Extras din curs
Concepte privind turismul de afaceri
Calatoria de afaceri poate fi considerata coloana vertebrala a industriei turistice deoarece aceasta constituie pentru o mare parte a oamenilor de afaceri, parte din activitatea profesionala curenta.
Turismul de afaceri, conform definitiei date de Rob Davidson in 1994, include perosanele ce calatoresc in scopuri legate de munca lor (activitate lucrativa, fara a fi remunerate in locul de destinatie, aceasta facandu-se la locul de resedinta).
Se poate spune ca aceasta forma de turism reprezinta una din cele mai vechi forme de turism, deoarece oamenii au calatorit pentru a face comert inca din cele mai vechi timpuri.
Termenii « calatorie de afaceri » si « turism de afaceri » sunt considerati si utilizati de multi autori ca fiind sinonimi. Cu toate acestea, exista cateva diferente calitative intre cei doi termeni.
Astfel, « turismul de afaceri » se poate considera ca include toata experienta “calatoriei de afaceri” in plus, utilizand definitia clasica a termenilor turism si turist, se poate spune ca oamenii de afaceri pot fi numiti turisti in momentul cand stau departe de casa cel putin o noapte.
« Calatoria de afaceri » se concentreaza pe mobilitatea oamenilor de afaceri si pe faptul ca ei intreprind calatorii de o zi, avand ca scop doar afacerile, si in acest caz acestia nu pot fi numiti turisti in sensul conventional al termenului.
Desi definitia turismului si a calatoriilor de afaceri pare simpla, in literatura de specialitate sunt enumerate o multitudine de forme sub care acest fenomen poate fi prezentat.
In acest sens prezentam o tipologie, care nu se doreste a fi exhaustiva, urmatoarele : conferinte, intalniri si conventii ale unor asociatii la nivel local sau national, congrese si conventii la nivel international ; cursuri de pregatire profesionala (training), targuri si expozitii, lansari de produse, calatorii stimulent (incentiv travel), schimburile de studenti si profesori, migratiile sezoniere de munca, aprovizionarea cu anumite produse a pietelor, livrarea de bunuri catre consumatori, servicii militare prestate in alte locuri decat isi au baza, actiuni de caritate sau proiecte ale ONG-urilor realizate in alte locuri decat unde isi au sediul, angajatii guvernamentali care calatoresc in serviciul statului si diplomati, calatorii individuale de interes general ale oamenilor, navetismul.
Forme ale turismului de afaceri (business travel)
1. Congrese si Conventii internationale...
2. Conferinta si intalniri locale, regionale si nationale...
3. Traininguri...
4. Expozitii si targuri comerciale...
5. Lansari de produse...
6. Calatorii individuale de afaceri...
7. Deplasari in interes de serviciu...etc
a) Intrunirea – un eveniment organizat pentru discutarea unor probleme comune. Se refera la probleme comerciale sau non-comerciale, cu o participare de 6 sau pana la 100 de persoane si poate dura cateva ore sau o saptamana. Termenii ce definesc « intrunirile » depind de marimea evenimentului si de locul unde se desfasoara.
b) Expozitiile – pot fi definite ca prezentari de produse sau servicii avand un public tinta in scopul promovarii vanzarilor sau informarii vizitatorilor. Expozitiile sunt considerate ca fiind parte a turismului de afaceri deoarece stimuleaza calatoriile. Mai pot fi numite si targuri sau manifestari.
c) Training-uri - sunt evenimente unde participantii se intalnesc pentru a primi informatii sau pentru a fi ajutati sa-si dezvolte anumite aptitudini. Acestea pot fi si cursuri de pregatire interna unde participantii apartin aceleiasi organizatii.
d) Lansarile de produse – sunt evenimente specializate pe care multe organizatii le utilizeaza in prezent ca o modalitate de promovare a produselor si serviciilor ce urmeaza a fi introduse pe piata.
e) Calatoriile stimulent – sunt un instrument de management care prin oferirea unor calatorii de exceptie, motiveaza si / sau recunosc participantilor un anumit nivel de performanta atins in indeplinirea sarcinilor de serviciu
f) Adunarea – intalnire intre persoane reunite pentru a delibera sau pentru un divertisment
g) Colocviu – intalniri la care cativa specialisti tin cuvantari pe un anumit subiect sau raspund la intrebari legate de acesta
h) Conclav – o intalnire privata sau o adunare secreta (de obicei religioasa)
i) Conferinta – este un schimb de opinii formal sau o intrunire a mai multor oameni pentru a discuta probleme de interes comun, in care o persoana face o expunere, auditoriul participand activ
Preview document
Conținut arhivă zip
- Servicii Agroturistice.docx