Cuprins
- 1.Viena în noțiuni generale .3
- 2.Viena - orașul muzicii (Opera și Opereta în Viena) ..5
- 3.Muzica clasică în Viena ..12
- 4.Muzică și spectacole în Viena 20
- 5.Festivaluri în Viena 22
- 6.Serviciile de alimentație publică în Viena 27
- 7.Cazarea în Viena .31
- 8.Mijloace de transport în Viena ..33
- 9.Itinerar turistic ...36
- Concluzii .41
Extras din referat
1. VIENA ÎN NOȚIUNI GENERALE
Țară Austria
Numit după Wien
________________________________________
Subdiviziuni 1 oraș = 23 cartiere
________________________________________
Suprafață
Oraș 414,90 km²
Altitudine 190 m.d.m.
Altitudine maximă 543 m.d.m.
Altitudine minimă 151 m.d.m.
________________________________________
Populație (2012)
- Oraș 1.731.236 locuitori
- Densitate 4,171 loc./km²
- Urbană 1,983,836
- Metropolitană cca 2,420,000
Viena, capitala culturală a Europei, este o metropolă cu un farmec, fler și armonie unice în întreaga lume. Orașul care se laudă cu o infrastructură de invidiat, este curat, sigur și asigură toată inspirația de care ai nevoie pentru a descoperi această parte minunată a Europei.
Viena (germană Wien), capitala Austriei este situată în estul țării, în landul (regiunea autonomă) Viena, și este traversată de Dunăre. Populată de 1,6 milioane de locuitori, este un important centru politic internațional (în mare parte, datorită neutralității țării), pentru că aici se află sediul unor organizații ca Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol, Agenția Internațională pentru Energie Atomică, precum și diverse agenții ale Națiunilor Unite.
Pentru multe secole, Viena a fost centrul muzicii clasice și al operei. Christoph Willibald Gluck, Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Johannes Brahms și Anton Bruckner și alții, au lucrat la Viena și Antonio Vivaldi chiar a murit aici.
Johann Strauss-fiul și familia sa și-au creat valsurile aici, iar orașul a devenit casa așa-numitei A Doua Școală Vieneză, cu Arnold Schoenberg, Alban Berg și Anton Webern toți fiind născuți aici. Este și casa Orchestrei Filarmonice Vieneze.
2. VIENA - ORAȘUL MUZICII
- Opera & opereta în Viena
Opera de Stat vieneză face parte din cele mai bune din lume. Și în multe locuri, seară de seară, se aprind artificiile antrenante ale operetei.
Opera de Stat din Viena
Opera de Stat din Viena este una dintre cele mai importante adrese ale muzicii de operă din lume - aici vă puteți bucura de o mare varietate la cel mai înalt nivel al calității. Deoarece renumita scenă vieneză oferă un program variat de la zi la zi: cuprinzând peste 60 de opere și balete programate în 285 de zile în stagiune, această densitate de spectacole face din Opera de Stat din Viena sa fie numărul 1 în lume.
- Program bogat la Opera de Stat din Viena
Repertoriul Operei de Stat cuprinde opere din perioada Barocului până în secolul al XXI-lea , cu accent pe secolul al XIX-lea. În stagiunea 2016/17 vor avea loc cinci premiere de operă.
Prima va fi Armide de Christoph Willibald Gluck (octombrie 2016, dirijor Marc Minkowski), urmată de Falstaff de Giuseppe Verdi (decembrie 2016) și Il Trovatore (februarie 2017, cu Anna Netrebko și Roberto Alagna în rolurile principale).
Opera Parsifal a lui Richard Wagner, sub bagheta dirijorului Semyon Bychkov, cu Nina Stemme und Gerald Finley va avea premiera pe 30.03.2017. Începând din 18 iunie, opera lui Claude Debussy, Pelléas et Mélisande revine în programul Operei de Stat din Viena, după o absență de 30 de ani.
Din repertoriu fac parte printre altele, și Don Giovanni de Mozart, cu Simon Keenlyside și Erwin Schrott și Le Nozze di Figaro, cu extraordinara Valentina Naforniță în rolul Susannei. Plîcido Domingo evoluează pe scena Operei de Stat din Viena, în opera lui Verdi, Don Carlo, în rolul lui Rodrigo, alături de Ferruccio Furlanetto (Filip al II-lea) și Ramón Vargas (Don Carlo).
Interpreți cu renume internațional, regizori și scenografi cunoscuți sunt fericiți să își etaleze măiestria în fața unui public nu doar avizat, ci și critic. Lista de dirijori ai orchestrei acestei venerabile instituții culturale situată în Wiener Ringstraβe, cuprinde de asemenea nume importante care au dat mereu tonul în muzică - precum Gustav Mahler (1897 - 1907), Richard Strauss (1919 - 1924), Herbert von Karajan (1956 - 1964) și Claudio Abbado (1986 - 1991).
Preview document
Conținut arhivă zip
- Viena muzicala.docx