Analiza turismului rural în perioada pandemică

Referat
7/10 (1 vot)
Ă
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: pptx
Pagini : 14 în total
Mărime: 653.19KB (arhivat)
Publicat de: Maria R.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mindrigan Vasile
Chisinau, R. Moldova

Extras din referat

Actualitatea și importanța problemei abordate. La momentul actual, turismul din Republica Moldova ca și din alte state, a fost lovit de o criză pandemică ce a dus la sistarea unor activități și la apariția unor pierderi semnificative din acest sector.

În același timp criza pandemică a creat premize bune pentru dezvoltarea turismului intern, în special turismului în destinații rurale.

Această formă de turism, turismul rural este o formă de practicare a turismului la sat, ce implică activități de recreere, odihnă, agrement, vizitare și multe altele.

În studiile lui Vasile Glăvan am observat că turismul rural se definește ca o activitate turistică propriu-zisă (cazare, pensiune, circulație turistică, derulare de programe, prestare de servicii de bază și suplimentare) - activități economice (predominant agricole dar și practicarea unor ocupații tradiționale) precum și modul de petrecere a timpului liber, pentru cei ce solicită acest tip de turism [2. p. 85].

În mediul rural turismul se dezvoltă în strânsă corelație cu economia locală, ceea ce conduce la interdependența dintre aceste două laturi, însă urmează să vedem, cum acesta s-a întâmplat în Republica Moldova.

Scopul cercetării este analiza stării turismului rural în perioada pandemică în Republica Moldova.

Obiectivele cercetării:

Studiul surselor de specialitate, în special celor din spațiul online, privind activitatea din turismul rural în perioada pandemică.

Analiza numărului de turiști care au beneficiat de cazări în mediul rural (pensiuni agropensiuni).

Metodele de cercetare. Pentru atingerea scopului și realizarea obiectivelor, au fost utilizate metode de cercetare bibliografică, analiza și sinteză de date, metoda statistică, realizate în trei etape distinse: identificarea surselor științifico-metodice, selectarea celor relevante și sintetizarea datelor.

Rezultatele cercetării. Acest studiu încearcă să evidențieze o analiză conceptuală a turismului rural în perioada pandemică, modul de orientare a fluxurilor de turiști care au beneficiat de cazări în mediul rural (pensiuni, agropensiuni). Pentru realizarea acestei cercetări am selectat literatura de specialitate în funcție de conținut, bazându-ne pe elemente precum: semnificația termenului de turism rural, reproducerea unor forme relevante turismului în mediul rural și analiza numărului de turiști care au beneficiat de cazări în mediul rural (pensiuni, agropensiuni).

Principalele forme de turism din mediul rural

Multutudinea de forme de turism practicate în ultimul timp în spațiul rural din Republica Moldova în diferite destinații turistice au, promovarea acestora de diverșii actori implicați în activitatea turistică a permis redirecționarea turiștilor interni spre destinațiile turistice rurale interne în perioada pandemică și a oferit o alternativă bună pentru perioade de vacanță și de weekend. Aceste forme sunt:

Turismul rural este deplasarea unei persoane într-o zonă rurală nepoluantă, unde este găzduită cel puțin 24 ore într-o structură de primire turistică adecvată mediului rural, cu scopul petrecerii timpului liber într-un mod cât mai diversificat, în strânsă concordanță cu natura, cultura și arta țărănească, în condițiile existenței posibilității de a consuma alimente proaspete naturale [1. p. 176].

Turismul ecologic sau "ecoturismul" presupune dezvoltarea tuturor formelor de turism, management și marketing turistic care să respecte integritatea naturală, socială și economică a mediului prin explorarea resurselor naturale și culturale în interesul generațiilor viitoare [6. accesat 15.06.21].

Conținut arhivă zip

  • Analiza turismului rural in perioada pandemica.pptx

Alții au mai descărcat și

Studiu privind Piața Turistică din România

CUVÂNT ÎNAINTE Turismul se adresează unor segmente sociale largi şi răspunde din plin nevoilor acestora, detaşându-se printr-un înalt dinamism,...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Resurse și destinații turistice

Turismul balnear nu se adresează numai celor cu probleme medicale, ci și celor care vor să se relaxeze, să-și regăsească vitalitatea și o bună...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Ai nevoie de altceva?