Ecotoxicologia Curs4

Curs
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 3081
Mărime: 15.61KB (arhivat)
Publicat de: Ramona S.
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: prof.nistor denisa
ipa ecotoxicologie

Extras din curs

Efecte adverse

Efectele adverse pot fi locale sau sistemice.

Efectele locale apar în locul expunerii organismului la substanta chimica potential toxica.

Substantele corozive actioneaza întotdeauna local. Substantele iritante actioneaza în mod frecvent local.

Majoritatea substantelor care nu sunt foarte reactive sunt absorbite si distribuite în jurul organismului afectat, provocând astfel leziuni sistemice la un organ tinta sau tesut diferit de locul pe unde a avut loc absorbtia. Organul tinta nu este în mod obligatoriu organul cu cea mai mare acumulare. De exemplu, tesutul adipos (tesutul gras) pesticidele organoclorurate în cantitati foarte mari dar nu pare sa fie afectat de acestea.

Unele substante produc deopotriva efecte locale si sistemice; de exemplu, tetraetilul produce leziuni ale pielii la contact, iar apoi este absorbit si transportat la Sistemul Nervos Central unde produce mai departe leziuni.

Efectele unei substante chimice se pot acumula chiar daca aceasta nu se acumuleaza. În acest sens exista dovezi privind efectele pesticidelor organofosfatate asupra sistemului nervos. Un efect advers particular care se poate acumula este moartea celulelor nervoase, din moment ce celulele nervoase nu pot fi înlocuite (si nici nu au capacitate de reproducere) desi fibrele nervoase degradate pot fi regenerate.

Este clar deci ca balanta dintre absorbtia si eliminarea unei substante potential toxice pe de o parte, si leziunile provocate si repararea lor pe de alta parte, sunt factorii cheie în actiunea de a determina si aprecia efectele unei expuneri.

Nu putem discuta despre totalitatea efectelor edverse, dar vom mentiona unele aspecte semnificative.

Efectele adverse care au legatura cu alergiile sunt un domeniu de o importanta tot mai mare.

Alergia (hipersenzitivitatea) este numele dat simptomelor urmând unor expuneri anterioare la substante chimice (alergeni) care altfel ar fi clasificate ca fiind inofensive.

În principal, o alergie este o reactie adversa a sistemului imunitar alterat.

Procesul prin care un organism raspunde unor expuneri anterioare la alergeni poarta denumirea de senzitivizare.

Reactiile adverse pot fi foarte grave si chiar fatale.

Pentru a produce o reactie alergica, majoritatea substantelor chimice trebuie sa se combine cu proteinele pentru a forma antigeni. Antigenii intrati în corpul uman sau cei produsi în acesta determina producerea de anticorpi; de obicei este necesara cel putin o sapamâna înainte de a putea fi detectata o cantitate apreciabila de anticorpi si ca o expunere ulterioara la alergeni sa produca simptoame ale bolii. Cele mai comune simptoame sunt boli ale pielii (dermatite sau urticarii), sau probleme ale ochilor (conjunctivite); în cel mai rau caz se poate produce moartea prin soc anafilactic.

De o deosebita importanta în ceea ce priveste siguranta indivizilor este posibilitatea de aparitie a reactiilor specifice. O reactie specifica este o reactivitate excesiva a unui individ la o substanta chimica, de exemplu  o senzitivitate extrema la doze mici. Exista de asemenea si posibilitatea unei reactivitati anormal de mici la doze mari.

Un exemplu de grup de oameni cu reactii specifice sunt acei oameni care au o deficienta în ceea ce priveste enzima necesara pentru a transforma methemoglobina (care nu poate transporta oxigenul) înapoi în hemoglobina; acesti oameni sunt extrem de sensibili la substante chimice ca nitritii (pot produce methemoglobina).

Un alt factor demn de luat în seama este acela daca efectele adverse produse de o substanta chimica potential toxica sunt imediate sau întârziate.

Efectele imediate apar rapid dupa expunerea la substanta chimica, în timp ce efectele întârziate apar doar dupa o perioada de timp considerabila.

Printre cele mai serioase efecte întârziate sunt cancerele; carcinogeneza poate dura 20 de ani sau chiar mai bine înainte ca tumorile sa poate fi depistate.

Poate cel mai greu de depistat sunt efectele adverse ce apar la multi ani dupa expunerea în timpul vietii intrauterine; un astfel de exemplu este cancerul vaginal ce apare la femei tinere ale caror mame au fost expuse la dietilstilbestrol în timpul sarcinii.

Preview document

Ecotoxicologia Curs4 - Pagina 1
Ecotoxicologia Curs4 - Pagina 2
Ecotoxicologia Curs4 - Pagina 3
Ecotoxicologia Curs4 - Pagina 4
Ecotoxicologia Curs4 - Pagina 5
Ecotoxicologia Curs4 - Pagina 6
Ecotoxicologia Curs4 - Pagina 7
Ecotoxicologia Curs4 - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Ecotoxicologia Curs4.doc

Alții au mai descărcat și

Principii Fundamentale în Catering

CAP. I STRUCTURA INDUSTRIEI DE CATERING Industria de catering cuprinde ansamblul structurilor sectoriale având caracter comercial şi social,...

Proiectare secție de fabricare a conservelor de tip corned beaf

Sa se prioecteze o sectie de fabricare a conservelor de tip Corned Beaf cu o capacitate de 19 t pe zi cutiile de conserve sunt d 340grame....

Calitatea Globală a Cărnii

I. ARGUMENT Noţiunea de „calitate” a cărnii este utilizată în sensuri diferite, în funcţie de preocuparea şi pregătirea celor ce o folosesc....

Tehnologia Preparatelor de Bază din Carne de Porcine

ARGUMENT Preparatele de baza sunt acele preparate cunoscute ca preparate de felul II incluse special în meniurile de dejun. Aceste preparate...

Tehnologia Cărnii

1. Generalitati Transarea este operatia de sectionare a carcasei (întregi, jumatati, sferturi) în portiuni anatomice mari, în vederea dezosarii si...

Ambalaje și Design

Ambalajul se defineşte ca un mijloc (sau ansamblu de mijloace) destinat să cuprindă sau să învelească un produs sau un ansamblu de produse, pentru...

Conservanți Alimentari

Alimentele, prin compoziţia lor bogată în elemente nutritive sunt expuse degradării în timp. Deteriorarea alimentelor nu poate fi stopată dar...

Metode de control, depistarea falsificărilor, controlul calității produselor biotehnologice

Toate produsele realizate în unităţi industriale, agricole sau gospodării individuale pot fi susceptibile de a conţine agenţi poluanţi. Se impune...

Ai nevoie de altceva?