Cuprins
- UMTS 3
- Protocoale de semnalizare:
- Node-B Application Part 5
- Radio Resource Control 5
- Non-Access Stratum 8
- Signaling System No. 7 10
- Radio Access Network Application Part 11
- Network Subsystem Application Protocol 12
- Schema sistemului de semnalizare 14
- Bibliografie 21
Extras din referat
UMTS
Universal Mobile Telecommunications System ( UMTS) este un sistem de telefonie mobilă ce aparține familiei de standarde de comunicații mobile ale generației a treia.
UMTS este împărțit în două subsisteme :
UMST Terrestrial Radio Access Network(UTRAN) sau Rețeaua terestră de acces radio aflată în contact direct cu terminalele mobile și gestionarea resurselor radio, fiind alcătuită din mai multe stații radio (NodeB) si RNC-uri. Stația radio are rolul de emisie și recepție radio.
UMTS este împărțit în două subsisteme :
UMST Terrestrial Radio Access Network(UTRAN) sau Rețeaua terestră de acces radio aflată în contact direct cu terminalele mobile și gestionarea resursele radio, fiind alcătuită din mai multe stații radio (NodeB) și RNC-uri. Stația radio are rolul de emisie și recepție radio.
Core Network sau Rețeaua centrală este utilizată pentru comutarea și rutarea datelor, fiind alcătuită din:
- Mobile Switching Center (MSC) se ocupă de controlarea apelurilor, interfața cu celelalte elemente din rețea sau cu rețelele alăturate;
- Home Location Register (HLR) conține informații administrative despre fiecare utilizator din rețea;
- Visitor Location Register (VLR) conține informații selectate din HLR despre utilizatorii din aria geografică controlată de MSC;
- Gateway MSC (GMSC) folosit pentru stabilirea interconexiunilor dintre rețeaua gazdă și celelalte rețele cu care este conectat;
- Serving GPRS Support Node (SGSN) este responsabil cu livrarea pachetelor între stațiile mobile ce aparțin zonei sale de acoperire;
- Gateway GPRS Supporte Node (GGSN) convertește pachetele sosite de la SGSN , într-un format potrivit și le trimite către rețeaua corespunzătoare.
Rețeaua centrală include două domenii: domeniul cu comuție de circuite (Circuit Switch-CS) și domeniul cu comuție de pachete (Packet Switch-PS).
- Comutarea de circuite (CS) - această metodă presupune ca un canal să fie stabilit la începutul comunicației între doi utilizatori ai rețelei de telecomunicații. Acest canal rămâne operațional pe întreaga durată a transmisiei. După ce întreaga informație a fost transmisă canalul este eliberat din nou. Având în vedere că avem o cale de comunicație disponibilă în mod constant din momentul în care este stabilită, nu mai este nevoie ca blocurile de date individuale care trec prin canal să conțină informații de adresare. Selecția canalelor este suficientă pentru a garanta identificarea unică a receptorului. Acest tip de comunicație este specific pentru telefonia de voce. Dezavantajul comutației de circuite este că dacă pe durată anumitor intervale canalele alocate nu sunt utilizate ele rămân blocate pe durata întregii conexiuni. Acest lucru reduce capacitatea disponibilă celorlalți utilizatori.
- Comutarea de pachete (PS) - această metodă evită dezavantajul observat la CS. Un set de date este divizat în pachete de dimensiuni mici. Fiecărui pachet individual i se oferă o adresă destinație, pentru a putea fi transmis individual. Avantajul major în tehnologia de comutare este robustețea în cazul evenimentelor de eșuare ale nodurilor individuale ale rețelei. Dacă un nod nu mai este disponibil într-o rețea bazată pe comutarea de pachete, celelalte noduri ale rețelei pot identifică rute diferite, urmând doar ca la final să poată fi recompus mesajul inițial, menținând astfel o transmisie end-to-end.
-
Interfețele în UMTS:
- UTRAN Air interface (Uu) este interfața ce face legătura între echipamentul utilizatorului (UE) și Node B.
Atunci când un utilizator dorește să stabilească un apel, acesta este redicționat spre un nod de comutare, GMSC. În funcție de numărul de telefon, nodul de comutare determină baza de date în care sunt stocate informații despre utilizatori. HLR cunoscând zona în care se află utilizatorul trimite o interogare către VLR-ul corespunzător. VLR-ul răspunde cu un număr adecvat către HLR, care, la rândul său transmite numărul către GMSC.
- De acolo apelul este direcționat spre nodul de comutație destinație Iur această interfață poate suporta schimburi între informații de semnalizare și informații de date;
- Iu conectează partea de Core Network și rețeaua de acces radio, UTRAN; [1]
Bibliografie
[1] Materiale training practică Vodafone
[2] Heikki Kaaranen, Lauri Laitinen, Architecture mobility and services, 2005, p. 321
[3] Harri Holma, Antti Toskala, WCDMA for UMTS: HSPA Evolution and LTE , 2004, p. 92
[4] https://en.wikipedia.org/wiki/Radio_Resource_Control
[5] Jonathan P. Castro, UMTS network and radio access technology, 2001
[6]http://www.rfwireless-world.com/Tutorials/UMTS-logical-transport-physical-channels.html
[7] http://www.radio-electronics.com/info/cellulartelecomms/umts/umts-wcdma-channels.php
[8] Andrew Richardson, WCDMA Design Handbook, Cambridge University Press, 2005, p.437-447
[9] https://en.wikipedia.org/wiki/Non-access_stratum
[10] https://www.tutorialspoint.com/umts/umts_nas_signaling_protocol.htm
[11] http://www.rfwireless-world.com/Tutorials/UMTS-protocol-stack.html
[12] http://www.3g4g.co.uk/Faq/mm.html
[13] Sumit Kasera, Nishit Narang, 3G Networks, Tata McGraw-Hill Education, 2004, p.298-299
[14] B.Walke,P.Seidenberg,M.P.Althoff -UMTS The Fundamentals, p.75
[15] https://ro.wikipedia.org/wiki/Sistemul_de_semnalizare_7
[16] Ralf Kreher și Torsten Ruedebusch, UMTS signaling-umts interfaces, protocols,message flows, and proceduresanalyzed and explained.
[17] Walke-B.,Seidenberg-R.,Althoff-M.P , UMTS the fundamentals,2001,p. 78
Preview document
Conținut arhivă zip
- Sistemul de semnalizare in UMTS.docx