Analiza Zonei Turistice Brașov din România

Referat
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 9220
Mărime: 1.01MB (arhivat)
Publicat de: Raluca Balazs
Puncte necesare: 8
Academia de Studii Economice Din Moldova Facultatea BAA Catedra Tursim şi Servicii Hoteliere

Cuprins

  1. Introducere
  2. CAPITOLUL I: Informatii generale despre judetul Brasov
  3. 1.1 Istoria pe scurt
  4. 1.2 Geografia
  5. 1.2.1 Localizare
  6. 1.2.2 Ape
  7. 1.2.3 Clima
  8. 1.2.4 Relief
  9. 1.3 Criteriu administrativ
  10. 1.4 Demografia
  11. 1.5 Religia
  12. CAPITOLUL II: Potentialul turistic al Brasovului
  13. 2.Analiza SWOT a potentialului turistic
  14. 3. Transportul(date statistice)
  15. 3.1. Transporturi externe
  16. 3.2 Transporturi interne
  17. 3.3 Accesibilitate
  18. 4.Perioade de calatorii si date statistice
  19. 4.1 Tipuri de turism practicate
  20. 4.2 Categorii de client si Motivatia
  21. 4.3 Cazare ,alimentatie,agrement
  22. 5.Obiective turistice,date statistice
  23. 6. Analiza diagnostica a destinatiei (harta)
  24. CAPITOLUL III: Riscuri posibile
  25. Concluzie
  26. Bibliografie

Extras din referat

Introducere

Turismul a devenit in zilele noastre o activitate la fel de importanta precum cea desfasurata în alte sectoare-chei din economia mondiala.

Activitatea turistica este bine sustinuta de un valoros potential turistic - natural antropic - diferentiat de la tara la tara, in functie de care sunt organizate diferite tipuri de turism.

Romania imbratiseaza in varietatea sa, de la muntii inalti pana la valurile inspumate ale Marii Negre, aproape toate formele de relief, fiind fara indoiala o tara facinanta prin tot ce reprezinta ea.

Certitudinea acestei afirmatii trebuie cautata in frumusetea sublima cu care natura a daruit aceste pamanturi, in marturiile zbuciumate ale trecutului istoric si nu in ultimul rand in privirile entuziasmate ale turistilor pentru care descoperirea fermecatoarelor obiective turistice a insemnat decoperirea unor noi perspective.

Muntii Carpati cu nenumaratele pesteri, chei, defilee, cascade si lacuri alpine cu minunata flora si fauna cuprinse in rezervatii naturale sau declarate monumente ale naturii, reprezinta un izvor nesecat de incantare pentru iubitorii de drumetii, excursii alpinism si sporturi de iarna.

Blandele dealuri adesea impodobite cu podgorii si netedele campii, cuceresc prin atmosfera calma in care sunt invaluite.

Delta Dunarii cu varietatea sa floristica si faunistica rar intalnita in lume este o unitate peisagistica deosebit de interesanta din punct de vedere stiintific si nu numai, iar litoralul romanesc al Marii Negre ofera numeroase posibilitati de agrement.

Statiunile climaterice si balneare sunt indicate pentru odihna si tratament, ajutand in vindecarea unor afectiuni dar si in mentinerea sanatatii.

CAPITOLUL I: Informatii generale despre judetul Brasov

Brasov reprezinta unul dintre cele mai importante orase culturale si istorice din Romania. Aceasta localitate este resedinta judetului Brasov si un punct de plecare catre alte destinatii deosebite din Romania, cum ar fi Maramures,Marea Neagra,Bucovina, muntii Carpati sau zona cetatilor dacice din Tara Hategului. Cea mai buna vedere asupra orasului se poate obtine din varful muntelui Tampa (960m), unde se poate ajunge cu telecabina sau pe jos.

Atestat documentar in 1235, Brasovul s-a bucurat de-a lungul timpului de numeroase privilegii oferite de domnitorii tarilor romane, fiind unul dintre orasele cele mai importante din Transilvania si datorita pozitiei geografice. Devenit un centru mestesugaresc infloritor , Brasovul a fost transformat in cetate, cu ziduri, bastioane, turnuri de supraveghere si de paza. Astazi, cele mai multe dintre turnuri au fost transformate in muzee, ce se pot vizita contra unor sume modice (intre 1,5 si 5 lei).

Desi a fost supus de-a lungul anilor mai multor atacuri si incendii, Brasovul se prezinta astazi ca un oras infloritor, ce a pastrat din arhitectura si farmecul vremurilor trecute. Centrul istoric este renumit pentru multitudinea de edificii si obiective turistice de mare vechime, precum: Biserica Neagra, Biserica Sfantul Nicolae, Prima Scoala Romaneasca, Turnul alb, Turnul negru, Piata Sfatului, Poiana Brasov (la aprox. 12 km).

1.1 Istoria pe scurt

Brașov (în germană Kronstadt, în maghiară Brassó, în latină Corona; de asemenea pe hărțile vechi trecut Cron∫tadt sau Braßov, în dialectul săsesc Kruhnen, Krűnen, Krînen) este reședința și cel mai mare municipiu al județului Brașov, România. Potrivit recensământului din 2002, are o populație de 284.596 locuitori, fiind unul dintre cele mai mari orașe din țară (totuși în scădere în ultimele două decenii din cauza exodului sașilor și a reducerii activității industriale). Conform ultimelor estimări oficiale ale Institutului Național de Statistică, populația municipiului Brașov era, în anul 2009, de 278.003 locuitori.Stațiunea de iarnă Poiana Brașov se află la 12 km distanță de centrul municipiului, dispunând de o infrastructură dezvoltată pentru practicarea sporturilor de iarnă. Patron al orașului este considerată a fi Fecioara Maria. Statuia acesteia se află pe unul dintre contraforturile Bisericii Negre, îndreptat spre Casa Sfatului, având stema Brașovului sculptată dedesubt în relief.

Brașovul este cunoscut și datorită Festivalului Internațional „Cerbul de Aur”, ce se ține aproape în fiecare an în centrul orașului. Acesta a avut pe scena sa nume celebre precum Tom Jones, Coolio,Ray Charles, Pink, Kylie Minogue sau Christina Aguilera.

Municipiul Brașov a reprezentat, de secole, unul dintre cele mai importante, puternice și înfloritoare orașe din zonă. Datorită poziției geografice privilegiate și a infrastructurii sale de astăzi, el permite dezvoltarea multor activități economice, culturale și sportive.

Sub aspect confesional populația Brașovului era alcătuită din:

• 17.763 ortodocși (30,0%)

• 13.207 romano-catolici (22,3%)

• 13.050 luterani (22,0%)

• 8.237 reformați (13,9%)

• 2.594 mozaici (4,4%)

• 2.049 greco-catolici (3,5%)

• 1.905 unitarieni (3,2%) ș.a.

Restul confesiunilor reprezentau fiecare sub 1% din populația orașului Brașov.

1.2 Geografie

1.2.1 Localizare

Poziţie. Judeţul Braşov este situat în partea centrală a României, la îmbinarea a două mari lanţuri muntoase: Carpaţii Orientali şi Carpaţii Meridionali. Conform Legii 315/2004 privind dezvoltarea regională în România, judeţul Braşov face parte din Regiunea de Dezvoltare 7 Centru, alături de judeţele Sibiu, Mureş, Harghita, Covasna şi Alba.Populaţia judeţului, înregistrată la 1 iulie 2006, este de 595.758 de locuitori, populaţie preponderent urbană. Judeţul

Braşov deţine 23,4% din populaţia Regiunii Centru. O mare parte a populaţiei judeţului locuieşte în municipiul Braşov.

Suprafaţa judeţului este de 5.363 km², cu o densitate a populaţiei de 111 loc/km², peste media

pe ţară de 90 loc/km², ocupând astfel poziţia a şaptea pe ţară la acest indicator.

1.2.2 Ape

Prin municipiul Brașov trec râurile Șcheiu (numit și râul Graft),Valea Tei,Valea Răcădău,Valea Plopilor cu Valea Scurtă,Valea Florilor, Gorganu, Râul Timiș și Canalul Timiș.

Reţele de apă şi canalizare

Dezvoltarea investiţiilor şi a locuinţelor în zonele periurbane şi limitrofe municipiului Braşov impune extinderea reţelelor aducţiune de apă şi de canalizare. Compania Apa funcţionează ca operator unic regional, asigurând serviciul de distribuţie a apei potabile şi serviciul de canalizare în localităţile Ghimbav, Hălchiu, Hărman şi Sânpetru. Compania asigură, de asemenea, furnizarea apei potabile în localităţile Săcele şi Tărlungeni şi prelucrarea apelor uzate din Cristian şi Râşnov. În localităţile Codlea,Predeal, Bod şi Prejmer serviciile de alimentare cu apă potabilă şi prelucrarea apei uzate sunt asigurate de firme private.Pentru serviciile de distribuţie şi furnizare a apei potabile şi de prelucrarea a apei uzate există master-planul elaborat de SEGA, în colaborare cu Agenţia Judeţeană de Protecţie a Mediului, care a fost aprobat la nivel judeţean.

Preview document

Analiza Zonei Turistice Brașov din România - Pagina 1
Analiza Zonei Turistice Brașov din România - Pagina 2
Analiza Zonei Turistice Brașov din România - Pagina 3
Analiza Zonei Turistice Brașov din România - Pagina 4
Analiza Zonei Turistice Brașov din România - Pagina 5
Analiza Zonei Turistice Brașov din România - Pagina 6
Analiza Zonei Turistice Brașov din România - Pagina 7
Analiza Zonei Turistice Brașov din România - Pagina 8
Analiza Zonei Turistice Brașov din România - Pagina 9
Analiza Zonei Turistice Brașov din România - Pagina 10
Analiza Zonei Turistice Brașov din România - Pagina 11
Analiza Zonei Turistice Brașov din România - Pagina 12
Analiza Zonei Turistice Brașov din România - Pagina 13
Analiza Zonei Turistice Brașov din România - Pagina 14
Analiza Zonei Turistice Brașov din România - Pagina 15
Analiza Zonei Turistice Brașov din România - Pagina 16
Analiza Zonei Turistice Brașov din România - Pagina 17
Analiza Zonei Turistice Brașov din România - Pagina 18
Analiza Zonei Turistice Brașov din România - Pagina 19
Analiza Zonei Turistice Brașov din România - Pagina 20
Analiza Zonei Turistice Brașov din România - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Analiza Zonei Turistice Brasov din Romania.docx

Alții au mai descărcat și

Potențialul Turistic al Județului Suceava

Argument Turismul se manifestă astăzi ca un domeniu distinct de activitate, cu o prezenţa tot mai activă în viaţa economică şi socială, cu o...

Vatra Moldoviței

Cuvânt înainte Raţiunea unui studiu monografic asupra comunei Vatra Moldoviţei subsumează doi vectori motivaţionali- voinţa politică locală şi...

Potențial turistic în zona Suceava

Argument Romania este una dintre tarile Europei cu un ridicat potential turistic, pastrat de-al lungul secolelor, dar care nu este exploatat la...

Turismul Rural în Bucovina

Turismul rural in Bucovina 1. Definirea notunii de turism rural Turismul rural este un fenomen nou si vechi in acelasi timp. Interesul pentru...

Potențialul turistic al Bucovinei

Introducere: Turismul este un fenomen socio-economic, puternic ancorat în aproape toate sectoarele economiei, pe plan mondial industria turistică...

Bucovina turistică

ARGUMENT Una dintre orientările fundamentale ale economiei moderne este dezvoltarea şi diversificarea serviciilor. În cadrul acestora agroturismul...

Potențialul turistic al Carpaților Românești

ROMANIA - LOCURI UNICE Potentialul turistic ar putea fi definit astfel: totalitatea factorilor de atractie apartinand cadrului natural sau...

Potențialul turistic al Sucevei

ARGUMENT Teritoriul orasului Suceava si împrejurimile sale au fost locuite, asa cum atesta cercetarile arheologice, din timpuri stravechi,...

Te-ar putea interesa și

Brand Turistic Brașov

Capitolul I Branding-ul şi destinaţia turistică I.1 Ce este turismul? Turismul modern s-a născut în secolul al XIX-lea, odată cu dezvoltarea...

Poiana Brașov

Capitolul 1 – Localizare si caracterizare Localizare Brasov Situat in zona de sud-est a Transilvaniei, pe cursul mijlociu al Oltului, in...

Cercetări tehnice și de marketing privind extinderea sezonului turistic în Poiana Brașov pe toată perioada anului

1. INTRODUCERE Industria turismului din România are că specific important turismul montan. Analiza turismului montan presupune soluționarea...

Turismul Balnear - Covasna

Statiunea Covasna si imprejurimile sale reprezinta un produs turistic complex, competitiv pe piata turistica interna si externa. Statiune...

Lucrare de sinteză - practică de specialitate

Cap I Prezentarea firmei ARO PALACE Localizată în centrul tării, la răscrucea de drumuri care leagă Transilvania de celelalte provincii, S.C....

Analiză din punct de vedere al resurselor turistice a județului Brașov

Judetul Brasov cu o populatie de peste 596 000 de locuitori, este situat in partea central-estica a Romaniei, la poalele varfului Tampa (967m)....

Managementul în societatea modernă și dezvoltarea agroturismului

INTRODUCERE Societatea umana se confrunta in ultimul timp cu probleme grave si presante ca saracia, foametea, dorinta de dominatie, explozia...

Geografia Resurselor Agroturistice

I. Evaluarea si propunerea de solutii de valorificare a resurselor locale si regionale de turism din judetul Galati 1. Reliefarea principalelor...

Ai nevoie de altceva?