Elveția

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 4516
Mărime: 53.22KB (arhivat)
Publicat de: Sabin Leonte
Puncte necesare: 5
UNIVERSITATEA CRESTINA D CANTEMIR CURS: POLITICI INTERNATIONALE DE TURISM EXEMPLIFICAT PE ELVETIA.

Extras din referat

Confederaţia Elveţiană sau Elveţia (Latină: Confoederatio Helvetica) este un mic stat federal în Europa Centrală, fără ieşire la mare. Are graniţă cu Germania, Franţa, Italia, Austria şi Liechtenstein. Ţara are o mare tradiţie în neutralitatea politică şi militară, motiv pentru care este sediul multor organizaţii internaţionale.

Capitală Berna

46°57′ N 7°27′ E

Oraş principal Zurich

Limba oficială Germana, Franceza, Italiana, Reto-romana

Sistem politic Republică Federală

- Preşedinte Pascal Couchepin (2008)

- Cancelar Annemarie Huber-Hotz

Independenţă -Declarată: 1291

-Recunoscută: 1648

Suprafaţă

- Total 41.285 km² (Locul 132)

- Apa (%) 4.2 %

Populaţie

-7 508 700 loc. (Locul 92)

- Densitate 181/km² loc./km²

PIB

- Total $233 Miliarde USD (Locul 35º)

- Per capita $30.186 USD

Monedă Franc Elveţian

Fus orar UTC + 1

Zi naţională

Domeniu Internet ch

Prefix telefonic ++41

Confederaţia Elveţiană se împarte în 26 de cantoane:

1. Appenzell Extern (Appenzell Ausserrhoden)

2. Appenzell Intern (Appenzell Innerrhoden)

3. Argovia (Aargau)

4. Basel-Oraş (Basel-Stadt)

5. Basel-Provincie (Basel-Landschaft)

6. Berna (Bern / Berne)

7. Fribourg (Freiburg)

8. Geneva (Genève)

9. Glarus

10. Graubünden (Grigioni / Grischun)

11. Jura

12. Lucerna (Luzern)

13. Neuchâtel

14. St. Gall (St. Gallen)

15. Schaffhausen

16. Schwyz

17. Solothurn

18. Ticino

19. Turgovia (Thurgau)

20. Obwald

21. Nidwald

22. Uri

23. Valais (Wallis)

24. Vaud

25. Zug

26. Zürich

Cantoanele sunt divizate în 2.889 municipalitati.

Peisajul elveţian caracteristic este legat de un lanţ muntos înalt situat în zona central-sudică a ţării. Între vârfurile înalte ale Alpilor Elveţieni, Vârful Dufour, care atinge 4.634 metri peste nivelul mării, este cel mai înalt. Pe muntele Dufour se găsesc numeroase văi, inclusiv câteva glaciare. De aici izvorăsc câteva dintre fluviile principale ale Europei]], precum Rin, Rhon, Inn, Aare sau Ticino, care se leagă de câteva lacuri alpine precum Lacul Geneva (Lac Leman), Lacul Zürich (Zürcher See), Lacul Neuchâtel şi Lacul Constanţa (Bodensee). Singurul parc naţional al Elveţiei este „Parcul Naţional Elveţian” care a fost creat în 1914 în partea de sud-est a ţării. Acesta conţine păduri de conifere, păşuni montane şi un peisaj montan aspru foarte impresionant. Partea de nord a Elveţiei, cea mai populată, este mai deschisă, are însă mulţi munţi de înălţime medie. Clima elveţiană este temperată, dar poate varia mult, în funcţie de regiune, de la clima aspră pe culmile muntoase până la clima plăcută, mediteraneană, în partea de sud.

Alpii elveţieni reprezintă acea porţiune a munţilor Alpi aflată în interiorul Elveţiei, cunoscuţi şi sub denumirea de Alpii Centrali.

În Elveţia există 74 de vârfuri muntoase care depăşesc 4000 m altitudine, dintre care 55 sunt în Elveţia şi 19 la graniţa cu Italia. In Alpii Walliser sunt un număr 12 piscuri, constituind cei mai înalţi munţi din Elveţia. Vârful cel mai înalt din Walisseri şi din Elveţia este Dufourspitze (4.634 m) din Masivul Monte-Rosa. Aceşti munţi cu piscurile lor înzăpezite sunt punctele de atracţie principale ale Elveţiei pentru schiori şi turişti din lumea întreagă. Prin amplasarea centrală geografică a Alpilor Waliser, încercuiţi fiind de Masivul Alpilor, regiunea Walliser are o climă mai blândă decât clima munţilor învecinaţi din nord şi sud.

Această climă a favorizat zona de pădure, care aici urcă la altitudini mai mari.

Matterhorn (Monte Cervino), situat la graniţa dintre Italia şi Elveţia în Alpii Pennini, este unul dintre cele mai vestite şi mai deosebite masive muntoase din lume. Are forma unei piramide abrupte şi înclinate, al cărui perete estic este aproape vertical şi care se ridică la o altitudine de aproape 1000 de metri deasupra gheţarilor.

Popularitatea Vârfului Matterhorn se datorează în mare măsură faptului că o perioadă îndelungată acesta a fost considerat imposibil de cucerit.

Desigur, o data, macar o data, ti-ai pus întrebarea : ce munte poate simboliza un continent - Africa si lumea întreaga nu pot ignora imensitatea înzapezita a muntelui Kilimandjaro.

America se poate lauda cu Cerro Torre sau Fitz Roy, din îndepartata, salbatica si vântoasa Patagonie, strabatuta mai deunazi de Emil Racovita, în drum spre Polul Sud. Australia adaposteste în mijlocul ei sacra colina Ayers Rock. Asia, îl are pe Fuji Yama.

Si Europa atunci - Francezii îi spun Cervin, italienii Monte Cervino, nemtii Matterhorn.

Simbol printre simboluri, celebrul munte aflat pe granita elvetiano-italiana, atrage ochiul precum putine altele. Daca Mont Blancul atrage prin locul pe care-l ocupa printre cele mai înalte vârfuri ale continetelor, piscul elvetian (sau italian) atrage prin maretia formelor sale unice. Atât de unice, ca au inspirat de-a lungul veacurilor artisti mici si mari, faimosi sau celebri necunoscuti. In fata unui asemenea simbol, imaginatia nu mai are nici o limita !

Pâna mai deunazi, Matterhornul, era o cursa care se merita cu sudoare. Dar, precum multe altele, si el cazut prada modei, chiar daca printre clasicele Alpilor, muntele este unul dintre cei mai dificili. Amenajarea anumitor pasaje cu corzi fixe, atât pe partea elvetiana cât cea italiana, nu trebuie sa fie luate în derâdere : supra-frecventarea si forma tuguiata constituie, pe vreme dificila, obstacole serioase. Nu uita, de asemenea, ca natura misca, si stâncile cu ea ! Nu de mult, o bucata întreaga din Cervin a cazut, fara pre-aviz ! In jur de 90 de alpinisti au fost evacuati cu elicopterul, caci portita de scapare era extrem de periculoasa !

Satul Zermatt nu-si datoreaza faima decât victoriei asupra vârfului, fara decare pâna si-n ziua de azi nu ar fi cunoscut decât de localnici. Aici se poate vorbi de monocultura, si aceasta are un nume : Cervin. Sau Matterhorn. Una dintre particularitatile Zermattului este absenta de mijloace de transport pe motor termic, adica masini, autobuze, motociclete. De altfel accesul rutier este inexistent ! Soseaua se opreste la Täsch, 5 km în aval de Zermatt. Numeroase parkinguri te asteapta, cu plata, evident : nu uita ca esti în Elvetia, unde pâna si apa de la robinet o platesti la restaurant ! Istorica precizie elvetiana, îmi da ocazia sa te anunt ca pretul de parcare pe zi era de CHF 7.50 în iarna 2003/04 De la Täsch, trenurile te urca la Zermatt la fiecare 20 de minute, dar numai pâna la ora 23 :30.

Peste 400 de km de carari marcate ofera posibiltati de plimbare pentru cei care sunt certati cu altitudinea, frigul, zapada si mai ales prapastiile ! Daca vrei sa încerci unul din cele 38 de piscuri de peste 4000 de m, Compania de ghizi are în sânul ei 80 de profesionisti dispusi sa te duca pe cele mai semete dintre ele, sau mai departe. La preturi piperate !

Preview document

Elveția - Pagina 1
Elveția - Pagina 2
Elveția - Pagina 3
Elveția - Pagina 4
Elveția - Pagina 5
Elveția - Pagina 6
Elveția - Pagina 7
Elveția - Pagina 8
Elveția - Pagina 9
Elveția - Pagina 10
Elveția - Pagina 11
Elveția - Pagina 12
Elveția - Pagina 13
Elveția - Pagina 14
Elveția - Pagina 15
Elveția - Pagina 16
Elveția - Pagina 17

Conținut arhivă zip

Te-ar putea interesa și

Interdependența formelor de turism - Elveția

1.TURISMUL RURAL DEFINIREA NOTIUNII DE TURISM RURAL Turismul rural nu este un fenomen nou, avand o traditie de lunga durata in unele tari precum...

Banca Elveției

1. ISTORIC 1.1. Politica monetara a tranzactiilor cu aur a Bancii Centrale a Elvetiei în timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial În timpul celui...

Turismu internațional - Elveția

INTRODUCERE Cunoscuta mai ales ca o tara a ceasurilor si a conturilor bancare, Elvetia nu se lasa mai prejos nici cand vine vorba de turism. Alpii...

Studiu de caz privind evaluarea potențialului turistic în Elveția

CAPITOLUL I ELVEŢIA – CARACTERIZARE GENERALĂ Situată în inima Europei Centrale, Elveţia se defineşte fizic ca un castel de ape natural, care-şi...

Monografia Sistemului Bancar al Elveției

Sistemul Bancar Elveţian Introducere Sistemul bancar elveţian este sinonim în concepţia generală cu noţiunile de siguranţă, stabilitate şi...

Serviciul de Furnizare a Energiei Electrice România Si Elveția

I. Introducere „Pentru lumea modernă, electricitatea este un produs vital, reprezentând factorul cheie în procesul industrializării şi motorul...

Analiza Comerțului Internațional al Elvetiei

Capitolul 1 Aspecte generale Elvetia se intinde pe o suprafata totala de 41 277 km2 (din care 39 997 km 2 de uscat si 1 280 km 2 intindere de...

Ariile naturale protejate din Elveția

Capitolul I Prezentarea Generala a Elvetiei 1.1. Asezare geografica Situată în inima Europei Centrale, Elveţia se defineşte fizic ca un castel...

Ai nevoie de altceva?