Modificări ale aplicării IFRS-urilor de către IMM-uri

Seminar
7/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1841
Mărime: 34.13KB (arhivat)
Publicat de: Gheorghe Apostol
Puncte necesare: 0

Extras din seminar

Rezumat: Lucrarea de fata prezinta o analiza compartiva privind diferentele aplicarii IFRS din punct de vedere al emiterii IFRS pentru IMM-uri de catre IASB in 2009, dar si din punct de vedere al aplicariii OMFP nr. 1802/2014.

Obiectivul acestui proiect este prezentarea intr-o maniera cat mai ampla aceste diferente, atingand cateva dintre cele mai importante categorii de elemente ce au suferit modificari, cum ar fi: imobilizarile, instrumente financiare, capitalul propriu, impozitul pe profit, provizioanele, veniturile, contracte de leasing, tranzactii in monede straine, situatii financiare.

Cuvinte-cheie: standarde, IMM-uri, aplicabilitate, situatii financiare

1. Introducere

In cadrul acestui proiect sunt prezentate diferentele aplicarii IFRS-urilor in conditiile existentei a doua metode de utilizat: IFRS pentru IMM si OMFP 1802/2014. In prima parte a lucrarii sunt descrise normele de aplicarii IFRS, cat si un studio comparative dintre aplicarea IFRS si OMFP 1802/2014, iar cea de a doua parte a lucrarii se bazeza pe un studiu de caz al aplicarii IFRS din perspectiva reglementarilor IASB, cat si reglementarilor nationale.

IFRS reprezinta un set de standarde contabile emise de IASB aplicabile pentru entitatile ale caror valori mobiliare sunt tranzactionate in cadrul unei piete reglementate.

Acestea sunt emise de catre o organizatie non-profit, cu scopul de a dezvolta aceste standarde si de a oferi indicatii cu privire la normele de aplicare a acestora, oferind transparenta si eficienta in prezentarea situatiilor financiare.

IASB reprezinta Consiliul pentru Standardele Internationale de Contabilitate care a fost infiintat in 2001, facand parte din Fundatia Comitetului pentru Standardele Internationale de Contabilitate, denumita in continuare IASC. IASB este responsabil de validarea IFRS-urilor si de promovarea acestora pentru a fi cat mai accesibile entitatilor economice in vederea armonizarii Standardelor Internationale de Raportare Financiara.

La data de 9 iulie 2009 Consiliul pentru Standarde internationale de contabilitate (IASB) a prezentat Standardul International de Raportare Financiara aplicabil pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii („IFRS pentru IMM-uri”), necesar pentru asigurarea unui cadru de raportare financiara pentru IMM-uri. Concomitent cu emiterea acestui standard, Ministerul Finantelor a emis ordinul 1802/2014 ce reglementeaza aspectele contabile referitoare la situatile financiare individuale si consolidate, reliefandu-se cateva diferente in tratarea anumitor aspect contabile.

De a lungul timpului au aparut diverse opinii cu privire la definirea IMM-urilor, astfel potrivit IASB, IMM-urile au urmatoarele caracteristici:

- Au obligatia de a publica situatii financiare pentru utilizatorii informatiilor financiare, dar care nu sunt implicati in managementul intreprinderii, denumiti si utilizatori externi: institutii de creditare, salariati, clienti, furnizori;

- Nu au raspundere publica.

Raspunderea publica se refera la acele entitati ale caror instrumente sunt tranzactionate pe o piata publica, de exemplu Bursele de valori sau entitatile care detin active in calitate fiduciara pentru un grup de parti externe, cum ar fi bancile, societatile de brokeraj, companiile de asigurare.

- (studiu)

Potrivit reglementarilor nationale, o intreprindere este considerate IMM daca depaseste cel putin doua dintre urmatoarele trei limite la data bilantului:

- totalul activelor: 24 000 000 EUR;

- cifra de afaceri netă: 48 000 000 EUR;

- numărul mediu de salariați în cursul exercițiului financiar: 250

Entitatea economica isi schimba incadrarea daca in doua exercitii financiare consecutive sunt depasite doua din cele trei limite impuse de reglementarile nationale. *(omfp)

In Romania, procesul de aliniere contabila cu standardele internationale de contabilitate s-a impartit in mai multe etape:

I. Publicarea OMFP 403/1999 privind Reglementarile contabile armonizate cu Directiva a IV-a a CEE si cu IAS;

II. Abrogarea OMFP 403/1999 prin publicarea OMFP 94/2001 pentru aprobarea Reglementarilor contabile armonizate cu Directiva a IV-a a CEE si cu IAS;

III. Publicarea OMFP 1752/2005, valabil atat pentru IMM-uri, cat si pentru intreprinderile mari pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene.

IV. In anul 2009 s-a abrogat OMFP 1752/2005, aparand OMFP 3005/2009 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene cu aplicare de la 1 ianuarie 2010.

V. In prezent reglementarile contabile au la baza OMFP 1802/2014, cu aplicare de la 1 ianuarie 2015.

Preview document

Modificări ale aplicării IFRS-urilor de către IMM-uri - Pagina 1
Modificări ale aplicării IFRS-urilor de către IMM-uri - Pagina 2
Modificări ale aplicării IFRS-urilor de către IMM-uri - Pagina 3
Modificări ale aplicării IFRS-urilor de către IMM-uri - Pagina 4
Modificări ale aplicării IFRS-urilor de către IMM-uri - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Modificari ale aplicarii IFRS-urilor de catre IMM-uri.docx

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Negociere și Comunicare în Afaceri

CAP. I DEFINIREA, OBIECTIVELE ŞI ROLUL AUDITULUI FINANCIAR CONTABIL Obiectivul fundamental al contabilităţii îl reprezintă reflectarea imaginii...

Normalizarea contabilă și fiscală în cadrul entității

Normalizarea contabila si fiscala in cadrul entitatii Normalizarea contabila este procesul prin care se elaboreaza reguli sau norme de prezentare...

Probleme ale adoptării Euro de România

Încă din cele mai vechi timpuri statele au dezvoltat un sistem de schimb al bunurilor și serviciilor bine definit. În diferite epoci, din diferite...

Audit Financiar

Modulul 1. Auditul financiar contabil – Definire, rol şi obiective Scopul unităţii de curs: - Redarea unei imagini relevante asupra...

Audit financiar și guvernanță corporativă

cap.I Conceptul și principiile de guvernanță corporativă Termenul de guvernanță corporativă este din ce în ce mai mult folosit în mediul economic...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Ai nevoie de altceva?