Control și Audit Financiar

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 5 fișiere: doc
Pagini : 60 în total
Cuvinte : 42847
Mărime: 164.22KB (arhivat)
Publicat de: Luca Martin
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Pana Ioan
cursuri complete la control si audit financiar. UPIT

Extras din curs

Nevoia de audit şi servicii de asigurare

Auditorii oferă un fel de asigurare în ceea ce priveşte informaţiile conţinute în situaţiile financiare sau nefinanciare, in¬clusiv prin realizarea de audite ale situaţiilor financiare istorice. Auditorii sînt apre¬ciaţi pentru cunoştinţele tehnice de care dispun şi pentru independenţa lor, precum şi pentru sprijinul pe care îl pot oferi companiilor în sensul ameliorării operaţiu¬nilor şi controalelor lor interne. Deseori, auditorii fac sugestii care permit creşterea profitabilităţii prin reducerea costurilor, inclusiv diminuarea numărului de erori şi fraude, precum şi îmbunătăţirea eficienţei operaţionale.

Serviciile cu caracter de asigurare reprezintă servicii profesionale independente, care permit îmbunătăţirea calităţii informaţiilor oferite factorilor de decizie. Per¬soanele care poartă răspunderea luării deciziilor economice fac apel la serviciile cu caracter de asigurare pentru a îmbunătăţi fiabilitatea şi relevanţa informaţiilor pe care le utilizează ca bază în procesul de luare a deciziilor. Serviciile cu caracter de asigurare sînt valoroase deoarece persoana care oferă asigurarea respectivă este in¬dependentă şi este percepută ca fiind nepărtinitoare faţă de informaţiile pe care le examinează.

Serviciile cu caracter de asigurare pot fi prestate de experţii contabili, auditorii sau de o întreagă serie de alţi specialişti. De exemplu, Asociaţia Consu¬matorilor2 este o organizaţie nonprofit, care testează o gamă largă de produse uti¬lizate de consumatori şi publică rezultatele evaluării calităţii produselor respective în Caietele consumatorului5. Informaţiile conţinute în Caietele consumatorului sînt destinate să ajute consumatorii să ia decizii inteligente în legătură cu produsele pe care le cumpără. Informaţiile din Caietele consumatorului sînt considerate de nume¬roşi consumatori a fi mult mai fiabile decît cele oferite de producătorii bunurilor în cauză, deoarece Asociaţia Consumatorilor este un organism independent de fa¬bricanţii produselor respective. Printre alte exemple de asigurări oferite de alte fir¬me decît cele de expertiză contabilă se numără clasamentul programelor de televizi¬une întocmit de CNA

Nevoia de asigurări nu este nouă. Auditorii oferă de ani de zile numeroase servicii cu caracter de asigurare, în special asigurări privind infor¬maţiile conţinute în situaţiile financiare istorice. De asemenea, firmele de expertiză contabilă oferă deja de ceva timp servicii cu caracter de asigurare diverselor loterii şi concursuri, garantînd că alegerea cîştigătorilor s-a făcut de manieră nepărtinitoa¬re şi în conformitate cu regulile concursului. în ultimul timp, Auditorii au început să extindă gama de servicii cu caracter de asigurare pe care le prestează, incluzînd angajamente prin care se oferă o asigurare privind alte tipuri de informaţii, cum ar fi previziunile financiare ale unei companii sau mecanismele de control din cadrul unui web site. Se estimează că cererea pentru serviciile cu caracter de asigurare va creşte pe măsură ce se va dezvolta cererea de informaţii anticipative, precum şi datorită creşterii cantităţii de informaţii puse la dispoziţia publicului în timp real prin intermediul Internet-ului

Una dintre categoriile de servicii cu caracter de asigurare oferite de experţii contabili o reprezintă serviciile de certificare. Serviciul de certificare este un tip de ser¬viciu cu caracter de asigurare, prin care firma de expertiză contabilă emite un co¬municat în formă scrisă, în care exprimă o concluzie privind fiabilitatea unei de¬claraţii scrise a unei terţe părţi. Există trei categorii de servicii de certificare: auditul situaţiilor financiare istorice, revizuirea situaţiilor financiare istorice şi alte servicii de certificare.

Auditul situaţiilor financiare istorice. Auditul situaţiilor financiare istorice es¬te o formă de serviciu de certificare, prin care auditorul emite un raport în formă scrisă, exprimînd o opinie privind conformitatea aspectelor semnificative ale situa¬ţiilor financiare cu principiile contabile general acceptate IAS-uri. Auditele reprezintă forma predominantă de servicii cu caracter de asigurare oferite de fir¬mele de expertiză contabilă.

Atunci cînd prezintă informaţiile sub formă de situaţii financiare, clientul face o serie de aserţiuni în legătură cu starea sa financiară şi cu rezultatele activităţilor sale. Utilizatorii externi care se bazează pe aceste situaţii financiare pentru a lua decizii economice fac referinţă la raportul auditorului ca la un indicator al fiabilităţii si¬tuaţiilor respective. Ei preţuiesc asigurarea oferită de auditor datorită independen¬ţei lui faţă de client şi datorită cunoştinţelor sale în domeniul raportării financiare.

în Statele Unite, companiile cotate la bursele de valori (numite şi companii publice) sînt obligate prin legislaţia federală privind titlurile de valoare să se supună unor audite. Rapoartele de audit pot fi găsite în raportul financiar anual al oricărei companii publice, iar situaţiile financiare auditate ale majorităţii companiilor pot fi consultate pe Internet, prin accesul la baza de date EDGAR a Comisiei Valorilor şi Operaţiunilor Bursiere (CVOB/ SEC)5. Chiar şi înainte de intrarea în vigoare a legislaţiei federale privind titlurile de valoare, numeroase companii publice au ape¬lat la servicii de audit fără a fi constrînse, pentru a oferi o asigurare investitorilor şi pentru a-şi facilita accesul la capital. Numeroase companii private se supuneau, de asemenea, unor audite anuale ale situaţiilor lor financiare în vederea obţinerii de finanţări de la bănci şi alte instituţii financiare. Şi entităţile guvernamentale sau nonprofit se supun deseori unui audit, ca răspuns la condiţiile impuse de creditori sau de alte surse de finanţare.

Revizuirea situaţiilor financiare istorice. Revizuirea situaţiilor financiare isto¬rice este un alt tip de serviciu de certificare oferit de Auditorii. Numeroase companii care nu sînt cotate la bursele de valori doresc să ofere o anu¬mită asigurare în ceea ce priveşte situaţiile lor financiare, fără a suporta costul unui audit. în timp ce un audit oferă un nivel înalt de asigurare, un serviciu de revizuire nu oferă decît o asigurare moderată în ceea ce priveşte situaţiile financiare şi ne¬cesită mai puţine informaţii probante care să justifice acest nivel de certificare. O simplă revizuire (trecere în revistă) este deseori suficientă pentru a răspunde ne¬voilor utilizatorilor şi poate fi realizată de firma de expertiză contabilă la un tarif mult mai redus decît un audit.

Alte servicii de certificare. Experţii contabili şi auditorii prestează nu¬meroase alte servicii de certificare. O mare parte din aceste servicii reprezintă o prelungire firească a auditului situaţiilor financiare istorice, în măsura în care uti¬lizatorii caută asigurări independente privind alte tipuri de informaţii. De exemplu, băncile solicită deseori debitorilor lor să angajeze un expert contabil pentru a ob¬ţine o asigurare în ceea ce priveşte respectarea de către debitor a anumitor clauze financiare din contractul de împrumut. Experţii contabili oferă şi asigurări privind eficacitatea mecanismelor de control intern ale unui client vizînd activităţile de ra¬portare financiară. Informaţiile privind controalele interne sînt strîns legate de si¬tuaţiile financiare, dar au şi caracter de previziune, deoarece un control intern efi¬cace reduce probabilitatea apariţiei viitoare a unor informaţii eronate în situaţiile financiare. Experţii contabili pot certifica şi informaţiile din situaţiile financiare previ¬zionale ale unui client, situaţii care sînt deseori utilizate în scopul obţinerii de re¬surse de finanţare.

Alte servicii cu caracter de asigurare

Majoritatea celorlalte tipuri de servicii cu caracter de asigurare oferite de experţii contabili nu pot fi incluse în definiţia formală a serviciilor de certificare. Ele sînt similare serviciilor de certificare în sensul că un expert contabil trebuie să fie inde¬pendent şi să furnizeze o asigurare privind informaţiile utilizate de factorii de de¬cizie. Ele sînt diferite în sensul că acest expert contabil nu este obligat să facă un raport scris, iar asigurarea pe care o va oferi nu vizează neapărat fiabilitatea decla¬raţiei scrise a unei terţe părţi cu privire la respectarea anumitor condiţii. în cazul acestor alte contracte de prestări de servicii cu caracter de asigurare, asigurarea se referă mai curînd la fiabilitatea şi relevanţa informaţiilor, caracteristici care pot fi declarate de o terţă persoană sau nu. Trăsătura comună a tuturor serviciilor cu ca¬racter de asigurare, inclusiv a serviciilor de audit şi de certificare, este accentul pus pe îmbunătăţirea calităţii informaţiilor utilizate de factorii de decizie.

Preview document

Control și Audit Financiar - Pagina 1
Control și Audit Financiar - Pagina 2
Control și Audit Financiar - Pagina 3
Control și Audit Financiar - Pagina 4
Control și Audit Financiar - Pagina 5
Control și Audit Financiar - Pagina 6
Control și Audit Financiar - Pagina 7
Control și Audit Financiar - Pagina 8
Control și Audit Financiar - Pagina 9
Control și Audit Financiar - Pagina 10
Control și Audit Financiar - Pagina 11
Control și Audit Financiar - Pagina 12
Control și Audit Financiar - Pagina 13
Control și Audit Financiar - Pagina 14
Control și Audit Financiar - Pagina 15
Control și Audit Financiar - Pagina 16
Control și Audit Financiar - Pagina 17
Control și Audit Financiar - Pagina 18
Control și Audit Financiar - Pagina 19
Control și Audit Financiar - Pagina 20
Control și Audit Financiar - Pagina 21
Control și Audit Financiar - Pagina 22
Control și Audit Financiar - Pagina 23
Control și Audit Financiar - Pagina 24
Control și Audit Financiar - Pagina 25
Control și Audit Financiar - Pagina 26
Control și Audit Financiar - Pagina 27
Control și Audit Financiar - Pagina 28
Control și Audit Financiar - Pagina 29
Control și Audit Financiar - Pagina 30
Control și Audit Financiar - Pagina 31
Control și Audit Financiar - Pagina 32
Control și Audit Financiar - Pagina 33
Control și Audit Financiar - Pagina 34
Control și Audit Financiar - Pagina 35
Control și Audit Financiar - Pagina 36
Control și Audit Financiar - Pagina 37
Control și Audit Financiar - Pagina 38
Control și Audit Financiar - Pagina 39
Control și Audit Financiar - Pagina 40
Control și Audit Financiar - Pagina 41
Control și Audit Financiar - Pagina 42
Control și Audit Financiar - Pagina 43
Control și Audit Financiar - Pagina 44
Control și Audit Financiar - Pagina 45
Control și Audit Financiar - Pagina 46
Control și Audit Financiar - Pagina 47
Control și Audit Financiar - Pagina 48
Control și Audit Financiar - Pagina 49
Control și Audit Financiar - Pagina 50
Control și Audit Financiar - Pagina 51
Control și Audit Financiar - Pagina 52
Control și Audit Financiar - Pagina 53
Control și Audit Financiar - Pagina 54
Control și Audit Financiar - Pagina 55
Control și Audit Financiar - Pagina 56
Control și Audit Financiar - Pagina 57
Control și Audit Financiar - Pagina 58
Control și Audit Financiar - Pagina 59
Control și Audit Financiar - Pagina 60
Control și Audit Financiar - Pagina 61
Control și Audit Financiar - Pagina 62
Control și Audit Financiar - Pagina 63
Control și Audit Financiar - Pagina 64
Control și Audit Financiar - Pagina 65

Conținut arhivă zip

  • Control si Audit Financiar
    • curs 1.doc
    • curs 4.doc
    • curs2.doc
    • curs5.doc
    • curs6.doc

Alții au mai descărcat și

Auditarea Situațiilor Financiare Anuale

CAPITOLUL I NOTIUNI DE BAZA PRIVIND AUDITUL FINANCIAR 1.1 Definirea, rolul si principiile generale ale auditului financiar – contabil 4 1.2...

Raport de Audit

Standardul Internaţional de Audit (ISA) nr. 700 stabileşte: procedurile principiile fundamentale modalităţile lor de aplicare cu privire la...

Ieșirea din periferie. diagnoză și soluții. România în context regional și european

După ce, în cadrul cursurilor de Economia României, am desluşit caracteristicile definitorii ale procesului de tranziţie, putem folosi metoda...

Curs economie mondială

Unitatea de învăţare nr 1: Delimitări conceptuale privind economia mondială 1. Apariţia economiei mondiale. Premisele apariţiei economiei mondiale...

Teoria Jocurilor - Capitolul 1

CAPITOLUL 1. TEORIA JOCURILOR 1.1 DEFINIŢIE A TEORIEI JOCURILOR. Teoria jocurilor este un studiu formal al conflictelor şi cooperaţiilor....

Econometrie Financiară

PARTEA I Metode statistice de netezire, cu aplicaţii în analiza tehnică. Teste de nestationalitate Obiectivele modulului: - Utilizarea mediilor...

Curs SIAD

Capitolul I Sistemul informaţional informatic componentă a managementului organizaţiilor Sistemul reprezintă un ansamblu de elemente de...

Pasivul bilanțier

I. CAPITAL,REZERVE,FINANTARI Capitalul este inregistrat in contabilitate ca sursa proprie de finantare,cu ocazia infiintarii societatii prin...

Te-ar putea interesa și

Auditarea Situațiilor Financiare

1. CONCEPTUL DE SITUAŢIE FINANCIARĂ 1.1. ARMONIZAREA CONTABILA 1.1.1. NEVOIA DE ARMONIZARE CONTABILA Situaţiile financiare emise de...

Planificarea activității de audit financiar

”Lucrul cel mai important nu este numărul de idei adunate în mintea ta, ci legătura care le uneşte”. TITU MAIORESCU Exprim întreaga mea...

Controlul calității de audit financiar - standardul internațional de audit 220

Controlul de calitate reprezintă un ansamblu de măsuri luate de organismele profesionale având scopul de a analiza modalităţile de organizare şi...

Raportul Auditorului Financiar la Situațiile Financiare Anuale Întocmite

INTRODUCERE Preocuparile de perfectionare ale auditului financiar sunt utile,mai ales in Romania,unde aceste activitati se consolideaza, o data cu...

Auditul Financiar

1. Conceptul de audit financiar - contabil În urmă cu patru decenii, cabinetele anglo-saxone de expertiză contabilă au popularizat pe continentul...

Profesia de Auditor Intern Comparativ cu Celelalte Profesii Contabile

I Repere istorice 1.1 Aparitia si evolutia auditului intern Termenul de audit provine din limba latină de la cuvântul audit-auditare, care are...

Realizarea Controlului Fiscal și a Auditului Fiscal la Primăria Sectorului 6

INTRODUCERE În condiţiile globalizării, contabilitatea şi controlul de gestiune, evoluează în permanenţă, pentru a putea răspunde nevoilor în...

Metodologie și Informație privind Auditul Public

CAPITOLUL I Cadrul conceptual al auditului ca sistem şi proces, profesiune şi funcţie de asigurare şi certificare a calităţii practicilor prin...

Ai nevoie de altceva?