Finanțe Internaționale

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 4 fișiere: doc, ppt
Pagini : 67 în total
Cuvinte : 50092
Mărime: 1.42MB (arhivat)
Publicat de: Grigore Iliescu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popa Adriana

Extras din curs

Capitolul 1

LOCUL ŞI ROLUL RELAŢIILOR MONETAR-FINANCIARE ÎN ANSAMBLUL ECONOMIEI MONDIALE

Relaţiile monetar-financiare internaţionale reprezintă ansamblul raporturilor ce se formează între persoane fizice şi juridice în legătură cu mişcările comerciale, necomerciale şi financiare de fonduri băneşti la nivel internaţional, precum şi mecanismele, instituţiile şi reglementările care facilitează aceste mişcări.

Prin modul în care s-au structurat şi au evoluat, relaţiile monetar-financiare au la baza formării şi dezvoltării lor sistemele monetare ale economiilor naţionale, ca celule de bază ale economiei mondiale. În acelaşi timp, adâncirea diviziunii internaţionale a muncii, dezvoltarea schimburilor economice internaţionale, creşterea interdependenţelor între state au determinat anumite mutaţii care s-au reflectat direct sau indirect asupra evoluţiei şi structurii relaţiilor monetar-financiare internaţionale, astfel încât acestea au devenit o componentă importantă a funcţionării şi existenţei economiei mondiale în ansamblul său.

Această dublă legătură, pe de o parte, cu sistemele monetar-financiare naţionale ale statelor (1) şi pe de altă parte, cu sistemul economiei mondiale (2), a determinat raporturi de intercondiţionare faţă de care relaţiile monetar-financiare au evoluat, conducând în final la naşterea unor mecanisme, instituţii şi reglementări proprii acestora (3).

1.1. Sistemele monetare şi financiare naţionale în contextul relaţiilor monetar-financiare internaţionale

Legătura dintre sistemele monetar-financiare naţionale şi relaţiile monetar-financiare internaţionale este determinată de faptul că structurile sistemelor naţionale constituie baza dezvoltării relaţiilor internaţionale.

Sistemul monetar-financiar naţional cuprinde ansamblul normelor legale şi instituţiilor care reglementează, organizează şi supraveghează relaţiile monetar-financiare ale unui stat.

Privit în ansamblu, sistemul monetar-financiar al unui stat cuprinde reglementări referitoare la două categorii de relaţii: relaţiile monetare şi financiare interne şi relaţiile cu alte sisteme monetar-financiare.

Reglementarea relaţiilor monetare şi financiare interne are în vedere:

a. definirea şi denumirea unităţii monetare naţionale şi a subdiviziunilor sale;

Fiecare ţară, prin lege, îşi stabileşte unitatea monetară proprie, care este definită ca mijloc legal de plată pe teritoriul geografic al ţării respective. În prezent, pe plan internaţional se întâlnesc următoarele situaţii: state a căror unitate monetară naţională este distinctă şi individualizată în raport cu alte state; state care au convenit să aibă aceeaşi unitate monetară prin crearea unei noi unităţi monetare comune; state care au adoptat ca monedă naţională unitatea monetară a altui stat. Pe de altă parte, fiecare monedă naţională are un simbol standardizat şi utilizat ca atare în denominarea tuturor tranzacţiilor interne şi internaţionale.

b. modul de emitere a monedei naţionale şi instituţiile împuternicite cu emisiunea şi supravegherea circulaţiei monetare;

Se bazează pe un ansamblu de legi şi norme prin care sunt desemnate instituţiile de tipărire a bancnotelor şi batere a monedei divizionare (de regulă, instituţii specializate aflate sub controlul autorităţii monetare; în România, de exemplu, Monetăria Statului), instituţiile care pun în circulaţie monedele (de regulă, banca centrală/de emisiune) şi instituţiile care au responsabilitatea supravegherii circulaţiei monetare, în sensul asigurării unei evoluţii echilibrate potrivit nevoilor economiei, menţinerii stabilităţii preţurilor şi a cursului monedei naţionale în raport cu monedele străine (de regulă, aceste responsabilităţi intră în sarcina băncii centrale şi sunt trecute în statutul acesteia, ca lege separată de legile care privesc activitatea băncilor comerciale).

c. organizarea şi funcţionarea sistemului bancar naţional;

Se referă la reglementările privind delimitarea entităţilor care pot activa în cadrul ţării respective ca „bănci”, cerinţele de îndeplinit pentru autorizarea în acest sens, tipurile de bănci şi/sau tipurile de activităţi pe care le poate desfăşura o bancă sau instituţie financiară, supravegherea activităţii bancare. În funcţie de tradiţia istorică sau alţi factori, supravegherea activităţii bancare poate să cadă în sarcina băncii centrale (de exemplu, în România supravegherea bancară constituie o responsabilitate a BNR, în Marea Britanie a Băncii Angliei etc.) sau pot exista organisme separate constituite în acest scop (de exemplu, în Elveţia - Comisia federală pentru activitatea bancară, în SUA - Comitetul federal, în Japonia - o agenţie subordonată Ministerului finanţelor etc.).

d. organizarea şi funcţionarea pieţei financiare naţionale;

Se stabilesc instituţiile desemnate cu delimitarea cadrului organizatoric de funcţionare a pieţelor financiare (bursa, piaţa extrabursieră etc.), entităţile eligibile ca participanţi pe piaţa financiară (bănci comerciale, case de brokeri, dealeri etc.), structura segmentelor componente ale pieţei (piaţa monetară, piaţa de capital etc.) şi a activelor financiare care pot fi emise şi tranzacţionate pe aceste pieţe, precum şi modul de supraveghere a activităţii desfăşurate. Deşi se constituie ca o componentă distinctă, organizarea şi funcţionarea pieţei financiare naţionale trebuie privită în conexiune directă cu organizarea şi funcţionarea sistemului bancar şi cu autorităţile guvernamentale. Piaţa monetară şi piaţa de capital reprezintă mediul prin care statul îşi poate acoperi debitele prin emisiune de titluri financiare pe termen scurt (certificare de trezorerie) sau pe termen lung (obligaţiuni guvernamentale). Piaţa monetară este terenul principal pe care banca centrală, utilizând anumite instrumente, îşi exercită politica monetară iar băncile comerciale se constituie ca entităţi direct implicate ca participanţi pe această piaţă, susţinând politica guvernamentală sau politica băncii centrale, dar şi promovând propriile interese legate de asigurarea lichidităţilor (piaţa interbancară) sau de fructificarea fondurilor disponibile prin operaţiuni cu titluri financiare.

e. organizarea sistemului de plăţi şi decontări la nivel naţional;

Se referă la modul în care pot avea loc plăţile în cadrul economiei - în numerar şi fără numerar, prin intermediul instituţiilor bancare şi financiare (moneda de cont) -, standardizarea înscrisurilor destinate să faciliteze plăţile fără numerar (ordin de plată, cec, cambie, bilet la ordin), sistemul de compensare şi decontare la nivel naţional a plăţilor prin instituţii specializate şi utilizarea tehnologiei informaţionale pentru realizarea plăţilor de diferite tipuri.

f. instituţiile desemnate cu organizarea, supravegherea şi efectuarea de operaţiuni specifice sistemului monetar-financiar naţional (banca centrală, bănci comerciale, ministerul finanţelor, alte instituţii financiare nonbancare).

Relaţiile cu sistemele monetar-financiare ale altor ţări, care vizează regimul valutar al ţării respective, cuprind reglementări privind: metodologia cotării monedei naţionale în raport cu monedele străine; regimul valutar şi al plăţilor cu străinătatea; regimul circulaţiei monedelor străine şi a activelor financiare denominate în monede străine pe teritoriul ţării; regimul mişcărilor de capital şi al investiţiilor străine; regimul aurului, metalelor şi pietrelor preţioase; administrarea rezervei monetare internaţionale a ţării; relaţiile cu organismele financiar-bancare internaţionale; instituţiile desemnate cu organizarea, supravegherea şi derularea relaţiilor monetar-financiare cu străinătatea.

Astfel, potrivit regimului valutar practicat de o ţară, moneda sa poate fi utilizată în relaţiile monetare şi financiare internaţionale atât de ţara emitentă, cât şi de alte ţări, dar în timp ce pe teritoriul ţării emitente ea este supusă reglementărilor statului respectiv, în alte ţări ea se supune reglementărilor din acele ţări sau unor înţelegeri convenite pe plan regional (de un grup de state) sau internaţional (de marea majoritate a ţărilor).

Preview document

Finanțe Internaționale - Pagina 1
Finanțe Internaționale - Pagina 2
Finanțe Internaționale - Pagina 3
Finanțe Internaționale - Pagina 4
Finanțe Internaționale - Pagina 5
Finanțe Internaționale - Pagina 6
Finanțe Internaționale - Pagina 7
Finanțe Internaționale - Pagina 8
Finanțe Internaționale - Pagina 9
Finanțe Internaționale - Pagina 10
Finanțe Internaționale - Pagina 11
Finanțe Internaționale - Pagina 12
Finanțe Internaționale - Pagina 13
Finanțe Internaționale - Pagina 14
Finanțe Internaționale - Pagina 15
Finanțe Internaționale - Pagina 16
Finanțe Internaționale - Pagina 17
Finanțe Internaționale - Pagina 18
Finanțe Internaționale - Pagina 19
Finanțe Internaționale - Pagina 20
Finanțe Internaționale - Pagina 21
Finanțe Internaționale - Pagina 22
Finanțe Internaționale - Pagina 23
Finanțe Internaționale - Pagina 24
Finanțe Internaționale - Pagina 25
Finanțe Internaționale - Pagina 26
Finanțe Internaționale - Pagina 27
Finanțe Internaționale - Pagina 28
Finanțe Internaționale - Pagina 29
Finanțe Internaționale - Pagina 30
Finanțe Internaționale - Pagina 31
Finanțe Internaționale - Pagina 32
Finanțe Internaționale - Pagina 33
Finanțe Internaționale - Pagina 34
Finanțe Internaționale - Pagina 35
Finanțe Internaționale - Pagina 36
Finanțe Internaționale - Pagina 37
Finanțe Internaționale - Pagina 38
Finanțe Internaționale - Pagina 39
Finanțe Internaționale - Pagina 40
Finanțe Internaționale - Pagina 41
Finanțe Internaționale - Pagina 42
Finanțe Internaționale - Pagina 43
Finanțe Internaționale - Pagina 44
Finanțe Internaționale - Pagina 45
Finanțe Internaționale - Pagina 46
Finanțe Internaționale - Pagina 47
Finanțe Internaționale - Pagina 48
Finanțe Internaționale - Pagina 49
Finanțe Internaționale - Pagina 50
Finanțe Internaționale - Pagina 51
Finanțe Internaționale - Pagina 52
Finanțe Internaționale - Pagina 53
Finanțe Internaționale - Pagina 54
Finanțe Internaționale - Pagina 55
Finanțe Internaționale - Pagina 56
Finanțe Internaționale - Pagina 57
Finanțe Internaționale - Pagina 58
Finanțe Internaționale - Pagina 59
Finanțe Internaționale - Pagina 60
Finanțe Internaționale - Pagina 61
Finanțe Internaționale - Pagina 62
Finanțe Internaționale - Pagina 63
Finanțe Internaționale - Pagina 64
Finanțe Internaționale - Pagina 65
Finanțe Internaționale - Pagina 66
Finanțe Internaționale - Pagina 67

Conținut arhivă zip

  • finante internationale 1 ppt.ppt
  • finante internationale 2 ppt.ppt
  • finante internationale 3.ppt
  • Finante Internationale.doc

Alții au mai descărcat și

Euro - monedă internațională

Capitolul I Istoria apariţiei monedei EURO Euro este o parte integrantă a procesului unificării politice europene, un proces social și politic...

Circuitul financiar fundamental și agenții care intervin în el

Noțiuni generale Circuitele financiare ca parte a circuitelor economice, se constituie prin interacțiunea fluxurilor născute din operațiuni în...

Contul și dubla înregistrare

Pe plan mondial,contabilitatea-ca stinta si practica-a evoluat continu,perfectionandu-si baza teoretica si maniera de realizare practica a...

Piața financiară

Deschiderea,dereglementarea si dezintermedierea sau asa cum a initutlat-o literatura de specialitate-Regula celor 3D semnifica efectul la scara...

Mecanismul Cursului Valutar

1.Modelul actual al etalonului monetar. În lunga istorie a monedei, componentele sale, componenta-etalon şi cea semn, au evoluat, modificându-şi...

Evaziune Fiscală

Capitolul 1: TERMENUL DE EVAZIUNE FISCAL+ În lipsa altor mijloace de finantare si de sustinere a statului, fiscalitatea, desi inoportuna pentru...

Riscurile Bancare și Gestiunea Acestora

4 4.1 NOŢIUNEA DE RISC BANCAR. BENCHMARK-UL Riscul se găseşte astăzi în centrul afacerilor bancare. Gestionarea riscurilor este funcţia cheie a...

Te-ar putea interesa și

Managementul Finanțării Internaționale a Întreprinderilor Românești

Capitolul 1. Managementul firmelor cu activitate internaţională 1.1 Rolul firmelor internaţionale în economia contemporană În actualul context...

Piața Internațională a Creditului

Introducere În cursul ultimelor decenii, dupa cel de-al doilea razboi mondial, volumul schimburilor economice internationale nu a încetat sa...

Monedă și credit

3.4 Instrumentele politicii monetare Obiectivele politicii monetare se suprapun în mare parte cu cele ale politicii fiscale în masura în care...

Finanțarea Internațională a Proiectelor de Investiții

1. Investiţiile – factor al creşterii economice Investiţiile sunt esenţiale în evoluţia oricărui sistem economic deoarece prin intermediul lor se...

Surse de finanțare a investițiilor - Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional

CAPITOLUL I. SURSE DE FINANŢARE A INVESTIŢIILOR 1.1. CONCEPTUL DE INVESTIŢII Investiţiile reprezintă factorul primordial în strategia dezvoltării...

Finanțarea și Creditarea Internațională

CAPITOLUL 1 Strategii in realizarea investitiilor internationale 1.1 Obiectivele investitiei internationale Evoluţiile şi tendinţele ce se...

Tehnici speciale de finanțare

Finantarea reprezinta totalitatea mecanismelor, tehnicilor si a instrumentelor prin care sunt procurate mijloacele banesti necesare pentru...

Finanțarea tranzacțiilor internaționale

Finantarea reprezinta totalitatea mecanismelor, tehnicilor si a instrumentelor prin care sunt procurate mijloacele banesti necesare pentru...

Ai nevoie de altceva?