Strategia de export pentru sectorul industriei ușoare românești - textile, imbrăcăminte, pielărie

Seminar
9/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1730
Mărime: 20.85KB (arhivat)
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dorin VLAD

Extras din seminar

1. UNDE SUNTEM ACUM

Context Naţional

- contribuţia industriei uşoare ( textile, îmbrăcăminte şi pielărie ) la economia României este substanţială. In 2004, sectorul a făcut bilanţul a 5,5% din PIB, 9,9% din volumul producţiei industriale a ţării şi 34 % din exporturi. Valoarea exportului a atins 6070 milioane dolari în acest an, (comparativ cu 2913 milioane în 1999).Producţia sectorului era structurată astfel: 62, 5% îmbrăcăminte, 22, 3% textile, 15, 2% pielărie.

- Peste 8900 companii operează în sector, folosind peste 450, 000 lucrători, ( 34 % din forţa de muncă utilizată în România ) Intreprinderile private din sector sunt responsabile de 97% din producţie şi export.

- In ciuda contribuţiei sale la economie, valoarea adăugată în sector este în general scăzută. Ea utilizează o mare cantitate de materie primă importată şi forţă de muncă ieftină.Majoritatea companiilor lucrează în lohn, prin care companiile române oferă forţă de muncă şi utilaj, iar clientul materie primă, design şi marketing.

- EU este destinaţia a două treimi din exporturile României. În 2004, primii 5 parteneri comerciali au fost Italia, Germania , Franţa, Anglia şi Turcia. Aceste 5 ţări reprezintă 50% din exporturile totale ( comparativ cu 39 % în 1992)

CONTEXT GLOBAL

- O competiţie intensă în privinţa produselor ieftine , în special dinspre China, Turcia şi India. Subsidiile guvernamentale şi taxele de export reduse în aceste ţări întăresc tendinţa preţurilor scăzute.

- Concentraţia înaltă a surselor de materii prime: Asia domină industria globală de fibre sintetice: 74% din producţia globală a anului 2003 , comparată cu 67% în anul 2000 a fost produsă în Asia.

- Structurile industriale predominante ale sectorului sunt companii integrate vertical şi aglomerări industriale orizontale de tipul IMM (de exemplu 19 în China).

- Noile state membre EU –Republica Cehă, Lituania, Ungaria, Estonia îşi întăresc continuu poziţia competitivă.

- Industrie de tradiţie îndelungată în EU, cu o valoare de revenire de 215 bilioane E în 2003 şi o forţă de muncă de 2, 6 milioane lucrători, ea utilizează o tehnologie foarte specializată, procese şi produse înalt- inovative.

- Cererea crescută de textile inteligente şi confecţii multifuncţionale.

2.UNDE NE-AM DORI SĂ FIM

Viziune:

Integrare într-o Europă lărgită prin competitivitate,performanţă şi inteligenţă creativă

Ca sector prioritar de export, industria uşoară românească ( textile / îmbrăcăminte /pielărie) poate conduce la o integrare plină de succes a ţării în EU. Aceasta pretinde maximizarea competitivităţii şi valorii adăugate naţionale şi reţinerii sale în industria uşoară.

Viziunea strategică pentru perioada 2005- 2009 implică o îndepărtare gradată de sistemul lohn şi intrarea în funcţiunile de design şi marketing.Ea implică, de asemenea, întărirea şi încurajarea legăturilor între producătorul articolului final şi producătorii români de materii prime. Strategia implică îmbunătăţirea eficienţelor în activităţi din lanţul valoric naţional (existent şi previzionat)

Printre cele mai importante obiective strategice ale sectorului în strategia de export a perioadei 2005- 2009 sunt:

- Creşterea volumului de producţie cu un ritm mediu annual de 3,4%( 2,4% în subsectorul pielărie- încălţăminte) prin construirea a două topitorii de in, două filaturi de in, cânepă şi lână şi trei tăbăcării. Sport pentru înfiinţarea a cel puţin 30 noi IMM în industria de confecţii. Promovarea şi consolidarea a două grupuri în industria textilă.

- Creşterea ofertei interne de materii prime, prin dezvoltarea producţiei de fibre de bast şi lână.

- Centralizarea şi coordonarea distribuţiei materiei prime prin stabilirea unor centre de aprovizionare

- Creşterea exporturilor directe ( îndepărtarea de sistemul lohn ) la o valoare medie anuală de 5 %, prin încurajarea firmelor să se perfecţioneze în design şi comerţ cu amănuntul ( ex. prin înfiinţarea unui centru de modă şi design şi susţinerea mai departe a iniţiativelor comerţului electronic).

Preview document

Strategia de export pentru sectorul industriei ușoare românești - textile, imbrăcăminte, pielărie - Pagina 1
Strategia de export pentru sectorul industriei ușoare românești - textile, imbrăcăminte, pielărie - Pagina 2
Strategia de export pentru sectorul industriei ușoare românești - textile, imbrăcăminte, pielărie - Pagina 3
Strategia de export pentru sectorul industriei ușoare românești - textile, imbrăcăminte, pielărie - Pagina 4
Strategia de export pentru sectorul industriei ușoare românești - textile, imbrăcăminte, pielărie - Pagina 5
Strategia de export pentru sectorul industriei ușoare românești - textile, imbrăcăminte, pielărie - Pagina 6
Strategia de export pentru sectorul industriei ușoare românești - textile, imbrăcăminte, pielărie - Pagina 7
Strategia de export pentru sectorul industriei ușoare românești - textile, imbrăcăminte, pielărie - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Strategia de Export pentru Sectorul Industriei Usoare Romanesti - Textile, Imbracaminte, Pielarie.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Impactul aderararii României la UE asupra IMM

Introducere Obiectivul României a fost de a obţine statutul de membru al Uniunii Europene cu drepturi depline in anul 2007. La summit-ul de la...

Prezentarea generală a unității economice SC Simopel SRL

I .1 Scurt istoric al societatii Firma infiintata in anul 2002, a avut o evolutie ascendenta in ceea ce priveste cifra de afaceri respectiv...

Ai nevoie de altceva?