Geosituri în Parcul Natural Apuseni

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 1588
Mărime: 1.53MB (arhivat)
Publicat de: Adelin Toth
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: D. Ilies

Extras din referat

Localizata in inima Transilvaniei, si gasindu-se relativ aproape de orasul Cluj-Napoca, vechi centru universitar, zona din Muntii Apuseni actualmente inclusa in Parcul Natural Apuseni a fost vizitata si studiata inca de pe vremea Imperiului Austro-Ungar.

Cele mai vechi trasee turistice din zona, datand de prin anii 1900, au descrise si marcate de catre Czárán Gyula, un neobosit calator pe meleagurile Apusenilor.

Primele initiative in vederea constituirii unui parc in aceasta zona ii apartin lui Emil Racovita, care la primul Congres al Naturalistilor din Romania din aprilie 1928 a formulat clar scopul si obiectivele crearii unei arii protejate de dimensiuni mari in Muntii Apuseni. In anii ’50, ca urmare a altor descoperiri importante in explorarea endocarstului, au fost facute demersuri de catre Marcian Bleahu.

Alte personalitati, stiintifice, dar nu numai, care de-a lungul timpului, prin studiile si eforturile lor in domeniul conservarii naturii, si-au legat numele de carstul din Muntii Apuseni sunt Zeno Oarcea, Iosif Viehmann, Anna Marossy, Valeriu Puscariu si Nicolae Boscaiu, Cristian Pop si multi altii.

In anii ’70 s-a pregatit prima documentatie stiintifica privind declararea parcului insotita si de o prima harta evidentiindu-se faptul ca aceasta zona este printre ultimele zone naturale de carst impadurit de asemenea dimensiuni din Europa.

Primul act normativ prin care a fost declarat parcul, initial ca si "Parcul National Apuseni” a fost Ordinul de Ministru 7/1990, urmat, dupa zece ani, de Legea 5/2000 privind amenajarea teritoriului, Sectiunea a III-a, arii protejate, unde este mentionat ca „Parcul Natural Muntii Apuseni”.

In 1992 s-a realizat de catre Institutul de Cercetari Biologice din Cluj-Napoca "Studiul de fundamentare privind organizarea retelei de arii protejate pe teritoriul tarii", care a stat la baza deciziei finale de instituire a parcului.

Prin Hotararea de Guvern 230/2003 s-au stabilit limitele "Parcului Natural Apuseni” care au dat si suprafata totala de 75.784 ha. Incepand cu anul 2004, s-a infiintat Administratia Parcului Natural Apuseni ca subunitate a Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva – Directia Silvica Oradea in urma semnarii contractului de administrare a Parcului intre Regia Nationala a Padurilor - Romsilva si Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor.

Parcul Natural Apuseni este situat in nord-vestul Romaniei in partea centrala-nord-vestica a Muntilor Apuseni, intinzandu-se pe o parte din masivele Bihor la sud si Vladeasa la nord. Parcul se suprapune peste o buna parte din judetele Alba – 28 %, Bihor -32% si Cluj 40%.

Localizare Muntii Apuseni in Romania

(Sursa: www.Arieseni-Apuseni.ro)

PNAp cuprinde suprafete de pe teritoriul administrativ a 16 comune, si proprietati apartinand la 25 de comune. In ce priveste numarul de comunitati, pe teritoriul PNAp sunt cuprinse integral 53 localitati si 3 sate de vacanta (Boga, Fantanele si Vartop), partial fiind cuprinse inca 8 localitati, situate pe limitele parcului.

Parcul a fost declarat prin LEGEA Nr.5/06.03.2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national – Sectiunea a III –a zone protejate, pe raza judetelor Alba, Bihor si Cluj, cu suprafata totala estimata la S = 75.784,00 ha, din care pe teritoriul judetului Bihor 30 545 ha., include in judetul Bihor: 26 Arii naturale protejate de interes national (conform Legii nr.5/2000 si a HG 2151/2004), arii care prin Planul de Management vor fi declarate ca zone de protectie speciala in cadrul Parcului Natural Apuseni.

Cai de acces : in apropierea Parcului Natural Apuseni se gasesc 4 drumuri europene ce leaga municipiile Oradea, Cluj-Napoca, Alba-Iulia si Deva. Orasele mai mici sunt conectate prin drumuri nationale. Deasemenea turistii care viziteaza parcul mai au la dispozitie drumuri judetene, comunale si forestiere – padurile Muntilor Apuseni sunt “crestati” de o multime de drumuri forestiere deoarece expluatarea forestiera a ajuns pana aproape de creste.

Cai de acces spre Parcul Natural si principalele localitati

(Sursa: www.Arieseni-Apuseni.ro)

Granita Parcului Natural Apuseni in zona judetului Alba este constiutuita de :

- la nord : Vf. Biserica Motului, P-na Calineasa, Vf. Petreasa,

- la est: Vf. Pietreasa, Valea Albacului

- la sud: Raul Aries de la Vartop pana la Albac

- la vest: : Saua Vartop, Vf. Glavoiaia, Vf. Biserica Motului

In aceasta zona se gasesc numeroase geosituri naturale. Majoritatea dintre acestea sunt de natura carstica. Dintre acestea cele mai importante sunt:

- Cetatile Ponorului – cea mai inalta intrare de pestera din tara

- Ghetarul Scarisoara – cel mai mare ghetar subteran din Romania cu un volum de gheata apreciat la 75000 m3

- Pestera de sub Zgurasti – cel mai mare lac subteran permanent din Romania (65 metri lungime, 20 metri latime, 12 metri adancime – valori pentru nivel mediu al apelor); cea mai mare acumulare permanenta de apa din pesterile Romaniei (lacurile: Mare, Reck, Ascuns, din Sala Bailor de Namor, Velenta, Lung, Styx – cu un volum total de apa de peste 25000 m3).

- Ghetarul Vartop – pestera a adapostit 3 urme de picior apartinand unei populatii de oameni de Neanderthal (una se gaseste la Institutul de Speologie “Emil Racovita” Cluj-Napoca)

- Izbucul Tauzului – cel mai adanc pasaj subacvatic explorat din Romania cu adancimea de -85 metri

Preview document

Geosituri în Parcul Natural Apuseni - Pagina 1
Geosituri în Parcul Natural Apuseni - Pagina 2
Geosituri în Parcul Natural Apuseni - Pagina 3
Geosituri în Parcul Natural Apuseni - Pagina 4
Geosituri în Parcul Natural Apuseni - Pagina 5
Geosituri în Parcul Natural Apuseni - Pagina 6
Geosituri în Parcul Natural Apuseni - Pagina 7
Geosituri în Parcul Natural Apuseni - Pagina 8
Geosituri în Parcul Natural Apuseni - Pagina 9
Geosituri în Parcul Natural Apuseni - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Geosituri in Parcul Natural Apuseni.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Te-ar putea interesa și

Integrarea turistică a geositurilor din zona Munților Bihor

1. Introducere Noțiuni introductive - Geositurile Geositurile reprezinta totalitatea elementelor legate de interiorul Terrei si de suprafața...

Ai nevoie de altceva?