Baze de Date

Curs
9/10 (3 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 76 în total
Cuvinte : 21335
Mărime: 563.52KB (arhivat)
Publicat de: Anatolie Kovacs
Puncte necesare: 0

Cuprins

 1. 1. Introducere
 2. 1.1. Ce este o bază de date
 3. 1.2. Interfaţa cu utilizatorul
 4. 2. Cateva elemente constitutive ale bazelor de date
 5. 2.1. Tabele
 6. 2.2. Instalarea bazei de date
 7. 3. SQL
 8. 3.1. Creare useri, tabele, constrângeri
 9. 3.2. Constrangeri
 10. 3.3. Introducerea datelor în tabele
 11. 3.4. Valoarea NULL
 12. 3.5. Comanda SELECT
 13. 3.5.1. Selectarea informaţiilor din mai multe tabele simultan
 14. 3.5.2. Clauza where. Operatori logici
 15. 3.5.3. Clauza ORDER BY
 16. 3.6. Functii SQL
 17. 3.6.1. Funcţii pentru prelucrarea şirurilor de caractere
 18. 3.6.2. Funcţii pentru valori numerice
 19. 3.6.3. Funcţii pentru date calendaristice
 20. 3.6.4. Funcţii pentru conversia tipului de date
 21. 3.6.5. Funcţia DECODE
 22. 3.6.6. Funcţii de grup
 23. 3.6.7. Clauza group by
 24. 3.7. Subinterogari
 25. 3.8. Vizualizari
 26. 3.9. Instrucţiuni DML
 27. 3.9.1. Comanda INSERT
 28. 3.9.2. Comanda UPDATE
 29. 3.9.3. Comanda DELETE
 30. 3.9.4. Tranzacţii în baza de date, COMMIT, ROLLBACK
 31. 4. PL/SQL
 32. 4.1. Structura programelor PL/SQL
 33. 4.2. Triggeri

Extras din curs

1. Introducere

Prezenta carte se vrea un îndrumar pentru cei care vor să se iniţieze în domeniul programării şi, într-un timp relativ scurt, să ajungă să facă programe cu o intefaţă performantă utilizând obiectele puternice puse la dispoziţie de platforma Microsoft .NET.

Metoda de prezentare este mai puţin riguroasă, ea se adresează în primul rând celor care vor să se familiarizeze cu aceste concepte specifice programării (baze de date, limbaje de programare) într-o manieră relativ lejeră şi uşor de urmărit.

Sunt două metode de învăţare a limbajelor de programare:

- metoda clasică în care studentul este plimbat prin tot felul de concepte, teorii, algoritmi, contradicţii, metode de optimizare, fără a se dea prea mare atenţie aplicaţiilor practice sau platformelor de dezvoltare ale acestor aplicaţii. Din proprie experienţă am observat că, undeva pe parcurs, studentul îşi pierde interesul pentru acest curs care ar trebui să fie atât de interesant. Si nu este vina studentului; este ca şi cum am încerca să învăţăm o persoană să conducă o maşină de lux explicându-i pe hârtie toate facilităţile de care dispune acea maşină. Este mai bine să-i spunem "hai să mergem până la METRO" şi, în timp ce mergem spre METRO, să-i explicăm ce trebuie să facă să ajungem la destinaţie.

- metoda obiectivului care trebuie atins: pornim de la o problemă reală şi încercăm să învăţăm ce trebuie să facem să atingem acel obiectiv. Studentul are satisfacţia lucrului realizat, învăţând în acelaşi timp o mulţime de concepte fără a fi plictist de ele. Imi amintesc de vremea când eram student şi trebuia să învăţ pentru examen lista celor 200 de instrucţiuni ale microprocesorului Z80. Nu puteam să-mi imaginez o corvoadă mai mare şi chiar eram nemulţumit că cei care au dezvoltat microprocesorul au inclus o lista atât de mare de instrucţiuni. Mai tarziu, cand a trebuit să dezvolt o aplicaţie de automatizare cu microprocesor Z80, descopeream câte instrucţiuni utile are microprocesorul şi chiar mă bucuram când găseam o nouă instrucţiune care să-mi rezolve problema punctuală la care lucram. Atunci am descoperit o cale mult mai placută de învaţare a aceeaşi liste de instrucţiuni.

În acest curs ne propunem să realizăm un program care să monitorizeze activitatea didactică dintr-o facultate. Aplicaţia trebuie să ţină evidenţa anilor de studii, a grupelor de studenţi, a studenţilor, disciplinelor, a notelor obţinute de studenţi , prezenţa acestora, examinarea lor etc. Programul va fi dezvoltat în Visual Basic .NET utilizând o bază de date de tip Oracle. Vom rezolva mai întâi modalitatea de stocare a informaţiei pe disc şi apoi vom aborda problema accesului la informaţii şi realizarea interfeţei utilizator.

1.1. Ce este o baza de date

Baza de date reprezintă un sistem de stocare şi gestionare a informaţiei. Calculatorul s-a impus în toate domeniile de activitate în primul rând datorită capacităţii sale extraordinare de administrare a informaţiei. Cum informaţiile au devenit din ce în ce mai complexe şi mai numeroase, a apărut necesitatea unui program care să poată ţine controlul atâtor date, să răspundă la cererile mai multor utilizatori simultan, să facă backup şi să asigure consistenţa datelor.

De exemplu, pentru aplicaţia pe care dorim să o dezvoltăm, ar trebui să salvăm pe disc câte un fişier care să conţină numele studenţilor, un fişier pentru disciplinele parcurse de aceştia, un fişier cu notele obţinute etc. Problema sălvării şi citirii datelor din fişier trebuie să fie rezolvată de către programator care trebuie să ştie în orice moment poziţia curentă din fişier pentru studentul vizat. Programatorul trebuie să-şi implementeze o hartă a stocării informaţiei, astfel incât să fie capabil în orice moment să găsească informaţiile necesare unui student specificat. Acest task presupune un efort imens din partea programatorului şi este vulnerabil erorilor de programare. Problema se complică foarte mult dacă sunt mai mulţi utilizatori care accesează simultan informaţia : un profesor încarcă notele de la examen, un alt profesor trece absenţele în catalog şi mulţi alţi studenţi încearcă să vadă ce note au obţinut la ultimul examen (nu amintesc de studenţii care încearcă să spargă parola şi să modifice notele obţinute).

Este mult mai simplu să utilizăm un sistem de gestionare a informaţiei care să primească toate datele referitoare la activitatea didactică din facultate şi apoi să ne dea informaţia de care avem nevoie pentru un student anume. Acest sistem este baza de date. Baza de date poate fi privită ca un container în care noi introducem cu grămezile diverse piese electronice: rezistenţe, condensatori, circuite integrate de mărimi, culori şi valori diferite. Dupa ce-am introdus aceste piese, putem să cerem bazei de date să ne spună câte rezistenţe de 100 de Ohm există în container specificând culoarea, tehnologia de fabricaţie şi producatorul pentru fiecare. Mai mult, piesele sunt descărcate simultan de mai mulţi lucrători, în timp ce alţii extrag componente, alţii fac inventarul pentru a determina ce piese sunt în cantitatea critică şi trebuie facute noi comenzi de achiziţie.

Si dacă acest exemplu nu v-a convins asupra necesităţii utilizării bazelor de date, să mai prezentăm unul. Suntem într-o întreprindere de cateva mii de angajaţi. Activitatea întreprinderii este împărţită pe diverse servicii: aprovizionare, desfacere, întreţinere a echipamentelor, producţie, serviciul financiar, contabilitate, magazia, salarizare, personal ... şi mă opresc aici ca să nu plictisesc, nu că aş fi terminat serviciile.

Preview document

Baze de Date - Pagina 1
Baze de Date - Pagina 2
Baze de Date - Pagina 3
Baze de Date - Pagina 4
Baze de Date - Pagina 5
Baze de Date - Pagina 6
Baze de Date - Pagina 7
Baze de Date - Pagina 8
Baze de Date - Pagina 9
Baze de Date - Pagina 10
Baze de Date - Pagina 11
Baze de Date - Pagina 12
Baze de Date - Pagina 13
Baze de Date - Pagina 14
Baze de Date - Pagina 15
Baze de Date - Pagina 16
Baze de Date - Pagina 17
Baze de Date - Pagina 18
Baze de Date - Pagina 19
Baze de Date - Pagina 20
Baze de Date - Pagina 21
Baze de Date - Pagina 22
Baze de Date - Pagina 23
Baze de Date - Pagina 24
Baze de Date - Pagina 25
Baze de Date - Pagina 26
Baze de Date - Pagina 27
Baze de Date - Pagina 28
Baze de Date - Pagina 29
Baze de Date - Pagina 30
Baze de Date - Pagina 31
Baze de Date - Pagina 32
Baze de Date - Pagina 33
Baze de Date - Pagina 34
Baze de Date - Pagina 35
Baze de Date - Pagina 36
Baze de Date - Pagina 37
Baze de Date - Pagina 38
Baze de Date - Pagina 39
Baze de Date - Pagina 40
Baze de Date - Pagina 41
Baze de Date - Pagina 42
Baze de Date - Pagina 43
Baze de Date - Pagina 44
Baze de Date - Pagina 45
Baze de Date - Pagina 46
Baze de Date - Pagina 47
Baze de Date - Pagina 48
Baze de Date - Pagina 49
Baze de Date - Pagina 50
Baze de Date - Pagina 51
Baze de Date - Pagina 52
Baze de Date - Pagina 53
Baze de Date - Pagina 54
Baze de Date - Pagina 55
Baze de Date - Pagina 56
Baze de Date - Pagina 57
Baze de Date - Pagina 58
Baze de Date - Pagina 59
Baze de Date - Pagina 60
Baze de Date - Pagina 61
Baze de Date - Pagina 62
Baze de Date - Pagina 63
Baze de Date - Pagina 64
Baze de Date - Pagina 65
Baze de Date - Pagina 66
Baze de Date - Pagina 67
Baze de Date - Pagina 68
Baze de Date - Pagina 69
Baze de Date - Pagina 70
Baze de Date - Pagina 71
Baze de Date - Pagina 72
Baze de Date - Pagina 73
Baze de Date - Pagina 74
Baze de Date - Pagina 75
Baze de Date - Pagina 76

Conținut arhivă zip

 • Baze de Date.doc

Alții au mai descărcat și

Baze de date pentru gestionarea activității unei societăți comerciale

INTRODUCERE Plecând de la premisa clientii nostrii , stapânii nostrii m-am gândit sa fac o lucrare în care sa arat de ce clientii sunt atât de...

Limbajul C++ fundamente - aplicații

PROBLEMA 1 Sa se verifice daca un numar intreg preluat de la terminal este prim. #include<iostream.h> #include<math.h> void main () { int n,...

Programarea Aplicațiilor de tip Windows

Se realizeaza pe un FORMULAR (Form)  suprafata de lucru pe care se instaleaza CONTROALE (Controls) Formularul este deschis prin caseta de dialog...

Limbajul HTML

La crearea unei pagini WEB se parcurg pasii: 1. Start / Programs / Accessories / NOTEPAD. 2. Editarea codului sursa ( a tag-urilor) în editorul...

Algoritmi și Structuri de Date

1. ALGORITMI SI MODURI DE REPREZENTARE Prelucrarea datelor cu ajutorul calculatorului se realizeazã prin executia unor operatii simple...

Șiruri de caractere în C

Functia cin.get (vector_de_caractere, int nr, char `\n` ) citeste un sir de caractere pana cand este indeplinita una dintre conditiiile de mai...

Baze de Date2

Sa se creeze o forma cu un grup de trei butoane de comanda care vor permite: " Adaugarea unor noi clienti ai bancii; " O cautare a unui client si...

Baze de Date3

Sa se creeze un meniu ca în figura: Programul: Baza de date Date_furn Tabela Furnizori Forma Introducere creata cu ajutorul Wizard-ului...

Te-ar putea interesa și

Gestiunea Analitică a Materialelor

1. INTRODUCERE Evoluţia tehnicii de calcul a dus la o creştere substanţială a capacităţii de memorare şi a vitezei de prelucrare a datelor. Astfel...

Baze de Date

3.2. DEFINIREA ELEMENTELOR BAZELOR DE DATE DIN ACCESS Definitia traditionala a unei baze de date este aceea de colectie de date înregistrate...

Magazin Virtual în Access

Capitolul 1 INTRODUCERE 1.1 Scop şi obiective Într-o societate informaţională cum este cea în care trăim, în care viteza de transmitere şi de...

Proiect Microsoft Acces - dicționar

Introducere Scopul principal al acestui proiect il constituie introducerea in lucrul cu baze de date in limbajul Microsoft Access. Obiectul...

Comerț electronic - magazinul virtual

Introducere Prin accesibilitatea reţelei web de către toată lumea a devenit posibil şi una din cele mai reuşite metode de bussiness din lume, care...

Sisteme Informatice de Gestiune

CAPITOLUL I. INTRODUCERE Unul din principalele obiective în viaţa unei întreprinderi îl reprezintă gestionarea sistemului informaţional. Un sistem...

Proiectare Baze de date în Access

Aplicatia I - BAZA DE DATE ÎN EXCEL I.1 CREAREA UNEI BAZE DE DATE Am creat 4 baze de date reprezentând situatia ?colarA a studentilor de la...

Folosirea MS Access în Gestionarea unei Baze de Date

Introducere Proiectul este structurat pe 5 capitole şi are ca scop demonstrarea avantajelor sistemelor de gestiune, asigurând astfel o interfaţă...

Ai nevoie de altceva?