Extras din curs
Java este un mediu de programare ce oferă utilizatorului cadrul necesar şi uneltele necesare pentru dezvoltarea aplicaţiilor Java. Java este o tehnologie ce oferă suport dezvoltării de aplicaţii distribuite, independente de platformă.
Programele Java pot rula pe diferite tipuri de platforme, cu condiţia ca pe aceste platforme să fie instalată o maşină virtuală Java deasupra platformei respective. Avantajul limbajului Java, comparativ cu alte limbaje de programare este conexiunea strânsă cu tehnologia Internet.
Caracteristici ale limbajului Java
Caracteristicile limbajului Java care l-au făcut şi-l fac un limbaj de succes pe piaţa actuală de software sunt prezentate in continuare:
Simplitate
Limbajul Java prezintă concepte fundamentale care sunt deosebit de simple. Programarea Java se poate învăţa în câteva săptămâni. Părţile redundante din alte limbaje au fost îndepărtate şi s-au păstrat doar părţile strict necesare.
Tot în vederea simplităţii, tehnologia Java conţine aşa numitul Garbage Colector, care face ca programatorul să nu mai aibă grija dezalocării zonelor de memorie anterior alocate. Pentru cunoscătorii limbajului C++ acest lucru înseamnă că nu mai e nevoie de delete după new.
Orientat pe obiecte
Limbajul Java , spre deosebire de C/C++, este în întregime orientat pe obiecte. Nu există o aplicaţie în care să nu existe cel puţin un obiect, o clasă. În Java, orice, cu excepţia câtorva tipuri de date fundamentale, este un obiect. Tehnologia programării orientate pe obiecte (OOP – Object Oriented Programming) este singura care satisface cerinţele actuale ale dezvoltării software.
Robust
Se măreşte gradul de siguranţă al codului. Sunt două nivele de verificare pentru mărirea gradului de siguranţă: unul la compilare (prezent în marea majoritate a limbajelor) şi unul în timpul rularii. Ca urmare un program este mai puţin supus erorilor.
Securitatea
Într-o lume în care calculatoarele nu mai pot exista ca enităţi solitare, fără a fi conectate în reţea, problema securităţii este una din cele mai stringente. Problema care se pune este aceea a existenţei unui nivel de securitate în cadrul limbajului.Unul din principalele avantaje ale limbajului Java care l-au făcut atât de popular este gradul de securitate. Programele Java sunt făcute să ruleze în sisteme distribuite, şi calculatoarele pe care ele lucrează nu pot fi sigure de provenienţa programelor.
Dinamic
Java este un limbaj dinamic prin faptul că multe decizii privind evoluţia programului se iau în momentul rulării, la runtime. Datorită faptului că multe din aplicaţiile Java sunt preluate de pe Internet sub forma de applet-uri chiar în momentul execuţiei lor, deci din reţea, aceste programe pot fi actualizate să facă faţă noilor cerinţe, utilizatorul dispunând în orice moment de cea mai nouă variantă.
Independent de platformă
Unul din marile avantaje ale limbajului Java este independenţa de platformă. Se impunea această independenţă de platformă, ţinând cont de ideea de lucru în medii distribuite. De fapt un program Java lucrează pe o singură maşină: maşina virtuală Java ( Java Virtual Machine- JVM ).
Ca urmare a utilizării emulatorului un program Java poate rula pe orice platformă pentru care există un emulator Java. Partea negativă este caă folosirea emulatorului duce la marirea timpului de execuţie. Soluţia este compilarea just-in-time (JIT) care transformă întregul program Java în program maşină înainte de execuţia lui.
Compilatoarele just-in-time lucrează ca şi interpretoarele doar că conversia nu se face la nivel de instrucţiune ci la nivel de program, crescând considerabil viteza de execuţie a programului Java.
Suport pentru multithreading
Multithreading-ul este cel care permite ca un program să execute mai multe sacini aparent în acelaşi timp, utilizând mai multe fire de execuţie (thread-uri).
Java oferă suport multithreading la nivel de limbaj deci la cel mai jos nivel (clasa Thread) oferindu-i utilizatorului posibilitatea de a crea un nou fir de execuţie ca şi cum ar creea oricare alt obiect. Mai mult, Java permite comunicarea între firele de execuţie precum şi sincronizara lor.
Interconexiunea cu browsere WWW
Acesta este unul din avantajele care a facut limbajul Java aşa de popular. Multe din firmele care dezvoltă browsere WWW au implementat maşina virtuală Java în interiorul acestor browsere.
Amintim cele mai utilizate browsere care suportă Java: Netscape Navigator al firmei Netscape şi Internet Explorer al firmei Microsoft.
Având în vedere aceste caracteristici, Java s-a conturat ca un limbaj performant, care s-a impus în lumea informaticii.
Pachetul JDK
La baza dezvoltării unui program Java stă mediul de dezvoltare pus la dispoziţie de firma Sun. Acesta este Java Developers Kit (JDK) şi trebuie considerat ca mediu de referinţă în programarea Java. Mediul JDK conţine pe de o parte o serie de biblioteci de clase Java necesare scrierii unui program şi pe de o parte un set de utilitare necesare compilării, testării, execuţiei şi documentării unei aplicaţii Java. O clasă, un fişier bytecode cu extensia .class, reprezintă unitatea fundamentală a unui program executabil Java. O bibliotecă de clase cuprinde o serie de clase ce au un numitor comun. O astfel de bibliotecă este cunoscută în java sub numele de package.
JDK-ul conţine câteva package-uri fundamentale, package-uri care conţin clase fără de care nu se pot dezvolta aplicaţii Java. Package-urile Java incluse în JDK formează principalul API- Application Programming Interface.
Orice alt mediu care poate executa aplicaţii Java diferit de mediul JDK trebuie să includă acest API. Pe lângă aceste pachete fundamentale, utilizatorul poate folosi şi altele dezvoltate chiar de el. Trebuie însă să se asigure că aceste pachete adiţionale sunt disponibile şi pe platforma pe care aplicaţia se execută, nu numai unde aceasta a fost creată.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Proiectarea Interfetelor Grafice - Java.DOC