Geografie Generală

Curs
8.5/10 (4 voturi)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 77 în total
Cuvinte : 49127
Mărime: 631.19KB (arhivat)
Publicat de: Maximilian Bratu
Puncte necesare: 0

Extras din curs

CAP.I GEOGRAFIA CA ŞTIINŢĂ

1.1. Obiectul de studiu al geografiei

Geografia este una din ştiinţele care au apărut încă din antichitate, dar sfera conţinutului obiectului său de studiu a cunoscut o etapă îndelungată de dezvoltare paralel cu evoluţia societăţii însăşi.

În timp s-a acumulat un fond vast de observaţii şi date, o multitudine de analize şi înregistrări ale elementelor şi fenomenelor geografice petrecute atât pe spaţii restrânse cât şi la nivel planetar.

În etapa antică, cerinţele comerciale ca şi cele militare impuneau geografiei să studieze "teritoriile locuite cunoscute"; ea se baza pe observaţii şi explorări ale spaţiilor restrânse devenind o geografie regională (chorografie). Paralel cu cerinţele practice privind obiectul de studiu al geografiei, se dezvoltă ideile matematice şi filosofice care au implicat necesitatea cunoaşterii Pământului ca întreg planetar.

În etapa medievală, dar mai ales, începând cu epoca descoperirilor geografice, accentul a rămas pe caracterul descriptiv al ţărilor şi popoarelor cunoscute, geografia rămânând tot la stadiul unui conţinut regional.

În secolele XVII-XVIII obiectul de studiu al geografiei se amplifică în urma cercetărilor şi observaţiilor sintetizate într-o serie de rezultate ştiinţifice privind dinamica fenomenelor terestre şi a rezultatelor acestora (acţiunea apelor curgătoare, acţiunea gheţarilor, studii despre climă, relief etc.), toate conducând la îmbogăţirea vocabularului geografic, la constituirea mai multor discipline geografice care cuprind studiul învelişurilor (geosferelor) Pământului.

În secolul XIX se delimitează o geografie modernă în conţinut sau obiect de studiu prin activitatea a doi mari oameni de ştiinţă germani: Alexander von Humboldt şi Karl Ritter.

Alexander von Humboldt, naturalist, geograf şi călător, fundamentează geografia ca ştiinţă punând bazele metodelor de observaţie la toate disciplinele geografiei fizice, definind geografia ca "ştiinţa vieţii fizice şi organice de la suprafaţa Globului"; pune în lumină două principii esenţiale: principiul cauzalităţii (orice fenomen trebuie studiat şi înţeles prin cauzele care l-au produs, pentru a-i urmări apoi consecinţele) şi principiul geografiei comparate sau al geografiei generale (potrivit căruia, fenomenele locale trebuie privite în comparaţie cu cele analoage din alte regiuni, studiul părţilor locale şi regionale neputând fi independent în raport cu datele privind ansamblul Terrei). Acest principiu a clarificat ideea care separa geografia regională de cea generală, făcând din cele două, o singură ştiinţă născându-se geografia modernă care are ca obiect de studiu atât întregul teritorial cât şi complexul regional.

Karl Ritter, istoric şi filosof nuanţează mai mult principiile aplicate de Humboldt şi emite la rândul său principiul extensiunii spaţiale (arealul de extindere a unui fenomen). În concepţia sa se subliniază introducerea elementului uman în geografie, "Pământul fiind teatrul activităţii umane", prin care sublinia sistematic raporturile dintre om şi planetă.

În secolul XX mulţi geografi separă o geografie fizică generală având ca obiect de studiu mediul natural (bazat pe legile ce acţionează în natură) şi o geografie economică care studiază procese economico-sociale (bazate pe legile sociale) punând în centrul preocupărilor omul, atât prin intermediul producţiei, cât şi a altor activităţi.

Unii geografi neagă această împărţire considerând geografia ca ştiinţă unică, indivizibilă, deoarece o serie de legi comune acţionează atât în natură, cât şi în societate, iar între componentele

naturale şi cele sociale există relaţii de interacţiune.

În concepţia actuală geografia fizică este ramura geografiei care studiază geosistemul, atât sub aspectul alcătuirii, al structurii şi al legităţilor care îl guvernează, cât şi al interacţiunii dintre componentele sale, al evoluţiei şi al diferenţierilor lui spaţiale neputând face abstracţie de interacţiunea cu societatea umană.

În mod sintetic, geosistemul este rezultanta întrepătrunderii învelişurilor Pământului (hidrosferă, atmosferă, litosferă, biosferă, pedosferă), care pot fi studiate separat de diferitele ramuri ale geografiei fizice, atât în mod teoretic general, cât şi regional.

Mediul de la suprafaţa Terrei mai este cunoscut şi sub numele de mediu înconjurător, ceea ce semnifică mediul de viaţă al omului, adică un mediu favorabil apariţiei şi dezvoltării vieţii în general. În acest mediu însă, omul a devenit el însuşi un factor component tot mai important intrat în studiul geografiei sub numele de antroposferă sau sociosferă, de care se ocupă o altă ramură a geografiei şi anume, geografia umană.

Unii geografi subliniind implicaţiile de amploare ale societăţii umane în mediul natural, au denumit obiectul de studiu al geografiei umane sociosistem. Însă, avându-se în vedere interferenţele şi intercondiţionările dintre mediul natural şi societatea omenească, geosistemul şi sociosistemul alcătuiesc obiectul unitar de studiu al geografiei numit şi sociogeosistem.

♦ Abordarea sistemică în geografie

Prin abordarea sistemică în geografie se aprofundează şi se clarifică obiectul de studiu al său.

Apariţia teoriei sistemului general contribuie la lămurirea unor controverse mai vechi în domeniul geografiei, ca de exemplu:

• Definirea geografiei ca ştiinţă a avut ca element primar obiectul de studiu sau numai metodologia?

• Există o legătură strânsă printr-un obiect comun între geografia fizică şi economică pe de o parte, iar pe de alta, între geografia generală şi regională?

Referitor la prima întrebare subliniem opinia unor geografi din trecut (Richthofen, 1883, Hettner, 1927, ş.a.), care considerau că geografia nu are un obiect propriu de studiu, iar specificul său constă doar în metodologia de a aborda spaţial obiecte ale altor ştiinţe.

Ori abordarea sistemică devine un principiu metodologic de cercetare care presupune în mod obligatoriu şi prezenţa unui obiect propriu de studiu, adică o anume categorie de sistem care în cazul geografiei este Terra. Din perspectiva abordării sistemice, obiectul geografiei nu mai poate fi limitat la "suprafaţa" Pământului, ci trebuie luat "întregul organic" (cum sublinia S. Mehedinţi în "Terra", 1931) care este sistemul Terra văzut prin prisma sistem – subsistem – elemente dar şi raportarea sa la Sistemul Solar din care face parte.

A doua întrebare vizează răspunsul că unitatea geografiei fizice şi a celei economice nu trebuie privită prin prisma deosebirii dintre legile naturii şi cele sociale, ci prin prisma tipurilor de sisteme teritorial-spaţiale care se formează în urma implantării activităţii umane într-un anumit mediu.

Sistemele teritorial spaţiale reprezintă sisteme geografice, care au structuri specifice socio-naturale, de unde se desprinde concluzia că geografia este o ştiinţă dualistă, deoarece abordează atât sistemele naturale, cât şi pe cele socio-teritoriale.

Raportul dintre geografia generală şi cea regională sau raportul dintre general şi local arată că nu se poate realiza un studiu regional concret de tip sistemic dacă nu se posedă cunoştinţele teoretice necesare despre categoria respectivă de teritoriu care se impune a fi integrat în subsistem, iar subsistemele formează întregul sistem numit mediul terestru.

Pentru că geografia operează cu sisteme spaţiale, geografii au alcătuit o scară geografică spaţio-temporală (similară celor geologice).

Preview document

Geografie Generală - Pagina 1
Geografie Generală - Pagina 2
Geografie Generală - Pagina 3
Geografie Generală - Pagina 4
Geografie Generală - Pagina 5
Geografie Generală - Pagina 6
Geografie Generală - Pagina 7
Geografie Generală - Pagina 8
Geografie Generală - Pagina 9
Geografie Generală - Pagina 10
Geografie Generală - Pagina 11
Geografie Generală - Pagina 12
Geografie Generală - Pagina 13
Geografie Generală - Pagina 14
Geografie Generală - Pagina 15
Geografie Generală - Pagina 16
Geografie Generală - Pagina 17
Geografie Generală - Pagina 18
Geografie Generală - Pagina 19
Geografie Generală - Pagina 20
Geografie Generală - Pagina 21
Geografie Generală - Pagina 22
Geografie Generală - Pagina 23
Geografie Generală - Pagina 24
Geografie Generală - Pagina 25
Geografie Generală - Pagina 26
Geografie Generală - Pagina 27
Geografie Generală - Pagina 28
Geografie Generală - Pagina 29
Geografie Generală - Pagina 30
Geografie Generală - Pagina 31
Geografie Generală - Pagina 32
Geografie Generală - Pagina 33
Geografie Generală - Pagina 34
Geografie Generală - Pagina 35
Geografie Generală - Pagina 36
Geografie Generală - Pagina 37
Geografie Generală - Pagina 38
Geografie Generală - Pagina 39
Geografie Generală - Pagina 40
Geografie Generală - Pagina 41
Geografie Generală - Pagina 42
Geografie Generală - Pagina 43
Geografie Generală - Pagina 44
Geografie Generală - Pagina 45
Geografie Generală - Pagina 46
Geografie Generală - Pagina 47
Geografie Generală - Pagina 48
Geografie Generală - Pagina 49
Geografie Generală - Pagina 50
Geografie Generală - Pagina 51
Geografie Generală - Pagina 52
Geografie Generală - Pagina 53
Geografie Generală - Pagina 54
Geografie Generală - Pagina 55
Geografie Generală - Pagina 56
Geografie Generală - Pagina 57
Geografie Generală - Pagina 58
Geografie Generală - Pagina 59
Geografie Generală - Pagina 60
Geografie Generală - Pagina 61
Geografie Generală - Pagina 62
Geografie Generală - Pagina 63
Geografie Generală - Pagina 64
Geografie Generală - Pagina 65
Geografie Generală - Pagina 66
Geografie Generală - Pagina 67
Geografie Generală - Pagina 68
Geografie Generală - Pagina 69
Geografie Generală - Pagina 70
Geografie Generală - Pagina 71
Geografie Generală - Pagina 72
Geografie Generală - Pagina 73
Geografie Generală - Pagina 74
Geografie Generală - Pagina 75
Geografie Generală - Pagina 76
Geografie Generală - Pagina 77

Conținut arhivă zip

  • Geografie Generala.pdf

Alții au mai descărcat și

Noțiuni de Bază în Topografia Generală

1. DEFINITIA SI OBIECTUL TOPOGRAFIEI Topografia (topos – loc; graphein – a descrie) este stiinta care se ocupa cu studiul instrumentelor si...

Uragane și Cicloni

Mişcările turbionare de mari proporţii care iau naştere o dată cu ciclonii şi se dezvoltă pe întinse suprafeţe oceanice şi continentale ,cauzând...

Metropole Europene

Metropolele sunt orase mari, atat ca populatie (de peste un milion de locuitori), cat si intindere, cu o mare influenta in teritoriu, jucand de...

Forma și Dimensiunile Pamanului

Pământul este o planetă mijlocie ca mărime şi ocupă locul trei în ordinea depărtării de Soare aflându-se la circa 150 milioane km depărtare. Orbita...

Bazinul Hidografic

1.Elemente referitoare asupra bazinului hidrografic 1.1.Calculul suprafeţelor bazinelor secundare: Se poate realiza prin metoda planimetrului, cu...

Populația lumii, populația Europei, populația României

Consideraţii preliminate privind conceptul de „populaţie” In literatura demografică şi în cea statistică din diferite ţări termenul de „populaţie”...

Întunecarea globală

Ce reprezinta acest fenomen? INTUNECAREA GLOBALA este fenomenul creat de reducerea treptata a cantitatii de lumina care ajunge la suprafata...

Schimbarea climatică

În conformitate cu prevederile standardului AS/NZS 4360: 2001, riscul reprezintă posibilitatea de materializare a unui eveniment care va induce un...

Te-ar putea interesa și

Politici sau Strategii de Turism a Maltei

I. CONSIDERAŢII GEOGRAFICE GENERALE I.1. Aşezarea geografică Figura 1. Harta Malta (Sursa:http://harta.infoturism.ro/Europa/Malta/Malta.php)...

Analiza și Valorificarea Potențialului Turistic al Județului Galați

I.CONSIDERAŢII GEOGRAFICE GENERALE: I.1.Aşezarea geografică Judeţul Galaţi este situat în partea central-estică a ţării noastre, desfăşurându-se...

Politica sau Strategia Turistică a Maltei

Capitala: Valetta 35°50′N 14°35′E - Limba oficială: malteza și engleza, uzuală italiana; dialect arab - Grupuri etnice: maltezi (descendenţi din...

Geografia Franței

1. Repere geografice generale 1.1 Poziția geografică Franța are o poziție economico-geografică favorabilă față de căile de transport...

Prospectarea și evaluarea potențialului turistic în județul Arad

Capitolul 1. Repere geografice generale (pozitie geografică, suprafata, repere administrative, demografice) Județul Arad este situat în partea de...

Potențialul turistic al județului Mehedinți

I. Consideratii geografice generale 1. Asezarea geografica Judeţul Mehedinţi este situat în partea de sud-vest a României, pe malul stâng al...

Economie europeană - Ungaria

I.Repere geografice generale. 1.1.Poziția geografică Ungaria este un stat situat în Centrul Europei, în Câmpia Panonică și la poalele sudice ale...

Proiect de lecție - geografie generală

UNITATEA DE INVATAMANT: Scoala cu clasele I – VIII Călinești Oaș DATA: 21 05.2012 CLASA : a V a A DISCIPLINA: Geografie generală UNITATEA DE...

Ai nevoie de altceva?