Extras din curs
Functionalitatea sistemului imunitar se suprapune modelului general al arcului reflex:presupune un flux informational care cuprinde un excitant specific fata de un receptor,o cale aferenta,un organ central,o cale eferenta si efectorii raspunsului imun.
Particularitatile generale ale raspunsului imun
Elaborarea raspunsului imun fata de o substanta non-self este un proces fiziologic ce se caracterizeaza printr-o mare mare eficienta si suplete si prezinta urmatoarele trasaturi generale:
-functia sistemului imunitar are caracter adaptativ:
-caracterul foarte economic al activitatii sistemului imunitar deriva din specificitatea actiunii sale
-eficienta functiei imunitare deriva din caracterul foarte economic
-celulele sistemului imunitar coopereaza stimulator cu numeroase alte celule
Raspunsul imun primar
Raspunsul imun primar apare atunci cand sistemul de aparare intalneste pentru prima data un antigen de origine microbiana (prima infectie). Dupa administrarea unui vaccin urmeaza o perioada de latenta, si abia dupa 7-10 zile apar anticorpii circulati (in sange). Primii care vor fi sintetizati sunt anticorpii din clasa IgM (au afinitate mica pentru antigen), ulterior apar si anticorpii de tip IgG care au o afinitate mult crescuta pentru antigen. Exista si situatii in care inocularea unui vaccin se insoteste de ,,esec primar la vaccin’’, deoarece imunitatea acestor indivizi nu beneficiaza de ajutorul unor structuri specializate utile in procesarea antigenului strain (defecte genetice congenitale, exprimate prin alterarea complexului major de histocompatibilitate = moleculele MHC
Raspunsul imun secundar
Al doilea contact cu acelasi tip de antigen, va conduce la elaborarea unui raspuns imun mult mai amplu, din partea gazdei. Raspunsul imun secundar este mai rapid (4-5 zile), bazat in principal pe sinteza de anticorpi din clsa IgG. Rapiditatea si amplitudinea raspunsului imun secundar este facilitata de prezenta memoriei imunologice, instalata la finalul raspunsului imun primar. Astfel, gazda memoreaza caracteristicile patogenului iar la o noua intalnire, il recunoaste si il anihileaza mult mai eficient. Nivelurile de anticorpi, produsi prin vaccinare, pot scadea dupa o anumita perioada de timp; revaccinarea va restabili nivelul anticorpilor IgG si IgM, pana la o concentratie care sa confere protectie in fata infectiei. Memoria imunologia este de lunga durata (uneori dureaza toata viata), ea persista chiar si atunci cand anticorpii apecifici, au disparut complet din circulatie. Exista situatii in care, desi individul este vaccinat si prezinta anticorpi plasmatici, acestia nu pot conferi protectie eficienta organismului respectiv.
Raspunsul imun la o infectie are loc in trei faze:
1-raspunsul imun innascut –actioneaza in 0-4 ore de la debutul infectiei prin recunoasterea Ag-ului
2-raspunsul indus timpuriu-actioneaza intr-un interval de 4-96 ore timp in care sunt recrutate celulele efectoare activate ulterior
3-raspunsul specific tarziu-apare dupa mai mult de 96 de ore si presupune transportul Ag-ului la organele limfoide
Dinamica raspunsului imun mediat umoral
Raspunsul imun generat dupa primul contact al organismului cu antigenul se numeste raspuns imun primar.
In dinamica sa se disting 3 faze
Faza de latenta-este intervalul de timp cuprins intre momentul stimularii antigenice si inceputul cresterii titrului anticorpilor serici.Durata sa este foarte variabila in functie de natura antigenului,de doza de antigen administrata.
Conținut arhivă zip
- Dinamica Raspunsului Imun.ppt