Relații internaționale și ortodoxie în estul și sud-estul Europei

Seminar
7.2/10 (5 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 11099
Mărime: 32.02KB (arhivat)
Publicat de: Andrei Ciocan
Puncte necesare: 0

Extras din seminar

1.Religie si securitate

Preocuparea privind locul pe care il joaca religia in planul relatiilor internationale este surprinzator de recenta . Daca tema a inceput sa se bucure de atentie in anii '90, aceasta s-a intamplat pentru ca marile costuri ale neglijarii, decenii la rand, a dimensiunii religioase a conflictelor pe glob, au devenit alarmante . Se depaseste astfel prejudecata iluminista, care alunga viata religioasa din societatea normala" si prevedea religiei un rol din ce in ce mai diminuat in lumea moderna . Dupa sfarsitul razboiului rece", natura conflictelor s-a schimbat. Majoritatea vor rezulta din confruntari ale identitatii comunitatilor, bazate pe rasa, etnicitate, nationalitate sau religie" . Ipoteza aceasta a fost intens publicitata prin studiul lui Huntington, referitor la ciocnirea civilizatiilor". Viziunea lui Huntington privind tensiunile care apar intre culturi diferite este complementara unei viziuni mai sofisticate, care vede conflictul nu ca pe o confruntare de grad de civilizatie, ci mai mult ca pe una intre culturi locale (grupate in civilizatii) si civilizatia globala ce rezulta din «procesul de civilizare»" .

Dincolo de tema amenintarilor la adresa securitatii nationale si internationale, pe fondul vulnerabilitatilor crescande , legatura dintre securitate si religie apare ca un element foarte concret in procesele de reforma democratica din diferitele regiuni ale lumii. Eventual, aceste reforme sunt corelate cu procese de extindere a structurilor economice, politice si militare. Procese de felul acesta au loc in America Latina, in Asia, dar acest studiu vizeaza continentul european, aflat sub impactul extinderii NATO si a Uniunii Europene.

Cercetarea vizand impactul religiei asupra relatiilor internationale are de atacat cel putin doua tipuri de intrebari: (1) masura in care religia joaca un rol in dinamica interna si internationala; (2) ce elemente ale fenomenului religios au in acest sens prioritate. Studiile asupra acestor teme sunt mai mult sau mai putin convingatoare. Dintre metodologii, amintesc codificarea principalelor sisteme religioase, prin care s-a putut argumenta asemanarea islamismului cu marxismul (luat ca ideologie de control") si situarea la celalalt capat, in categoria doctrinelor neagresive a budismului si a jainismului.

Regasirea in fruntea miscarilor destabilizatoare, a marxismului si a islamismului, iar la capatul opus, a budismului, este un rezultat si al altor genuri de abordare. Impactul social generos al budismului a fost sustinut in cadrul studiilor multiculturale. John Peek argumenteaza ca schimbarea democratica ce a avut loc in Japonia la sfarsitul razboiului a fost posibila intrucat conceptele de suveranitate a poporului si de drepturi ale omului au radacini adanci in cultura japoneza. Mai exact, &, budismul, fiind una dintre «cele trei comori» ale culturii japoneze, este in mod intrinsec opus structurilor socio-politice autoritare care au fost impuse periodic poporului japonez" .El identifica direct in doctrina budista conceptele si principiile precursoare ale valorilor politice moderne, de la libertatea vointei pana la rationalism si inclinarea spre activism social: &spre deosebire de majoritatea celorlalte religii ale lumii, budismul pune accentul pe invatare, nu pe credinta, si pe calitatea vietii in aceasta lume, nu in cea viitoare" .

Datorita expansiunii sale agresive si implicarii in terorismul international, foarte multe studii au fost dedicate islamismului, in particular islamismului fundamentalist. S-a exprimat, in diferite forme, teza ca doctrina islamica este incompatibila cu valorile societatilor liberale: in toate societatile musulmane, posibilitatea ca omul sa judece cat de nimerita este cruzimea unei pedepse date de Dumnezeu pur si simplu nu se pune" . Aceasta ar rezulta din faptul ca Mai presus de toate, islamistii spun ca poporul nu este stapan. Numai vointa Domnului este stapana, ceea ce este exprimat in legea shari'a formulata de Coran si de Sunna Profetului. Ei considera ca vocea majoritatii poate constitui o baza pentru exercitiul legitim al autoritatii politice intr-un stat islamic, dar numai daca aceasta recunoaste si ramane in parametrii paradigmei legii shari'a" . Ca urmare, sunt legitime numai acele rezultate ale proceselor politice care sunt incuviintate de legea shari'a&. Valoarea fundamentala este legea shari'a si nu democratia, si oricine doreste sa aplice legea shari'a poate sa invoce legitimitatea Islamului, fie ca este monarh ereditar, ofiter in armata, preot musulman, sau politician. Atat Fratia Musulmana din Sudan, cat si Jamaat-i-Islami din Pakistan au experienta similara a colaborarii cu regimurile militare in a obtine suprematia legii shari'a, renuntand la principala lor obligatie de a garanta mijloacele democratice" .

Dar nu putini sunt autorii islamici care neaga faptul ca islamismul fundamentalist ar rezulta natural din principiile islamice. Trebuie avut in vedere, in primul rand, faptul ca orice mostenire culturala este, efectiv, destul de bogata din punct de vedere moral pentru a putea, atunci cand este alcatuita in mod adecvat, in anumite imprejurari, sa aduca contributii inspirate la lupta pentru drepturile omului, democratie si dreptate sociala" . In viziunea altor autori, in spatele discursului islamic fundamentalist, si desigur, a mijloacelor folosite, nu se afla vointa unei majoritati, nici autenticitatea unei interpretari religioase, ci obiectivul pragmatic al mentinerii lor la putere si al negarii legitimitatii programelor opozantilor si ale criticilor" .

Complexitatea dezbaterii din cadrul islamismului demonstreaza, poate mai mult decat oricare alte studii de caz, necesitatea de a fi precauti cand emitem judecati privind impactul ideilor religioase asupra relatiilor internationale. Mici detalii pot afecta esential sistemul religios originar. As aduce ca argument budismul in Sri Lanka, care se intampla sa aiba in centru figura razboinica a regelui Duttagamani (cel cumplit"), motivand si aclamand violenta. Budistii nationalisti moderni au invocat traditia eroului razboinic, cu consecinte nefaste pentru conflictul din Sri Lanka . In plus, studiul comparat in comunitati de credinta asemanatoare arata ca, desi sistemele religioase reprezinta un fundal semnificativ, rezultatul depinde puternic de ceilalti factori culturali si socio-politici . Desigur, in astfel de situatii, un rol explicativ crescut il capata sinergiile.

2. Biserici alaturi de Popor si biserici alaturi de Putere; Biserici puternice, state slabe

Un impact asupra stabilitatii si securitatii interne si externe a statelor il are relatia dintre principalele biserici si puterea politica. Intrarea in jocul politic a comunitatilor religioase devine un factor si mai serios cand intre acestea intervin si conflicte de natura confesionala, asa cum se intampla in sud-estul Europei. Exista doua tipuri interesante de comportament in ceea ce priveste institutiile confesionale: biserici alaturi de Popor" si biserici alaturi de Putere".

Preview document

Relații internaționale și ortodoxie în estul și sud-estul Europei - Pagina 1
Relații internaționale și ortodoxie în estul și sud-estul Europei - Pagina 2
Relații internaționale și ortodoxie în estul și sud-estul Europei - Pagina 3
Relații internaționale și ortodoxie în estul și sud-estul Europei - Pagina 4
Relații internaționale și ortodoxie în estul și sud-estul Europei - Pagina 5
Relații internaționale și ortodoxie în estul și sud-estul Europei - Pagina 6
Relații internaționale și ortodoxie în estul și sud-estul Europei - Pagina 7
Relații internaționale și ortodoxie în estul și sud-estul Europei - Pagina 8
Relații internaționale și ortodoxie în estul și sud-estul Europei - Pagina 9
Relații internaționale și ortodoxie în estul și sud-estul Europei - Pagina 10
Relații internaționale și ortodoxie în estul și sud-estul Europei - Pagina 11
Relații internaționale și ortodoxie în estul și sud-estul Europei - Pagina 12
Relații internaționale și ortodoxie în estul și sud-estul Europei - Pagina 13
Relații internaționale și ortodoxie în estul și sud-estul Europei - Pagina 14
Relații internaționale și ortodoxie în estul și sud-estul Europei - Pagina 15
Relații internaționale și ortodoxie în estul și sud-estul Europei - Pagina 16
Relații internaționale și ortodoxie în estul și sud-estul Europei - Pagina 17
Relații internaționale și ortodoxie în estul și sud-estul Europei - Pagina 18
Relații internaționale și ortodoxie în estul și sud-estul Europei - Pagina 19
Relații internaționale și ortodoxie în estul și sud-estul Europei - Pagina 20
Relații internaționale și ortodoxie în estul și sud-estul Europei - Pagina 21
Relații internaționale și ortodoxie în estul și sud-estul Europei - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Relatii Internationale si Ortodoxie in Estul si Sud-Estul Europei.doc

Alții au mai descărcat și

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Blocada Berlinului

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial aduce cu sine era Razboiului Rece,o confruntare deschisa, nonmilitara si limitata intre doua grupuri de...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Triunghiul violenței în Columbia

Triunghiul violentei in Columbia Format din: 1. Miscarile de gherila 2. Cartelurile de droguri 3. Organizatiile paramilitare Miscarile de...

Adoptarea Deciziilor Publice

Teste grilă INTRODUCERE Una din problemele majore ale politicii contemporane este reprezentată de maniera şi metodele de luare a deciziilor, la...

Rusia după Încheierea Războiului Rece

Rusia si strainatatea apropiata Dupa încheierea razboiului rece, fiecare tara europeana a blocului socialist a fost confruntata cu problemele...

Gândirea Politică Medievală

Evul Mediu timpuriu (500 – 1000): Istoricii gândirii politice pastreaza adeseori vocabularul latin al scriitorilor crestini, tinând astfel sa...

Globalizarea

Capitolul 1. Globalizarea si statul national 1.1. Teorii ale globalizarii Ca orice teorie noua, globalizarea suscita o serie de discutii...

Te-ar putea interesa și

Identitatea Spațiului Balcanic

INTRODUCERE Balcanii, sunt un subiect care reprezintă o continuă provocare, o zonă în care situaţia se poate schimba de la o zi la alta, totuşi,...

Biserica Orodoxă în timpul lui Mahomed al-II-lea

Introducere Prin lucrarea de faţă “Biserica Ortodoxă în timpul sultanului Mahomed al II - lea Cuceritorul” s-a urmarit aducerea la cunostinţa...

Importanța geopolitică a religiei și conflictele religioase

Religia a aparut din neintelegerea sau incontrolul pe care omul l-a dovedit fata de anumite fenomente din jurul sau. Omul inca din salbaticie a...

Vlahii sud-dunăreni în Veacul al xii-lea

INTRODUCERE Românii sunt urmaşii romanităţii orientale, acea ramură a romanităţii care se întindea în nordul peninsulei Balcanice şi în Dacia. Mai...

Proiect management intercultural - România, Venezuela, Olanda

„Un copil care se naşte poate fi o mare bucurie sau un necaz la fel de mare. Întotdeauna vor fi unii care privesc lucrurile numai dinafară, şi...

Geopolitica lumii islamiste - locul Iranului în acest context

GEOPOLITICA ISLAMULUI Islamul a apărut în secolul VII pe peninsula Arabă şi s-a răspîndit cu o viteză uimitoare în toate cele patru puncte...

Diagnostic Intercultural

REZUMAT Lichiorul îşi are originea în Italia secolului al XIII-lea unde nu era decât un medicament îndulcit denumit “licoarea vieţii” şi fiind...

Geografia Europei

EUROPA – PRIVIRE DE ANSAMBLU 1.Aşezare : în emisfera nordică (boreală) şi aparţine masei continentale Eurasia – cea mai mare masă continentală a...

Ai nevoie de altceva?