaţii şi mărturii;

- informaţii confidenţiale ce nu pot fi divulgate înainte de lansarea planului de contracarare a crizei şi de cele mai multe ori, nici după aceea, dacă nu este necesar;

- programul de acţiune: cine, ce şi când;

- schiţa locului unde a survenit criza, o listă de resurse şi cu necesarul de aprovizionat;

- locul de unde se va obţine aparatură de comunicare, sonorizare şi înegistrare pentru presă;

- lista criteriilor de evaluare a eficienţei tratării situaţiei de criză.

Analiza imaginii vizeaza prioritar imaginea mass-media. Explicatia rezida in faptul ca mass-media este canalul de propagare a imaginii cel mai accesibil si, in acelasi timp, cel mai frecvent utilizat de creatorii de imagine. Este motivul pentru care mass-media va fi principalul vector atat pentru imaginea mass-media, cat si pentru imaginea putere, imaginea extraputere sau imaginea barometru.

Tipurile de criză pot fi stabilite în funcţie de criteriile pe care le aplicăm la clasificare.

După tipul de soluţii şi modul de rezolvare, crizele pot fi, crize de dezvoltare, crize de legitimitate, crize de onestitate, crize de competenţă

Criza de dezvoltare apare în condiţiile existenţei unor procese specifice ce se dezvoltă în interiorul unui anumit mod de procesare a informaţiei sociale (de exemplu, epocile istorice cunoscute), care generează, din interior, soluţii alternative.

În cadrul crizei de legitimitate, nu se constată o confruntare între două soluţii alternative (caracteristică a crizei de dezvoltare), ci o cantonare în cadrul unei soluţii care şi-a atins limitele funcţionale.

Criza de onestitate este strâns legat de crizele de dezvoltare şi de crizele de legitimitate. Sunt posibile situaţii în care oamenii implicaţi în gestionarea unei organizaţii, deşi dispun de modalităţi performante de procesare a informaţiilor, să le utilizeze în modalităţi neadecvate cu scopuri ascunse (de pildă pentru a obţine avantaje personale) producând situaţii care periclitează organizaţia, capacitatea ei funcţională şi de reproducere. Periclitarea stării organizaţiei constituie esenţa crizei de onestitate.

După tipul de mediu în care are loc criza există crize interne şi crize externe.

Criza internă domină atât interiorul unei organizaţii /instituţii cât şi interiorul mediului social nerelevant al acestora, mediul sarcină al organizaţiei /instituţiei. Sunt considerate crize interne şi crizele de la nivel departamental, de ramură, precum şi crizele din interiorul statului naţional.

După urgenţa rezolvării sunt crize imediate, crize urgente şi crize susţinute.

Crizele imediate izbucnesc fără avertisment, nu permit cercetări şi planificări. Ele pot fi, de exemplu, incendiul de mari proporţii, cutremure sau orice alt dezastru natural, moartea neaşteptată a conducătorului organizaţiei, violenţe la locul de muncă.

Crize urgente permit o perioadă de cercetare şi planificare dar pot izbucni brusc înainte de terminarea acestora. Problema nu este cunoscută în interiorul sau exteriorul organizaţiei şi generează ştiri negative când devine publică.

Crize susţinute (de durată) persistă timp îndelungat, chiar ani de zile şi se regăsesc în zvonuri sau în unele aluzii făcute în presă. Exemple sunt: dezvăluirea de informaţii confidenţiale, şantajul, acuzaţii false, instalarea incorectă a unui echipament, sabotarea computerelor, acuzaţii de discriminare, spionaj industrial, probleme de muncă sau de securitatea acesteia, atacul unui grup cu interese speciale etc.

După domeniul în care apar crizele sunt politice, economice, culturale, ideologice, de comunicare şi de imagine.

După nivelul la care apare criza sunt crize locale, crize naţionale, crize zonale, crize continentale,crize mondiale.

Găsirea unei metode bune de a cere iertare pentru crearea unei crize şi selectarea unui moment potrivit sunt alte aspecte ale redresării. Problema cu cerutul scuzelor implică adesea ramificaţii legale ale unor asemenea declaraţii publice. Avocaţii preferă ca nici o vină să nu fie recunoscută de către clienţii lor, pentru ca aceştia să nu aibă de suferit în cazul unui proces.

Oricare ar fi strategia decisă de o companie, trebuie să aibă următoarele rezultate pentru a fi considerată un succes în tratarea crizei: detectarea în timp, controlarea incidentului, reluarea afacerii, implementarea lecţiilor învăţate/a politicilor, îmbunătăţirea reputaţiei ca rezultat al unei reacţii potrivite, disponibilitatea imediată a resurselor investite în companie de cei implicaţi în activitatea acesteia şi decizii luate la timp/ pe baza faptelor.

Preview document

Refacerea imaginii unei instituții după o situație de criză - Pagina 1
Refacerea imaginii unei instituții după o situație de criză - Pagina 2
Refacerea imaginii unei instituții după o situație de criză - Pagina 3
Refacerea imaginii unei instituții după o situație de criză - Pagina 4
Refacerea imaginii unei instituții după o situație de criză - Pagina 5
Refacerea imaginii unei instituții după o situație de criză - Pagina 6
Refacerea imaginii unei instituții după o situație de criză - Pagina 7
Refacerea imaginii unei instituții după o situație de criză - Pagina 8
Refacerea imaginii unei instituții după o situație de criză - Pagina 9
Refacerea imaginii unei instituții după o situație de criză - Pagina 10
Refacerea imaginii unei instituții după o situație de criză - Pagina 11
Refacerea imaginii unei instituții după o situație de criză - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Refacerea Imaginii unei Institutii dupa o Situatie de Criza.doc

Alții au mai descărcat și

Conceptul de Imagine

Definiţii şi abordări ale imaginii Unul dintre cele mai prestigioase dicţionare Larousse Multimédia Encyclopédie oferă următoarea definiţie a...

Gestionarea situațiilor de criză

Introducere In zilele noastre criza (economiei, culturii, valorilor, invatamantului, societatii etc.) a devenit o stare cotidiana, iar cuvantul a...

Tehnici de Redactare a Textelor Jurnalistice

The Elements of Style, avându-i ca autori pe William Strunk Jr. si E.B White este manualul care, de la prima ediţie şi până astăzi, a format...

Lobby-ul realizat de către europerlamentarii români la Parlamentul European

Master Relatii Publice An 1 Prin lobbying se întelege activitatea unui grup care incearca sa determine puterea legislativa sau executiva sa adopte...

Crizele și Activitatea Departamentului de Comunicare și Relații Publice

Departamentul de comunicare al oricărei organizaţii trebuie să fie pregătit pentru prevenirea şi gestionarea unei crize deoarece evenimentele şi...

Anti Fumat

1 . Introducere Tutunul este original din Mexic, unde în secolul al VI – lea era folosit pentru anumite ritualuri religioase. Indienii numeau...

Dimensiunea socială a publicității

In societatea de astazi se poate remarca prezenta tot mai pregnanta a publicitatii. Strans legata de comunicarea de masa, aceasta isi trage...

Te-ar putea interesa și

Studiu de caz - gestionarea crizei organizaționale a companiei GFS Duty Free ca sursă a crizei de imagine

PLEDOARIE ANTI-CRIZA Cu 14 ani în urma, Delumeau scria : „Pe parcursul istoriei comunitatii umane, temerile se schimba dar frica ramâne. Omul...

Relații publice în perioade de criză

I. Activități de Relații Publice. Configurare cadru „Relațiile publice constituie ansamblul acțiunilor desfășurate de o întreprindere/organizație...

Efectele crizei de comunicare în cadrul relației profesor - elev

INTRODUCERE Criza de comunicare în organizaţii au format obiectul unor cercetări intense şi variate, materializate prin lucrări cu rezultate...

Comunicarea în Situații de Criză

INTRODUCERE Comunicarea în situaţii de criză este cea mai provocatoare şi fascinantă practică a comunicării. Informaţia lipseşte sau este săracă...

Managementul Situațiilor de Criză în Cadrul Colectiviăților Locale

Managementul situaţiilor de criză în cadrul colectivităţilor locale Cap 1. Definiţii şi tipologii ale crizei 1.1 Definiţii si caracteristici...

Curtea de Justiție a Uniunii Europene

1. PRELIMINARII Motto: „Nimic nu este posibil fara oameni, nimic nu este durabil fara institutii. Institutiile pot, daca sunt bine construite, sa...

Strategii și Modalități Eficiente de Comunicare Interna în Instituțiile Publice

ARGUMENT ,,Pentru a da o existenţă publică unei activităţi, unei idei sau unui produs, nu este suficient doar ca aceste elemente să existe,...

Strategii de Gestionare a Crizei

În relaţiile dintre companie şi client (public) se derulează un flux continuu de informaţii la care participă şi angajaţii, şi partenerii...

Ai nevoie de altceva?