Managementul achizițiilor

Curs
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 5 fișiere: doc
Pagini : 38 în total
Cuvinte : 24954
Mărime: 119.00KB (arhivat)
Publicat de: Anaida Mitu
Puncte necesare: 0
Managementul Achizitiilor

Extras din curs

si obiectivele achiziţiilor

INTRODUCERE

Toate organizaţiile au nevoie de intrări în procesul de producţie a unor bunuri şi servicii provenind de la furnizori sau producători externi. în acest capitol vom examina rolul crescând al funcţiei de achiziţii şi aprovizionare în gestiunea acestor intrări şi vom comenta modalităţile prin care această activitate poate contribui la eficienţa organizaţiei ca întreg.

RECUNOAŞTEREA MAI LARGĂ A CONTRIBUŢIEI PE CARE O ADUCE FUNCŢIA DE ACHIZIŢII ŞI APROVIZIONARE

În prezent, toate organizaţiile de succes consideră că achiziţiile sunt o ac¬tivitate de importanţă strategică esenţială. Cu toate acestea, nu toate en¬tităţile economice sunt de părerea că achiziţiile reprezintă o funcţie care ar fi cel mai bine executată de un departament specializat, existând şi per¬soane care cred că ar fi mai adecvat ca această activitate să fie desfăşurată cît mai aproape de punctul în care sunt necesare bunurile şi serviciile achiziţionate. Am putea spune însă că majoritatea organizaţiilor mari fac apel la serviciile unei echipe devotate de specialişti în achiziţii şi aprovi¬zionare. Cartea de faţă se referă la acest rol specializat.

Faptul că rolul strategic şi contribuţia funcţiei de achiziţii şi aprovi¬zionare sunt recunoscute şi apreciate de numeroase societăţi comerciale dominante ar putea însemna că deciziile strategice legate de achiziţii sunt luate mai curînd la nivel de conducere decît la cel al unui manager de departament.

Rolul şi contribuţia achiziţiilor au crescut constant în ultima jumă¬tate a secolului douăzeci, în ultimii cîţiva ani manifestîndu-se o inten¬sificare şi mai sporită a interesului faţă de activitatea respectivă. Această evoluţie în importanţa şi recunoaşterea acordate funcţiei achiziţiilor se explică prin mai multe motive, principalele fiind prezentate, sintetic, în continuare.

Progresul tehnologic

Tehnologia şi complexitatea asociată ei a condus la aceea că majoritatea întreprinderilor se specializează acum într-o gamă mai restrînsă de acti¬vităţi şi sunt nevoite să cumpere o parte mai mare din materiile necesare de la cei care dispun de experienţă specializată, brevete, proprietate in¬telectuală sau drepturi de proiectare asupra tehnologiilor complexe sau avansate.

Politicile guvernamentale şi cele ale Comunităţii Europene

în prezent există mai puţină libertate în ceea ce priveşte elaborarea poli¬ticilor şi practicilor legate de achiziţii şi aprovizionare, independent de influenţele externe. De exemplu, Directivele Comunităţii Europene pri¬vind Furniturile şi Serviciile impun anumite obligaţii achizitorilor din sectorul public. Este bine ştiut şi faptul că, pentru a se asigura că o or¬ganizaţie respectă aceste reguli, este nevoie de un anumit nivel de cunoş¬tinţe de specialitate.

Căutarea unei eficiente mai mari în sectorul public a condus la efec¬tuarea unui volum mai mare de teste de piaţă, proces prin care furnizorii interni de servicii sunt evaluaţi prin comparaţie cu furnizorii comerciali de pe piaţă. In numeroase cazuri, aceste eforturi au avut drept rezultat externalizarea contractării de servicii, precum şi o creştere a responsabi¬lităţii personalului de bază în ceea ce priveşte achiziţiile şi gestiunea con¬tractelor.

Resursele limitate

Anumite resurse naturale au fost, bineînţeles, întotdeauna limitate. Cu toate acestea, recunoaşterea faptului că utilizarea şi consumul acestor re¬surse trebuie planificate a avut un impact profund asupra rolului pe care îl joacă achiziţiile prin prisma contribuţiei lor la utilizarea planificată şi responsabilă a resurselor, indiferent dacă la originea acestei mişcări au stat simple forţe economice sau un sentiment crescând de responsabilita¬te socială.

Proporţia crescândă a cheltuielilor externe

Din motivele deja menţionate, se recunoaşte faptul că, în general, orga¬nizaţiile îşi cheltuiesc o parte mai mare din venituri pe plan extern şi o parte mai mică pentru acoperirea unor costuri interne de tipul salariilor şi cheltuielilor de regie. O dată cu creşterea ponderii cheltuielilor exter¬ne cresc şi responsabilităţile funcţiei de achiziţii şi aprovizionare.

Furnizori mai puţini, dar mai mari

Concentrarea de pe piaţa de aprovizionare a avut efecte importante în ultimii ani. De exemplu, numărul turnătoriilor de oţel din Marea Britanie a fost redus; fabricarea produselor farmaceutice este aproape în în¬tregime concentrată în mîinile cîtorva întreprinderi mari; în Europa nu a mai rămas decît o mînă de mari companii de produse chimice; iar în Ma¬rea Britanie nu există în prezent nici un producător autohton de auto¬mobile de dimensiuni semnificative. Acest proces de concentrare prin fu¬ziune, absorbţie de companii şi falimentare a unităţilor economice mai mici şi mai puţin viabile continuă. El dă naştere unor probleme evidente în domeniul achiziţiilor şi aprovizionării şi asigură acestei funcţii o im¬portanţă crescută şi un rol strategic mai mare.

Conştientizarea crescândă a problemelor de mediu

Întreprinderile au înţeles în sfîrşit (şi poate cam tîrziu) că a fi „verde" şi, prin urmare, a fi considerat un agent economic responsabil în acest do¬meniu prezintă numeroase avantaje economice. Reciclarea, includerea în caietele de sarcini a unor materii prime reînnoibile, preocuparea mai ma¬re faţă de impactul deşeurilor şi al produselor reziduale, eforturile mai mari pentru folosirea de ambalaje restituibile, precum şi numeroase alte considerente asociate acestui domeniu au deopotrivă implicaţii asupra achiziţiilor şi afectează modul în care este percepută această funcţie.

ACHIZIŢIILE PROACTIVE

Pe măsură ce creşte atenţia acordată achiziţiilor şi aprovizionării, activi¬tăţile din acest domeniu tind să aibă un caracter mai strategic, concen-trîndu-se mai mult asupra unor aspecte precum negocierea relaţiilor pe termen lung, perfecţionarea furnizorilor şi reducerea costurilor totale, decît asupra operaţiunilor de rutină prin care se comandă bunurile şi se realimentează stocurile.

Dacă examinăm responsabilităţile angajaţilor însărcinaţi cu achiziţii¬le din organizaţiile în care această funcţie este bine dezvoltată — cum ar fi IBM, Nissan, Ford, Baxi, Hewlett Packard şi altele — observăm că aceste persoane îşi dedică numai o parte mică din timp unor activităţi administrative şi de rutină. Cea mai mare parte din activitatea acestor angajaţi se concentrează pe crearea şi dezvoltarea unor relaţii adecvate cu furnizorii. Accentul principal al activităţilor din organizaţiile de acest tip a evoluat dincolo de simpla reacţie la nevoile utilizatorilor pe măsura şi în momentele manifestării acestor nevoi, orientîndu-se spre o abordare dinamică (proactivă) şi de perspectivă, care reflectă mai deplin contribu¬ţia pe care o poate aduce întreprinderii buna gestiune a intrărilor în pro¬cesul de producţie. Tabelul de mai jos ilustrează asemănările şi deosebirile din¬tre achiziţiile reactive şi proactive.

Achiziţii reactive Achiziţii proactive

• Funcţia achiziţiilor este • Funcţia achiziţiilor poate crea

un centru de costuri valoare adăugată

• Funcţia achiziţiilor primeşte • Funcţia achiziţiilor (şi furnizorii)

parametrii tehnici (caietele contribuie la definirea parametri-

de sarcini) deja definiţilte) lor tehnici (a caietelor de sarcini)

• Funcţia achiziţiilor respinge • Funcţia achiziţiilor evită recepţia

materialele defectuoase de materiale defectuoase

• Funcţia achiziţiilor este subor- • Funcţia achiziţiilor este una din

donată finanţelor sau producţiei principalele funcţii manageriale

• Achizitorii reacţionează • Funcţia achiziţiilor contribuie

la condiţiile pieţei la crearea pieţelor

• Problemele ţin de răspunderea • Problemele ţin de o răspundere

furnizorului împărtăşită

• Preţul este variabila-cheie • Costul total şi valoarea sunt

variabile-cheie

• Accentul se pune pe prezent • Accentul este de natură strategică

• Sistemele sunt independente • Sistemele pot fi integrate cu cele

de furnizori ale furnizorilor

• Utilizatorii sau proiectanţii • Achizitorii şi furnizorii contri-

specifică parametrii tehnici buie la specificarea parametrilor

(caietele de sarcini) tehnici (a caietelor de sarcini)

• Negocierile sunt de tipul • Negocierile sunt de tipul ..ambele

„unul pierde — celălalt cîştigă" părţi cîştigă" (sau chiar mai

avantajoase)

• Furnizori în număr • Furnizori în număr

mare = securitate mare = oportunităţi pierdute

• Stocuri în cantităţi • Stocuri în cantităţi mari = risipă

mari = securitate

• Informaţia înseamnă putere • Informaţia are valoare dacă este

împărtăşită

Evoluţia rolului funcţiei de achiziţii: achiziţiile reactive şi proactive.

Este adevărat că această abordare tranzacţională- nu este încă demo¬dată. Ea continuă să fie o modalitate potrivită de a aborda procesul prin care se achiziţionează articole cu cost redus, pentru care există numeroşi furnizori concurenţi. Cu toate acestea, abordarea tranzacţională nu mai este considerată o bază adecvată pentru analiza majorităţii cheltuielilor organizaţionale legate de achiziţii.

Preview document

Managementul achizițiilor - Pagina 1
Managementul achizițiilor - Pagina 2
Managementul achizițiilor - Pagina 3
Managementul achizițiilor - Pagina 4
Managementul achizițiilor - Pagina 5
Managementul achizițiilor - Pagina 6
Managementul achizițiilor - Pagina 7
Managementul achizițiilor - Pagina 8
Managementul achizițiilor - Pagina 9
Managementul achizițiilor - Pagina 10
Managementul achizițiilor - Pagina 11
Managementul achizițiilor - Pagina 12
Managementul achizițiilor - Pagina 13
Managementul achizițiilor - Pagina 14
Managementul achizițiilor - Pagina 15
Managementul achizițiilor - Pagina 16
Managementul achizițiilor - Pagina 17
Managementul achizițiilor - Pagina 18
Managementul achizițiilor - Pagina 19
Managementul achizițiilor - Pagina 20
Managementul achizițiilor - Pagina 21
Managementul achizițiilor - Pagina 22
Managementul achizițiilor - Pagina 23
Managementul achizițiilor - Pagina 24
Managementul achizițiilor - Pagina 25
Managementul achizițiilor - Pagina 26
Managementul achizițiilor - Pagina 27
Managementul achizițiilor - Pagina 28
Managementul achizițiilor - Pagina 29
Managementul achizițiilor - Pagina 30
Managementul achizițiilor - Pagina 31
Managementul achizițiilor - Pagina 32
Managementul achizițiilor - Pagina 33
Managementul achizițiilor - Pagina 34
Managementul achizițiilor - Pagina 35
Managementul achizițiilor - Pagina 36
Managementul achizițiilor - Pagina 37
Managementul achizițiilor - Pagina 38

Conținut arhivă zip

  • CAPITOLUL 05.doc
  • CAPITOLUL 04.doc
  • CAPITOLUL 03.doc
  • CAPITOLUL 02.doc
  • CAPITOLUL 01.doc

Alții au mai descărcat și

Strategia de aprovizionare materială

1.1. Piata furnizorilor – componenta a mediului ambiant al intreprinderii – Dezvoltarea unei intreprinderi, a unui sistem de productie este...

Planificarea Necesarului de Resurse Materiale

Bazele teoretice ale planificării necesităţilor de resurse materiale Introducere Dezvoltarea unei intreprinderi, a unui sistem de producţie este...

Elemente ale managementului programelor majore de achiziții

INTRODUCERE Lucrarea de fata se intituleaza “Elemente ale managementului programelor majore de achizitii” in cadrul acesteia vom realiza o...

Management

CAPITOLUL 1 PROBLEMATICA MANAGEMENTULUI 1.1. Concept si definire Dezvoltarea si individualizarea în timp a ceea ce numim astazi management s-a...

Introducere în SAP ERP

Introducere în SAP ERP Evoluția conceptului de logistică De-a lungul timpului au aparut numeroase tentative de definire a notiunii de logistica....

Managementul Proiectelor de Construcții

1. CONCEPTE FUNDAMENTALE PRIVIND MANAGEMENTUL PROIECTELOR 1.1. Problematica generala a managementului proiectelor Managementul proiectelor...

Curs UML

Consideratii generale Odata cu integrarea in Uniunea Europeana, Romania a beneficiat de fonduri structurale acordate in virtutea criteriului de...

Management Turistic

CURSUL 2 MANAGEMENTUL TURISMULUI TRATAT CA SISTEM Aptitudini pentru o activitate manageriala eficienta: - sa stii sa vorbesti dar si sa asculti;...

Te-ar putea interesa și

Managementul achizițiilor - cutiuța metalică

CAPITOLUL 1. PREVIZIUNE VÂNZĂRI 1.1. MOTIVAŢIE ALEGERE PRODUS: INVENŢIE: CUTIE METALICĂ TRIPLE C Sunt o persoană căreia îi plac lucrurile noi,...

Analiza comparativă a produselor ERP Siveco Applications și Charisma

TotalSoft software solutions for a world in motion Istoric La scurt timp după înfiinţarea sa în 1994, TotalSoft a devenit una dintre cele mai...

Managementul achizițiilor - cană cu capac electric

1.ALEGEREA PRODUSULUI 1.1 MOTIVATIA ALEGERII PRODUSULUI: INVENTIE, CANA CU CAPAC ELECTRIC Cana este un obiect foarte utilizat, orice persoana isi...

Managementul achizițiilor - cutii poștale

1. MOTIVAŢIA Am ales pentru acest proiect să fac un studiu de cercetare pentru produsul "cutii poştale" deoarece din punctul meu de vedere marea...

Managementul achizițiilor - pijamale damă

Capitolul 1. Motivaţie alegere produs Pijamalele reprezintă un articol de îmbrăcăminte aparţinând lenjeriei de corp, indispensabile garderobei...

Management achiziții publice

1. CAZ PRACTIC DE AUDIT INTERN Procedura – P01: Iniţierea auditului ENTITATEA PUBLICĂ PRIMARIA GENERALA A MUNICPIULUI CRAIOVA Serviciul Audit...

Managementul achizițiilor - ghete de fotbal

1. Motivatia alegerii produsului Fotbalul, cel mai contagios fenomen sportiv din toate timpurile si sportul national al României, indiferent de...

Managementul Achizițiilor Publice

CAP.I NOŢIUNI GENERALE Administraţia publică are ca fundament de existenţă, aşa cum subliniază Liviu Giurgiu “organizarea aplicării şi executarea...

Ai nevoie de altceva?