Amenajare teritorială turistică - studiu de caz Munții Piatra Craiului

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2200
Mărime: 120.44KB (arhivat)
Publicat de: Melinda-Brigitta L.
Puncte necesare: 6
UNIVERSITATEA TRANSILVANIA DIN BRAŞOV FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR

Cuprins

  1. Prezentarea Parcului Naţional Piatra Craiului 3
  2. Analiza amenajării turistice existente 3
  3. Propuneri pentru îmbunătăţirea amenajării turistice a zonei 5
  4. Bibliografie 9

Extras din referat

1. Prezentarea Parcului Naţional Piatra Craiului

Parcul Naţional Piatra Craiului este situat în Carpaţii Meridionali incluzând Creasta Pietrei Craiului, în totalitate şi spaţii din culoarele intramontane limitrofe, Rucăr-Bran şi Rucăr-Zărneşti. Parcul Naţional Piatra Craiului se extinde pe raza judeţelor Braşov şi Argeş, incluzând suprafeţe aparţinând localităţilor Zărneşti, Moeciu (satele Măgura şi Peştera), Bran, Rucăr şi Dâmbovicioara.

În parc sunt incluse mai multe rezervații naturale, dintre care:

• Peștera Dâmbovicioara (0, 50 ha)

• Peștera Liliecilor (4,78 ha)

• Cheile Zărneștiului - Cheile Vlădușca (109,80 ha)

• Zona carstică Dâmbovicioara - Brusturet (2.000 ha)

Parcul Național Piatra Craiului reprezintă o zonă cu vârfuri abrupte (Vârful Țimbalul Mare - 2.177 m, Vârful dintre Țimbale - 2.170 m), din rocă metamorfică, stâncârii calcaroase de vârstă jurasică, fânețe, pășuni, zone împădurite, grohotișuri, goluri alpine, chei (Cheile Zărneștiului, Cheile Vlădușca, Cheile Dâmbovicioarei), peșteri, ochiuri de malaștină, cursuri de apă sau zone carstice (Cerdacul Stanciului, Padina lui Calinet, Prăpastiile Zărneștiului, Fântâna Domnilor, Fântâna lui Botorog, La Zaplaz) rezultate în urma eroziunii sau coroziunii rocilor.

2. Analiza amenajării turistice existente

Punctele forte ale amenajării turistice a PNPC nu sunt numeroase, dar pot fi trasformate în oportunităţi, pot fi cheia unei dezvoltări mai de amploare a parcului.

De exemplu multiplele căi de acces fac să fie mai uşor de ajuns pe traseele turistice. Zărneştiul, principala cale de acces în parc se află foarte aprope de Braşov. Dar tot legat de căile de acces, putem vorbi şi de un punct slab: şi anume multe dintre drumuri nu sunt asfaltate, cum ar fi cel care face lagătura dintre Zărneşti şi cabana Plaiul Foii, important punct de reper al parcului.

Administraţia PNPC are un site foarte bine construit, disponibil în 3 limbi (română engleză şi franceză) de unde turiştii pot afla informaţii necesare.

Au fost demarcate mai multe proiecte de-a lungul timpului. Unul dintre cele mai importante este Proiectul Situri Natura 2000 în urma căruia s-au inventariat speciile de plante, s-au cartat mai multe zone, o serie de tresee turistice ce traversau habitate fragile au fost deviate sau refăcute pentru a estompa eroziunea solului (montare de trepte, gărduleţe), au fost organizate 21 de tabere de educaţie ecologică şi de colectare a gunoaielor unde au participat peste 500 copii şi s-au strâns peste 15 tone de deţeuri. De asemenea a fost reamenajată Peţtera Dâmbovicioara (refacerea treseului de vizionare şi a sistemului de iluminat) şi redată circuitelor turistice intr-o formă mult mai acceptabila. De altfel au fost elaborate o serie de pliante informative, broşuri care au fost împărţite turiştilor.

Un punct bun pentru parc, nu neapărat legat direct de amenajare, este organizarea Maratonului Piatra Craiului, care s-a desfăşurat pe următorul traseu turistic: Zărneşti Centru, Gura Riului, Fântâna Botorog, Sat Măgura, Casa Folea (Peştera), La Table, Poiana Lespezi, Funduri (Creasta), Valea Urzicii, Ceardacul Stanciului, Marele Grohotiş, Umerii Pietrei Craiului, Refugiul Spirlea, Plaiul Foii, Valea Urşilor, Refugiul Diana, Coltul Chiliei, Zarneşti Centru. Pe o lungime totala de 41 km. Acest maraton demonstrează că se poate şi la noi organiza concursuri în parcurile naţionale, concursuri care nu fac decât să promoveze parcul.

Punctele slabe în ceea ce priveşte amenajarea turistică sunt destul de numeroase, din pacăte. Putem începe de la lipsa unor centre de vizitare/ informare. Actualmente clădirea ce se vrea a fi centru de vizitare şi informare este funcţională (ca şi sediu al APNPC) dar nu este finalizată în întregime. Clădirea va cuprinde: spaţii expoziţionale (macheta tridimensională a masivului, macheta unei peşteri şi a unei stani, diorame şi exponate pe diferite teme), punct de informare turistică, sală de conferinţă şi sală de clasă, birourile administraţiei parcului şi spaţii de cazare. În acest fel turiştii care vizitează zona se vor putea informa cu privire la proiectele pe care le implementează administraţia parcului, reţeaua Natura 2000, aspecte legate de cadrul natural şi comunităţile locale, facilităţi turisitice şi recreative în zona parcului etc. Centrul de vizitare este amplasat pe drumul ce duce la Cabana Plaiul Foii la 1 km pe partea dreaptă de la ieşirea din Zărneşti.

Legat de panourile de informare, acestea sunt prea puţine. Într-adevăr există aproximativ 30 de trasee marcate, dar aceste marcaje nu sunt foarte vizibile, cineva fără experienţă se poate rătăci foarte uşor. Panouri de informare, sau cu harta zonei sunt aproape inexistente. Chiar dacă administraţia parcului a avut tentative de a amenaja astfel de panouri, acestea nu au avut viaţă lungî, din cauza turismului necivilizat.

De asemenea potecile nu sunt amenajate, turiştii pot călca pe toată suprafaţa, ceea ce dăunează florei şi vegetaţiei. De asemenea multe poteci sunt degradate, când ploua nici nu se poate călca din cauza noroiului care se formează.

Refugiile turistice nu sunt deloc amenajate. În unele miroase foarte urât, fiind imposibil de înnoptat.

Spaţiile de campare amenajate sunt aproape inexistente, neexistând în aceste zone containere de gunoi, colectarea gunoiul fiind o problemă în sine.

Problemele de amenajare ale PNPC sunt numeroase, de aceea acestea vor fi tratate în urmatorul punct, fiind propuse şi îmbunătăţirile aferente.

Preview document

Amenajare teritorială turistică - studiu de caz Munții Piatra Craiului - Pagina 1
Amenajare teritorială turistică - studiu de caz Munții Piatra Craiului - Pagina 2
Amenajare teritorială turistică - studiu de caz Munții Piatra Craiului - Pagina 3
Amenajare teritorială turistică - studiu de caz Munții Piatra Craiului - Pagina 4
Amenajare teritorială turistică - studiu de caz Munții Piatra Craiului - Pagina 5
Amenajare teritorială turistică - studiu de caz Munții Piatra Craiului - Pagina 6
Amenajare teritorială turistică - studiu de caz Munții Piatra Craiului - Pagina 7
Amenajare teritorială turistică - studiu de caz Munții Piatra Craiului - Pagina 8
Amenajare teritorială turistică - studiu de caz Munții Piatra Craiului - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Amenajare Teritoriala Turistica - Studiu de Caz Muntii Piatra Craiului.docx

Alții au mai descărcat și

Parcul Național Piatra Craiului - peisaj unicat al patrimoniului turistic Românesc

Introducere Trăim într-o nouă eră când grijile pentru conservarea casei noastre, Pământul, trebuie să treacă mai departe de sloganele ocazionale...

Amenajarea teritorială a Parcului Național Piatra Craiului

Capitolul 1 Prezentarea potentialului turistic al PNPC 1.Scurt istoric al PNPC Masivul Piatra Craiului a devenit rezervatie naturala in 28 martie...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Ai nevoie de altceva?