Audit Public

Curs
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 4 fișiere: doc, ppt
Pagini : 103 în total
Cuvinte : 25994
Mărime: 264.86KB (arhivat)
Publicat de: Leonid Solomon
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Maria Costache

Extras din curs

CAPITOLUL 1. Introducere

1.1.Dimensiunea istorica si culturala a auditului

Termenul de audit provine din limba latina de la cuvintul audit-auditare cu semnificatia ,,a asculta”, dar despre audit se vorbeste de pe vremea asirienilor,egiptenilor, din timpul domniei lui Carol cel Mare sau a lui Eduard I al Angliei.

Utilizarea termenului de audit in acceptiunea folosita in prezent este relativ recenta si se plaseaza in perioada crizei economice din 1929 din Statele Unite ale Americii, cind recesiunea economica afecta intreprinderile.Acestea trebuia sa plateasca sume considerabile pentru auditorii interni care efectuau certificarea conturilor tuturor intreprinderilor cotate la bursa.

Marile intreprinderi americane foloseau serviciile oferite de cabinete de audit extern, organisme independente care aveau misiunea de a verifica conturile si bilanturile contabile si de a certifica situatiile financiare anuale.Pentru a-si indeplini atributiile, cabinetele de audit efectuau o serie de lucrari pregatitoare de spcialitate si anume: inventarierea patrimoniului, inspectia conturilor,verificarea soldurilor, diferite sondaje, etc, fapt ce a determinat cresterea semnificativa a costurilor auditarii.

Intreprinderile au inceput sa-si organizeze propriile compartimente de audit intern, mai cu seama pentru reducerea cheltuielilor, prin preluarea efectuarii lucrarilor pregatitoare din interiorul entitatii, iar pentru realizarea activitatii de certificare au apelat in continuare la cabinete de audit extern, care aveau dreptul la o supervizare a activitatii intreprinderilor.Pentru a se face distinctie intre auditorii cabinetelor de audit extern si cei din cadrul intreprinderii supuse auditului, primii au fost numiti auditori externi iar cei din urma auditori interni.

Schimbarile intervenite au fost benefice, deoarece auditorii externi nu isi mai incep activitatea de la zero ci pornesc de la rapoartele auditorilor interni, la care adauga constatari noi rezultate prin aplicarea procedurilor specifice, certificind apoi conturile organizatiei auditate.

Cu timpul auditorii externi au renuntat sa mai efctueze actiuni de inventariere si de inspectare a conturilor clientilor si au inceput sa realizeze analize, comparatii si sa justifice cauzele esecurilor, sa dea consultatii si solutii pentru cei care erau responsabili de activitatea intreprinderii. Astfel s-au stabilit obiective, instrumente, tehnici si sisteme de raportare distincte pentru auditorii interni comparativ cu auditorii externi.

Dupa trecerea crizei economice, auditorii au fost utilizati in continuare, ca urmare a faptului ca acestia dobindisera cunostintele necesare si foloseau tehnici si instrumente specifice domeniului financiar contabil.In timp ,ei au largit mereu domeniul de apicare a auditului si i-au modificat obiectivele ajungindu-se la ideea necesitatii existentei unei functii a activitatii de audit intern in interiorul organizatiilor.

Necesitatea auditorilor interni si rolul acestora a crescut continuu si a fost unanim acceptate, motiv pentru care acestia au simtit nevoia de a se organiza si de a-si standardiza activitatile practice.Astfel, in anul 1941 s-a creat in Orlando-Florida SUA Institutul Auditorilor Interni care a fost recunoscut international.Ulterior a aderat Marea Britanie iar apoi Suedia , Norvegia, Danemarca si alte state.In Anglia si Franta , functia de audit intern s-a instituit la inceputul anilor ‘60 .

In concluzie, se poate spune ca auditul a evoluat in timp de la o verificare exhaustiva a tranzactiilor in vederea detectarii fraudelor, catre o verificare prin sondaj, in scopul exprimarii de catre auditor a unei opinii potrivit careia situatiile financiare au fost intocmite sub toate aspectele semnificative, in conformitate cu un cadru general de raporatre financiara identificat.

1.2.Contextul general privind reglementarea si coordonarea auditului intern in Romania.

In Romania, introducerea auditului intern este de data relativ recenta, incadrindu-se in efortul general de modernizare a managementului financiar atit in sectorul privat, cit si in cel public. Romania s-a inscris in acest proces initial, prin elaborarea OG nr. 119/1999 privind auditul intern si controlul financiar preventiv. Cu toate ca aparitia OG nr. 119/1999 nu a corespuns pe deplin cerintelor noului concept de audit intern, aceasta a reprezentat un pas important.

A urmat o perioada de studiu a modului de abordare a problematicii de celelalte tari candidate, de cerintele Comisiei Europene, de buna practica a unor tari membre si a evolutiei conceptului de audit intern pe plan international.

Aparitia Legii 672/2002 privind auditul public intern si Ordonanta Guvernului nr. 37/2004 pentru modificarea si completarea reglementarilor privind auditul intern a reglementat auditul intern la entitatile publice cu privire la formarea si utilizarea fondurilor publice si administrarea patrimoniului public, ca activitate functional independenta si obiectiva.Legea include urmatoarele categorii de entitati publice: autoritatea publica, institutia publica, regia autonoma,compania sau societatea nationala, societatea comerciala la care statul sau o unitate administrativ teritoriala este actionar majoritar si care are personalitate juridica.

Auditul public intern este definit ca fiind: activitatea functional independenta si obiectiva, care da asigurari si consiliere conducerii pentru buna administrare a veniturilor si cheltuielilor publice, perfectionind activitatile entitatii publice; ajuta entitatea publica sa isi indeplineasca obiectivele printr-o abordare sistematica si metodica, care evalueaza si imbunatateste eficienta si eficacitatea sistemului de conducere bazat pe gestiunea riscului, a controlului si a proceselor de administrare.

Auditul intern al entitatilor economice din domeniul privat este reglementat prin Legea nr. 672/2002 pentru aprobarea OUG nr. 75/1999, republicata, privind activitatea de audit financiar,OG nr.37/2004,OMFP NR.38/2003,OMFP nr.423/2004..

Romania are in acest moment un cadru normativ adecvat, acceptat de Comisia Europeana si armonizat cu sistemele similare din tarile candidate.

1.3. Obiectivele si sfera de activitate a auditului public intern

Obiectivele auditului public intern, conform art. 3 din lege, sunt:

-asigurarea obiectiva si consilierea, destinate sa imbunatateasca sistemele si activitatile entitatii publice

Preview document

Audit Public - Pagina 1
Audit Public - Pagina 2
Audit Public - Pagina 3
Audit Public - Pagina 4
Audit Public - Pagina 5
Audit Public - Pagina 6
Audit Public - Pagina 7
Audit Public - Pagina 8
Audit Public - Pagina 9
Audit Public - Pagina 10
Audit Public - Pagina 11
Audit Public - Pagina 12
Audit Public - Pagina 13
Audit Public - Pagina 14
Audit Public - Pagina 15
Audit Public - Pagina 16
Audit Public - Pagina 17
Audit Public - Pagina 18
Audit Public - Pagina 19
Audit Public - Pagina 20
Audit Public - Pagina 21
Audit Public - Pagina 22
Audit Public - Pagina 23
Audit Public - Pagina 24
Audit Public - Pagina 25
Audit Public - Pagina 26
Audit Public - Pagina 27
Audit Public - Pagina 28
Audit Public - Pagina 29
Audit Public - Pagina 30
Audit Public - Pagina 31
Audit Public - Pagina 32
Audit Public - Pagina 33
Audit Public - Pagina 34
Audit Public - Pagina 35
Audit Public - Pagina 36
Audit Public - Pagina 37
Audit Public - Pagina 38
Audit Public - Pagina 39
Audit Public - Pagina 40
Audit Public - Pagina 41
Audit Public - Pagina 42
Audit Public - Pagina 43
Audit Public - Pagina 44
Audit Public - Pagina 45
Audit Public - Pagina 46
Audit Public - Pagina 47
Audit Public - Pagina 48
Audit Public - Pagina 49
Audit Public - Pagina 50
Audit Public - Pagina 51
Audit Public - Pagina 52
Audit Public - Pagina 53
Audit Public - Pagina 54
Audit Public - Pagina 55
Audit Public - Pagina 56
Audit Public - Pagina 57
Audit Public - Pagina 58
Audit Public - Pagina 59
Audit Public - Pagina 60
Audit Public - Pagina 61
Audit Public - Pagina 62
Audit Public - Pagina 63
Audit Public - Pagina 64
Audit Public - Pagina 65
Audit Public - Pagina 66
Audit Public - Pagina 67
Audit Public - Pagina 68
Audit Public - Pagina 69
Audit Public - Pagina 70
Audit Public - Pagina 71
Audit Public - Pagina 72
Audit Public - Pagina 73
Audit Public - Pagina 74
Audit Public - Pagina 75
Audit Public - Pagina 76
Audit Public - Pagina 77
Audit Public - Pagina 78
Audit Public - Pagina 79
Audit Public - Pagina 80
Audit Public - Pagina 81
Audit Public - Pagina 82
Audit Public - Pagina 83
Audit Public - Pagina 84
Audit Public - Pagina 85
Audit Public - Pagina 86
Audit Public - Pagina 87
Audit Public - Pagina 88
Audit Public - Pagina 89
Audit Public - Pagina 90
Audit Public - Pagina 91
Audit Public - Pagina 92
Audit Public - Pagina 93
Audit Public - Pagina 94
Audit Public - Pagina 95
Audit Public - Pagina 96
Audit Public - Pagina 97
Audit Public - Pagina 98
Audit Public - Pagina 99
Audit Public - Pagina 100
Audit Public - Pagina 101
Audit Public - Pagina 102
Audit Public - Pagina 103

Conținut arhivă zip

  • Audit Public
    • audit public institutii supreme de audit PPPREZ.ppt
    • AUDIT PUBLIC SUPORT DE CURS M COSTACHE.doc
    • AuditPP PREZ API OK.ppt
    • AUDITUL FIN IN INSTITITIILE DIN ROMANIA 1.pps.ppt

Alții au mai descărcat și

Auditul Public Intern în România

Cap.1. DISPOZIŢII GENERALE 1.1. Definiţia auditului public intern Auditul public intern reprezinta o activitate funcţional independenta şi...

Auditul intern al unei instituții publice

Introducere Auditul intern este o profesie, o profesie care s-a conturat de-a lungul anilor, incercând sa raspundã mereu necesitaţilor in continuã...

Auditul de Regularitate

CAPITOLUL I REGLEMENTAREA SI COORDONAREA AUDITULUI PUBLIC INTERN ÎN ROMÂNIA 1.1. Context general Termenul de audit provine din limba latina , de...

Auditul Financiar Contabil privind Veniturile

1.Prezentarea cadrului legislativ normativ privind veniturile --- IAS 18 --- Codul fiscal --- OMFP 1752/2005 *IAS 18 Veniturile sunt definite...

Auditul Public Extern

CAP. I - Conceptul de audit extern 1.1. Definire Evolutia auditului a fost determinata de dezvoltarea continua a mediului economic, de amploarea...

Curs de Audit Intern

CAPITOLUL I Abordari teoretico metodologice privnd controlul intern Standardele de management –controlul intern la entitati 1.1. Controlul...

Stadiul actual al implementării auditului intern

Capitolul I Abordări teoretice în privința activității de audit intern 1.1. Apariția și evoluția activității de audit Originea termenului de...

Audit și Control Finaciar

Controlul financiar-contabil: concept, obiective, functii, forme CURS NR.1 CONCEPTUL DE CONTROL FINANCIAR-CONTABIL Controlul asigura...

Te-ar putea interesa și

Auditul Public Intern în România

Cap.1. DISPOZIŢII GENERALE 1.1. Definiţia auditului public intern Auditul public intern reprezinta o activitate funcţional independenta şi...

Auditul intern al unei instituții publice

Introducere Auditul intern este o profesie, o profesie care s-a conturat de-a lungul anilor, incercând sa raspundã mereu necesitaţilor in continuã...

Organizarea Auditului Intern

CAPITOLUL 1. AUDITUL INTERN - Definiţie, Obiective, Sferă de activitate şi Funcţiile Auditului Intern 1.1. Definirea conceptului de audit Auditul...

Particularitățile auditului intern la DSVSA Arad

AUDITUL – SCURT ISTORIC Auditul a început să fie cunoscut la începuturile secolului al XVIII-lea. Istoria economică delimitează mai multe etape...

Derularea planului de achiziții la Primăria Sectorului 2

1. CAPITOLUL I : APLICAREA NORMELOR GENERALE DE AUDIT PUBLIC INTERN IN ROMANIA 1.1. Definiţia auditului public intern ,tipuri de audit Auditul...

Metodologia Privind Misiunea de Audit Public Intern - Studiu de Caz la SC Telsim SRL

1. Pregătirea misiunii de audit intern Pregătirea misiunii de audit public intern consta în: Întocmirea şi aprobarea ordinului de serviciu; -...

Misiune de audit intern privind prezența, învoirile și concediile în cadrul primăriei X

Procedura - P01: Ordinul de serviciu Primăria X (Entitate Publică) Compartimentul Audit Public Intern Nr. 3449 / 31.01.2016 ORDIN DE SERVICIU...

Standardul 25 - Auditul Intern

Introducere Definiţia de bază a auditului intern este dată de Normele Profesionale ale Auditului Intern elaborate de Institutul Auditorilor...

Ai nevoie de altceva?