Microbiologia Produselor Alimentare

Curs
8.6/10 (15 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 101 în total
Cuvinte : 51740
Mărime: 204.69KB (arhivat)
Publicat de: Octavian Trif
Puncte necesare: 0

Extras din curs

1. OBIECTUL MICROBIOLOGIEI. ISTORICUL MICROBIOLOGIEI. CLASIFICAREA GENERALĂ A MICROORGANISMELOR

1.1. OBIECTUL MICROBIOLOGIEI

Microbiologia este o ştiinţă fundamentală care studiază morfologia, fiziologia şi sistematica microorganismelor, originea şi evoluţia lor, fenomenele de ereditate şi variabilitate microbiană. Etimologia cuvântului provine din limba greacă: micros = mic; bios = viaţă; logos = ştiinţă.

Microorganismele sunt sisteme cu organizare complexă, monocelulare sau pluricelulare, cu metabolism propriu şi continuitate genetică, cu o infinită diversitate a caracterelor morfologice şi fiziologice. În sensul acestei definiţii din imensul grup al microorganismelor fac parte fungii (drojdii – levuri şi mucegaiuri – fungi filamentoşi), bacterii, alge microscopice, protozoare etc.

În funcţie de natura microorganismelor şi caracterul lor aplicativ, s-au dezvoltat în timp, următoarele ştiinţe microbiologice independente:

Microbiologia generală studiază legile de dezvoltare a tuturor grupelor de microorganisme şi a rolului lor în circuitul substanţelor în natură. Fiind o ştiinţă de sinteză, în funcţie de natura microorganismelor studiate s-au desprins următoarele discipline:

Virusologia (inframicrobiologia) studiază virusuri – entităţi acelulare cu dimensiuni submicroscopice, agenţi ai bolilor virale la om, animale, plante, insecte, microorganisme (bacterii, fungi).

Bacteriologia studiază bacteriile, celule monocelulare de tip procariot, care pot produce îmbolnăviri ale omului, animalelor, plantelor.

Micologia studiază fungi cu celule monocelulare sau pluricelulare de tip eucariot.

Dintre ştiinţele microbiologice cu caracter aplicativ fac parte:

- microbiologia chimică – este o ramură a microbiologiei generale care s-a dezvoltat în ultimii 50 de ani, are ca obiect de studiu chimia şi biochimia microorganismelor (compoziţia chimică, structura, topologia, funcţia moleculelor libere şi asociate, metabolismul substanţelor în celula microbiană;

- microbiologia solului, a apei, microbiologia geologică, fitopatologia, microbiologia sanitară, agricolă, ecologică, cosmică, genetica microbiană, biologia moleculară;

- microbiologia produselor alimentare are drept obiect de studiu cunoaşterea naturii şi activităţii metabolice a microorganismelor care pot contamina întregul lanţ alimentar, de la materiile prime la produsele finite, în scopul prevenirii alterării lor şi pierderea valorii alimentare sau a îmbolnăvirii prin consum de alimente, contaminate cu microorganisme patogene-toxicogene;

- microbiologia industrială (tehnică) reprezintă ştiinţa de investigare şi control al fermentaţiilor, respectiv de folosire a microorganismelor în calitate de reactivi, în scopul obţinerii industriale a unor produse cu valoare economică. Prin dezvoltarea microbiologiei industriale, cu ajutorul microorganismelor se obţin avantajos aproximativ 200 de produse, printre care: alcoolul etilic şi butanolul, acetona, acidul citric, acidul lactic, aminoacizi, enzime, proteine, vitamine, insecticide biologice, produse de biosinteză ce se obţin pe plan mondial în cantităţi mari (milioane tone per an) sau vaccinuri, vitamine şi enzime purificate, hormoni de creştere, interferonul, antibiotice, în cantităţi mici. Primul patent înregistrat pentru un produs de biosinteză microbiană datează din 1882 pentru enzime proteolitice folosite la tăbăcirea pieilor;

- biotehnologia reprezintă un domeniu multidisciplinar al ştiinţei, tehnicii, tehnologiei şi al producţiei industriale ce se bazează pe potenţialul microorganismelor rezultate prin tehnici de inginerie genetică şi a enzimelor microbiene, în scopul obţinerii de bunuri industriale, energetice, agricole, farmaceutice, alimentare şi protecţia mediului.

1.2. ISTORICUL MICROBIOLOGIEI

Dacă apariţia vieţii pe pământ se aproximează că a avut loc cu 3,8-4 miliarde de ani în urmă, cele mai vechi celule aparţinând bacteriilor metanogene şi bacterii ale genului Clostridium descoperite în lave vulcanice pietrificate, au existat de cel puţin 2 miliarde de ani. Celulele eucariote s-au transformat cu 1500 milioane de ani în urmă şi diversificarea acestora acum 400 milioane de ani, a condus la apariţia într-o lungă perioadă de timp a strămoşilor plantelor de astăzi.

În contrast cu dimensiunile atât de mici ale microorganismelor, rolul lor în natură este imens. Implicate direct în uriaşele transformări ale materiei organice nevii, prin procese de putrefacţie-putrezire, fermentaţii etc., microorganismele asigură în natură un circuit al principalelor elemente universale ce intră în structura organismelor vii şi au rol vital în menţinerea ecosistemelor, deoarece fără activitatea lor „pământul s-ar transforma într-un uriaş cimitir”.

Deşi procesele microbiene sunt cunoscute de la începutul omenirii, explicaţia ştiinţifică a cauzelor care le determină, a fost posibilă numai odată cu descoperirea microscopului. Cel care a utilizat pentru prima dată microscopul pentru studiul microorganismelor a fost Anthonie van Leeuwenhoek.

Microbiologia apare ca ştiinţă în a doua jumătate a secolului XVII şi debutează cu o perioadă lungă de observaţii morfologice când se acumulează un material vast privind caracterele şi răspândirea în natură a microorganismelor.

Cea de a doua perioadă în dezvoltarea microbiologiei este perioada fiziologică, inaugurată de lucrările marelui savant, chimist şi medic, Louis Pasteur care a stabilit principiile de bază ale microbiologiei prin descoperiri de importanţă fundamentală.

Louis Pasteur studiază condiţiile de distrugere a microorganismelor stabilind procedee de sterilizare. Studiază bolile microbiene ale vinului şi berii produse de microorganisme – agenţi ai fermentaţiei lactice şi butirice şi care pot să trăiască şi în absenţa aerului. Pasteur stabileşte modalitatea de tratare a vinului prin încălzire la 60°C care îi asigură conservabilitatea, operaţie denumită în prezent pasteurizare şi este pe drept cuvânt, considerat părintele microbiologiei industriale. Visul lui Pasteur era să descopere microorganismele care provocau îmbolnăviri ale omului şi animalelor. A studiat boli ca holera găinilor, infecţia cărbunoasă, rabia etc. şi a realizat vaccinurile antiholeric şi antirabic, dovedind că unul şi acelaşi microb este cel care poate produce moartea, în schimb după un tratament adecvat poate da doar forme uşoare de boală şi concomitent o imunitate organismului vaccinat. Până în ultima clipă a vieţii a muncit neobosit pentru binele omenirii. Impresionant este crezul vieţii lui, exprimat simplu în cuvintele: „Voinţa, munca şi succesul sunt cuprinsul vieţii omeneşti. Voinţa deschide porţile

Preview document

Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 1
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 2
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 3
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 4
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 5
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 6
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 7
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 8
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 9
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 10
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 11
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 12
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 13
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 14
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 15
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 16
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 17
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 18
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 19
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 20
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 21
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 22
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 23
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 24
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 25
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 26
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 27
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 28
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 29
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 30
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 31
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 32
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 33
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 34
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 35
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 36
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 37
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 38
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 39
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 40
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 41
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 42
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 43
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 44
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 45
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 46
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 47
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 48
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 49
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 50
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 51
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 52
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 53
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 54
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 55
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 56
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 57
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 58
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 59
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 60
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 61
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 62
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 63
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 64
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 65
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 66
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 67
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 68
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 69
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 70
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 71
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 72
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 73
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 74
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 75
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 76
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 77
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 78
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 79
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 80
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 81
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 82
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 83
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 84
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 85
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 86
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 87
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 88
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 89
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 90
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 91
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 92
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 93
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 94
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 95
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 96
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 97
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 98
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 99
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 100
Microbiologia Produselor Alimentare - Pagina 101

Conținut arhivă zip

  • Microbiologia Produselor Alimentare.doc

Alții au mai descărcat și

Efectele radiaților ultraviolete asupra încărcăturii microbiene a cărnii

Introducere Securitatea alimentului si a nutritiei populatiei este o problema de interes general. Toti cei implicati in industria alimentara - de...

Elemente de inginerie tehnologică - implementarea HACCP la fabricarea preparatelor din carne

Cap.I. OBIECTIVUL PROIECTULUI 1.1. DENUMIREA OBIECTIVULUI PROIECTAT Proiectarea unei secţii de obţinere a preparatelor comune de tip ,,şuncă...

Implementarea Sistemului HACCP în Sectorul Carne - Studiu de Caz la Produsul Afumături din Carne de Vită

1. Politica siguranţei alimentare (definirea scopului). Cu mult timp în urmă, termenul de "siguranţă alimentară" (food safety) se referea la...

Studiu de Caz - Implementare HACCP

1. SISTEME DE MANAGAMENT A CALITĂŢII 1.1. H.A.C.C.P. – Scurt istoric Deschiderea Romaniei către pietele exterioare in cadrul Organizaţiei...

Microbiologia Fructelor și Condimentelor - Microorganisme de Alterare a Fructelor și Condimentelor

1.MICROBIOLOGIA FRUCTELOR Fructele joaca un rol important in alimentatie, valoarea lor nutritiva depinzand de compozitia lor chimica – continutul...

Implementarea Sistemului Haccp

1. DESCRIEREA ORGANIZATIEI Compania S.C.LACTIS S.A. cu sediul in Odorheiu Secuiesc , jud. Harghita este o societate de prelucrare a produselor...

Berea

Scurt istoric… Berea este o bautura aparte, chiar speciala. O tablita sumeriana de acum 6000 de ani aducea omenirii secretul fabricarii acestei...

Tehnologia de Preparare a Pâinii cu Culturi Starter de Bacterii

1.Tehnologia de preparare a pâinii cu culturi starter de bacterii La această tehnologie s-a ajuns de la observaţia facută de-a lungul timpului,...

Te-ar putea interesa și

Studii statistice privind consumul de cașcaval

CAPITOLUL I INTRODUCERE Justificarea studiului : Acest proiect se adresează consumatorilor de produse lactate şi nu numai. Este necesar să le...

Metode Moderne de Control Microbiologic al Alimentelor

I. Microorganismele patagone transmisibile la om prin alimente 1. Microbiologia produselor alimentare Microbiologia produselor alimentare,...

Microbiologia Produselor Alimentare - Genul Aspergillus

Genul Aspergillus - Aspergillus fumigatus Cap.1 Introducere Genul Aspergillus face parte din domeniul Eukarya, regatul Fungi, diviziunea...

Microbiologia Produselor Alimentare - Lactobacilii

Cap.1 Introducere 1.1 Morfologie Lactobacilii sunt bacili gram pozitivi, nesporulaţi, obişnuit imobili, acilaţi şi acapsulaţi. Se prezintă sub...

Posibilități de degradare a produselor de tip catering în timpul circuitului lor logistic la SC McDonald's SRL Timișoara

1. INTRODUCERE Gastronomia rămâne în mod cert una din plăcerile principale ale oamenilor de azi, dar timpul şi mijloacele care se consacră mesei...

Importanța Criteriilor Microbiologice Stabilite prin Legislație în Garantarea Siguranței Produselor Alimentare și Evoluția Acestora

Importanţa criteriilor microbiologice stabilite prin legislaţie în garantarea siguranţei produselor alimentare și evoluţia acestora 1.Introducere...

Bazele conservării - alterarea fizico-chimică și microbiologică a produselor alimentare

Alimentele sunt esenţiale pentru viaţă, reprezintă sursa noastră de hrană şi de energie, constituie condiţia principală a existenţei umane....

Microbiologia Produselor Alimentare

Un mediu de cultura poate fi definit ca un suport nutritiv steril, care permite dezvoltarea si studiul unui microorganism în afara nisei ecologice...

Ai nevoie de altceva?