Extras din referat
Asezare: Statiune de odihna si tratament cu sezon permanent de importanta nationala. Este situata in centrul Romaniei (judetul Sibiu), pe coasta de nord-est a muntilor Cindrel (Carpatii Meridionali), in mijlocul unor paduri de conifere, sub virful Oncesti, la o altitudine de 1442 m, 32 km SV de municipiul Sibiu, de care este legat printr-o sosea modernizata.
Este cea mai veche statiune din Romania si se afla la cea mai inalta altitudine din tara.
Cai de acces: Statiunea este accesibila dinspre Sibiu, situate pe E1 (Halmeu – Satu Mare – Cluj-Napoca – Pitesti) si E68 (Nadlac – Arad – Deva – Sibiu – Brasov), la 32 km de un drum judetean modernizat. Fata de Bucuresti se afla la o distanta de 310 km (pe E70 si E81).
Municipiul Sibiu are in acelasi timp si statia CFR cea mai apropiata care deserveste statiunea, situate pe magistrala Bucuresti – Rm. Valcea – Sibiu – Deva (sau Cluj), care poate face legatura cu punctele de frontiera Giurgiu,in sud, si Curtici sau Episcopia Bihor in vest si nord-vest.
Aeroportul Sibiu asigura o cale rapida de acces dinspre capitala.
Istoric: Binecunoscuta statiune climaterica si de vacanta a fost infiintata in anul 1894 de catre Siebenburgische Karpathen Verein (SKV, Societatea Carpatina Transilvaneana). Paltinis este recunoscuta a fi cea mai veche statiune turistica din tara, dar si cea aflata la cea mai mare altitudine (1442 m). Centrul actual al statiunii este alcatuit din vile, dintre care unele dintre ele au constituit nucleul de baza al Paltinisului, asa numitul "loc de cura". Dintre acestea, cateva sunt conservate si declarate monumente istorice: Casa Turistilor (construita in anul 1894), Casa Medicilor (1895) si Sala Monaco (1898). Primele cabane in zona au fost construite inca din 1892 – 1894.
Relief: Statiunea se gaseste la poalele Muntilor Cindrel, care fac parte din Carpatii Meridionali, la o altitudine medie de 1400 m. Muntii Cindrel sunt reprezentati in apropierea localitatii de culmile montane: vf. Oncesti (1713 m), Culmea Paltinis (1410 m), Culmea Poplaca (1447 m), de origine cristalina. In fata statiunii, despartite prin valea raului Daneasa, afluent al Raului Mare, se desfasoara culmile secundare ale Muntelui Batrana (1911 m) si larga poiana a stanei Gaujoara. Un element deosebit este dat de prezenta reliefului glaciar de pe versantul nordic al culmii Serbota – Frumoasa – Cindrel, unde exista 4 lacuri glaciare.
Vegetatia, bogata in paduri de foioase si rasinoase si specii floristice de interes stiintific, precum si fondul cinegetic important intregesc activitatea turistica a statiunii si a imprejurimilor sale. Peisajele naturale deosebite sunt oferite si de traseele montane: Paltinis – Rasinari, peste dealul Valard; Paltinis – Sibiu, pe valea parului Steza; Paltinis – Vf. Cindrel; Paltinis – Cabana Fantanele, pe poteca Calea Studentilor.
Clima: Climatul general este temperat continental cu influente mai reci si umede ca urmare a activitatii mai intense a maselor de aer nord-boreale si vestice.
Altitudinile de relief mai inalte (1800 – 2400m), suprafata de desfasurare a muntilor explica existenta unui climat montan, cu temperatura medie anuala cuprinsa intre 4 - 6°C la altitudini de peste 2000m si 7 - 10°C la altitudini de 1100 – 1200 m, cu o durata a stratului de zapada care oscileaza intre 170-180 zile pe culmi si intre 100-120 zile in statiune, cu vanturi destul de puternice, dar calde; fenomenul de producere a avalanselor este foarte rar, pe suprafete foarte reduse, doar la altitudini de peste 2000m.
Obiective turistice: Un important obiectiv turistic in statiune il constituie Schitul, o biserica de lemn ridicata in deceniul 3 al secolului XX, unde se afla mormantul lui Constantin Noica. Biserica este situata la intrarea in statiunea Paltinis, la o altitudine de peste 1350 de metri, apartine de arhiepiscopia Sibiului si este ctitorita de Mitropolitul Nicolae Balan al Ardealului intre anii 1925 si 1927. Este construita din lemn de brad si sindrila si imita stilul vechilor biserici de lemn din Transilvania. In Platoul de brazi din incinta Schitului se afla clopotnita cu cele doua clopote din bronz, datand din anul 1927, turnate de fosta fabrica "Schieb - Kantz", o toaca de metal si una de lemn.
Casa memoriala Constantin Noica (Casa de Odihna 12), unde filozoful si-a trait ultimii ani din viata este, de asemenea, un punct de interes. Constantin Noica a incetat din viata la data de 4 decembrie 1997.
Alte atractii turistice sunt oferite de paraul Daneasa, affluent al Raului Mare, care la punctual “La Pisc” formeaza Cheile Cibinului, de lacurile glaciare care se gasesc la altitudini de 1900 -2000m, in partea de sud a masivului Cindrel, reprezentate de: Iezerul Mare, Iezerul Mic, Gropata, Iujbea Rasinarului; primele doua lacuri, alaturi de peisajele naturale de exceptie, fac parte din rezervatia Iezerele Cindrelului.
Un loc special care poate fi vizitat este municipiul Sibiu unde partea medievala cu multe monumente istorice si arhitecturale (Turnul Consiliului, 1588; Bastionul Fierarilor, 1627; Biserica Evanghelica, sec. 14-15, cu picturi murale datind sin 1445, si o orga mare; case particulare vechi - Casa Haller, casa Reissen; palatul Brukenthal, 1781-1785, care gazduieste in prezent muzeul medieval de arta transilvana; Muzeul de tahnica populara etc.) se combina in mod fericit cu stilul modern a proiectelor industriale, sociale, culturale si de locuit.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Paltinis.doc