Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor

Curs
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 147 în total
Cuvinte : 73097
Mărime: 438.38KB (arhivat)
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dan Popescu

Extras din curs

CURSUL 1

CONSIDERAŢII GENERALE DESPRE AFACERI

1.1 Afacerea: noţiune; etape; caracteristici

Fapt binecunoscut şi resimţit, „din plin”, de fiecare dintre noi, odată cu trecerea la un nou mod de organizare socio-politico-economică, o importanţă din ce în ce mai mare a revenit programelor referitoare la afaceri. Respectiv, unor programe complexe, prin intermediul cărora se urmăreşte a pregăti, a organiza şi a conduce resursele umane, a dezvolta activitatea antreprenorială prin planuri de acţiune structurală şi a mobiliza întreaga echipă în demersul comun către reuşită.

Fapt însă nici bănuit şi nici cunoscut până nu cu mult timp în urmă, „nebunia” angrenării în „aventuri” generatoare de bani, de cât mai mulţi bani, a schimbat profund oamenii, mentalităţile şi comportamentele atitudinale ale acestora. Astfel, oameni cu care te întâlneai şi te salutai (cel puţin) din politeţe, oameni alături de care munceai şi convieţuiai, s-au „metamorfozat” profund şi rapid, devenind „ei înşişi”: răi, înrăiţi, plini de ură şi dispreţ, „închişi” în ei înşişi, lipsiţi de cel mai elementar bun simţ, avari, geloşi, profund egoişti şi, mai ales, capabili să facă orice, absolut orice pentru bani Să mintă, să înşele, să abuzeze de oricine şi de orice, să apeleze, mai mult sau mai puţin (in)conştient, la cele mai „fine” şi „interesante” căi şi mijloace de atingere a scopurilor propuse, inclusiv la politică Să se organizeze în instituţii „de top”, ale căror sedii (şi nu numai) au uimit, prin impozanţa lor, lumea! Să manipuleze sute de mii şi milioane de oameni, erijându-se în „garanţi şi apărători de nădejde ai drepturilor cetăţeanului” şi, mai ales, să vorbească despre noţiuni din ce în ce mai „abstracte” pentru noi şi profund „ştiinţifice” (şi nu mai puţin benefice) pentru ei: afaceri, tranziţie şi post-tranziţie, economie de piaţă funcţională, schimbarea mentalităţii, binele întregii naţiuni, eradicarea corupţiei şi a corupţilor şi alte asemenea „chestii” Caragialeneşti. Cu timpul, însă, am început să auzim, să vedem şi să pricepem, din ce în ce mai des, chiar obsedant de des, aceleaşi noţiuni, dar abil reformulate şi având cu totul alte accepţiuni semantice: afaceri necinstite, de tip mafiot; tranziţie dificilă şi plină de sacrificii; economie instabilă şi nefuncţională; mentalităţi învechite, perimate, neocomuniste; şomaj, inflaţie şi delincvenţă în continuă creştere; etc. Doar vorbitorii (politicienii şi, în mod deosebit, „scumpii şi foarte dragii de ei, aleşii neamului”) sunt cei care se „schimbă”, în timp ce atât de mult râvnita alternanţă la putere implică, generează şi explică alternanţa la „os”, totul constituind rezultanta unui amplu proces nu numai „(r)evoluţionar” ci şi, adeseori, de-a dreptul revoltător: lupta (tot mai „colorată”, de la nuanţele de bleu, la cele de portocaliu) pentru bani şi putere

Un cuvânt a rămas, însă, magic şi nu şi-a pierdut accepţiunea: afacerea. Tot mai mulţi oameni au dobândit spirit întreprinzător şi au „demarat” o afacere în tentativa lor de a supravieţui unui mediu ambiant nu numai concurenţial, ci şi, din ce în ce, mai ostil. Mai mult şi-a „făcut loc”, şi la noi, o expresie la modă: om de afaceri. Şi iată cum ajungem, vrând-nevrând, în situaţia în care auzim vorbindu-se de omul de afaceri X, de grupul oamenilor de afaceri Y & Z etc.

În acest amplu context conjunctural intern extrem de dinamic, motivant şi foarte complex, dacă vrei să „cataloghezi” pe cineva, este suficient să îl apelezi „afaceristule!” Vei avea, astfel, aproape toate argumentele pentru a-l „termina” (cel puţin figurativ), mai ales dacă te vei baza pe celebra zicală românească conform căreia: „Totul este bine când se termină cu tine! ”.

Iată de ce nimeni şi nimic nu ne mai miră, nici chiar faptul că, în accepţiunea unor dicţionare din România , afacerea este descrisă şi ca reprezentând o „ tranzacţie financiară, comercială sau industrială bazată, de obicei, pe speculă sau speculaţii”! Şi cum totul (sau aproape totul) ţine de cultură, de educaţie şi de modul de a fi, de ce să ne mai mirăm că „afaceriştii” sunt, obligatoriu, în concepţia unora dintre mai „marii” noştri, nişte indivizi dubioşi, necinstiţi, hoţi, corupţi, „puşi pe căpătuială” şi aşa mai departe?! Sau şi mai „interesant”, auzim vorbindu-se, din ce în ce mai des, când despre afaceri cinstite şi/sau afaceri corecte, când, dimpotrivă, despre afaceri murdare, afaceri necurate, afaceri dubioase etc. În acest context, facem următoarea precizare: afacerile sunt afaceri şi, într-o economie normală, nu pot exista nici afaceri cinstite şi/sau corecte, nici afaceri murdare, necurate şi/sau dubioase ci, pur şi simplu, numai afaceri!

În ţări cu mai multă experienţă în domeniul economic (şi nu numai), noţiunea de afacere are şi alte accepţiuni. Spre exemplu, americanii „văd” afacerea ca pe o „ tranzacţie cu finalitate financiară” , britanicii o înţeleg ca fiind „ un lucru ce trebuie făcut, pentru a câştiga bani” , în timp ce francezii o definesc ca reprezentând fie „ un tot care constituie obiectul unei ocupaţii şi priveşte interesul cuiva (întreprinzător): activităţi comerciale, industriale, financiare etc.” , fie „ un lucru care are urmări financiare” , fie un ansamblu de „ operaţiuni constând în studierea, contractarea şi realizarea, pentru un organism-client, a unui produs specific, care nu există, până în acel moment, într-o anumită formă sau în contextul dat”

Putem concluziona că, în pofida „aprecierilor” mai mult sau mai puţin „ştiinţific” vehiculate la nivel autohton, afacerea reprezintă orice iniţiativă a unui întreprinzător, concretizată, de regulă, într-o relaţie contractuală şi având o finalitate economico-financiară precizată, corespunzătoare unui anumit scop.

Un alt fapt extrem de periculos şi dăunător mentalităţii româneşti despre afaceri, îl reprezintă concepţia asupra raporturilor dintre părţile implicate într-o afacere.

Astfel, nu puţini sunt cei care urmăresc, încă, să dea “marea lovitură”, fiind fermi, consecvenţi şi fideli aplicării principiului că „ fraier e cine dă, nu cine cere!”

Negative şi chiar şi extrem de periculoase ne mai apare faptul că mentalitatea noastră asupra afacerilor este „educată” şi „cultivată” pentru a ne menţine o idee fixă: în afaceri trebuie să existe, de regulă, un învingător şi un învins! În acest context, subliniem că suntem adepţii fermi ai principiului conform căruia în afaceri nu există decât învingători, ambele părţi trebuind să câştige de pe urma afacerii încheiate, fiind capabile să îşi menţină şi să îşi dezvolte relaţia partenerială deschisă.

Preview document

Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 1
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 2
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 3
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 4
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 5
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 6
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 7
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 8
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 9
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 10
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 11
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 12
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 13
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 14
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 15
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 16
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 17
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 18
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 19
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 20
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 21
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 22
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 23
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 24
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 25
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 26
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 27
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 28
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 29
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 30
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 31
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 32
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 33
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 34
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 35
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 36
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 37
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 38
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 39
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 40
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 41
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 42
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 43
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 44
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 45
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 46
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 47
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 48
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 49
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 50
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 51
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 52
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 53
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 54
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 55
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 56
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 57
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 58
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 59
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 60
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 61
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 62
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 63
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 64
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 65
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 66
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 67
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 68
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 69
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 70
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 71
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 72
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 73
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 74
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 75
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 76
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 77
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 78
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 79
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 80
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 81
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 82
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 83
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 84
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 85
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 86
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 87
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 88
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 89
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 90
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 91
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 92
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 93
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 94
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 95
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 96
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 97
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 98
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 99
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 100
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 101
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 102
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 103
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 104
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 105
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 106
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 107
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 108
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 109
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 110
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 111
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 112
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 113
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 114
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 115
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 116
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 117
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 118
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 119
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 120
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 121
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 122
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 123
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 124
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 125
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 126
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 127
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 128
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 129
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 130
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 131
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 132
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 133
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 134
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 135
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 136
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 137
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 138
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 139
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 140
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 141
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 142
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 143
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 144
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 145
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 146
Managementul Afacerilor în Cadrul IMM-urilor - Pagina 147

Conținut arhivă zip

  • Managementul Afacerilor in Cadrul IMM-urilor.docx

Alții au mai descărcat și

Managementul Internațional

INTRODUCERE Afacerile internaţionale nu reprezintă un fenomen nou. Ele au existat de mii de ani. Totuşi, volumul tranzacţiilor internaţionale a...

Strategia Firmei Internaționale

Tema 1. Introducere în Strategie Reading: Drucker, Peter, “What Makes an Effective Executive”, Harvard Business Review, June 2004 1.1. Naºterea...

Managementul Financiar al Proiectelor

Cuvinte cheie analiză financiară, echilibru financiar, mase financiare, bilanţ, active fixe, imobilizări, active circulante, capitaluri, datorii,...

Simulări și jocuri de management

TEMA NR. 1. MODELAREA ŞI SIMULAREA ÎN MANAGEMENT Cuprins: 1.1. Noţiuni introductive 1.2. Conceptul de model 1.3. Tipuri de modele 1.4....

Management Financiar

Cursul 1: Managementul financiar în firma modernă Importanţa în creştere a managementului financiar Finanţele reprezintă o funcţie care are în...

Management în Turism

Mare parte din ceea ce se petrece astăzi în cadrul relaţiilor umane, în planul conştientului sau subconştientului, este - sub o formă sau alta, de...

Managementul Afacerilor

CAPITOLUL 1 REDACTAREA PLANULUI DE AFACERI 1. REDACTAREA PLANULUI DE AFACERI 1.1. Ce este o afacere? Înainte de a întocmi un plan de afaceri...

Te-ar putea interesa și

Modalități de lansare a unei afaceri de succes

INTRODUCERE Lansarea unei afaceri noi este motorul economiei și contribuie la creșterea și dezvoltarea ei. Chiar dacă întreprinderile mici și...

Strategia de dezvoltare regională - istorie și perspective

Introducere Desprinderea Republicii Moldova de vechiul sistem şi trecerea la economia de piaţă este marcată de o criză îndelungată pe multiple...

Fonduri Structurale

INTRODUCERE Lucrarea abordează o temă de mare actualitate în contextul aderării României la U.E. în anul 2007, întrucât politica naţională de...

Investiții în IMM

INTRODUCERE Actualitatea și importanța temei de cercetare este determinată de nevoia dezvoltării sectoruluiîntreprinderilor micului business din...

Metode și Tehnici Moderne de Management Utilizate în Cadrul SC Dancor Proiect SRL

INTRODUCERE Un management dinamic şi eficient presupune utilizarea celor mai potrivite soluţii de transpus în practică. Aceste soluţii sunt...

Destinații turistice

Cap. 1 Destinatia turistica – Concept, management si marketing O destinatie turistica locala este spatiul fizic in care un turist petrece cel...

Fundamentarea Deciziei de Finanțare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii prin Fonduri Structurale

CAPITOLUL I 1.1. Fondurile Structurale - caracteristici principale. UE urmăreşte realizarea a trei obiective pentru reducerea diferenţelor dintre...

Priorități ale Afacerilor Mici și Mijlocii în Județul Bihor

1. INTRODUCERE Prezenta lucrare îşi propune să abordeze tema dificultăţilor şi afacerilor mici şi mijlocii la modul general şi în mod special pe...

Ai nevoie de altceva?