Extras din seminar
Rezumat.
De cele mai multe ori, stresul și anxietate sunt termeni asociați mediul academic, care pe termen lung pot afecta intr-un mod negativ performanța școlară, capacitatea de concentrare, gandirea, sau chiar sănătatea fizică a elevului. Analizarea și rezolvarea problemei este fundamentală, pentru sănătatea mentală și emoțională a elevilor.
Cuvinte cheie.
elevi, anxietate, stres, diminuare, educatie.
1. Introducere
În zile noastre stresul și anxietatea in contextul școlar au devenit, din păcate, din ce în ce mai ridicate în rândul elevilor. Teama de eșec, excluziunea sociala din mediul școlar, competiția, asteptările ridicate, atât ale parinților, cât si ale cadrelor didactice pentru performanțe școlare, reprezintă factorii principali care conduc la stres, anixetate si degradarea sănătății mentale pentru orice elev.
Este important să ințelegem emoțile, temerile si trăirile din mediul academic ale elevilor și copiilor noștri, pentru asta este crucială identificarea problemei și ințelegerea acesteia, fără invalidarea factorilor conducători la dificultatea gestionării stresului și a anxietății. Prin conștientizarea și analizarea problemei se poate contribui la diminuarea, sau chiar indepărtarea acesteia cu sprijinul parinților, a cadrelor didactice, sau chiar apelând la ajutor specializat, precum consilieri școlari sau terapeuți.
Deși, ca prim gând am putea considera stresul ca un mecanism de motivație pentru elev și l-am putea eticheta ca fiind un antonim pentru “comoditate” si lipsa de motivație, aceasta preconcepție este una greșită si nedocumentată, din moment ce stresul cronic afectează performanța academică, viața personală și psihicul elevilor prin diverse efecte adverse, de la probleme fizice, la creșterea riscului de consum de substanțe.
Pe lângă stres pot să apară tulburările anxioase, asociate cu neliniștea, îngrijorarea în exces, dificultăți cognitive, dureri de cap asociative anxietății, tulburări alimentare, refuzul de a mai merge la școală și in cele din urmă, chiar atacuri de panică.
Anxietatea in randul elevilor este intr-o rată continuă de creștere, potrivit “Clinica-hope.ro” în procent de 30% dintre elevi suferă, sau prezintă simptome specifice anxietății academice, mainifestată din cauza așteptărilor școlare ridicate, examenelor, evaluărilor și vorbitului in public. Totodată, adesea diagnosticul de anxietate este însotit și de alte tulburări. Rapee R.M, cercetător in domeniul psihologiei, profesor la Macquarie University și fondator a Center for Emotional Health afirmă următoarele:
“Totuși, în majoritatea studiilor, în jur de 80% dintre copiii tratați pentru o anumită tulburare de anxietate îndeplinesc și criteriile pentru cel puțin încă o tulburare. În cele mai multe cazuri, aceasta este tot o tulburare de anxietate”
Bibliografie
1. Reid, L. (2021), Cum inlaturam anxietatea copiilor nostri. Fara medicamente si fara terapie. Paris:Meteor Publishing
2. Rapee, R.M, Wignall, A., Hudson J.L, Schniering, C.A. (2020), Tratamentul anxietatii la copii si adolescenti. O abordare fundamentata stiintific. Oakland, California: New Harbinger Publications.
3. Deb, D. (2022), Cum ne recapatam starea de bine, conectare si siguranta. 50 de practici polivagale pentru corp si minte. Bucuresti: Editura Herald
4. Neufeld, G. Mate, G. (2023), Tine-ti copiii aproape. De ce parintii trebuie sa conteze mai mult decat anturajul. Bucuresti: Editura Curtea Veche.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Cum sa reduci nivelul de stres si anxietate al elevilor..docx