Spațiul urban. studiu de caz - sectorul 5 al Municipiului București

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 4289
Mărime: 2.27MB (arhivat)
Publicat de: Nicolae Groza
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Florina Bran
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCUREȘTIFACULTATEA DE ADMINISTRAȚIE ȘI MANAGEMENT PUBLIC

Cuprins

  1. Cuprins
  2. Istoric 6
  3. Cadrul natural 9
  4. Spatiile verzi din sectorul 5 10
  5. Unitatile conomice din sectorul 5 12
  6. Dotarile urbane din sectorul 5 12
  7. Populatia 12
  8. Cadrul construit 13
  9. Echiparea tehnica 13
  10. Spatiul de locuit 14
  11. Forta de munca 17
  12. Concluzii 18
  13. Bibliography 19

Extras din referat

INTRODUCERE

Tema dezbatuta de mine este Spatiul urban in sectorul 5 ,tema aleasa de mine pentru ca este o tema de actualitate si necesita atentie atat din partea autoritatilor publice cat si din partea cetatenilor .

Lucrarea de fata nu isi propune sa defineasca spatiul urban ci mai degraba sa arate specialistilor si nespecialistilor adevaratele caracteristici ale spatiului urban existente in sectorul 5 .

Subiectul dezbatut este structurat pe mai multe capitole acestea referindu-se la un scurt istoric al zonei , elementele componente ale spatiului urban dar si informatii despre edificiile importante din sectorul 5.

Spatiul urban – concepte ,caracteristici

Spatiul urban sau orasul este conceput ca o entitate care impreuna cu spatiul rural, compune spatiul geografic national ,caracterizandu-se printr-o mare densitate a populatiei si a constructiilor , o pozitie aparte in procesul schimbarilor de valori ,cu functie de concentrare ,transformare si redistribuire a bunurilor spirituale si materiale, cu un mediu ambiental puternic antropizat.

Astfel , potrivit lui Lewis Mumford , unul dintre cei mai mari cercetatori ai fenomenului urbanizarii, „orasul este un fapt natural ca un cuib sau ca un furnicar . Dar, de asemenea, este si o opera de arta constienta care cuprinde in structura sa de ansamblu multe forme de arta mai simple si mai individuale. Gandirea prinde forma in oras si la randul lor, formele urbane conditioneaza gandirea.Deoarece spatiul , nu in mai mica masura decat timpul, este reorganizat in mod ingenios in orase , in liniile si in contururile zidurilor, in stabilirea planurilor orizontale si a inaltimilor, in utilizarea sau contrastarea conformatiei naturale , orasul inregistreaza atitudinea unei culturi si a unei epoci in fata evenimntelor fundamentale ale existentei sale. „

Pentru sociologi, orasul este asezarea umana relativ intinsa densa si permanenta , alcatuita din indivizi eterogeni din punct de vedere social.

Pentru economisti, orasul este un spatiu economic in care se concentreaza pe o suprafata relativ mica numeroase activitati si deci fluxuri de capital, de bunuri , de forta de munca , servicii ,etc.

Pentru geografia urbana , orasul este o concentrare, intr-un anumit spatiu construit, de locuitori care isi desfasoara activitatiile fundamentale , din sectorul secundar si tertiar.

O alta directie de definire a orasului este cea de convenienta , agreata atat de demografi , cat si de cercetatorii din domeniul administratiei publice, si se bazeaza de obicei, pe o clasificare a numarului populatiei. Dar numarul populatiei nu se exprima in mod necesar si direct in functie de structura , forma si functia orasului , ci variaza de la o cultura la alta si de la o epoca la alta .In realitate orasul, mai mult decat numarul de locuitori este caracterizat de numeroase functii care reflecta diferentele, uneori nete dintre diferitele cartiere : comerciale, industriale, culturale, birocratice, rezidentiale,etc. Nu este luata in calcul functia agricola , in timp ce prezinta o mare importanta sectorul comertului si transportului , organizarea financiara si politica.

Geograful german Fr. Retzel considera ca in definirea orasului trebuie avute in vedere in activitatea profesionala , concentrarea locuintelor si numarul de locuitori. Sau ,W. Christaller considera ca in baza activitatii umane sta comertul , administratia, micile mestesuguri , si mai putin industria .

Geograful roman Vintila Mihailescu (1941) aprecia ca orasul este un element legat de spatiul geografic, inauntrul caruia sunt concentrate bunuri materiale si spirituale „orasul este un organism legat de spatiul geografic, inlauntrul caruia el indeplineste o functie precisa (concentreaza , transforma si redistribuie bunurile materiale si spirituale )”.

Sociologul Max Weber la inceputul sec XX , definea orasul ca fiind o entitate umana , caracterizata prin actiuni , relatii si institutii sociale complexe . Fernard Brandel , istoric contemporan caracteriza orasele ca pe „niste transformatori electrici , pentru ca ridica tensiunile , grabesc schimbarile , agita viata oamenilor”.

Spatiul urban este un spatiu perceput si locuit diferit de indivizi in functie de nivelul lor de viata , varsta si pregatirea lor, locul de rezidenta si de munca ,etc. In general , spatiul urban prceput corespunde spatiului locuit in care se misca locuitorii cartierului , centrul nefiind utilizat in acelasi mod si grad de catre toti citadinii, iar fenomenul de polarizare nu are aceeasi semnificatie pentru toti .

Preview document

Spațiul urban. studiu de caz - sectorul 5 al Municipiului București - Pagina 1
Spațiul urban. studiu de caz - sectorul 5 al Municipiului București - Pagina 2
Spațiul urban. studiu de caz - sectorul 5 al Municipiului București - Pagina 3
Spațiul urban. studiu de caz - sectorul 5 al Municipiului București - Pagina 4
Spațiul urban. studiu de caz - sectorul 5 al Municipiului București - Pagina 5
Spațiul urban. studiu de caz - sectorul 5 al Municipiului București - Pagina 6
Spațiul urban. studiu de caz - sectorul 5 al Municipiului București - Pagina 7
Spațiul urban. studiu de caz - sectorul 5 al Municipiului București - Pagina 8
Spațiul urban. studiu de caz - sectorul 5 al Municipiului București - Pagina 9
Spațiul urban. studiu de caz - sectorul 5 al Municipiului București - Pagina 10
Spațiul urban. studiu de caz - sectorul 5 al Municipiului București - Pagina 11
Spațiul urban. studiu de caz - sectorul 5 al Municipiului București - Pagina 12
Spațiul urban. studiu de caz - sectorul 5 al Municipiului București - Pagina 13
Spațiul urban. studiu de caz - sectorul 5 al Municipiului București - Pagina 14
Spațiul urban. studiu de caz - sectorul 5 al Municipiului București - Pagina 15
Spațiul urban. studiu de caz - sectorul 5 al Municipiului București - Pagina 16
Spațiul urban. studiu de caz - sectorul 5 al Municipiului București - Pagina 17
Spațiul urban. studiu de caz - sectorul 5 al Municipiului București - Pagina 18
Spațiul urban. studiu de caz - sectorul 5 al Municipiului București - Pagina 19
Spațiul urban. studiu de caz - sectorul 5 al Municipiului București - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Spatiul Urban. Studiu de Caz - Sectorul 5 al Municipiului Bucuresti.docx

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Ai nevoie de altceva?