Extras din curs
Articolul 555 din noul Cod civil definește dreptul de proprietate privată ca fiind dreptul titularului de a poseda, folosi și dispune de un bun în mod exclusiv, absolut și perpetuu, în limitele stabilite de lege.
Caracterele juridice ale dreptului de proprietate privată:
1. Este un drept alienabil adică proprietarul poate să transmită bunul său oricărei alte persoane, cu condiția respectării cadrului legal.
2. Este un drept prescriptibil adică deși, dreptul de proprietate nu se stinge prin neuz în relația proprietar-bun, în relația proprietar-terți, el se poate pierde prin faptul că nu este exercitat o perioadă prevăzută de lege.
3. Este un drept sesizabil adică bunurile ce fac obiectul său pot fi urmărite silit de creditorii proprietarului, iar pe de altă parte asupra bunurilor se pot constitui garanții reale cum ar fi o ipotecă sau un gaj.
Obiectul dreptului de proprietate privată
Poate forma obiect al dreptului de proprietate privată orice bun mobil sau imobil, cu excepția bunurilor care prin natura lor, formează obiectul exclusiv al proprietății publice.
Titularii dreptului de proprietate privată
Din articolul 553 alin. (1) din noul Cod civil rezultă că titular al dreptului de proprietate privată poate fi orice subiect de drept civil, deci orice persoană fizică sau persoană juridică de drept privat ori de drept public, inclusiv statul și unitățile administrativ teritoriale.
Întinderea dreptului de proprietate privată
Proprietatea privată se întinde asupra solului și a spațiului de deasupra, motiv pentru care proprietarul unui teren poate să facă deasupra solului și a subsolului orice fel de lucrare dacă respectă condițiile legii.
Obiectul dreptului de proprietate privată în cazul statului român și a unităților administrativ-teritoriale
Articolul 4 din legea 213/1998 ne spune că pot face obiect al dreptului de proprietate privată al statului și al unităților administrativ teritoriale orice fel de bunuri mobile și imobile.
De asemenea, legea fondului funciar 18/1991 ne spune în articolul 18 alin. (1) că terenurile din extravilan care au aparținut fostelor cooperative agricole de producție și care nu au fost revendicate rămân în proprietatea privată a unităților administrativ-teritoriale. Articolul 31 din prezenta lege ne spune că terenurile care se află în proprietatea statului român, iar anterior au aparținut fostelor cooperative agricole de producție trec la dispoziția comisiilor locale de fond funciar pentru a fi atribuite persoanelor îndreptățite la reconstituirea dreptului de proprietate, iar în prezent ele se află în proprietatea privată a unității administrativ-teritoriale. Articolul 33 din aceeași lege ne spune că terenurile care provin din fostele islazuri comunale ce au fost trecute în proprietatea fostelor cooperative agricole de producție trec automat în proprietatea unităților administrativ-teritoriale.
Dobândirea dreptului de proprietate privată se poate face prin:
- convenție sau contract
- prin moștenire legală sau testamentară
- prin accesiune
- prin uzucapiune
- ca efect al posesiei de bună-credință
- prin hotărâre judecătorească translativă de drept de proprietate
- prin efectul unui act administrativ în condițiile prevăzute de lege
Stingerea dreptului de proprietate privată se face prin:
- pierderea bunului
- abandonarea bunului mobil
- declarație autentică de renunțare la bun (imobil)
- uzucapiune.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Drepturi reale, rezumat materie.docx