Extras din curs
Una din particularităţile economice cele mai importante ale acestei grupe de plante o constituie conţinutul ridicat al boabelor în substanţe proteice, conferindu-le o valoare alimentară ridicată.
În comparaţie cu seminţele de cereale, boabele de leguminoase conţin de două-patru ori mai multe substanţe proteice.
Leguminoasele cultivate pentru boabe se caracterizează printr-un conţinut ridicat de substanţe proteice: mazărea – 27,8%; fasolea – 24,6%; soia – 38,5%; lintea – 28,6%; năutul – 23,6%; bobul – 28,8%; lupinul – 37,0%; arahidele – 29,8% şi fasoliţa – 26,0% ( Gh. Bîlteanu, 1998).
Substanţele proteice din seminţele de leguminoase sunt de calitate superioară proteinelor din cereale, fiind mai bogate în aminoacizi esenţiali (lizină, metionină, treonină, histidină, valină, izoleucină, leucină, fenilalanină, triptofan, arginină etc.).
Datorită conţinutului de aminoacizi esenţiali valoarea proteică a boabelor este ridicată, echivalentă la unele specii cu proteinele de origine animală.
Proteina din boabele de leguminoase are o digestibilitate ridicată (cca. 90%) şi nu formează acizi urici (ca unele proteine animale) a căror acumulare în organism este dăunătoare.
Asigurarea necesarului proteic mondial este dependent, tot mai mult, de contribuţia plantelor bogate în aceste substanţe.
Grupul consultativ pentru proteine din cadrul FAO „menţionează o nouă - revoluţie verde – cea a leguminoaselor”, iar principala speranţă pentru rezolvarea deficitului de proteine în lume sunt considerate leguminoasele pentru boabe. (L.S. Muntean, 1995)
În afară de bogăţia în substanţe proteice, seminţele unor plante leguminoase sunt bogate în ulei de o calitate excepţională (soia – 16-25%, arahidele 45-56%).
Conţinutul în hidraţi de carbon 25-50%, de substanţe minerale 2,5-3,5%, conţinutul de fosfor, calciu şi vitamine este ridicat, sporindu-le valoarea alimentară.
Folosite în alimentaţia umană, boabele de leguminoase prezintă şi unele neajunsuri dintre care putem menţiona:
învelişul gros al bobului, foarte bogat în celuloză, care îngreunează digestibilitatea şi durata de fierbere,
carenţe în compoziţia proteică a aminoacizilor nesulfuraţi (cistină şi metionină);
prezenţa unor antimetaboliţi neproteici care contribuie la reducerea gradului de digestibilitate, la apariţia unor stări emolitice şi de indigestie.
Conținut arhivă zip
- Leguminoase Cultivate pentru Boabe.ppt