Examen BAP

Curs
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 38 în total
Cuvinte : 14013
Mărime: 84.63KB (arhivat)
Publicat de: Victoria Palade
Puncte necesare: 0

Extras din curs

1 . Explicati evolutia functiilor administratiei statului .

In perioada comunista , administratia generala a statului a fost una puternic centralizata, marea majoritate a cheltuielilor publice facandu se la nivel central .

De-a lungul perioadei de tranzitie si mai ales odata cu inceperea pregatirilor pentru aderarea la UE , administratia publica din Romania , a cunoscut o serie de reale trasnformari , determinate in principal de 4 factori : descentralizarea administrative si financiara a statului , integrarea Romaniei in UE , consolidarea statutului bunastarii si in sfarsit , privatizarea inteprinderilor publice .

Ca urmare a actiunii acestor 4 elemente , administratia statului a suferit modificari substantiale in ceea ce priveste pozitia sa in panorama administrative , dar si in ceea ce priveste competentele si organizarea sa . In mod evident , pierzandu si din capacitatea sa de influenta si de competente , ea a adoptat o anumita pozitie de rezistenta , prin incercarea sa de a mentine anumite functii. Cu toate acestea ,Administratia statului trebuie sa si assume , cu timpul , un nou rol , sa indeplineasca competentele care I au fost atribuite de Constitutie, cum ar fi : elaborarea politicii economice , securitatea si relatiile externe , dar si functii atat de importante , precum :

o Cea de omogenizare = reduce la maxim posibilelel dezechilibre teritoriale si sociale ;

o Cea de coordonare globala si sectoriala a administratiilor de la nivel local si judetean , precum si a actorilor economici si sociali. Are un rol important de negociere cu UE si de mediator intre aceasta si administratiile locale;

o Cea de gandire si planificare strategica .

2. ROLUL SI ATRIBUTIILE PRESEDINTELUI

Presedintele RO, potrivit C. RO:

o Seful statului, in aceasta calitate detinand functia de reprezentare a statului roman atat in exteriorul, cat si in interiorul tarii.

o Garanteaza independenta nationala, unitatea si integritatea teritoriala a tarii

o Garant al Constitutiei. El vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna desfasurare a activitatilor autoritatilor publice care functioneaza in baza Constitutiei, in acest scop exercitand functia de mediator intre puterile satului, precum si intre stat si societate.

Presedintele Ro e ales prin vot universal, egal, direct secret si liber exprimat. Nicio persoana nu poate indeplinita functia de presedinte al Ro, decat pt cel mult 2 mandate. Acestea pot fi succesive

Rezultatul alegerilor pt fct de presedinte al Ro e validat de Curtea Constit

Atributiile presedintelui RO.

A) In ceea ce priveste POLITICA INTERNA

Presedintele RO desemneaza un candidat pt fcti de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de catre Parlam. In caz de remaniere guvernamentala sau de vac a postului, presedintele revoca si numeste, la propuneres primulu-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

Presedintele RO poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente si de importanta deosebita.

Presedintele RO poate lua parte la sedintele G in care se dezbat probleme de interes national, iar in alte situatii acesta poate sa prezidez sedintele Guvernului la care participa.

Presedintele ro are obligatia de a promulga legile votate de cele 2 camere, dar are si dreptul de a le trimit spre reexaminare Parlam.

Presedintele ro adreseaza parlam msj cu privire la principalele probleme politice ale natiunii.

Dupa consultarea presedintilor celor 2 cam si a lideriilor grupurior parlam, presedintele ro poate sa dizolve Parlam, daca acesta nu a acordat votul de incredere pt formarea Guv in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin 2 solicitari de investiture. ( parlam poate fi dizolvat 1 pe an)

Presedintele ro, dupa consultarea Parlam, poate cere poporului sa-si exprima prin referendum vointa cu privire la probleme de interes national.

b) In ceea ce priveste politica externa

presedintele incheie tratate internat in numele Ro, negociate de catre Guvern si le supune spre ratificare Parlam intr-un termen rezonabil.

La propunererea G, presedintele acrediteaza si recheama reprezentantii diplomatici ai Ro si aproba infiintarea, desfiintarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.

Reprezentantii diplomatic ai altor state sunt acreditati pe lg presedintele RO.

c) in cea ce priveste siguranta nationala

Presedintele ro e comandantul fortelor armate si indeplineste functia de presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. El poate declara, mobilizarea partial sau generala a fortelor armate. In caz de agresiune armata impotriva tarii, presedintele Ro ia masuri pt respingerea agresiunii si le aduce neintarziat la cunostinta PArlam, printr.un msj.

Presedintele ro instituie starea de asediu /starea de urgenta in intreaga tara ori in unele unitati administrativ-teritoriale si solicita Parlam incuviintarea masurii adoptate.

3. Administratia prezidentiala.

- Este o institutie publica cu personalitate juridica.

- Sunt serviciile publice aflate la dispozitia presedintelui Romaniei pentru indeplinirea atributiilor sale.

- Numarul maxim de posturi este de 260

Personalul este alcatuit din:

1. Persoane detasate (din ministere si alte autoritati publice).

2. Persoane incadrate direct.

Functii de conducere:

1. Consilier prezidential (cu rang de ministru)

2. Consilier de stat (cu rang de secretar de stat)

Finantarea cheltuielilor de functionare a Administratiei prezidentiale se asigura de la bugetul de stat si din venituri extra bugetare,realizate,administrate si contabilizate potrivit legii .

Structura organizatorica:

1.Departamentul securitatii nationale.

2.Departamentul Constitutional Legislativ

3.Departamentul pentru Relatia cu autoritatile publice si societatea civila.

4.Departamentul planificare si analiza politica.

5.Departamentul Relatii international.

6.Departamentul politici economice si sociale.

7.Departamentul comunicare publica.

8.Departamentul Sanatate Publica.

9.Departamentul de educatie si cercetare.

10.Departamentul pentru minoritati nationale.

11.Departamentul mediului intern si international.

12.Departamentul managementul resurselor.

13.Compartimentul Cancelariei.

14.Compartimentul Protocol.

Preview document

Examen BAP - Pagina 1
Examen BAP - Pagina 2
Examen BAP - Pagina 3
Examen BAP - Pagina 4
Examen BAP - Pagina 5
Examen BAP - Pagina 6
Examen BAP - Pagina 7
Examen BAP - Pagina 8
Examen BAP - Pagina 9
Examen BAP - Pagina 10
Examen BAP - Pagina 11
Examen BAP - Pagina 12
Examen BAP - Pagina 13
Examen BAP - Pagina 14
Examen BAP - Pagina 15
Examen BAP - Pagina 16
Examen BAP - Pagina 17
Examen BAP - Pagina 18
Examen BAP - Pagina 19
Examen BAP - Pagina 20
Examen BAP - Pagina 21
Examen BAP - Pagina 22
Examen BAP - Pagina 23
Examen BAP - Pagina 24
Examen BAP - Pagina 25
Examen BAP - Pagina 26
Examen BAP - Pagina 27
Examen BAP - Pagina 28
Examen BAP - Pagina 29
Examen BAP - Pagina 30
Examen BAP - Pagina 31
Examen BAP - Pagina 32
Examen BAP - Pagina 33
Examen BAP - Pagina 34
Examen BAP - Pagina 35
Examen BAP - Pagina 36
Examen BAP - Pagina 37
Examen BAP - Pagina 38

Conținut arhivă zip

  • Examen BAP.docx

Alții au mai descărcat și

Politici publice 2019

Termenul de administrație provine de la latinescul “administer” - a sluji, a duce la îndeplinire o misiune comandată. Dicționarul explicativ al...

Legislația mediului

CAPITOLUL 1. MEDIUL – NOȚIUNI GENERALE Mediul reprezintă ansamblul factorilor ecologici, care ne oferă apă, oxigen, hrană, energie etc., în...

Procedura civilă

Principiile fundamentale ale procesului civil Principiul legalitatii Justitia se infaptuieste in numele legii Procesul civil se desfasoara in...

Administrație publică

STATUL - reprezintă forma instituționalizată de organizare politică a unei colectivități umane constituite istoric și localizate geografic pe un...

Tehnici de documentare, redactare și comunicare

Ce este informatia? Element de cunoastere care poate fi transmis si conservat datorita unui suport si unui cod. Mesaj folosit pentru a...

Metoda Taguchi

Introducere: a) Principiu metodei Metoda Taguchi s-a impus pentru că s-a dovedit că mult mai eficientă decât celelalte metode de planificare a...

Drept civil

1964 C.Civ.- Obligatia este o legatura de drept in virtutea careia debitorul este tinut sa procure o prestatie creditorului iar acesta are dreptul...

Elemente de arhivistică, birotică și documentaristică

INTRODUCERE Arhivistica și informarea documentară (documentaristica) sunt discipline care au ca sferă de cercetare documentele scrise. Activitatea...

Ai nevoie de altceva?