Strategii și Politici Monetare

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 7 fișiere: doc
Pagini : 50 în total
Cuvinte : 26145
Mărime: 135.37KB (arhivat)
Publicat de: Visarion Milea
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Secrieru
ASEM, curs de strategii si politici monetare, masterand

Extras din curs

MACROECONOMICE.

1. Obiectivele politicii macroeconomice și conflictul dintre acestea.

2. Instrumentele de politică macroeconomică.

1.

Politica macroeconomică se concretizează în ansamblul instrumentelor și măsurilor adoptate de autoritățile unei țări în scopul influențării principalelor variabile economice și a atingerii nivelului dorit pentru economia respectivă.

Politica economică este o intervenție deliberată a statului în domeniul economic în scopul influențării și înfăptuirii anumitor obiective de ordin structural/conjunctural.

Realizarea acestei politici economice este legată de atingerea obiectivelor propuse.

Obiectivul ideal de politică economică care ar genera și o deplină macro-stabilizare ar fi acela al asigurării unei creșteri economice durabile în condițiile unei ocupări depline a forței de muncă, ale unui buget de stat și a unei balanțe comerciale echilibrate, toate acestea pe fondul stabilității prețurilor.

Problema care se risică este aceea a alegerii obiectivului de politică economică care trebuie avut în vedere prin mixul de politici economice care se adoptă.

Soluțiile pentru atingerea unui obiectiv sunt, de obicei, multiple, iar uneori chiar contradictorii. Atingerea obiectivelor de politică economică are la bază instrumentele utilizate de autoritatea abilitată cu realizarea politicii monetare, aceste instrumente sunt reprezentate de componentele politicii economice, ultimele concretizându-se în tot atâtea politici independente dar, în același timp, corelate una cu cealaltă:

1) Politica monetară;

2) Politica valutară;

3) Politica fiscală;

4) Policita comercială;

5) Politica veniturilor.

Obiectivele politicii economice Instrumentele politicii economice

Creșterea economică Politica monetară

Gradul de ocupare a forței de muncă Politica fiscală

Stabilitatea prețurilor Politica veniturilor

Echilibrarea BPE (balanței de plăți externe) Politica valutară

Reducerea deficitului bugetar Politica comercială

a) Gradul ridicat al ocupării forței de muncă. Acest obiectiv, mergându-se pe maximumul acestuia, este obiectivul cu cel mai mare impact social. Totodată, atingerea unui astfel de obiectiv implică anumite probleme legate de definirea nivelului care caracterizează gradul cel mai înalt de ocupare. Practica demonstrează că nu există economie în care să existe o ocupare totală a forței de muncă. În cadrul oricărei economii există în permanență șomaj fricțional. Consensul analiștilor economici în ceea ce privește factorii fricționali este acela, că nivelul cel mai înalt al ocupării forței de muncă este atins atunci, când rata șomajului este cuprinsă între 3-4% din totalul forței de muncă civilă.

În condițiile economice actuale, nivelul șomajului fricțional crește destul de mult, de aceea autoritățile naționale încearcă să determine care sunt factorii și cauzele care determină această creștere. Factorii, care generează șomajul fricțional sunt reprezentați de: factori sezonieri, geografici, structurali și discriminatorii.

Cu toate acestea, se consideră că la nivelul oricărei economii există șomaj fricțional și singura problemă avută în vedere de autorități este aceea a diminuării cât mai mult a acestei laturi a șomajului.

Pe lângă șomajul fricțional în cadrul șomajului se mai include și un alt aspect, așa-numitul șomaj ascuns, determinat de factori pur subiectivi, legați de persoanele care declară că doresc să muncească dar care nu-și caută un loc de muncă. Toate aceste componente pot fi identificate cu dificultate la nivelul oricărei economii. În plus, existența muncii la negru distanționează în mare măsură situația ratei șomajului. De aceea, foarte mulți economiști consideră că nivelul optim al ratei șomajului este acela care, în corelație cu rata inflației nu generează o creștere accelerată. În literatura de specialitate, corelația cea mai des întâlnită este cea, legată de rata șomajului și rata inflației (curba lui Phillips). Chiar dacă această corelație a cunoscut modificări în timp, pe TS ea prezintă importanță, motiv pentru care un alt obiectiv al politicii economice este considerat a fi stabilitatea prețurilor.

b) Stabilitatea prețurilor. Dacă se pornește de la ceea, ce exprimă curba lui Phillips – că unei rate de șomaj scăzute îi corespunde o rată înaltă a inflației, devine evident faptul că menținerea unui nivel ridicat al forței de muncă fără a lua în considerare alți factori economici conduce automat la înregistrarea unor costuri ridicate la anumite nivele (de ex. nivelul prețurilor în economie). Unii economiști consideră că stabilitatea nivelului prețurilor reprezintă un obiectiv important al politicii de stabilizare economică deoarece instabilitatea nivelului prețurilor manifestată, în principal, sub forma inflației poate avea efecte extinse și adverse în economie.

Latura nefavorabilă a efectelor pornind de la creșterea inflație include o reducere a eficienței economice o distorsiune inechitabilă în ceea ce privește repartizarea veniturilor și o înrăutățire a politicii BIP. Stabilitatea prețurilor se conturează ca fiind unul din cele mai importante obiective de politică economică. Economiștii consideră că stabilitatea relativă a prețurilor există în condițiile în care rata anuală de creștere a prețurilor, determinată pornind de al un indice de preț reprezentatib, este de cel mult 2%.

c) Creșterea economică. În ceea ce privește asigurarea unui anumit nivel al creșterii economice, acesta reprezintă pentru unele țări una din cele mai importante coordonate ale politicii de stabilizare macroeconomică. Creșterea economică are mai multe aspecte atât cantitative cât și calitative. În plus, există mai multe modalități de a măsura nivelul creșterii economice. cu toate acestea, analiștii economici înclină către utilizarea sistemului de creștere a PIB al țării analizate, considerând că aceasta reflectă cel mai reușit gradul de dezvoltare al economiei. Dacă la începutul secolului XX se mergea pe ideea asigurării unei creșteri de cel puțin 3-4%, în prezent aceste așteptări sunt mult mai pesimiste. Pentru a considera o creștere economică reală trebuie să se întregistreze o creștere efectivă la nivelul producției unei țări. Mixul de produse și servicii trebuie astfel alcătuit, încât să stimuleze D reală și prin urmare consumul.

Asigurarea unui anumit nivel al creșterii economice presupune 2 aspecte: fie asigurarea unei creșteri economice extensive (creșterea volumului angajaților), fie creșterea economică intensivă.

d) Echilibrarea BPE. Alegerea unui astfel de obiectiv este determinată de necesitatea susținerii monedei naționale, aceasta putând să conducă la înrăutățirea situației economice a țării analizate la toate nivelurile. În plus, un deficit al balanței de plăți implică un efort financiar suplimentar pentru acoperirea acestuia.

e) Controlul deficitului bugetar de stat. Deprecierea monetară reprezintă un alt factor care presupune adoptarea unei politici ferme de stabilizare macroeconomică. Stabilizarea deficitelor bugetare pe baza emisiunii monetare poate treptat să accentueze presiunile inflaționiste din economie, acestea reprecrutându-se, în primul rând, asupra valorii monedei naționale conducând mai departe la scăderea puterii de cumpărare și, în cele din urmă, a nivelului de trai.

Preview document

Strategii și Politici Monetare - Pagina 1
Strategii și Politici Monetare - Pagina 2
Strategii și Politici Monetare - Pagina 3
Strategii și Politici Monetare - Pagina 4
Strategii și Politici Monetare - Pagina 5
Strategii și Politici Monetare - Pagina 6
Strategii și Politici Monetare - Pagina 7
Strategii și Politici Monetare - Pagina 8
Strategii și Politici Monetare - Pagina 9
Strategii și Politici Monetare - Pagina 10
Strategii și Politici Monetare - Pagina 11
Strategii și Politici Monetare - Pagina 12
Strategii și Politici Monetare - Pagina 13
Strategii și Politici Monetare - Pagina 14
Strategii și Politici Monetare - Pagina 15
Strategii și Politici Monetare - Pagina 16
Strategii și Politici Monetare - Pagina 17
Strategii și Politici Monetare - Pagina 18
Strategii și Politici Monetare - Pagina 19
Strategii și Politici Monetare - Pagina 20
Strategii și Politici Monetare - Pagina 21
Strategii și Politici Monetare - Pagina 22
Strategii și Politici Monetare - Pagina 23
Strategii și Politici Monetare - Pagina 24
Strategii și Politici Monetare - Pagina 25
Strategii și Politici Monetare - Pagina 26
Strategii și Politici Monetare - Pagina 27
Strategii și Politici Monetare - Pagina 28
Strategii și Politici Monetare - Pagina 29
Strategii și Politici Monetare - Pagina 30
Strategii și Politici Monetare - Pagina 31
Strategii și Politici Monetare - Pagina 32
Strategii și Politici Monetare - Pagina 33
Strategii și Politici Monetare - Pagina 34
Strategii și Politici Monetare - Pagina 35
Strategii și Politici Monetare - Pagina 36
Strategii și Politici Monetare - Pagina 37
Strategii și Politici Monetare - Pagina 38
Strategii și Politici Monetare - Pagina 39
Strategii și Politici Monetare - Pagina 40
Strategii și Politici Monetare - Pagina 41
Strategii și Politici Monetare - Pagina 42
Strategii și Politici Monetare - Pagina 43
Strategii și Politici Monetare - Pagina 44
Strategii și Politici Monetare - Pagina 45
Strategii și Politici Monetare - Pagina 46
Strategii și Politici Monetare - Pagina 47
Strategii și Politici Monetare - Pagina 48
Strategii și Politici Monetare - Pagina 49
Strategii și Politici Monetare - Pagina 50

Conținut arhivă zip

  • SPM-1.doc
  • SPM-3.doc
  • SPM-4 Politica monetara a BNM.doc
  • SPM-5 Politica monetara.doc
  • SPM-6 Instrumente PM_efecte A.doc
  • SPM-7 Cererea si oferta de moneda A.doc
  • SPM-8 Cresterea economica A.doc

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Banca Central Europeană și sistemul monetar European

Lucrarea intitulată “Instrumente de Intervenţie ale Băncii Central Europene“ îşi propune analiza detaliată a structurii politicii monetare şi a...

Managementul Internațional

Managementul international reprezinta un management intercul-tural din cel putin doua puncte de vedere: mai întâi pentru ca se refera la raporturi...

Aspecte privind politica monetară utilizată de BNR în perioada crizei economice și financiare

INTRODUCERE Criza a suscitat o amplă și intensă dezbatere cu privire la rolul și responsbilitățile băncilor centrale. Dacă, în lucrările de...

Strategii și Organizare Bancară

Capitolul I Politica monetară Politica monetară , este ansamblul măsurilor adoptate de banca centrală în scopul influenţării ofertei de monedă şi...

Politici de creștere economică monetară - studiu de caz - economia României

PARTEA I POLITICA MONETARA – ELEMENTE DE TEORIE Politica monetara reprezinta unul din instrumentele politicii economice, prin intermediul careia...

Politici Monetare

Introducere Lucrarea de fata îsi propune sa abordeze o tema deosebit de interesanta si actuala a finantelor, si anume politica monetara de...

Strategii politice monetare a Băncii Naționale a Moldovei

Introducere ACTUALITATEA TEMEI: Acest referat este destinat pentru a demonstra prezența influienței financiare asupra vieții economice.Această...

Banca Centrală Europeană

1. Consideratii introductive 1.1 Adminstratia publica centrala Constituirea unui spatiu administrativ separat este rezultatul unui proces...

Ai nevoie de altceva?