Amenajarea și Echiparea Teritoriului cu Infrastructuri Edilitare

Curs
6/10 (3 voturi)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 35 în total
Cuvinte : 18333
Mărime: 2.05MB (arhivat)
Publicat de: Emilian Florea
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf.Univ.Dr. Zotic Vasile

Extras din curs

Aspecte generale

Confortul oferit de localităţile urbane este dat de existenţa unor servicii de gospodărie comunală oferite populaţiei localităţii respective, servicii care caracterizează calitatea vieţii. Cea mai mare parte a serviciilor se referă la alimentarea cu apă rece şi apă caldă, canalizare, alimentarea cu agent termic şi energie electrică.

Totalitatea sistemelor de distribuţie şi colectare formează echipamentul edilitar.

Echipamentul edilitar, se compune din:

- reţeaua de apă (potabilă, industrială);

- reţea de apă caldă (menajeră, industrială);

- reţeaua de canalizare (în sistem unitar, în sistem divizor apă uzată, ape meteorice);

- reţea de transport a agentului termic (termoficare);

- reţea de alimentare cu gaz;

- reţea de alimentare cu energie electrică (curent de înaltă tensiune, curent de medie tensiune, curent de joasă tensiune, iluminat public);

- reţea telefonie fixă;

- televiziune prin cablu;

- radioficare etc.

Traseul acestor reţele coincide cu traseul reţelei stradale, pentru simplul motiv că pozarea şi intervenţiile pentru remedierea instalaţiilor este mai lesnicioasă, iar posibilitatea de accidente în exploatare este redusă. De aceea, în momentul, când se proiectează o stradă, trebuie să se aibă în vedere amplasarea reţelelor edilitare subterane, cu respectarea condiţiilor ce se impun, condiţii de siguranţă şi exploatare corespunzătoare. Conform acestora, reţelele edilitare trebuie să aibă trasee cât mai drepte şi poziţionate la o distanţă cât mai mică faţă de clădiri pentru a evita lungirea nejustificată a racordurilor, numărul traversărilor trebuie să fie cât mai mic, distanţele de siguranţă între diferitele reţele ce pot să se influenţeze reciproc în mod negativ trebuie respectate, odată cu distanţa de siguranţă faţă de clădiri (fig. 221).

Fig. 221. Profil transversal în stradă cu amplasarea reţelelor subterane (după Carmen Chira, 2000).

În vederea protejării carosabilului de eventuale defecţiuni datorate construcţiei sau remedierilor necorespunzătoare, dar şi pentru a nu fi împiedicată circulaţia vehiculelor în timpul reparaţiilor, pozarea cablurilor şi conductelor subterane se va face, de preferinţă, sub trotuare, sau sub zonele verzi ce mărginesc carosabilul. De asemeni, trebuie avute în vedere modificarea şi dezvoltarea reţelelor edilitare în viitor, asigurându se spaţiul necesar pentru suplimentarea reţelelor existente. În cazul când amplasarea reţelelor edilitare este întârziată din diferite motive, se recomandă realizarea structurii rutiere din pavaj provizoriu care poate fi desfăcut şi refăcut cu uşurinţă ulterior.

Reţeaua de alimentare cu apă127

Unul dintre serviciile cel mai apreciat într-o localitate îl reprezintă alimentarea cu apă în cantitate suficientă şi de calitate.

Lungimea reţelei publice de distribuţie a apei potabile totalizează la nivelul ţării 38 238 km (la sfârşitul anului 2000), fiind mult subdimensionată în raport cu necesităţile.

În mediul urban există instalaţii centralizate pentru producerea şi distribuirea apei potabile în toate municipiile şi oraşele, dar reţeaua de distribuţie este asigurată numai pentru 70 % din lungimea străzilor.

În mediul rural, jumătate din comune (50,4 %) au reţea publică de distribuire a apei potabile şi numai 55 % din populaţia rurală are acces la această reţea.

În ultimul deceniu, reţeaua de apă s-a extins (cu 35,7 %, comparativ cu 1990), în special în zone rurale.

Numărul localităţilor care au instalaţii de alimentare cu apă potabilă a crescut de la 2 331 în 1990 (din care 260 erau municipii şi oraşe) la 3 029 în 2000 (din care 265 erau municipii şi oraşe).

Volumul apei potabile distribuite la noi în ţară în anul 2000 a fost de 1 700 milioane m3, din care 65,1 % pentru uz casnic.

Consumul mediu de apă potabilă se situează sub necesităţi şi mult sub standardele internaţionale.

Nevoile de apă

Apa reprezintă o resursă naturală vitală pentru buna funcţionalitate a sistemelor antropice şi tehnogene datorită multiplelor sale utilizări şi combinaţii chimice în care întră în procesul de producţie. Are caracter inepuizabil şi o anumită frecvenţă de refacere a stocului, aceasta fiind direct dependent de factorul climatic.

Definirea nevoilor de apă se realizează prin intermediul unor termeni şi definiţii, care alături de legi, STAS-uri şi normativele în vigoare se constituie în componente operaţionale în domeniu.

Prin necesarul (nevoia) de apă a unei folosinţe se subînţelege cantitatea de apă care asigură integral nevoile de apă ale acesteia, şi rezultă din însumarea tututor cantităţilor de apă necesare categoriilor de nevoi menţionate în continuare, cu excepţia nevoilor de apă pentru combaterea incendiilor şi a nevoilor tehnologice de apă ale sistemului de alimentare cu apă.

Prin necesarul specific de apă se subînţelege cantitatea medie de apă care poate să satisfacă fiecare categorie de nevoi. Astfel, pentru satisfacerea nevoilor gospodăreşti ale populaţiei (gospodării sau apartemente ce dispun de instalaţii interioare de apă şi canalizare, băi şi instalaţii centrale de apă caldă şi rece, canalizare) necesarul specific de apă pentru o persoană este de 100 - 280 l/zi; pentru spitale şi sanatorii 235 - 425 l/pat/zi; pentru garaje de autoturisme şi autocamioane 300 - 500 l/autovehicol/zi; pentru stropitul străzilor pavate o singură dată într-o zi 1,5 - 4 l/m2 (după STAS 1343/1 – 1977 şi STAS 1478 – 1977).

În cazul nevoilor de apă din industrie STAS 1478 – 1977 indică numai necesarul de apă pentru satisfacerea cerinţelor igienico-sanitare ale muncitorilor şi personalului respectiv, a celor social- gospodăreşti ale unităţii.

Necesarul de apă pentru nevoile tehnologice este stabilit, de la caz la caz, de către tehnologul procesului industrial de fabricaţie în colaborare cu proiectantul sistemului de alimentare cu apă.

Pe baza necesarului de apă al consumatorilor se deduce cerinţa de apă care reprezintă cantitatea totală de apă care trebuie preluată din sursă pentru satisfacerea nevoilor de apă ale beneficiarilor, inclusiv pierderile de apă raţionale.

Consumul de apă reprezintă partea din cerinţa de apă a unei nevoi care se înglobează în produse, se evaporă tehnologic etc., şi care, ieşind din sistem nu se mai restituie.

Pierderile de apă reprezintă cantitatea de apă ce se pierde în cadrul sistemului de alimentare cu apă datorită neetanşeizării conductelor, deversărilor realizate în condiţii de preaplin al rezervoarelor, avariilor produse în cadrul sistemelor de alimentare etc.

Debitul mediu zilnic (m3/zi) reprezintă cantitatea totală de apă utilizată efectiv de o aşezare sau unitate industrială şi dedus prin raportarea volumului total de apă consumat la 365 de zile. În acest debit nu intră volumul de apă necesar pentru combaterea incendiilor. Acesta se calculează separarat conform STAS 1478 – 1977.

Pentru combaterea incendiilor, clădirile şi construcţiile sunt împărţite în cinci grupe după rezistenţa lor la foc (I-V), iar construcţiile din cadrul unităţilor industriale în cinci categorii după pericolul de incendiu al procesului tehnologic (A-E).

De asemenea, sunt indicate consumurile de apă pentru diferite instalaţii de stingere a incendiului: hidranţi interiori (2,5 - 20 l/s), hidranţi exteriori (5 - 100 l/s).

Cantitatea de apă necesară pentru combaterea incendiilor se înmagazinează în rezervor, constituind o rezervă de apă intangibilă sau se înclude debitul necesar stingerii incendiilor în calcu

Preview document

Amenajarea și Echiparea Teritoriului cu Infrastructuri Edilitare - Pagina 1
Amenajarea și Echiparea Teritoriului cu Infrastructuri Edilitare - Pagina 2
Amenajarea și Echiparea Teritoriului cu Infrastructuri Edilitare - Pagina 3
Amenajarea și Echiparea Teritoriului cu Infrastructuri Edilitare - Pagina 4
Amenajarea și Echiparea Teritoriului cu Infrastructuri Edilitare - Pagina 5
Amenajarea și Echiparea Teritoriului cu Infrastructuri Edilitare - Pagina 6
Amenajarea și Echiparea Teritoriului cu Infrastructuri Edilitare - Pagina 7
Amenajarea și Echiparea Teritoriului cu Infrastructuri Edilitare - Pagina 8
Amenajarea și Echiparea Teritoriului cu Infrastructuri Edilitare - Pagina 9
Amenajarea și Echiparea Teritoriului cu Infrastructuri Edilitare - Pagina 10
Amenajarea și Echiparea Teritoriului cu Infrastructuri Edilitare - Pagina 11
Amenajarea și Echiparea Teritoriului cu Infrastructuri Edilitare - Pagina 12
Amenajarea și Echiparea Teritoriului cu Infrastructuri Edilitare - Pagina 13
Amenajarea și Echiparea Teritoriului cu Infrastructuri Edilitare - Pagina 14
Amenajarea și Echiparea Teritoriului cu Infrastructuri Edilitare - Pagina 15
Amenajarea și Echiparea Teritoriului cu Infrastructuri Edilitare - Pagina 16
Amenajarea și Echiparea Teritoriului cu Infrastructuri Edilitare - Pagina 17
Amenajarea și Echiparea Teritoriului cu Infrastructuri Edilitare - Pagina 18
Amenajarea și Echiparea Teritoriului cu Infrastructuri Edilitare - Pagina 19
Amenajarea și Echiparea Teritoriului cu Infrastructuri Edilitare - Pagina 20
Amenajarea și Echiparea Teritoriului cu Infrastructuri Edilitare - Pagina 21
Amenajarea și Echiparea Teritoriului cu Infrastructuri Edilitare - Pagina 22
Amenajarea și Echiparea Teritoriului cu Infrastructuri Edilitare - Pagina 23
Amenajarea și Echiparea Teritoriului cu Infrastructuri Edilitare - Pagina 24
Amenajarea și Echiparea Teritoriului cu Infrastructuri Edilitare - Pagina 25
Amenajarea și Echiparea Teritoriului cu Infrastructuri Edilitare - Pagina 26
Amenajarea și Echiparea Teritoriului cu Infrastructuri Edilitare - Pagina 27
Amenajarea și Echiparea Teritoriului cu Infrastructuri Edilitare - Pagina 28
Amenajarea și Echiparea Teritoriului cu Infrastructuri Edilitare - Pagina 29
Amenajarea și Echiparea Teritoriului cu Infrastructuri Edilitare - Pagina 30
Amenajarea și Echiparea Teritoriului cu Infrastructuri Edilitare - Pagina 31
Amenajarea și Echiparea Teritoriului cu Infrastructuri Edilitare - Pagina 32
Amenajarea și Echiparea Teritoriului cu Infrastructuri Edilitare - Pagina 33
Amenajarea și Echiparea Teritoriului cu Infrastructuri Edilitare - Pagina 34
Amenajarea și Echiparea Teritoriului cu Infrastructuri Edilitare - Pagina 35
Amenajarea și Echiparea Teritoriului cu Infrastructuri Edilitare - Pagina 36
Amenajarea și Echiparea Teritoriului cu Infrastructuri Edilitare - Pagina 37

Conținut arhivă zip

  • Amenajarea si Echiparea Teritoriului cu Infrastructuri Edilitare.doc

Alții au mai descărcat și

Influența cutremurelor din Județul Vrancea asupra vulnerabilității terenului la alunecările de teren

Prezenta lucrare este structurată pe trei capitole și tratează cauzele ṣi efectele alunecãrilor de teren produse de cutremurul din 1977 în Judeţul...

Geografie economică mondială

I Resursele umane Resursele umane constituie totalitatea populatiei la un anumit la un moment dat care poate presa o activitate social...

Demografie și geografie istorică

Curs 1. Demografie; 18 octombrie 2006 - termenul deriva etimologic din doua cuvinte grecesti: demos (popor) + graphe (descriere) – „descrierea...

Geografie economică mondială

CUPRINS Evolutia numarului populatiei Terrei În prezent, populatia Terrei a depasit 6 miliarde de locuitori (octombrie 1999), cifra obtinuta prin...

Curs de Biogeografie

Biogeografia sau geografia vietii a aparut ca stiinta limitrofa intre biologie si geografie.Cel care i-a pus bazele a fost Charles Darwin....

Factorii Naturali

CAP.III. CLIMA. III.1. ASPECTE GENERALE Spre deosebire de relief, atmosfera este cea mai mobila dintre sferele externe. In cadrul sau se...

Protecția Cadrului Natural al Deltei Dunării

Conservarea conditiilor naturale si a monumentelor culturale si istorice se înscrie între preocuparile de baza ale statului nostru: “Este necesar...

Hidrologie

Apa reprezinta unul din elementele naturale indespensabile existentei lumii vii. Ea are un rol fundamental în desfasurarea proceselor naturale...

Te-ar putea interesa și

Urbanism și amenajarea teritoriului - atribuții ale administrației publice locale

1.Introducere Această lucrare îşi propune să prezinte atribuţiile administraţiei publice locale în domeniul urbanismului şi amenajării...

Modalități de dezvoltare și promovare a turismului rural în nordul și sudul Republicii Moldova

INTRODUCERE Cu toate că Republica Moldova are o suprafață, mică ea dispune de un, potenţial turistic, măreț și–diversitate de rezervaţii...

Dezvoltarea integrată a spațiului rural din zona localității Curtici

CAPITOLUL I. ANALIZA EVOLUŢIEI STRATEGIILOR DE DEZVOLTARE RURALĂ PE PLAN MONDIAL Şl ÎN ŢARA NOASTRĂ 1. Conceptul de Dezvoltare Rurală...

Vatra Moldoviței

Cuvânt înainte Raţiunea unui studiu monografic asupra comunei Vatra Moldoviţei subsumează doi vectori motivaţionali- voinţa politică locală şi...

Proiect amenajări - județul Gorj

Contextul natural si socioceconomic Localizare si delimitare Judetul Gorj se gaseste in sud-vestul tarii, in nordul Olteniei, pe Jiul Mijlociu....

Amenajarea unui cartier rezidențial în Iași

I. Introducere A. Cadru legislativ Amenajarea teritoriului Art. 7. - Scopul de bază al amenajării teritoriului îl constituie armonizarea la...

Amenajarea Teritoriului și Urbanismul - Componentă Importantă în Inițierea și Implementarea Proiectelor de Investiții în România

CAPITOLUL I INTRODUCERE Schimbările permanente care au loc la nivel mondial, şi implicit şi în ţara noastră, impun noi abordări în relaţia dintre...

Comuna Popești

INTRODUCERE În sens larg, potenţialul turistic al unui teritoriu reprezintă ansamblul elementelor naturale, economice şi cultural – istorice,...

Ai nevoie de altceva?