Extras din curs
Acolo unde muschii sunt conectati cu pielea, stau ca un strat turtit subcutanat si sunt conectati cu tesutul areolar prin fascicule de fibre, (ca la muschii fetei).
Muschii variaza extrem de mult in forma. La membre, sunt de lungimi considerabile, in special cei mai superficiali; inconjoara oasele, si constituie o importanta protectie pentru articulatii. La trunchi, ei sunt lati, turtiti, si extinsi, si ajuta la formarea peretilor cavitatilor trunchiului./ de aici terminologia, lung, lat, scurt, etc., folositi in descrierea muschiului.
variatie considerabila in aranjarea fibrelor unor muschi referitor la tendoanele de care sunt atasati.
La unii fibrele sunt paralele si merg direct de la origine la insertie; acestia sunt muschii cvadrilaterali, precum Tireohioidianul.
La muschii fuziformi, fibrele sunt usor curbate, asa incat muschiul se ingusteaza spre capete.
In altii fibrele sunt convergente; iau nastere printr-o origine lata, si apoi converg spre o insertie ingusta. (muschii triunghiulari —ex, m. Temporal).
In altii, originea si insertia nu se afla in acelasi plan, dar planul liniei de origine intersecteaza pe acela al liniei de insertie; (ex. Pectineus)
In unii muschi (ex., Peronei) fibrele sunt oblice si converg, ca penele, intr-o parte a unui tendon care se intinde pe toata lungimea muschiului; (muschi unipenati).
La altii fibrele oblice converg pe ambele parti ale unui tendon central ( muschi bipenati, ex Rectus femoris).
Exista muschi in care fibrele sunt aranjate in facsicule curbe in unul sau mai multe planuri, ca la Sfinctere.
Aranjamentul fibrelor este important pentru puterea necesara si gradul de miscare al muschiului. Muschii cu fibre lungi mare amplitudine de miscare dar forta scazuta./ fibre scurte- invers.
Conținut arhivă zip
- Miologie.ppt