Extras din curs
- Formulată încă din Antichitate, această teorie monetară are drept precursor pe ARISTOTEL care considera că banii sunt ,,un expedient pentru nevoia practică’’, unitate de măsură a valorii şi mijloc de circulaţie, idei care vor fi reţinute mult timp prin exponenţi ca Montesquieu, Rousseau şi care s-au cristalizat în formula: banii depăşesc greutăţile tehnice ale schimbului direct dintre mărfuri.
,,BANII DEPĂŞESC GREUTĂŢILE TEHNICE ALE SCHIMBULUI DIRECT DINTRE MĂRFURI’’
Reţinem pe:
-Aristotel (383-323 î.Hr.);
-Charles Louis de Secondat Montesquieu (1689-1755);
-Jean Jaques Rousseau (1712-1778)
- John Law este cel mai bun exponent al doctrinei ,,banii stimulează comerţul’’ şi a fost aşa-numitul ,,mercantilist al banilor de hârtie’’. Opinia sa din Banii şi comerţul luaţi în considerare, regăsită mai târziu la Jacob Vanderlint în Banii răspund tuturor lucrurilor şi la Bishop Berkeley în Cel ce pune întrebări se bazează, în esenţă, pe inflaţia profitului şi pe premisa că ,,un surplus de bani va asigura locuri de muncă pentru oamenii nefolosiţi acum’’.
Reţinem pe:
John Law (1671-1729) - ,,Banii şi comerţul luaţi în considerare’’ (1705);
Jacob Vanderlint - ,,Banii răspund tuturor lucrurilor’’ (1734);
Bishop Berkeley - ,,Cel care pune întrebări’’ (1737).
Apărută în secolele XVI-XVII, în perioada acumulării primitive a capitalului, când bogăţia naţiu-nilor era apreciată după canti-tatea de metal preţios pe care o deţineau (aur, argint) şi banii erau identificaţi cu metalele preţioase (singurii bani sunt metalele preţioase), teoria me-talistă a banilor era susţinută de MERCANTILIŞTI ca:
THOMAS MUN (1571-1641)
Analizează moneda în strânsă legătură cu comerţul – banul ajută comerţul, iar comerţul măreşte bogăţia în bani. Mun a constatat încă din 1630 că o scurgere de bani spre interior creşte preţurile interne şi că ,,a vinde scump şi a cumpăra ieftin’’ tinde să răstoarne balanţa comercială împotriva unei ţări.
JEAN BAPTISTE COLBERT (1619-1683)
A devenit celebru prin stăruinţa sa de a face ordine în domeniul financiar şi al monedei.
Conținut arhivă zip
- Moneda si Masa Monetara
- Instrumentele de politica monetara.ppt
- MONEDA III.ppt
- MONEDA XIIIb.ppt
- MONEDA, VII.ppt
- MONEDA, VIII.ppt
- MONEDA. IV.ppt
- MONEDA.I.ppt
- MONEDA.II.ppt
- MONEDA.XII.ppt