Managementul Procesării

Curs
9.3/10 (4 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 63 în total
Cuvinte : 26800
Mărime: 102.29KB (arhivat)
Publicat de: Livia Toader
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Eugeniu Avram

Cuprins

  1. 1. CURS NR.1 - MANAGEMENTUL PROCESĂRII CĂRNII pag. 3
  2. 2. CURS NR. 2 – MANAGEMENTUL PROCESĂRII STRUGURILOR pag.14
  3. 3. CURS NR. 3 – MANAGEMENTUL PROCESĂRII PEŞTELUI pag. 23
  4. 4. CURS NR. 4 – MANAGEMENTUL PROCESĂRII LAPTELUI pag. 25
  5. 5. CURS NR. 5 – MANAGEMENTUL PROCESĂRII MIERII pag. 31
  6. 6. CURS NR. 6 – MANAGEMENTUL PROCESĂRII OUĂLOR pag. 35
  7. 7. CURS NR. 7 – MANAGEMENTUL PROCESĂRII FRUCTELOR ŞI LEGUMELOR pag. 38
  8. 8. CURS NR. 8 – MANAGEMENTUL PROCESĂRII GRÂULUI – OBŢINEREA PÂINII pag. 41
  9. 9. CURS NR. 9 – MANAGEMENTUL FABRICĂRII MALŢULUI ŞI A BERII pag. 47
  10. 10. CURS NR. 10 – MANAGEMENTUL PROCESĂRII MATERIILOR PRIME OLEAGINOASE pag. 54
  11. 11. CURS NR.11 – MANAGEMENTUL PROCESĂRII SFECLEI DE ZAHĂR pag.59
  12. 12. BIBLIOGRAFIE SELECTIVĂ pag.63

Extras din curs

Capitolul I

MANAGEMENTUL PROCESĂRII CĂRNII

Sub denumirea de carne se înţelege în mod obişnuit, ţesutul muscular împreună cu toate ţesuturile cu care acesta se găseşte în aderenţă naturală (oase, tendoane, fascii, ganglioni limfatici, nervi, vase de sânge), dar din punct de vedere comercial, noţiunea include orice parte comestibilă din corpul animalelor, respectiv carcasa cu patru sferturi şi al cincilea sfert cu părţile comestibile (cap, picioare, ţesut gras compact, organe şi alte viscere).

1.1 Structura morfologică a cărnii

După sacrificarea animalului, partea somatică devine carcasa care din punct de

vedere structural este alcătuită din celule musculare numite miocite, cu membrană comună, sarcolema, o citoplasmă comună, sarcoplasma şi mai mulţi nuclei.

Sarcolema este alcătuită dintr-o ţesătură de fibre de natură conjunctivă (colagene, elastice, de reticulină), prin intermediul căreia se realizează separarea dintre plasma interstiţială şi mediul celular. Cu cât sarcolema este mai subţire şi proporţia celor trei categorii de fibre este în favoarea celor de reticulină şi colagene, cu atât fineţea şi frăgezimea cărnii este mai bună (animalele tinere), dacă fibrele colagene vor avea o structură complexă, scleroasă, carnea va fi mai grosieră, aspră, specifică la animalele bătrâne.

Sarcoplasma prin proteinele care le conţine în structură conferă cărnii o valoare nutritivă superioară, este alcătuită dintr-o parte diferenţiată ca în timpul vieţii animalului, are funcţie de contracţie, fiind reprezentată de miofibrile ce conţin actină, miozină, distribuite alternativ, conferind fibrei musculare aspectul de „striat” şi o parte nediferenţiată, lipsită de structură, ce are rolul esenţial în desfăşurarea proceselor biochimice ce au loc în carne.

Ţesutul conjunctiv are o valoare nutritivă inferioară în comparaţie cu ţesutul muscular, astfel, carnea de calitate nu trebuie să conţină mai mult de 10%, astfel că, la carnea în care proporţia depăşeşte 15% ţesut conjunctiv propriu-zis (fără oase şi cartilagii) este considerată de calitate inferioară. În limite de 5-10%, grăsimea musculară (fără grăsimea de depozit) conferă cărnii calităţi superioare prin marmorare şi perselare, din punct de vedere organoleptic.

1.2 Caracteristicile organoleptice ale cărnii

Culoarea cărnii poate varia de la roz la pal roşu închis, în funcţie de felul muşchilor, astfel că, la toate speciile de exemplu, muşchiul longissimus dorsi are o nuanţă mai deschisă, faţă de culoarea muşchilor pulpei. Intensitatea şi nuanţa culorii este dată de conţinutul în mioglobulină, hemoglobină şi de starea chimică a pigmentului de muşchi.

În cadrul aceleiaşi specii, culoareacărnii este influenţată de vârsta, starea de sănătate, de starea fiziologică înainte de sacrificarea animalului, cât şi de condiţiile de păstrare a cărnii. Pe specii, cea mai deschisă culoare o prezintă carnea şi muşchii pieptului la broilerul de curca şi puii de carne urmată de carnea de iepure de casă, suine, ovine, taurine, cabaline şi bubaline.

Mirosul şi gustul sunt determinate de particularităţile furajării, sex şi specie, caracteristicile depinzând de conţinutul cărnii în amoniac şi sulf. Se constată că la carnea de bovine, nu se întâlneşte un miros şi un gust aparte, bubalinele şi ovinele au un miros specific, chiar uşor amoniacal, pe când carnea de cabaline are un gust dulceag, datorită conţinutului mai ridicat în glucide (1,5% faţă de 1% la celelalte specii). În cazul suinelor, mirosul este mai pronunţat la cele mai exploatate în sistem intensiv industrial, datorită reducerii la minim a efortului şi a supraaglomeraţiei prin reducerea suprafeţei utile pe cap de animal.

Frăgezimea cărnii este derminată de conţinutul cărnii în ţesut conjunctiv, precum şi de cantitatea şi calitatea ţesutului adipos ce conferă un anumit grad de marmorare şi perselare, dar şi de calitatea fibrei musculare. La animalele tinere, ţesutul conjunctiv fiind mai puţin dezvoltat, iar sarcolema fibrei musculare este mai subţire, frăgezimea cărnii este mai accentuată faţă de animalele adulte.

Suculenţa sau savoarea cărnii rezultă din capacitatrea cărnii fierte sau fripte, de a reţine o cantitate din lichidul intrafibrilar, interfibrilar şi interfascicular. La suine, se constată cea mai bună suculenţă, urmată de carnea de ovine şi taurine. Suculenţa cărni şi frăgezimea ei reprezintă două componente importante a examenului organoleptic al cărnii.

Marmorarea şi perselarea asocierea celulelor adipoase în mici depozite distribuite în spaţiile episiale în vecinătatea vaselor sanguine conferă cărnii aspectul de „marmorat”, în special la carnea de suine. Dispersarea celulelor grase, asociate sub formă de insule în toate spaţiile intrinseci ale muşchiului până la spaţiile endomisiale, conferă cărnii aspectul „perselat” care la carnea de pasăre, cabaline şi bubaline nu se întâlneşte, depunerile de grăsime realizându-se la nivelul organelor interne sau subcutanat.

Consistenţa cărnii diferă în funcţie de starea de îngrăşare, vârstă, sex, dar şi de condiţiile de păstrare a cărnii. Carnea răcită, prezintă o consistenţă fermă, uşor elastică la apăsare, cea refrigerată în primele zile este pronunţată elastică prin apăsare cu degetul, rezistenţa este însemnată, depresiunile se formează greu, sunt superficiale, iar după încetarea presiunii revin repede şi complet la forma iniţială. La carne congeletă, consistenţa este dură, iar prin lovire cu un corp contondent, trebuie să dea un sunet clar. Urma lăsată de pulpa degetului ţinută câteva secunde pe suprafaţa cărnii, trebuie să se aibă culoare roşie, vie, dovadă a stării de prospeţime, nuanţa de brun indică faptul că aceasta s-a păstrat mult timp, iar nuanţa cenuşiu gălbuie indică prezenţa unei cărni foarte veche.

Animalele bătrâne au o carne mai dură din cauza conţinutului mai redus de apă şi prin îngroşarea fibrelor musculare în comparaţie cu tineretul, în funcţie de specie constatându-se consistenţa cea mai ridicată la carnea de taurine, urmată de ovine, porcine şi păsări, rezultând că din această cauză carnea cu consistenţa cea mai ridicată se pretează pentru obţinerea de preparate uscate cu durată lungă de conservare.

Preview document

Managementul Procesării - Pagina 1
Managementul Procesării - Pagina 2
Managementul Procesării - Pagina 3
Managementul Procesării - Pagina 4
Managementul Procesării - Pagina 5
Managementul Procesării - Pagina 6
Managementul Procesării - Pagina 7
Managementul Procesării - Pagina 8
Managementul Procesării - Pagina 9
Managementul Procesării - Pagina 10
Managementul Procesării - Pagina 11
Managementul Procesării - Pagina 12
Managementul Procesării - Pagina 13
Managementul Procesării - Pagina 14
Managementul Procesării - Pagina 15
Managementul Procesării - Pagina 16
Managementul Procesării - Pagina 17
Managementul Procesării - Pagina 18
Managementul Procesării - Pagina 19
Managementul Procesării - Pagina 20
Managementul Procesării - Pagina 21
Managementul Procesării - Pagina 22
Managementul Procesării - Pagina 23
Managementul Procesării - Pagina 24
Managementul Procesării - Pagina 25
Managementul Procesării - Pagina 26
Managementul Procesării - Pagina 27
Managementul Procesării - Pagina 28
Managementul Procesării - Pagina 29
Managementul Procesării - Pagina 30
Managementul Procesării - Pagina 31
Managementul Procesării - Pagina 32
Managementul Procesării - Pagina 33
Managementul Procesării - Pagina 34
Managementul Procesării - Pagina 35
Managementul Procesării - Pagina 36
Managementul Procesării - Pagina 37
Managementul Procesării - Pagina 38
Managementul Procesării - Pagina 39
Managementul Procesării - Pagina 40
Managementul Procesării - Pagina 41
Managementul Procesării - Pagina 42
Managementul Procesării - Pagina 43
Managementul Procesării - Pagina 44
Managementul Procesării - Pagina 45
Managementul Procesării - Pagina 46
Managementul Procesării - Pagina 47
Managementul Procesării - Pagina 48
Managementul Procesării - Pagina 49
Managementul Procesării - Pagina 50
Managementul Procesării - Pagina 51
Managementul Procesării - Pagina 52
Managementul Procesării - Pagina 53
Managementul Procesării - Pagina 54
Managementul Procesării - Pagina 55
Managementul Procesării - Pagina 56
Managementul Procesării - Pagina 57
Managementul Procesării - Pagina 58
Managementul Procesării - Pagina 59
Managementul Procesării - Pagina 60
Managementul Procesării - Pagina 61
Managementul Procesării - Pagina 62
Managementul Procesării - Pagina 63

Conținut arhivă zip

  • Managementul Procesarii.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia de preparare a pâinii și produselor de panificație

Introducere Agricultura este o artă practicată din cele mai vechi timpuri folosită pentru a produce materia primă pentru hrana. Acum 8000 ani i.Hr...

Tehnologia de fabricare a pâinii

II. DESCRIEREA PRODUSELOR DE PANIFICATIE .1. APRECIEREA CALITATII PRODUSELOR DE PANIFICATIE PRIN ANALIZA SENZORIALA SI ANALIZE FIZICO-CHIMICE...

Analiza cărnii congelate

Argument Carnea reprezinta o hrana importanta in viata omului. Ea se poate consuma in mai multe moduri:fiert,prajit,uscat,afumat. Carnea, este...

Caracteristici fizico-chimice și Microbiologice ale Laptelui și ale Produselor Lactate Acide

CAPITOLUL I INTRODUCERE Laptele şi produsele obţinute din el conţin majoritatea substanţelor nutritive necesare organismului, într-o proporţie...

Practică la tehnologia panificației

Întroducere Actualmente eu cred că nu există practic individ care nu ar fi de acord cu afirmaţia că unul dintre cele mai importante şi strict...

Valoarea nutritivă și mecanisme de asimilare a proteinelor oului de găină

Introducere Produsul alimentar este constituit dintr-un amestec de substanţe organice şi anorganice. Acest amestec conţine substanţe necesare...

Procese Chimice și Enzimologice ce Intervin în Procesarea Cărnii de Porc în Vederea Obținerii Specialităților Afumate

MEMORIU TEHNIC Industria cărnii cuprinde o varietate de sortimente de produse din carne, dintre care afumăturile pot ocupa un rol important. Prin...

Proiect la tehnologia cărnii și a preparatelor din carne

I.CARNEA CA MATERIE PRIMA SI CARACTERISTICILE EI Prin carne se intelege musculatura striata a scheletului cu toate tesuturile cu care vine in...

Te-ar putea interesa și

Aspecte legislative, instituționale și practice cu privire la producerea, comercializarea și siguranța produselor alimentare

Înainte de toate ar trebui să răspund la o serie de întrebări: “Pentru ce o analiză a unei activităţi de producţie industrială din perspectiva...

Managementul procesării laptelui

Alimentele, indiferent de origine (animală sau vegetală), din punct de vedere biochimic sunt constituite dintr un complex anorganic (apă şi săruri...

Tehnici de Control Managerial

INTRODUCERE Controlul de gestiune sau management control atât ca practică cât şi ca ştiinţă, s-a dezvoltat în S.U.A. la începutul anilor 1990...

Managementul procesării și conservării producției agricole

Capitolul I Concepte de baza ale managementului productiei agroalimentare Orice unitate de producţie are ca obiectiv principal producerea de...

Fundamentarea strategiei de dezvoltare a producției la firma SC Zamar SA

INTRODUCERE Managementul procesarii si conservarii productiei agricole s-a dezvoltat ca disciplina stiintifica relativ recenta, avand in vedere ca...

Managementul procesării și eficiența economică la SC Cristim Prodcom SA

INTRODUCERE Managementul procesării şi conservării producţiei agricole s-a dezvoltat ca disciplină ştiinţifică relativ recentă, având în vedere că...

Proiectarea unui sistem informatic cu ajutorul programelor Excel, Access și Visual Basic la SC Montaj SA Ploiești

1. PREZENTAREA ÎNTREPRINDERII S.C. MONTAJ S.A. MONTAJ S.A. Ploiești a fost înființată prin H.G. 70/26.01.1991, prin reorganizarea, conform Legii...

Fundamentarea strategiei de dezvoltare a producției din cadrul firmei SC Kosarom SA Pașcani

CAP. I - Concepte de baza ale managementului producției agroalimentare 1.1 Locul si rolul industriei alimentare in economia României Industria...

Ai nevoie de altceva?