Teorii Moderne privind Gestiunea Portofoliului de Titluri

Curs
7.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 8238
Mărime: 76.88KB (arhivat)
Publicat de: Horia Cosma
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Leonardo Badea

Extras din curs

3.1.Analiza riscului plasamentului în valori mobiliare

O modaliate esenţială de finanţarea a organizaţiilor economice este finanţarea în baza emisiunii de acţiuni, care duce la o îmbunătăţire a indicatorilor financiari de rentabilitate şi risc , contribuind la sănătatea financiară a firmei.

Trebuie stabilit că emisiunea de acţiuni are un dublu scop şi anume atât asigurarea nevolilor de finanţare ale firmei cât şi asigurarea posibilităţii de satisfacere a dorinţei de câştig acţionarilor care investesc în acţiuni noi sau care beneficiază de acţiuni noi. Emisiunea de acţiuni se poate face prin două modalităţi:emisiunea de acţiuni prin vânzarea acestora către vechii acţionari sau investitori noi care cumpără drepturi de subscriere, emisiunea de acţiuni prin încorporarea de rezerve şi distribuirea acestora către vechii acţionari proporţional cu numărul de acţiuni vechi deţinute.Dacă în primul caz are loc o modificare a valorii capitalului social şi a valorii capitalului propriu ducând la creşterea acestuia, în cazul distribuirii gratuite de acţiuni creşte doar valoarea capitalului social valoarea capitalului propriu rămânând neschimbată.Ca urmare a acestor operaţiuni are loc un efect de diminuare a valorii acţiunilor cunoscut sub numele de efect de diluţie. Acţionarii vechi sunt de acord să suporte acest efect deoarece au posibilitatea ca în urma emisiunii să intre în posesia mai multor acţiuni iar dreptul lor la un prezumtiv dividend se îmbunătăţeşte şi de asemenea doresc îmbunătăţirea autonomiei financiare a firmei şi a imaginii de piaţă a acesteia.Rentabilitatea unei acţiuni este dată de variaţia de curs pe perioada de posesie şi de dividendul distribuit astfel că proprietarii acţiunilor vor fi direct interesati de cursul acestora şi de repartizarea profitului pentru dividende trebuind să asigure un echilibru între resursele proprii care se folosesc pentru dezvoltare şi cele care se folosesc pentru remunerarea deţinerilor de capital.

A existat o preocupare veche faţă de conceptul de risc şi formele pe care le îmbracă acesta. A prezenta riscul ca pe un eveniment obişnuit ar fi o greşeală flagrantă de abordare. Existenţa riscului induce o serie de manifestări interne, caracteristice psihologiei subiectului uman. Dacă am dori să caracterizăm o situaţie vom face în mod categoric apel şi la noţiunea de risc.

O prezentare diacronică ne indică, poate, cel mai bine, dezvoltarea conceptelor legate de risc.

Teorii generale privind riscul An Titlu Autori implicaţi

Paradoxul de la Saint - Petersburg D. Bernoulli

N. Bernoulli

G. Cramer

Teoria aversiunii faţă de risc Arrow

Pratt

Teorii privind riscul titlu-rilor financiare Selecţia portofoliului optim

H. Markowitz

Preferinţa spre lichiditate

J. Tobin

Modelul Diagonal sau Modelul de piaţă

W. Sharpe

Lichiditatea - ca preferinţă a investitorilor

J. Lintner

Modelul Arbitrage Price Theory

J. Ross

Modelul Arbitrage Price Theory

Internaţional Solnik

Ikeda

Riscul este un fenomen caracteristic oricărei activităţi umane. Nu se poate pune problema eliminării riscului ci doar diminuării lui.

Din punctul meu de vedere riscul reprezintă un fenomen complex care nu poate fi definit decât în strânsă legătură cu subiectul uman.

Riscul capătă semnificaţie în momentul în care este conştientizat. Putem considera analiza riscului tocmai ca o parte al conştientizării acestuia.

Atitudinea subiecţilor uman vis-a-vis de risc îi separă pe aceştia în două categorii:

- riscofil;

- riscofob.

- Riscofil-ul este cel ce îşi asumă riscul în schimbul unei remuneraţii pe măsura riscului asumat.

- Riscofob-ul este cel ce încearcă în orice situaţie să-şi diminueze riscul.

Minimizarea riscului reprezintă unul din scopurile lui fundamentale ale gestiunii portofoliului de acţiuni şi permite să se optimizeze deţinerile de capital în funcţie de atitudinea investitorului faţă de risc. Astfel s-a definit că funcţia de utilitate este o funcţie ce exprimă interesul relativ pe care un investitor îl acordă diferitelor niveluri de îmbogăţire. Nivelul absolut al utilităţii este o măsură totalmente abstractă.

A.Comentariul von Neuman-Morgenstern

Von Neuman-Morgenstern calculează prima derivată a utilităţii aşteptată în condiţii de incertitudine. Ei au presupus că în general investitorii aleg loterii, prin loterie înţelegându-se o variabilă în care sunt specifice veniturile posibile asociate cu probabilităţi.

Această abordare a fost criticată deoarece ea porneşte de la premisa că agenţii cunosc (folosit în sensul de intuiesc) probabilităţile de realizare a veniturilor. Astfel ne aflăm în faţa unui joc al şanselor în care există obiective probabile ce pot fi asumate. Probabilităţile sunt cunoscute şi au un caracter obiectiv.

Critica vizează faptul că nu se pot specifica probabilităţile distribuţiilor fiindcă investitorii nu pot caracteriza alegerile precum o loterie.

B.Comentariul lui Savage

Savage afirmă de utilitatea aşteptată că ia forma unei alegeri, având mai ales caracetristica unei stări probabile decât caracteristica unei loterii. Spre deosebire de von Neuman-Morgenstern, pentru Savage probabilităţile sunt mai degrabă obţinute decât date având un puternic caracter subiectiv.

Specific abordării lui Savage este ideea conform căreia dacă preferinţele agenţilor în ceea ce priveşte o stare probabilă viitoare sunt dominate de anumite axiome, atunci ei au o reprezentare a utilităţii aşteptate conformă cu credinţele lor.

Abordarea lui Savage pornind de la această situaţie, de fapt este imună la obiecţiile care prevedeau faptul că investitorii nu cunosc probabilităţile.

Savage afirmă că dacă agenţii sunt capabili să aleagă, atunci ei se comportă ca şi cum ar cunoaşte probabilităţile care de fapt sunt subiective şi diferenţiate.

C.Comentariul lui Friedman şi Savage

Friedman şi Savage au pus în evidenţă legătura ce există între comportamentul investitorilor vis a vis de risc şi semnul matematic al derivatei a doua a funcţiei de utilitate.

Funcţia de utilitate pentru un investitor cu aversiune faţă de risc are concavitatea orientată în jos. Derivata a doua pentru această funcţie de utilitate este negativă.

Altfel spus utilitatea marginală a bogăţiei unui investitor cu aversiune faţă de risc este descrescătoare adică scade cu creşterea venitului investitorului respectiv.

Fig. 1. Funcţia de utilitate pentru investitor cu aversiune faţă de risc

În grafic avem:

R0 – bogăţia iniţială a investitorului

g – câştigul probabil al investitorului

Preview document

Teorii Moderne privind Gestiunea Portofoliului de Titluri - Pagina 1
Teorii Moderne privind Gestiunea Portofoliului de Titluri - Pagina 2
Teorii Moderne privind Gestiunea Portofoliului de Titluri - Pagina 3
Teorii Moderne privind Gestiunea Portofoliului de Titluri - Pagina 4
Teorii Moderne privind Gestiunea Portofoliului de Titluri - Pagina 5
Teorii Moderne privind Gestiunea Portofoliului de Titluri - Pagina 6
Teorii Moderne privind Gestiunea Portofoliului de Titluri - Pagina 7
Teorii Moderne privind Gestiunea Portofoliului de Titluri - Pagina 8
Teorii Moderne privind Gestiunea Portofoliului de Titluri - Pagina 9
Teorii Moderne privind Gestiunea Portofoliului de Titluri - Pagina 10
Teorii Moderne privind Gestiunea Portofoliului de Titluri - Pagina 11
Teorii Moderne privind Gestiunea Portofoliului de Titluri - Pagina 12
Teorii Moderne privind Gestiunea Portofoliului de Titluri - Pagina 13
Teorii Moderne privind Gestiunea Portofoliului de Titluri - Pagina 14
Teorii Moderne privind Gestiunea Portofoliului de Titluri - Pagina 15
Teorii Moderne privind Gestiunea Portofoliului de Titluri - Pagina 16
Teorii Moderne privind Gestiunea Portofoliului de Titluri - Pagina 17
Teorii Moderne privind Gestiunea Portofoliului de Titluri - Pagina 18
Teorii Moderne privind Gestiunea Portofoliului de Titluri - Pagina 19
Teorii Moderne privind Gestiunea Portofoliului de Titluri - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Teorii Moderne privind Gestiunea Portofoliului de Titluri.doc

Alții au mai descărcat și

Economia Uniunii Europene

Stadiile integrarii: 1. Zona de liber schimb - pp. eliminarea completa a barierelor tarifare si netarifare din calea comertului 2. Uniunea vamala...

Istoria și Politicile Uniunii Europene

T E M A III UNIUNEA EUROPEANĂ – ACTOR SAU SPECTATOR ÎN PROCESUL DE GLOBALIZARE ? 1. Ce este globalizarea ? 2. Principalele caracteristici ale...

Negocierea Internațională

Contractul este finalizarea normală a contactului stabilit cu partenerul potenţial şi a negocierilor purtate cu acesta. Totodată, el reprezintă...

Riscurile în afacerile internaționale

1 Riscul în afacerile internaţionale 1.1 Definiţia riscului În termeni generali, riscul exprimă ”posibilitatea de a ajunge într-o primejdie, de a...

Operațiuni de Plăți în Tranzacțiile Internaționale

1. Mijloace şi instrumente de plată În timpul negocierii contractelor comerciale, aspectele financiare ale acestora au o importanţă primordială....

Economie politică

1. Introducere La începutul noului mileniu, omenirea încearca sa proiecteze o anume imagine a viitorului sau. Aceste eforturi pornesc de la...

Mijloace fixe ale întreprinderii

1. Mijloacele fixe: esenţa economică, componenţa şi structura. 2. Evaluarea mijloacelor fixe. 3. Uzura mijloacelor fixe. 4. Indicatorii...

Produsul Național ca Rezultat al Activității Economice și Utilizarea Lui

Produsul naţional ca rezultat al activităţii economice şi utilizarea lui Planul temei 1. Avuţia naţională şi produsul naţional. 2. Consumul:...

Te-ar putea interesa și

Evaluarea și Cotarea Acțiunilor la Bursă

CAPITOLUL I PIAŢA BURSIERĂ – PARTE INTEGRANTĂ A PIEŢEI DE CAPITAL 1. Caracteristici ale pieţei de capital Sunt greu de imaginat astăzi...

Piața de capital - bursa de valori

1. PIAŢA DE CAPITAL 1.1 Noţiune Piaţa financiară reprezintă locul de întâlnire al cererii şi ofertei de capitaluri pe termen mediu şi lung1....

Bursa de Valori București - analiză tehnică

VALORILE MOBILIARE ŞI COTAREA LOR LA BURSA DE VALORI 1.1. Tipuri de valori mobiliare Nu există în nici o jurisdicţie din lume, o definiţie...

Evoluții în Teoria și Practica Managementului de Portofoliu

Introducere Conceptele contemporane, decurgând din tezele keynesiste, consideră economiile ca un flux de resurse curente, care nu sunt utilizate...

Bursele de Valori din SUA

INTRODUCERE Bursa este o piaţă pe care se oferă şi se desfac, după o procedură specială, mărfuri sau valori mobiliare. Caracteristica ţărilor cu...

Reușite și Prăbușiri Celebre la Bursă

Reuşite şi prăbuşiri celebre la bursă I. Succese pe piaţa bursieră internaţională I.1. Dezvoltarea celei mai importante burse a lumii În evoluţia...

Teorii Financiare Moderne privind Portofoliul de Titluri de Valori Mobiliare

1. Rolul si contribuţia pieţelor financiare la finanţarea şi eficientizarea activităţii financiare a firmelor Raportarea firmei la piaţa...

Bursele de valori americane tradiționale

In evolutia burselor americane traditionale , s-au parcurs patru perioade incepand cu anul 1725 pana in 1970. Prima perioada (1725-1814) In 1725...

Ai nevoie de altceva?