Extras din curs
I. Domeniul Roboticii
1.1. Definiţia robotului şi a robotului industrial
Robotul este un sistem cu funcţionarea automată, adaptabilă prin programare condiţiilor mediului în care acţionează, destinat înlocuirii activităţii unuia sau mai multor operatori, sau amplificării (prelungirii) unei funcţii a acestora.
Definiţia cuprinde cele două cazuri posibile: sistemele care au o funcţionare automată şi independentă de operator – aceste sisteme formează roboţii propriu-zişi, sau roboţii autonomi, respectiv sistemele care amplifică sau prelungesc o anumită funcţie a operatorului (de exemplu, capacitatea acestuia de a manevra obiecte grele), situaţie în care denumirea mai specifică este aceea de telemanipulator.
Acesta este un sistem de manipulare care lucrează cuplat cu operatorul, de exemplu prin intermediul unor pârghii; cazul cel mai cunoscut este acela al mâinilor comandate de la distanţă, care lucrează într-o incintă separată printr-un ecran de protecţie faţă de operatorul uman; este vorba de sistemele care au permis manevrarea materialelor radioactive.
Robotul industrial se încadrează în definiţia de mai sus, fiind cazul particular al unui sistem destinat să opereze în mediul industrial, pentru a efectua o secvenţă de operaţii într-un proces tehnologic.
Institutul American de Robotică foloseşte definiţia conform căreia robotul industrial este un echipament multifuncţional, reprogramabil, conceput pentru a deplasa materiale, piese, unelte, sau dispozitive specializate pe traiectorii variabile şi reprogramabile, în scopul realizării unor sarcini variate.
Cuprinzând elementele generale de caracterizare a roboţilor, accentul este pus în acest caz pe proprietatea de mobilitate – un robot folosit în industrie trebuie să poată efectua o secvenţă de mişcări prin care rezolvă o sarcină tehnologică: deplasează obiecte, realizează o operaţie de vopsire, sudură, etc.
Robotul, prin flexibilitatea în utilizare dată printre altele de programabilitatea sa, poate fi asemănat cu un calculator (asemănări: programabilitatea; deosebiri: ieşirile).
Un robot conţine un calculator care îi conferă caracteristica de programabilitate, dar acesta este cuplat cu un sistem mecanic, care trebuie să asigure şi el flexibilitate în utilizarea robotului, permiţând materializarea a diferite mişcări, conform programului rulat pe calculatorul robotului. De aici şi specificul în utilizare, în aceea că trebuie înţeles atât calculatorul (sistemul de control) care asigură atât programabilitatea cât şi comanda părţii mecanice, dar şi sistemul mecanic al robotului, cel care implementează acţiunile acestuia. Astfel rezultă complexitatea sporită a unui robot faţă de un calculator – primul poate interacţiona cu mediul înconjurător, producând schimbări în acesta, ceea ce la un calculator nu se întâmplă.
Preview document
Conținut arhivă zip
- curs1.ppt
- Den_hart.ppt
- Mod-geometric.ppt
- Planificarea_tr.ppt
- Stanford.ppt
- Tab1.doc