Studiu de evaluare a resurselor turistice locale - Comuna Vama

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 1963
Mărime: 675.60KB (arhivat)
Publicat de: Leontin Dogaru
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Pavel Stanciu
''Universitatea Stefan cel Mare'' Suceava

Extras din referat

AMPLASARE GEOGRAFICĂ

Aşezată la poalele Obcinei Feredeului,la confluenţa râului Moldova, cu râul Moldoviţa,comuna Vama se situează la 16 km de Câmpulung Moldovenesc şi la aceeaşi distanţă de Gura Humorului, iar faţă de reşedinţa judeţului la distanţa de 60 km.

Căile de acces feroviare sunt străbătute de calelea ferată pe direcţia Iaşi-Timişoara sau Galaţi-Cluj-Napoca.Cele rutiere de drumul naţional E85 cu foarte multe legături intre marlile oraşe.

SCURT ISTORIC

Atestată documentar la 1409 formarea localitaţii a fost determinată de poziţia sa strategică, de punct vamal. La începutul secolului al 15-lea,domnul Moldovei,Alexandru cel Bun,emite la 8 octombrie 1408 un privilegiu comercial pentru negustorii din Lipov-Polonia,care mergeau cu mărfurile în şi din Transilvania şi Ungaria.În acest document se menţioneză “vama de la Modoviţa”,unde negustorii trebuiau să plătească “vama cea mică”,venit care intra în visteria domnescă.Un an mai tîrziu,la 18 octombrie 1409,acelaşi domnitor dariueşte “vama Moldoviţei”mănăstirii Moldoviţa,ctitori sa din 1401;acest act de danie fiin şi prima atestare documentară a comunei.

RELIEFUL

Cu înălţimi medii,spre mici,abia trec de 1000 m.Un exemplu ar fi Runcul Focşii,cu o înălţime de 1032 m şi dealul Buzău 812 m, fiind situate în partea estivă a comunei.În partea vestică,Runcul Prisăcii(1192 m )şi respectiv Runcul Banciu(1086 m ).Spre nord-vest înăţimile Chicera şi Barbuşca se apropie de 800 m, în timp ce sud-vest altitudinea este mai redusă.Aceste limite, dau caracterul comunei de depresiune.Geograful vamean,Ioan Iosep afirma că “Depresiunea Vama,o depresiune de eroziune...este axată pe un sector din valea transversală a Moldovei în Obcine.Nu este,din acest punct de vedere,un câmp lung în adevăratul sens al cuvântului,deosebindu-se de depresiunea propiu-zisăa Câmpulungului Moldovenesc şi valea longitudinală a Moldoviţei.”

POPULAŢIA

Este de peste 4000 de locuitori, români în satele Vama, Molid, Strâmtura, români şi ţigani în Prisaca Dornei.

RELIGIA

Locuitorii comunei Vama au şi sunt în general creştini-ortodoxi,dar ca în fiecare colţişor de ţară întâlnim şi aşa zişii “pocâiţi”(baptişti,neoprotestanţi,adventişti,martorii Lui Iehova şi alte secte).

Catolicii,sunt într-un nmăr destul de redus având o biserică aproape de centrul satului în care se oficiază slujbe doar cu ocazii foarte speciale.

CLIMATUL

Este unul temperat moderat continental, fiind aşezat în subetajul munţilor mijlocii suferind influenţele climatului continental si ale celui subbaltic(boreal).Temperatura medie anuala este de 6,4 C° ,cu vanturi moderate si slabe ,orentate de-a lungul celor doua vai, Moldova si Moldoviţa-Argel, cu predominarea vaînturilor din vest si nord-vest.

Preview document

Studiu de evaluare a resurselor turistice locale - Comuna Vama - Pagina 1
Studiu de evaluare a resurselor turistice locale - Comuna Vama - Pagina 2
Studiu de evaluare a resurselor turistice locale - Comuna Vama - Pagina 3
Studiu de evaluare a resurselor turistice locale - Comuna Vama - Pagina 4
Studiu de evaluare a resurselor turistice locale - Comuna Vama - Pagina 5
Studiu de evaluare a resurselor turistice locale - Comuna Vama - Pagina 6
Studiu de evaluare a resurselor turistice locale - Comuna Vama - Pagina 7
Studiu de evaluare a resurselor turistice locale - Comuna Vama - Pagina 8
Studiu de evaluare a resurselor turistice locale - Comuna Vama - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Studiu de Evaluare a Resurselor Turistice Locale - Comuna Vama.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Ai nevoie de altceva?