Cuprins
- Introducere
- Examen fizic Craniul
- Coloana vertebrala
- Troficitatea si
- neurodistrofiile
- Comportament
- Motilitate
- Examen functional Excitabilitatea
- neuromusculara
- Sensibilitatea
- Examen Neurovegetativ Reflexe
- vegetativosomatice
- Tabloul clinic
- Teste
- farmacologice
- Concluzii
- Bibliografie
Extras din curs
Introducere
Excitabilitatea si conductibilitatea urmate de reactivitatea sunt însusi fundamentele ale materiei vii.
Unitatea morfofunctionala a sistemului nervos este reprezentata de celula nervoasa – neuronul – alcatuit din corpul celular(pericarionul) si prelungirele sale, axonul si respectiv dendritele.
Topografic S.N.C. este adapostit în spatiul osos si ligamentar cranio – vertebral. Portiunea adapostita în sectorul canalului vertebral este reprezentata de maduva spinarii, iar cea localizata în cutia craniana este encefalul. Datorita particularitatilor anatoma – topografice si functionale sistemul nervos impune o serie de generalitati la baza carora evolueaza sistematizarea planului de examinare.
Desi tulburarile nervoase se exteriorizeaza mai mult prin simptome functionale, totusi pentru a respecta metodica expunerii, suntem obligati sa începem explorarea S.N.C. cu examenul craniului si al coloanei vertebrale, la nivelul carora se descopera unele modificari morfologice. Examinarea fizica a craniului si a coloanei vertebrale este obligatorie pentru ca starea fizica si comformatiile acestora asigura integritatea morfo – functionala a S.N.C. Pe de alta parte, modificarile tesutului nervos pot avea repercusiuni sau reflectari asupra starii fizice a craniului si coloanei vertebrale, a raporturilor morfo – functionale dintre ele, precum si cu tesuturile învecinate.
Examinarea acestor doua elemente se poate realiza prin inspectie, palpatie, percutie. Toate aceste metode generale obligatoriu în cazul examenului clinic au scopul de a culege date pentru stabilirea diagnozei.
O buna stare a tesuturilor necesita un metabolism normal si nu scazut, cum se constata în cazurile cînd S.N. este lezat. S.N. se distribuie la fiecare organ sau tesut în parte. O data cu S.N. de relatie se distribuie si sistemul neurovegetativ. Este destul de bine cunoscut faptul ca toate tulburarile nervoase duc la distrofii.
Întreruperea influxului nervos de la centru la organul respectiv este urmata de tulburari nu numai în starea lui functionala, dar si în nutritia tesutului. Orice leziune nervoasa centrala sau periferica poate sa determine distrofii.
Aparitia acestora este legata de tulburarile organice sau functionale ale S.N. Astfel, diferitele leziuni ale S.N- de natura circulatorie, infectioasa etc. Este consecinta si de distrofii ale pielii (dermatite, ulcere), ale muschilor (atrofii), ale articulatiilor, ale circulatiei locale(anemii).
Ca urmator factor se implementeaza starea functionala cortico subcorticala se apreciaza clinica pe baza modului de comportare a animalelor. Orice tulburare mai grava sau mai redusa a organismului influenteaza activitatea nervoasa superioara a animalului în diferite grade dupa intensitatea excitatiei sau inhibitiei. În consecinta se va modifica si comportamentul animalului considerat dupa orientarea animalului în spatiu respectiv apreciind faciesul, temperamentul si atitudinile. Modul de raspundere a sistemului neuromuscular la diferite excitatii, se apreciaza în clinica prin cercetarea reflexelor si a excitabilitatii neuromusculare mecanice si electrice. Ele se produc întotdeauna când elementele constituante ale arcului reflex simplu îsi mentin integritatea anatomica si functionala - întreruperea arcului reflex la orice nivel al lui provoaca imposibila realizarea reflexului.
Reflexele neconditionate simple de care se serveste semiologia se împart:
- reflexe profunde;
- reflexe superficiale;
O importanta deosebita în Semiologie o are si examinarea sensibilitatii, unde pe calea acestui element S.N. este informat de toate actiunile care se exercita asupra receptorilor care se exercita din mediul înconjurator sau din mediul intern. Perceptia acestora se face prin analizatori respectivi, prin care se ajunge la formarea de senzatii constiente.
Semiologia S.N. se încheie cu studiul S. Neurovegetativ parte integrata a S.N., strîns legata de factorii endocrina muorali. S.N.V. are rolul adaptarii functiunii diferitelor organe si a mentinerii homeostaziei în conditii mereu schimbatoare ale mediului intern si ambiant
Preview document
Conținut arhivă zip
- Sistemul Nervos la Cabaline.doc