Geografia mediului - probleme de mediu cauzate de activitățile - turistice în Egipt

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1885
Mărime: 1000.67KB (arhivat)
Publicat de: Romeo Ghiță
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. 1. Introducere 3
  2. 2. Africa – caracteristici fizico-geografice 3
  3. 3. Delimitarea regiunii 4
  4. 4. Probleme de mediu cauzate de activităţile turistice 4
  5. 4.1. Turismul şi mediul înconjurător 4
  6. 4.2. Aruncarea deşeurilor în apa Nilului 5
  7. 4.3. Alte probleme cu care se confruntă statul egiptean 6
  8. 4.4. Impactul turistului asupra mediului 6
  9. 5. Concluzii 7
  10. 6. Bibliografie 8

Extras din referat

1. INTRODUCERE

Mediul înconjurator sau mediul ambiant a devenit în zilele noastre o noţiune frecvent întrebuinţată faţă de care opinia publică este tot mai mult sensibilizată. Până nu demult, cuvântul „poluare” nici nu exista în dicţionare, nemaivorbind de enciclopediile ştiinţifice, deşi nu cred că este greşit dacă afirm că problema igienei, raporturilor omului cu elementele cadrului natural în care îşi desfăşoară activitatea s-a pus înca de la apariţia omului pe Pământ.

De-a lungul mileniilor, civilizaţia omenească a participat, în acelaşi timp, la acţiunea distructivă a mediului, în unele regiuni ale globului, cum este şi Africa.

Specialiştii susţin că acest continent tinde să devină una dintre primele regiuni turistice ale Terrei. Acest lucru se datorează unei extraordinare diversităţi a peisajelor naturale şi ineditelor obiective antropice, care oferă largi posibilităţi pentru toate formele de turism.

Se evidentiază în principal obiectivele antropice.

Africa este caracterizată la rândul său prin mari contraste teritoriale, datorate potenţialului natural, condiţiilor climatice şi implicit al gradului de locuire. În cadrul continentului african se evidenţiază două subzone de maximă presiune antropică.

Africa dispune de un potenţial turistic considerabil, aflat abia la începuturile valorificării sale. Şi cu toate acestea, problemele mediului nu întârzie să apară. Apar peisajele naturale artificializate, păduri defrişate, masive muntoase „ dezgolite ”, ape sclipitoare transformate în canale de scurgere. Şi totuşi oamenii de ştiinţă nu s-au alarmat. Procesele păreau poate prea lente pentru ca sănătatea, existenţa însăşi a omului să fie puse sub semnul vreunui pericol.

2. AFRICA – CARACTERISTICI FIZICO-GEOGRAFICE

Africa este al doilea continent ca mărime de pe Terra şi cel mai populat după Asia. În Africa se găseşte Nilul, cel mai lung fluviu din lume şi Sahara, cel mai mare deşert din lume. Cu peste 800 de milioane de locuitori în 54 de ţări, Africa este gazdă a unei şeptimi din populaţia totală de pe glob.

Africa este singurul continent situat simetric faţă de Ecuator. După realizarea Canalului Suez, continentul african este înconjurat numai de ape.

Relieful petrografic este reprezentat în NV de masivele montane ale Atlasului, prin creste ascuţite, forme piramidale, versanţi abrupţi, cu altitudini medii cuprinse între 1500 si 3500 m.

Africa este continentul care găzduieşte cea mai mare diversitate de animale sălbatice, care trăiesc libere în cele mai mari parcuri naturale de pe Glob, fiind protejate de programe guvernamentale.

Africa este continetul cu cea mai caldă climă de pe Glob. Zonele de climă ecuatorială, subecuatorială, tropicală şi subtropicală sunt caracterizate prin variaţii sezoniere, de la cantităţi mari de precipitaţii până la precipitaţii extrem de reduse.

3. DELIMITAREA REGIUNII

Egiptul, una dintre cele mai mari civilizaţii ale lumii, s-a dezvoltat de-a lungul Nilului, bazându-se pe revărsările acestuia şi protejat de deşertul din jur.

Egiptul este o ţară arabă din nordul Africii şi din Orientul Mijlociu, limitată la nord de Marea Mediterană, la est de Fâşia Gaza, de Israel, de Golful Aqaba (prin intermediul căruia are contact cu Iordania şi cu Arabia Saudită) şi de Marea Roşie, la sud de Sudan, iar la vest de Libia. Capitala sa este Cairo.

4. PROBLEME DE MEDIU CAUZATE DE ACTIVITĂŢILE TURISTICE

4.1. Turismul şi mediul înconjurător

Calitatea mediului înconjurător de a fi baza tuturor activităţilor, inclusiv a celor turistice, îl face inseparabil de fenomenul turistic. Varietatea mediului natural, calitatea şi aspectul său estetic, constituie resurse de bază pentru turism în lumea de azi, tot mai omogenizată prin procesul globalizării economiei. Între mediul inconjurător şi diferitele forme de turism există relaţii reciproce complexe, de interdependenţă, care adeseori sunt descrise ca o „simbioză“.

Preview document

Geografia mediului - probleme de mediu cauzate de activitățile - turistice în Egipt - Pagina 1
Geografia mediului - probleme de mediu cauzate de activitățile - turistice în Egipt - Pagina 2
Geografia mediului - probleme de mediu cauzate de activitățile - turistice în Egipt - Pagina 3
Geografia mediului - probleme de mediu cauzate de activitățile - turistice în Egipt - Pagina 4
Geografia mediului - probleme de mediu cauzate de activitățile - turistice în Egipt - Pagina 5
Geografia mediului - probleme de mediu cauzate de activitățile - turistice în Egipt - Pagina 6
Geografia mediului - probleme de mediu cauzate de activitățile - turistice în Egipt - Pagina 7
Geografia mediului - probleme de mediu cauzate de activitățile - turistice în Egipt - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Geografia Mediului - Probleme de Mediu Cauzate de Activitatile - Turistice in Egipt.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Geografia Turismului

1.ORIGINI SI CONTINUT 1.1.a.Se poate spune ca fenomenul turistic reprezinta unul din segmentele cele mai eficiente din economia mondiala,...

Ai nevoie de altceva?