Managementul Aprovizionării

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 180 în total
Cuvinte : 49216
Mărime: 471.25KB (arhivat)
Publicat de: Simona Ifrim
Puncte necesare: 0

Extras din curs

Economia românească este caracterizată în prezent de un grad de complexitate deosebit de ridicat. Tranziţia spre economia de piaţă funcţională implică luarea unor măsuri radicale având ca scop eficientizarea activităţilor productive în toate sectoarele economice.

Aceste măsuri vizează, pe lângă activităţile direct productive şi pe cele legate de asigurarea bazei tehnico-materiale necesare desfăşurării în bune condiţii a proceselor operatorii directe, respectiv, pe cele de valorificare în condiţii de maximă eficienţă a rezultatelor activităţii.

Firmele cele mai prospere sunt cele care reuşesc să asigure clienţilor lor satisfacţiile scontate. Acest deziderat nu se poate însă realiza decât în condiţiile în care firmele cunosc şi valorifică în mod constant avantajele pe care le oferă economia de piaţă.

Dacă producţia poate fi considerată, în mod indubitabil ca fiind motorul progresului, activităţile de aprovizionare asigură substanţa funcţională vitală, pe baza căreia se pune în mişcare mecanismul productiv.

Această lucrare, îşi propune să prezinte câteva elemente teoretice şi metode practice, menite să uşureze activităţile legate de conducerea activităţilor de aprovizionare şi desfacere. Pe parcursul ei se pune un accent mai mare pe metodele cantitative de fundamentare a deciziilor manageriale din domeniile aprovizionării şi desfacerii, pe teoriile şi metodele matematice de optimizare a proceselor specifice acestui gen de activităţi.

Se insistă în mod deosebit pe determinarea necesarurilor de resurse ale firmelor, pe metodele şi tehnicile de optimizare a nivelurilor diferitelor elemente componente ale stocurilor de producţie, scop în care se recurge la tehnicile specifice modelării economico-matematice. În cadrul lucrării, sunt prezentate principalele categorii de metode şi modele de optimizare, control şi urmărire a dinamicii stocurilor pentru reperele de a căror gestiune corectă depinde bunul mers al activităţii unităţilor economice. De asemenea, vor fi descrise posibilităţile de organizare şi conducere a activităţilor de aprovizionare şi desfacere.

Este cunoscut faptul că firmele cele mai prospere sunt cele care reuşesc să ofere clienţilor lor satisfacţia scontată. Acest deziderat influenţează în mod hotărâtor căile şi direcţiile de acţiune ale oricărui manager care urmăreşte interesele firmei în cadrul căreia activează. În vederea rentabilizării, pe lângă procesele operatorii, managerii trebuie să aibă în vedere eficientizarea tuturor celorlalte categorii de activităţi. Dintre acestea, de o importanţă deosebită se bucură cele legate de asigurarea condiţiilor necesare desfăşurării continui a proceselor operatorii.

Managementul aprovizionării are ca obiect principal de activitate asigurarea substanţei materiale pentru viitoarele procese operatorii din cadrul firmelor.

Este cunoscut faptul că, în condiţiile actuale menţinerea unor resurse materiale în stoc, implică imobilizări financiare importante, iar lipsa anumitor repere în momentul în care ele sunt necesare desfăşurării proceselor operatorii poate cauza pierderi financiare şi de prestigiu, importante. Din acest motiv atingerea compromisului între cele două tendinţe, de stocare în exces, şi de micşărare nejustificată a stocurilor materiale este o problemă esenţială pentru eficientizarea firmelor. În cadrul lucrării, se vor descrie principalele posibilităţi de atingere a soluţiei de compromis între aceste tendinţe contrare.

Lucrarea se adresează în special, studenţilor de la secţiile economice, putând fi însă, de un real folos, şi pentru cadrele care activează în domeniile aprovizionării şi desfacerii în cadrul firmelor industriale.

OBIECTIVE

• DESCRIEREA GENERALĂ A IMPORTANŢEI ACTIVITĂŢILOR DE APROVIZIO-NARE ŞI DESFACERE ÎN CONTEXTUL ACTIVITĂŢII ÎÎNTREPRINDERII;

• PRECIZAREA PRINCIPALELOR CATEGORII DE ACTIVITĂŢI CARE REVIN ÎN SARCINA MANAGERILOR DIN DOMENIILE APROVIZIONĂRII ŞI DESFACERII.

Aprovizionarea constă în totalitatea activităţilor implicate de obţinerea materiilor prime, materialelor, componentelor, pieselor de schimb, combustibililor, energiei necesare transpunerii în fapt a proiectelor unor produse şi obţinerii unor cantităţi prestabilite din aceste produse.

Funcţionarea corespunzătoare a oricărei întreprinderi implică asigurarea la timp, în structura şi volumele necesare, a resurselor de materii prime, materiale, combustibili şi piese de schimb necesare derulării neîntrerupte a proceselor operatorii care fac obiectul de activitate al unei organizaţii.

În majoritatea situaţiilor, resursele mai sus amintite trebuiesc procurate de organizaţii din mediul lor extern. Eficienţa activităţilor de procurare, păstrare şi utilizare a acestor resurse are un impact decisiv asupra indicatorilor economici de funcţionare a oricărei firme.

În figura 2.1 este redat circuitul economic al întreprinderii industriale compus din fazele de aprovizionare, producţie şi desfacere.

În perioada post-decembristă, marcată de transformarea treptată a sistemului economic românesc într-o economie de piaţă funcţională, relaţiile dintre firme aferente aprovizionării şi desfacerii şi-au mărit în mod constant gradul de complexitate.

Desfiinţarea sau restructurarea unor unităţi economice a condus la dispariţia unor legături tradiţionale statornicite de-a lungul timpului între furnizori şi beneficiari. Posibilitatea alegerii libere a partenerilor de afaceri a creat premise favorabile dezvoltării unor unităţi economice, dar a generat şi dificultăţi mari pentru firmele care nu s-au adaptat în mod obiectiv la caracteristicile specifice liberului schimb.

Prin urmare, firmele au început să acorde o atenţie tot mai mare activităţilor legate de asigurarea bazei tehnico-materiale necesare desfăşurării proceselor lor operatorii.

Dezideratul eficientizării activităţii globale a firmei nu poate fi atins fără o valorificare corespunzătoare a producţiei realizate. Acest fapt, a condus în mod logic, la diversificarea activităţilor legate de desfacerea corespunzătoare a producţiei realizate de diferitele firme, de identificarea pieţelor şi partenerilor care ofereau oportunităţile cele mai favorabile de recuperare a fondurilor investite de către întreprinderi în decursul proceselor productive şi de obţinere de către acestea a profitului care constituie scopul obiectiv al derulării acestor procese.

În condiţiile specifice economiei de piaţă, decizia de cumpărare devine tot mai complexă atât pentru consumatorii individuali, cât şi pentru cei industriali. În acest context, marketingul a devenit unul dintre instrumentele fundamentale de eficientizare a activităţilor organizaţiilor.

Preview document

Managementul Aprovizionării - Pagina 1
Managementul Aprovizionării - Pagina 2
Managementul Aprovizionării - Pagina 3
Managementul Aprovizionării - Pagina 4
Managementul Aprovizionării - Pagina 5
Managementul Aprovizionării - Pagina 6
Managementul Aprovizionării - Pagina 7
Managementul Aprovizionării - Pagina 8
Managementul Aprovizionării - Pagina 9
Managementul Aprovizionării - Pagina 10
Managementul Aprovizionării - Pagina 11
Managementul Aprovizionării - Pagina 12
Managementul Aprovizionării - Pagina 13
Managementul Aprovizionării - Pagina 14
Managementul Aprovizionării - Pagina 15
Managementul Aprovizionării - Pagina 16
Managementul Aprovizionării - Pagina 17
Managementul Aprovizionării - Pagina 18
Managementul Aprovizionării - Pagina 19
Managementul Aprovizionării - Pagina 20
Managementul Aprovizionării - Pagina 21
Managementul Aprovizionării - Pagina 22
Managementul Aprovizionării - Pagina 23
Managementul Aprovizionării - Pagina 24
Managementul Aprovizionării - Pagina 25
Managementul Aprovizionării - Pagina 26
Managementul Aprovizionării - Pagina 27
Managementul Aprovizionării - Pagina 28
Managementul Aprovizionării - Pagina 29
Managementul Aprovizionării - Pagina 30
Managementul Aprovizionării - Pagina 31
Managementul Aprovizionării - Pagina 32
Managementul Aprovizionării - Pagina 33
Managementul Aprovizionării - Pagina 34
Managementul Aprovizionării - Pagina 35
Managementul Aprovizionării - Pagina 36
Managementul Aprovizionării - Pagina 37
Managementul Aprovizionării - Pagina 38
Managementul Aprovizionării - Pagina 39
Managementul Aprovizionării - Pagina 40
Managementul Aprovizionării - Pagina 41
Managementul Aprovizionării - Pagina 42
Managementul Aprovizionării - Pagina 43
Managementul Aprovizionării - Pagina 44
Managementul Aprovizionării - Pagina 45
Managementul Aprovizionării - Pagina 46
Managementul Aprovizionării - Pagina 47
Managementul Aprovizionării - Pagina 48
Managementul Aprovizionării - Pagina 49
Managementul Aprovizionării - Pagina 50
Managementul Aprovizionării - Pagina 51
Managementul Aprovizionării - Pagina 52
Managementul Aprovizionării - Pagina 53
Managementul Aprovizionării - Pagina 54
Managementul Aprovizionării - Pagina 55
Managementul Aprovizionării - Pagina 56
Managementul Aprovizionării - Pagina 57
Managementul Aprovizionării - Pagina 58
Managementul Aprovizionării - Pagina 59
Managementul Aprovizionării - Pagina 60
Managementul Aprovizionării - Pagina 61
Managementul Aprovizionării - Pagina 62
Managementul Aprovizionării - Pagina 63
Managementul Aprovizionării - Pagina 64
Managementul Aprovizionării - Pagina 65
Managementul Aprovizionării - Pagina 66
Managementul Aprovizionării - Pagina 67
Managementul Aprovizionării - Pagina 68
Managementul Aprovizionării - Pagina 69
Managementul Aprovizionării - Pagina 70
Managementul Aprovizionării - Pagina 71
Managementul Aprovizionării - Pagina 72
Managementul Aprovizionării - Pagina 73
Managementul Aprovizionării - Pagina 74
Managementul Aprovizionării - Pagina 75
Managementul Aprovizionării - Pagina 76
Managementul Aprovizionării - Pagina 77
Managementul Aprovizionării - Pagina 78
Managementul Aprovizionării - Pagina 79
Managementul Aprovizionării - Pagina 80
Managementul Aprovizionării - Pagina 81
Managementul Aprovizionării - Pagina 82
Managementul Aprovizionării - Pagina 83
Managementul Aprovizionării - Pagina 84
Managementul Aprovizionării - Pagina 85
Managementul Aprovizionării - Pagina 86
Managementul Aprovizionării - Pagina 87
Managementul Aprovizionării - Pagina 88
Managementul Aprovizionării - Pagina 89
Managementul Aprovizionării - Pagina 90
Managementul Aprovizionării - Pagina 91
Managementul Aprovizionării - Pagina 92
Managementul Aprovizionării - Pagina 93
Managementul Aprovizionării - Pagina 94
Managementul Aprovizionării - Pagina 95
Managementul Aprovizionării - Pagina 96
Managementul Aprovizionării - Pagina 97
Managementul Aprovizionării - Pagina 98
Managementul Aprovizionării - Pagina 99
Managementul Aprovizionării - Pagina 100
Managementul Aprovizionării - Pagina 101
Managementul Aprovizionării - Pagina 102
Managementul Aprovizionării - Pagina 103
Managementul Aprovizionării - Pagina 104
Managementul Aprovizionării - Pagina 105
Managementul Aprovizionării - Pagina 106
Managementul Aprovizionării - Pagina 107
Managementul Aprovizionării - Pagina 108
Managementul Aprovizionării - Pagina 109
Managementul Aprovizionării - Pagina 110
Managementul Aprovizionării - Pagina 111
Managementul Aprovizionării - Pagina 112
Managementul Aprovizionării - Pagina 113
Managementul Aprovizionării - Pagina 114
Managementul Aprovizionării - Pagina 115
Managementul Aprovizionării - Pagina 116
Managementul Aprovizionării - Pagina 117
Managementul Aprovizionării - Pagina 118
Managementul Aprovizionării - Pagina 119
Managementul Aprovizionării - Pagina 120
Managementul Aprovizionării - Pagina 121
Managementul Aprovizionării - Pagina 122
Managementul Aprovizionării - Pagina 123
Managementul Aprovizionării - Pagina 124
Managementul Aprovizionării - Pagina 125
Managementul Aprovizionării - Pagina 126
Managementul Aprovizionării - Pagina 127
Managementul Aprovizionării - Pagina 128
Managementul Aprovizionării - Pagina 129
Managementul Aprovizionării - Pagina 130
Managementul Aprovizionării - Pagina 131
Managementul Aprovizionării - Pagina 132
Managementul Aprovizionării - Pagina 133
Managementul Aprovizionării - Pagina 134
Managementul Aprovizionării - Pagina 135
Managementul Aprovizionării - Pagina 136
Managementul Aprovizionării - Pagina 137
Managementul Aprovizionării - Pagina 138
Managementul Aprovizionării - Pagina 139
Managementul Aprovizionării - Pagina 140
Managementul Aprovizionării - Pagina 141
Managementul Aprovizionării - Pagina 142
Managementul Aprovizionării - Pagina 143
Managementul Aprovizionării - Pagina 144
Managementul Aprovizionării - Pagina 145
Managementul Aprovizionării - Pagina 146
Managementul Aprovizionării - Pagina 147
Managementul Aprovizionării - Pagina 148
Managementul Aprovizionării - Pagina 149
Managementul Aprovizionării - Pagina 150
Managementul Aprovizionării - Pagina 151
Managementul Aprovizionării - Pagina 152
Managementul Aprovizionării - Pagina 153
Managementul Aprovizionării - Pagina 154
Managementul Aprovizionării - Pagina 155
Managementul Aprovizionării - Pagina 156
Managementul Aprovizionării - Pagina 157
Managementul Aprovizionării - Pagina 158
Managementul Aprovizionării - Pagina 159
Managementul Aprovizionării - Pagina 160
Managementul Aprovizionării - Pagina 161
Managementul Aprovizionării - Pagina 162
Managementul Aprovizionării - Pagina 163
Managementul Aprovizionării - Pagina 164
Managementul Aprovizionării - Pagina 165
Managementul Aprovizionării - Pagina 166
Managementul Aprovizionării - Pagina 167
Managementul Aprovizionării - Pagina 168
Managementul Aprovizionării - Pagina 169
Managementul Aprovizionării - Pagina 170
Managementul Aprovizionării - Pagina 171
Managementul Aprovizionării - Pagina 172
Managementul Aprovizionării - Pagina 173
Managementul Aprovizionării - Pagina 174
Managementul Aprovizionării - Pagina 175
Managementul Aprovizionării - Pagina 176
Managementul Aprovizionării - Pagina 177
Managementul Aprovizionării - Pagina 178
Managementul Aprovizionării - Pagina 179
Managementul Aprovizionării - Pagina 180

Conținut arhivă zip

  • Managementul Aprovizionarii.doc

Alții au mai descărcat și

Optimizarea deciziilor economice în managementul aprovizionării

Cap I: Managementul 1.1. Întreprinderea Managementul reprezintă ştiinţa de a conduce munca altora. Ca ştiinţă, s-a cristalizat relativ recent ca...

Managementul aprovizionării la CFR

Capitolul 1. Managementul aprovizionarii (generalitati) 1.1Managementul aprovizionării: concept, activităţi componente Managementul...

Managementul Aprovizionării la Michelin România Punct de Lucru Florești

CAPITOLUL I Generalităţi cu privire la Managementul Aprovizionării 1.1. Managementul aprovizionării Managementul aprovizionării reprezintă...

Proiectarea Sistemului Informațional al Departamentului de Achiziții Auchan

Cap 1 Identificarea beneficiarului proiectului 1.1.Misiunea,obiectivele si strategia informationala a firmei: Auchan este un specialist al...

SC Coats România Impex SRL

MOTIVATIE În cadrul FACULTATII DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR, la sfârsitul fiecarui an universitar este prevazut realizarea stagiului de...

Managementul Aprovizionării și Desfacerii la SC Palisander Rom Com SRL

Introducere Motivarea temei alese Pentru proiectul de management general am ales Societatea Comercială Palisander Rom Com Srl. Am ales firma...

Managementul aprovizionării și desfacerii

3.3. Indicatorii care definesc continutul planului de aprovizionare materiala Prin planul de aprovizionare se contureaza politica globala în...

Managementul vânzării

- Concentrarea clienților: mai puțini și mai puternici; - Raportul de putere trece de partea clienților; - Mai multe sarcini de rezolvat: -...

Te-ar putea interesa și

Optimizarea deciziilor economice în managementul aprovizionării

Cap I: Managementul 1.1. Întreprinderea Managementul reprezintă ştiinţa de a conduce munca altora. Ca ştiinţă, s-a cristalizat relativ recent ca...

Managementul aprovizionării la CFR

Capitolul 1. Managementul aprovizionarii (generalitati) 1.1Managementul aprovizionării: concept, activităţi componente Managementul...

Managementul aprovizionării în cadrul companiei Michelin România

INTRODUCERE Lucrarea ”Managementul aprovizionării în cadrul companiei Michelin România” vizează dezvoltarea unui model de luare a deciziilor...

Managementul Aprovizionării la Michelin România Punct de Lucru Florești

CAPITOLUL I Generalităţi cu privire la Managementul Aprovizionării 1.1. Managementul aprovizionării Managementul aprovizionării reprezintă...

Managementul Aprovizionării și Desfacerii la SC Palisander Rom Com SRL

Introducere Motivarea temei alese Pentru proiectul de management general am ales Societatea Comercială Palisander Rom Com Srl. Am ales firma...

Organizare și Planificarea Managementului de Aprovizionare

Introducere Scopul principal al antreprenorilor este , de a obţine profit pentru a-şi asigura existenţa sa şi a familiei, a-şi satisface diversele...

Managementul aprovizionării cu resurse materiale

In majoritate situatiilor “literature de specialitate”, trateaza problema aprovizionarii fie drept component a functiei comerciale, parte a...

Managementul Aprovizionării

1.1. Importanţa şi locul aprovizionării în activitatea întreprinderii. Activitatea de aprovizionare a unităţilor economice este una din...

Ai nevoie de altceva?